Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Transilvania Broker de Asigurare se va lista la bursa

Transilvania Broker de Asigurare va fi noua companie care se va lista pe Bursa de Valori București (BVB), în timp ce Raiffeisen Centrobank va lansa warrant-uri ce vor fi bazate pe acțiuni ale bursei, a declarat Ludwik Sobolewski, CEO al BVB, într-un interviu publicat pe pagina de Youtube a Bursei.
“Un lucru bun este că acum firmele mici aleg să se listeze pe BVB, acționarii aleg această piață pentru vânzarea acțiunilor lor. Este foarte plăcut pentru că am avut un Forum al Investitorilor în noiembrie anul trecut, la care am invitat două companii private, care nu erau listate, să facă prezentări investitorilor individuali deoarece se gândeau să devină companii publice. Și de atunci una este listată: AAGES. Au vândut acțiuni pentru aproximativ 1,2 milioane de euro. De atunci se observă că piața de capital din România devine atractivă pentru IMM-uri și cred că pot spune că vom avea o companie nouă, una dintre cele două care s-au prezentat în noiembrie: Transilvania Broker de Asigurare, cu un nou IPO (Ofertă publică inițială n.r.)”, a spus Sobolewski.
Acesta a precizat că tot în acest an vor fi disponibile pe bursă produse noi, pentru că BVB nu înseamnă doar acțiuni ci și alte clase de instrumente, iar în acest sens a menționat lansarea de warrant-uri de către una dintre cele mai importante bănci din România: Raiffeisen Centrobank din Viena.
“Există și un alt motiv de bucurie pentru că una dintre cele mai importante bănci din România s-a decis să lanseze warrant-uri. Acesta este un instrument foarte interesant. Simt că uneori nu facem destul pentru a le explica oamenilor cât de bune pot fi aceste instrumente pentru investitori. Warrant-ul îți permite să investești o sumă mică de bani să obții un venit foarte bun, iar riscul este limitat. Există posibilitatea să pierzi această sumă mică de bani, mică în comparație cu prețul acțiunilor, deoarece un warrant este bazat pe acțiuni, dar nu trebuie să cumperi acțiuni, deci nu plătești prețul acțiunii, ci o fracțiune din acel preț. Așadar, asta e minunat că o bancă, una dintre cele mai importante instituții financiare din piață, Raiffeisen Centrobank din Viena, a decis să lanseze warrant-uri ce vor fi bazate pe acțiuni ale BVB”, a explicat șeful Bursei de la București.
În opinia acestuia, toate aceste listări și lansări de noi instrumente și produse pe bursă arată “continuitate și coerență” și se vor reflecta în puterea financiară a BVB.
“Există multe instituții și investitori care privesc spre piața de capital din România și la noi, operatorul de piață, pentru că, bineînțeles, dacă vom merge mai departe, dacă vom obține și această promovare la statutul de piață emergentă, atunci bineînțeles toate aceste lucruri bune se vor întâmpla, se vor reflecta în puterea financiară a BVB, care ea însăși este o companie listată. Așadar cred că aceasta este noua normalitate, nu doar că avem un eveniment o dată la cinci ani ci că există o succesiune de astfel de evenimente. Și aceste warrant-uri care se bazează strict pe acțiunile BVB sunt un semn bun pentru interesul crescut față de piața de capital din România. Deci, privind la ceea ce facem noi acum, putem spune că suntem în stadiul în care construim un fel de autostradă financiară pentru banii care vor curge pe acest teritoriu de investiții, probabil mult mai repede decât alergăm noi acum”, a mai spus Sobolewski.
Întrebat cum va arăta piața de capital în 2018, când România sărbătorește 100 de ani de la Marea Unire, șeful BVB a susținut că piețele de capital pot constitui un factor unificator pentru societăți.
“Nu este întâmplător faptul societățile dezvoltate au piețe de capital puternice deoarece acest lucru consolidează capitalul intelectual, educația financiară, conștientizarea. Într-un fel întărește democrația. Așadar, cred că va fi o schimbare fantastică pentru România dacă pentru această aniversare vom fi capabili să spunem că avem o bursă națională și o piață
națională de capital cu toate aceste valori. Nu este vorba doar de aceste fluxuri de capital ci și despre accentuarea culturii și conștientizării la nivel de țară. Este foarte important, în special în această Europă foarte competitivă să avem un astfel de numitor comun între oamenii care trăiesc, lucrează și colaborează pe un teritoriu. Deci, acestea este de fapt scopul. Vreau să spun că procesul a început deja, nu vorbesc despre ceva iluzoriu, un vis, că poate cândva se va întâmpla, ci că noi suntem deja în cursul acestui proces, iar în anul 2018, un an minunat, se poate ajunge la acest lucru (statutul de piață emergenta n.r.), pentru a face acest pas important în acest proces complex”, a adăugat CEO al BVB, Lundwik Sobolewski.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Aeroportul Internaţional Timişoara, cu 63% mai mulţi pasageri

Articolul următor

AFIR: 112 milioane de euro pentru investiții în procesarea și marketingul produselor agricole și pomicole

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share