Finante-banci Ultimele stiri

Transilvania Broker de Asigurare se va lista la bursa

Transilvania Broker de Asigurare va fi noua companie care se va lista pe Bursa de Valori București (BVB), în timp ce Raiffeisen Centrobank va lansa warrant-uri ce vor fi bazate pe acțiuni ale bursei, a declarat Ludwik Sobolewski, CEO al BVB, într-un interviu publicat pe pagina de Youtube a Bursei.
“Un lucru bun este că acum firmele mici aleg să se listeze pe BVB, acționarii aleg această piață pentru vânzarea acțiunilor lor. Este foarte plăcut pentru că am avut un Forum al Investitorilor în noiembrie anul trecut, la care am invitat două companii private, care nu erau listate, să facă prezentări investitorilor individuali deoarece se gândeau să devină companii publice. Și de atunci una este listată: AAGES. Au vândut acțiuni pentru aproximativ 1,2 milioane de euro. De atunci se observă că piața de capital din România devine atractivă pentru IMM-uri și cred că pot spune că vom avea o companie nouă, una dintre cele două care s-au prezentat în noiembrie: Transilvania Broker de Asigurare, cu un nou IPO (Ofertă publică inițială n.r.)”, a spus Sobolewski.
Acesta a precizat că tot în acest an vor fi disponibile pe bursă produse noi, pentru că BVB nu înseamnă doar acțiuni ci și alte clase de instrumente, iar în acest sens a menționat lansarea de warrant-uri de către una dintre cele mai importante bănci din România: Raiffeisen Centrobank din Viena.
“Există și un alt motiv de bucurie pentru că una dintre cele mai importante bănci din România s-a decis să lanseze warrant-uri. Acesta este un instrument foarte interesant. Simt că uneori nu facem destul pentru a le explica oamenilor cât de bune pot fi aceste instrumente pentru investitori. Warrant-ul îți permite să investești o sumă mică de bani să obții un venit foarte bun, iar riscul este limitat. Există posibilitatea să pierzi această sumă mică de bani, mică în comparație cu prețul acțiunilor, deoarece un warrant este bazat pe acțiuni, dar nu trebuie să cumperi acțiuni, deci nu plătești prețul acțiunii, ci o fracțiune din acel preț. Așadar, asta e minunat că o bancă, una dintre cele mai importante instituții financiare din piață, Raiffeisen Centrobank din Viena, a decis să lanseze warrant-uri ce vor fi bazate pe acțiuni ale BVB”, a explicat șeful Bursei de la București.
În opinia acestuia, toate aceste listări și lansări de noi instrumente și produse pe bursă arată “continuitate și coerență” și se vor reflecta în puterea financiară a BVB.
“Există multe instituții și investitori care privesc spre piața de capital din România și la noi, operatorul de piață, pentru că, bineînțeles, dacă vom merge mai departe, dacă vom obține și această promovare la statutul de piață emergentă, atunci bineînțeles toate aceste lucruri bune se vor întâmpla, se vor reflecta în puterea financiară a BVB, care ea însăși este o companie listată. Așadar cred că aceasta este noua normalitate, nu doar că avem un eveniment o dată la cinci ani ci că există o succesiune de astfel de evenimente. Și aceste warrant-uri care se bazează strict pe acțiunile BVB sunt un semn bun pentru interesul crescut față de piața de capital din România. Deci, privind la ceea ce facem noi acum, putem spune că suntem în stadiul în care construim un fel de autostradă financiară pentru banii care vor curge pe acest teritoriu de investiții, probabil mult mai repede decât alergăm noi acum”, a mai spus Sobolewski.
Întrebat cum va arăta piața de capital în 2018, când România sărbătorește 100 de ani de la Marea Unire, șeful BVB a susținut că piețele de capital pot constitui un factor unificator pentru societăți.
“Nu este întâmplător faptul societățile dezvoltate au piețe de capital puternice deoarece acest lucru consolidează capitalul intelectual, educația financiară, conștientizarea. Într-un fel întărește democrația. Așadar, cred că va fi o schimbare fantastică pentru România dacă pentru această aniversare vom fi capabili să spunem că avem o bursă națională și o piață
națională de capital cu toate aceste valori. Nu este vorba doar de aceste fluxuri de capital ci și despre accentuarea culturii și conștientizării la nivel de țară. Este foarte important, în special în această Europă foarte competitivă să avem un astfel de numitor comun între oamenii care trăiesc, lucrează și colaborează pe un teritoriu. Deci, acestea este de fapt scopul. Vreau să spun că procesul a început deja, nu vorbesc despre ceva iluzoriu, un vis, că poate cândva se va întâmpla, ci că noi suntem deja în cursul acestui proces, iar în anul 2018, un an minunat, se poate ajunge la acest lucru (statutul de piață emergenta n.r.), pentru a face acest pas important în acest proces complex”, a adăugat CEO al BVB, Lundwik Sobolewski.

Related posts

Ajutoare de stat în valoare de 98 de milioane de lei pentru cinci companii cu proiecte de investiţii de 230 de milioane de lei

redactia

Brașovul va semna primele contracte cu finanțare europeană prin POR în valoare de peste 8 milioane de euro

Papuc Irina

FOTO: Tradiția ”Zilei Porumbului” inițiată de DAFCOCHIM şi Cereal Prod

Ligia Voro

Contracte între școli și mediul de afaceri la Sibiu

Stefana Muresan

Un tânăr sălăjean a ajuns, din simplu muncitor, milionar în euro

Nora Dumitrescu

„Ruta bisericilor de lemn din Bihor”, proiect pilot lansat la Oradea

Traian Dan

Medicii români întorși din Italia au adus cinci ventilatoare pulmonare donate de Papa Francisc Spitalului din Suceava

Traian Dan

Extindere cu 16 hectare și investiții de 10 milioane de euro în Industrial Park Brașov

Papuc Irina

Investiții de 4,8 milioane euro, fonduri europene, pentru transformarea centrului Clujului

Stefana Muresan

Pepco, luat cu asalt după redeschidere

Nora Dumitrescu

Doi prieteni au repus pe picioare brandul de schiuri Reghin

redactia

Emilia Bocan, Senior Leasing & Development Manager al P3

Ionut Oprea

Muzeul Etnografic din Cluj va deveni multisenzorial cu bani din nordul Europei

Nora Dumitrescu

Direcțiile silvice vor reface pădurile afectate ale Transilvaniei

Nora Dumitrescu

Oferte de angajare pentru 70 de persoane cu studii superioare la Oradea

Traian Dan

Zona Plopiș vrea să atragă turiștii în Sălaj

Nora Dumitrescu

Vodafone România a lansat o platformă cu conținut despre tehnologie

Traian Dan

Adelina Chișu: “La Ghepard Communication nu facem tranziţii, ci mai degrabă învăţăm constant să experimentăm Echilibrul între clasic şi modern”

Nicolae Pop

UBB va cumpăra 150 computere ca ajutor social pentru studenți

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] Concepte de arhitectură în Transilvania (3): Cetățile

Transilvania Business

Leroy Merlin și Auchan amenajează o unitate pre-spitalicească lângă București

Traian Dan

CITR, administrator judiciar Clujana: brandul poate depăși momentul de cumpănă

Stefana Muresan

Un oraș în oraș: Proiect pe 237 de hectare, care va avea 15-20.000 de locuințe, la Cluj Napoca

redactia

Orădeanul Marcel Boloș, propus ministrul Fondurilor Europene

Traian Dan

Leave a Comment