Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman (AM POCU) a aprobat 32 proiecte în valoare de 76 milioane euro, prin Diaspora Start Up, acestea fiind destinate antreprenorilor români care locuiesc în străinatate sau celor care s-au întors recent în ţară şi doresc să-şi valorifice abilităţile profesionale dobândite în afară, prin deschiderea unei afaceri în România.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), cetăţenii români care au domiciliul în străinatate de minimum 12 luni şi doresc să-şi înfiinţeze o afacere în România, pot accesa ajutorul de minimis în valoare maximă de 40.000 euro şi pot urma programe de formare antreprenorială (inclusiv de tip e-learning), prin intermediul administratorului schemei de antreprenoriat.
Propunerile au fost depuse în cadrul apelulului de proiecte POCU/89/3/7/’Creşterea ocupării prin susţinerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbana – Diaspora Start Up’ de către administratorii de schemă de antreprenoriat (autorităţi publice locale, camere de comerţ, furnizori de servicii de formare profesională continuă, organizaţii sindicale şi patronale, asociaţii profesionale şi ONG-uri).
În context, Andreea Pastîrnac, ministru pentru Românii de Pretutindeni, a subliniat că Diaspora Start-up este un exemplu foarte bun de conlucrare interministerială, prin care sprijinim antreprenorii să se întoarcă acasă şi să aducă atât plus-valoare economiei româneşti cât şi infuzie de know-how din statele unde au lucrat.
Diaspora Start-up face parte din Axa prioritara 3 – Locuri de munca pentru toţi, Prioritatea de investiţii – Activităţi independente, antreprenoriat şi înfiinţare de întreprinderi, inclusiv a unor microîntreprinderi şi a unor întreprinderi mici şi mijlocii inovatoare, Obiectivul specific 3.7. – Creşterea ocupării prin susţinerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană.
Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 (POCU) are o alocare totală de 4,326 miliarde euro. Programul stabileşte priorităţile de investiţii, obiectivele specifice şi acţiunile asumate de către România în domeniul resurselor umane, continuând astfel investiţiile realizate prin Fondul Social European în perioada 2007-2013 şi contribuind la reducerea disparităţilor de dezvoltare economică şi socială dintre România şi Statele Membre ale UE.
Citește și:
Businesmenii străini l-au luat “la țintă” pe primarul Clujului
Sute de oameni de afaceri din țară și străinătate au participat la evenimentul Meet the Mayor, de la…
8 decembrie 2023
Călin Biriș și-a lansat “Antrenamentul de marketing” la Cluj
Numeroși antreprenori și specialiști în domeniu au ținut să fie prezenți la evenimentul din complexul The Office. “Cartea…
8 decembrie 2023
Piața rezidențială în 2024. Blitz: “Tranzacțiile cu locuințe vor crește”
Sectorul rezidențial va marca o majorare anul viitor ca efect al scăderii preconizate a dobânzii de referință, susțin…
8 decembrie 2023
Hunedoara, mai aproape de conexiunea cu autostrada A1, de 48 milioane euro
Conexiunea Hunedoarei cu A1, etapa pe documente. Consilierii Județeni au votat adoptarea Notei conceptuale și Temei de proiectare…
8 decembrie 2023
Inovație prin însămânțare – să creștem viitorul acum
Euroseeds, organizația nonprofit a industriei de semințe a Uniunii Europene și a Spațiului Economic European, a emis o…
8 decembrie 2023
Raiffeisen și UBB au deschis un tech hub cu specific bancar
Rețeaua de centre de excelență și inovare dezvoltată în jurul instituției clujene se extinde. Facultatea de Matematică și…
8 decembrie 2023
Bugetul pentru cadouri de Crăciun în Transilvania: până la 1.000 de lei
Analiza a fost realizată de-a lungul perioadei 15 noiembrie – 3 decembrie 2023, în mediul online. Un chestionar…
8 decembrie 2023
Aftermovie Untold 2023, lansat la Mina Museum
600 de fani, vedete, influenceri și parteneri ai festivalului au văzut avanpremiera aftermovie-ului Untold. Evenimentul de lansare a…
8 decembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
