Antreprenori Ultimele stiri

Înscrierea firmelor românești în programul de internaționalizare, începând cu 31 iulie

Firmele românești care doresc să se promoveze pe piețele externe se pot înscrie în programul guvernamental de sprijin a internaționalizării începând de luni, 31 iulie, ora 10:00, iar fondurile se vor aloca după principiul primul venit, primul servit, a declarat, marți, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer.
Suma maximă pe care o poate accesa o firmă este 50.000 de lei. Există o contribuție proprie de 10% a celor care aplică, deci grantul este nerambursabil în proporție de 90%, a explicat Laufer, în cadrul unei conferințe de lansare a programului.
Bugetul maxim eligibil este de 30.000 de lei pentru participări individuale la târguri și expoziții internaționale, 15.000 de lei maxim pentru participări individuale la misiuni economice în străinătate, 10.000 de lei pentru crearea identității vizuale a companiei, marcă, siglă, 10.000 de lei pentru site și aplicații pe mobil, 10.000 de lei pentru cursuri pentru angajații lor, 10.000 de lei pentru analiză de piață și studii și 10.000 pentru alte activități.
Programul are un buget total de 71 de milioane de lei pentru perioada 2017-2020. Pentru acest an, bugetul este de 5 milioane de lei, sumă care va crește la 20 de milioane în 2018, la 22 de milioane în 2019 și la 24 de milioane în 2020.
“În total, cu bugetul de 71 de milioane de lei, estimăm peste 1.600 de firme care să beneficieze de program, dar depinde de valoarea grantului. Anul acesta, la un buget de 5 milioane de lei, discutăm undeva la 150-200 de companii. Nu este puțin. Bugetul este mare, dacă ne uităm pe o perioadă de patru ani. E foarte important să lansăm programul anul acesta și să vedem care sunt nevoile, cum putem să perfecționăm pentru anul viitor. Este important atunci când lansezi un program să nu vii cu un buget foarte, foarte mare la început, mai ales când este vorba de un program sensibil din punctul meu de vedere, adică trebuie să înțelegem cum putem fi mai eficienți. Iar în acest sens bugetul pentru anul viitor va fi de patru ori mai mare”, a arătat ministrul.
După lansarea înscrierilor, va urma o perioadă de maximum cinci zile lucrătoare pentru înscriere, după care o perioadă de 15 zile pentru evaluare, așa că firmele pot începe să facă cheltuieli eligibile cel mai târziu în luna septembrie. Principiul acordării finanțării este primul venit, primul servit.
“Programul constă în oferirea posibilității pentru companiile românești să se internaționalizeze. Asistăm la o piață care devine din ce în ce mai unitară, la nivel global. Din punctul meu de vedere, astăzi, când discutăm de un start-up sau de un nou business, trebuie să înțelegem că produsul trebuie să se adreseze pieței globale, aceasta este cheia. Programul de internaționalizare vine în sprijinul firmelor românești care doresc să aibă posibilitatea să participe în mod individual, aceasta este diferența între actualul program și alte programe de internaționalizare pe care le-am avut până în acest moment”, a mai spus ministrul de resort.
La rândul său, Sterică Fudulea, secretar de stat în același minister, a explicat că o firmă se poate înscrie în fiecare an în acest program pentru a beneficia din nou de suma maximă de 50.000 de lei.

Related posts

Continental Sibiu se extinde: un spațiu de producție și un centru de cercetare vor fi inaugurate până la final de an

Papuc Irina

Feminitate la puterea a treia

Ligia Voro

Liber la Autostrada Nordului. Licitație deblocată pentru Baia Mare – Suceava

Nora Dumitrescu

Clujul ar putea deveni, în 2023, primul județ racordat 100% la apă și canalizare

redactia

Care sunt cei mai mari contribuabili la bugetul local al municipiului Oradea

redactia

Veniturile Medicover și Synevo din România au crescut cu 19,1% în primul trimestru

Stefana Muresan

Bălțata românească câștigă teren în fața raselor bovine străine

Ligia Voro

Fostul sediu al Bancpost din Șimleu, vândut la ofertă pe OLX

Nora Dumitrescu

Banca Transilvania, tot mai aproape să cumpere Bancpost

Stefana Muresan

Investiție Dito Group, de 5,2 milioane de euro, în Parcul Industrial Oradea

Traian Dan

Provocările României în aplicarea politicilor de mediu

Ligia Voro

Facilitate nouă pentru curierii Glovo: parteneriat cu PayPoint

Papuc Irina

Topul celor mai căutate şi mai bine plătite meserii

redactia

Câmpia Turzii va avea un complex sportiv cu skate park

Nora Dumitrescu

Clujul și Timișoara se bat cu Bucureștiul la prețurile apartamentelor

Nora Dumitrescu

Judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au promovat regiunea sub brandul ”Ţinutul Secuiesc” la târguri de turism din Budapesta şi Bucureşti

Stefana Muresan

PRIA Competition Chișinău în 21 noiembrie 2019

Ionut Oprea

MIPIM 2020 rescheduled to June 2-5 in Cannes

Ionut Oprea

Antibiotice Iași a câștigat licitația organizată de Comisia Europeană pentru unul dintre cele mai utilizate antibiotice în tratamentul pentru COVID-19

Papuc Irina

Administrația Bazinală de Ape (ABA) Crișuri asigură ape de calitate și prin voluntari

Traian Dan

Proiectul Reveal Alma Vii – Redecoperiți Alma Vii, la început de drum

Ligia Voro

Compania maghiară Terran, producătoare de ţigle din beton, a investit 5 mil. euro într-o fabrică în Câmpia Turzii

Stefana Muresan

Profit record pentru Hidroelectrica în 2017

Stefana Muresan

BT va putea acorda IMM-urilor împrumuturi de 100 milioane de euro

Stefana Muresan

Leave a Comment