Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

CORESI AVANTGARDEN – proiect de regenerare urbană în Brașov

De la avioane și tractoare la dezvoltări imobiliare
Înființată în 1925 ca fabrică de avioane (IAR Brașov), fosta platformă industrială a produs câteva dintre cele mai cunoscute avioane de luptă. Visul locuitorilor de la poalele Tâmpei de a produce mașini zburătoare are însă o viață scurtă, deoarece fabrica a fost închisă de ocupația rusă la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. După 1990, Tractorul a intrat într-un lent proces de privatizare, dar din cauza neînțelegerilor cu autoritățile locale și din cauza alegerilor de atunci privatizarea nu a mai avut loc. Uzina și-a continuat producția, dar într-un ritm scăzut, iar în 2007 a intrat în proces de lichidare.
În 2007 platforma Tractorul UTB a fost cumpărată de către societatea imobiliară Flavus Invest din Bucureşti  – actualmente Ascenta Management, controlată de Centerra Capital, un vehicul de investiţii al fondului britanic Cheyne. Cumpărătorul viza derularea unui proiect de regenerare urbană pentru întreaga zonă, cu o suprafață de 124 de hectare, ce cuprindea birouri, locuințe și spații comerciale. Datorită crizei, costul derulării proiectului a crescut, dar valoarea investiției facute în cumpărarea uzinei a scăzut.
Regenerare urbană
Intenția ca zona Tractorul să redevină un motiv de mândrie pentru brașoveni, un punct de atracție în regiune și un exemplu la nivel național a existat încă de la primele planuri, însă în decursul ultimilor ani responsabilitatea s-a împărțit între dezvoltatori cu competențe diferite.
Remodelarea suprafeței de 100 din cele 124 de hectare ale uzinei a început în 2012, când Immochan a achiziționat acest teren și a pus pe hârtie planurile pentru zona comercială și rezidențială. Terenul achiziționat nu mai păstra nimic din aspectul impunător de altădată al uzinei brașovene, ci cuprindea doar ruine, hale dezafectate, buncăre și mult moloz.
Primul pas a fost Coresi Shopping Resort – centrul comercial mult așteptat de brașoveni, inaugurat în 2015. După darea în folosință a celor 24 hectare destinate spațiilor comerciale, viitorul cartier Coresi a cunoscut o dezvoltare rapidă a infrastructurii.

Coresi Avantgarden, demarat în 2016, reprezintă etapa a treia a proiectului ce revitalizează circa 8% din suprafața utilă a orașului Brașov. Calitatea spațiului urban este dată de alăturarea diferitelor elemente arhitecturale și amenajări peisagere cu facilitățile de petrecere a timpului liber din zonă și accesul facil la mijloacele de transport în comun. Blocurile care se construiesc aici au regim jos de înălțime, majoritatea au 5/6 etaje, iar cateva clădiri au 8 etaje pentru ca apartamentele să beneficieze de lumină naturală cea mai mare parte a zilei, sunt înconjurate de spații verzi ce oferă intimitate locatarilor, dar și o zonă cu alei pietonale ce aduc o notă de dinamism.
Suprafața spațiilor verzi este importantă pentru îmbunătățirea calității aerului în zonă, pentru crearea unor zone de recreere, plimbări, activități sociale. Dezvoltatorul a alocat un procent mare din teren pentru alei și vegetație, încurajând astfel un stil de viaţă activ și având intenția de a crea locatarilor o „stare de bine”. Spaţiile verzi și aleea pietonală ce leagă zona comercială de cel mai mare parc al orașului oferă oportunităţi prin care încurajează un stil de viaţă mai activ, prin plimbări, alergare, exerciţii fizice, ciclism etc., inclusiv deplasări pe rutele dintre zonele locuite şi zona de birouri sau facilităţile publice (magazine, clinici, şcoli).
În luna iulie a acestui an Immochan a achiziţionat an­sam­blul Coresi Business Park de la dezvol­ta­torul Ascenta Management. În varianta sa integrată cu zona de bi­ro­uri, Cartierul Coresi va purta viziunea dez­vol­tă­rii unor spaţii multifunc­ţio­nale durabile, ani­ma­te şi inteligente, cu valoare adău­gată pentru cli­enţi, angajaţi, locuitori sau vizitatori ai Braşovului.
Facilități și servicii
Prin master planul ambițios de regenerare a unei foste platforme industriale, prin mixul de activități reunite într-un loc unic prin dimensiunea și geografia sa, cartierul Coresi devine un proiect emblematic și aduce o contribuție semnificativă la valoarea orașului de sub Tâmpa.
Cumpărătorul care se alătură comunității Coresi Avantgarden se va muta într-un ecosistem definit prin calitatea spațiilor verzi, calitatea mediului ambiant, a serviciilor puse la dispoziție, al multitudinii de spații comerciale situate la parterul blocurilor. În complex vor fi deschise cabinete stomatologice sau notariale, servicii de care au nevoie locuitorii unui cartier, dar care vin în completarea ofertei comerciale din apropiere. O sală de sport cu centru SPA, magazine, cafenele, cinematograf și locuri de joacă pentru copii și tineri. În apropiere se află și cel mai mare parc al orașului ce oferă multiple facilități pentru sport și activități în aer liber.
Recunoaștere europeană
Complexul construit pe fosta platformă Tractorul a fost desemnat proiectul anului în cadrul celei de-a 12-a ediții a Galei Premiilor Imobiliare pentru Europa de Sud-Est – EuropaProperty SEE Gala Awards, care s-a desfășurat la București în luna aprilie 2017.
Întreg proiectul Coresi Avantgarden va fi dezvoltat în cinci etape și cuprinde peste 2.200 de apartamente. Cele 570 de unități din prima etapă au fost contractate integral și se află în prezent în diferite etape de execuție, iar în cea de-a doua fază vor fi construite alte 430 de apartamente.
Campania de vânzare a unităților din faza a doua a proiectului – apartamente și spații comerciale situate la parterul blocurilor – a fost demarată în luna aprilie, peste 70% dintre apartamentele disponibile găsindu-și deja proprietari. Studiourile, apartamentele cu 2 și 3 camere sunt situate în imobile cu un regim de înălțime de 5, 6 și respectiv 8 etaje. Cele șase blocuri situate pe un teren de 2.9 ha vor fi finalizate pe parcursul anului 2018.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sebastian Tcaciuc renunţă la mandatul de administrator al Romgaz

Articolul următor

Transelectrica, lucrări de modernizare a stației de transformare Tihău, investiții de aproape 10 milioane de lei

Citește și:
Populaţia rezidentă a județului Cluj, conform rezultatelor definitive ale RPL 2021, este de 679.141 persoane, în scădere cu 11.965 față de recensământul din octombrie 2011.
Citeste mai mult

Clujul a pierdut 12.000 de locuitori

Institutul Naţional de Statistică a publicat primele rezultate definitive ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor (RPL), runda 2021. Populaţia…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share