Doi tineri, un român și un spaniol, vin cu un proiect inedit în agricultura românescă. Aceștia au inaugurat primul Centru de colectare și procesare legume-fructe preluate direct de la țărani.
George Hoțopan și Kim Rueda au deschis primul centru de acest tip în satul Colești, județul Bihor, iar legumele și fructele le iau direct de la gospodării din zonă, dar le și culeg din flora spontană, sălbatică.
„Împreună cu prietenul meu, Kim Rueda, bucătar spaniol, care a devenit român prin adopție, și un alt asociat, am reușit să deschidem două spații de procesare: unul pe fructe-legume, unul pe mezeluri și un restaurant cu mâncăruri de sezon. Ideea proiectului este de a colecta toată materia primă din zona satului Colești, să o procesăm și să ieșim cu ea pe piață. Vrem să arătăm că în satul românesc este valoare doar că trebuie să știi să o scoți în față”, a declarat Hoțopan, pentru Agerpres.
În această afacere au fost investiți aproape 150.000 de euro, iar centrul are o amprentă la sol de 200 de metri pătrați, demisol și parter. Arhitectural, păstrează un specific tradițional, fiind acoperit cu șindrilă de un meșter din țara moților.
Până în momentul de față, s-au colectat corcodușe, leurdă, topinambur și ciuperci, din care, folosind doar ingrediente locale, dar în rețete creative și inedite au făcut mai multe produse la borcan cum ar fi chutney de corcordușe, dulceață și murături de ceapă roșie, pesto de leurdă și leurdă uscată, zacuscă de ciuperci sau piureuri de napi. Toate cu etichetă marca Muma Codrului, scrie sursa citată. Mai mult, opt tineri din sat lucrează, în prezent, la centrul de colectare, unii cu studii superioare.
Citește și:
Mediciniștii clujeni scot proiecte europene la foc automat
Modernizarea și reabilitarea clădirii Anatomia pe fonduri nerambursabile presupune o investiție de 11 milioane de euro. “Clădirea Anatomia…
19 aprilie 2024
Startup-urile se pot înscrie în Incubatorul de afaceri „Cresc Oradea Mare”
Circa două săptămâni mai la dispoziție startup-urile pentru a depunere cerere de înscriere în Incubatorul de afaceri ,,Cresc…
19 aprilie 2024
PORR Construct toarnă asfalt pe Centura Oșorhei. Stadiul lucrărilor: 65-68%
Vineri, 19 aprilie, a început turnarea primului strat de asfalt pe Centura Oșorhei, la capătul dinspre Oradea. Stadiul…
19 aprilie 2024
Fagura anunță lansarea noii sale identități vizuale, parte a strategiei de brand și de repoziționare construite împreună cu echipa de consultanți de la Brandocracy
Fagura, platforma de investiții alternative în finanțarea antreprenorilor, marchează o nouă etapă în parcursul său, dezvăluind o identitate…
19 aprilie 2024
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tehnologiile promițătoare
Proiectul CapTTict vizează creșterea capacităților tehnologice în domeniul IT&C în țările europene. Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca a început…
19 aprilie 2024
EBM PAPST a dotat un laborator de la IETI cu echipamente de ultimă generație
Pe baza unui protocol de colaborare între Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației (IETI) și Compania EBM-PAPST…
19 aprilie 2024
Tinerii orădeni sunt invitați să se lanseze în afaceri – eveniment VSFA
Universitatea din Oradea deschide Aula Magna pentru toți tinerii orădeni care vor să se lanseze în afaceri. „Vreau…
19 aprilie 2024
Oradea face pași hotărâți în era digitală
Interacțiunea digitală cu cetățenii este o realitate palpabilă, la Oradea. Concret, iată cum se manifestă deschiderea Primăriei Oradea…
19 aprilie 2024