Antreprenori Lideri si afaceri Slider Ultimele stiri

Fomco Group, un business care se clădește constant. De 15 ani.

Grupul de Firme Fomco este, în mediul de afaceri mureșean și național, o prezență rezervată, poate discretă pentru publicul larg, însă cu siguranță de cursă lungă. Bazele grupului au fost puse în 2002, pornind ca multe business-uri de la nivel micro, ca o afacere de familie, pe care s-a clădit apoi constant. De la 3 angajați la finalul primului an de activitate, la finalul celui de-al doilea an, firma mamă avea 7 angajați. Creșterea s-a menținut, iar, în prezent, grupul numără o echipă consistentă de peste 120 de persoane. Fără să facă valuri, adresându-se tot timpul clienților, însă cu un ochi atent la comunitatea în care a crescut, unde a returnat și continuă să returneze din bunăstarea acumulată, Fomco a crescut și și-a diversificat aria de interes și domeniile în care activează.
Direcții de business
Totul a pornit la începutul anilor 2000. Încă erau vremuri în care lucrurile se așezau, iar oportunitățile de business, pentru un ochi atent, erau ceva mai prezente. Asta a făcut proprietarul business-ului, Bernát Nyulas, văzând că în țările vest-europene există o mai serioasă reglementare a domeniului transporturilor. Vorbim de vremuri în care limitatoarele de viteză sau tahografele, azi obligatorii pe vehiculele de transport marfă sau persoane, erau aproape inexistente în România. Bernát Nyulas s-a pregătit, a văzut oportunitatea, a îndrăznit să creadă și să investească în ea. Asta i-a asigurat un start excelent, pe care mai apoi a reușit să-l fructifice, să-l dezvolte într-un business stabil. „Livrăm partenerilor noștri, încă de la începuturi, soluţii în domeniul tahografelor și limitatoare de viteză. Oferim cu ajutorul partenerilor noștri, aflați în majoritatea județelor țării, acoperire națională în furnizarea de tahografe digitale, mă refer aici la tahografe cu card și tahografe analogice, tahografele clasice cu diagramă. De asemenea, am reușit să dezvoltăm o rețea europeană pentru livrarea de servicii pentru descărcarea tahografelor digitale și a cardurilor pentru tahograf”, explică Bernát Nyulas.
A urmat firesc, dezvoltarea serviciilor conexe destinate camioanelor care acum se conturează într-un one-stop-shop destinat flotelor de vehicule mari, unde orice problemă ar fi, ea să poată fi rezolvată. Astfel a apărut un service de camioane, cu servicii complete de mentenanță necesare parcurilor auto și s-a dezvoltat partea de furnizare de piese de schimb și accesorii destinate camioanelor (încălzitoare, stații radio, sisteme de aer condiționat, frigidere auto, plus alte accesorii). Un moment cheie în evoluția grupului s-a consemnat în 2006, când compania s-a îmbogățit cu o nouă linie, destinată livrării de soluții de monitorizare prin GPS. Se naște astfel firma Fomco 2006, care livrează servicii de urmărire și monitorizare prin GPS – soluții de monitorizare de flote auto, monitorizare a parcurilor auto prin GPS, sisteme de control al consumului de combustibil, precum și alte sisteme de alertare și urmărire, adaptate și personalizate după nevoile clienților.
Însă nu totul s-a rezumat la acest one-stop-shop pentru vehicule mari, ci grupul s-a dezvoltat și în alte direcții. De pildă fabrica de mobilier, tâmplării și uși la comandă Winkler a fost înfiinţată în 2004. Nevoia de cantitate și calitate superioară a crescut constant, la fel ca și concurența din piață, motiv pentru care, spune Bernát Nyulas, a fost nevoie de o influzie de tehnologie de ultimă generație: „Ne-am adaptat, iar în 2015 am început un proiect de retehnologizare, în valoare de peste 1 milion de euro, finanţat parțial şi din fonduri europene. Asigurăm calitatea superioară a produselor noastre prin dotarea tehnică de ultimă generație, dar și prin personalul calificat şi competent. În plus, controlul permanent al calităţii este o parte integrantă a procesului tehnologic”.
Grija pentru mediu s-a regăsit atât în funcționarea internă a firmelor din grup, cât și în direcția unei părți din fondurile de CSR pe care grupul le-a investit anual în comunitatea în care activează. Iar, la final, inevitabil, a ajuns să se regăsească și în afacerile grupului, care s-au îmbogățit cu divizia Fomco Solar Systems. În 2012 se inaugurează astfel, la acea vreme, cel mai mare parc fotovoltaic din România, în urma unei investiții de 4,5 milioane de euro. Divizia are acum competențe în proiectarea, execuția și exploatarea sistemelor fotovoltaice, atât de tip industrial montate în câmp deschis, acoperișuri etc., cât și sisteme rezidențiale. Iar primul client, cel mai greu de mulțumit, a fost tocmai grupul Fomco. La deschiderea noului sediu, acesta avea acoperiș cu sistem fotovoltaic, care asigură independența energetică a clădirii.
Care e secretul evoluției frumoase în acești 15 ani? Poate sună banal, însă în spate e o echipă de oameni ambițioși care s-au dezvoltat personal odată cu grupul, reușind astfel să furnizeze servicii profesionale, cerute de piață. Bernát Nyulas explică: „Furnizăm soluții optime și rapide pentru fiecare provocare pe care o primim de la clienții noștri. Secretul – o echipă de profesionişti în domeniu, care dispune de tehnologie de ultimă generaţie şi capacitatea de a efectua întotdeauna lucrări la cele mai înalte standarde de calitate. Profesionalismul l-am dobândit atât prin specializări tehnice obligatorii în țară si în străinătate, precum și printr-o suită întreagă de cursuri și traininguri de specialitate”.
Având acești 15 ani în spate, e destul de probabil că povestea, care ne dă toate motivele să o considerăm de succes, va continua.

Related posts

Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România are un nou președinte

Papuc Irina

Contract de 433 mil. de euro pentru cel mai mare proiect de infrastructură din ultimii ani

Stefana Muresan

Start-up-ul austriac Artivive, co-înființat de un mureșean, schimbă fața artei prin tehnologia realității augmentate

Stefana Muresan

Primii trei cei mai mari exportatori de mobilă, din Maramureș și Cluj

Stefana Muresan

Guvernul a adoptat studiul de fundamentare pentru Autostrada Comarnic-Brașov

Ligia Voro

Alfredo Seafood: Piața locală de pește crește cu circa 10% în 2018

Stefana Muresan

20 de tramvaie Astra şi 22 de autobuze Mercedes pentru Oradea

Traian Dan

Aparat inovativ de monitorizare a calității aerului din clădiri, lansat pe piață de UBB

redactia

Ventilator mecanic de urgență, conceput la Universitatea Tehnică

Nora Dumitrescu

Kinstellar advises a joint venture between Resolution Property and Zeus Capital Management on the acquisition of Floreasca Park, one of the largest transactions closed in Romania in 2020

Papuc Irina

IMM-urile vor ajutor de stat, amânarea unor contribuţii şi finanţări cu dobânzi „0”

Traian Dan

PE a votat pentru admiterea fără întârziere a României în zona Schengen

redactia

Spitalul regional de la Cluj costă o jumătate de miliard de euro

Nora Dumitrescu

Tax & Finance Forum, în premieră la Sibiu

Papuc Irina

Compania de leasing operaţional a BRD se extinde la Cluj, Timișoara și Iași

Stefana Muresan

PARIS REAL ESTATE WEEK UNITES THE PROPERTY WORLD AROUND THE TWIN GOALS OF RECOVERY & SUSTAINABILITY

Ionut Oprea

INTERVIU/ Florica Bărbuceanu, director IDSA: „Implicarea în realizarea testelor de biologie moleculară pentru identificarea SARS-COV-2 este un gest de responsabilitate, unitate și spirit de echipă”

Papuc Irina

TAZ CYBERSEC, serviciu integrat de securitate IT, lansat la “GDPR Made Easy”

Stefana Muresan

Fond de solidaritate cu familiile afectate de șomaj, propus din Maramureș

Nora Dumitrescu

Consiliul Investitorilor Străini: Pilonul II, instrument esențial de economisire pentru pensie

Stefana Muresan

Proiect european de 4,9 mil. euro pentru dezvoltarea turismului în staţiunea Băile Turda

Stefana Muresan

EPP propune o strategie cu ținte clare, asumată de Comisia Europeană, pentru susținerea companiilor mici și mijlocii

Nicolae Pop

Cererile de negociere cu băncile aproape s-au dublat față de 2018

Ligia Voro

Ness Digital Engineering – noul sediu in Openville

Ionut Oprea

Leave a Comment