Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fomco Group, un business care se clădește constant. De 15 ani.

Grupul de Firme Fomco este, în mediul de afaceri mureșean și național, o prezență rezervată, poate discretă pentru publicul larg, însă cu siguranță de cursă lungă. Bazele grupului au fost puse în 2002, pornind ca multe business-uri de la nivel micro, ca o afacere de familie, pe care s-a clădit apoi constant. De la 3 angajați la finalul primului an de activitate, la finalul celui de-al doilea an, firma mamă avea 7 angajați. Creșterea s-a menținut, iar, în prezent, grupul numără o echipă consistentă de peste 120 de persoane. Fără să facă valuri, adresându-se tot timpul clienților, însă cu un ochi atent la comunitatea în care a crescut, unde a returnat și continuă să returneze din bunăstarea acumulată, Fomco a crescut și și-a diversificat aria de interes și domeniile în care activează.
Direcții de business
Totul a pornit la începutul anilor 2000. Încă erau vremuri în care lucrurile se așezau, iar oportunitățile de business, pentru un ochi atent, erau ceva mai prezente. Asta a făcut proprietarul business-ului, Bernát Nyulas, văzând că în țările vest-europene există o mai serioasă reglementare a domeniului transporturilor. Vorbim de vremuri în care limitatoarele de viteză sau tahografele, azi obligatorii pe vehiculele de transport marfă sau persoane, erau aproape inexistente în România. Bernát Nyulas s-a pregătit, a văzut oportunitatea, a îndrăznit să creadă și să investească în ea. Asta i-a asigurat un start excelent, pe care mai apoi a reușit să-l fructifice, să-l dezvolte într-un business stabil. „Livrăm partenerilor noștri, încă de la începuturi, soluţii în domeniul tahografelor și limitatoare de viteză. Oferim cu ajutorul partenerilor noștri, aflați în majoritatea județelor țării, acoperire națională în furnizarea de tahografe digitale, mă refer aici la tahografe cu card și tahografe analogice, tahografele clasice cu diagramă. De asemenea, am reușit să dezvoltăm o rețea europeană pentru livrarea de servicii pentru descărcarea tahografelor digitale și a cardurilor pentru tahograf”, explică Bernát Nyulas.
A urmat firesc, dezvoltarea serviciilor conexe destinate camioanelor care acum se conturează într-un one-stop-shop destinat flotelor de vehicule mari, unde orice problemă ar fi, ea să poată fi rezolvată. Astfel a apărut un service de camioane, cu servicii complete de mentenanță necesare parcurilor auto și s-a dezvoltat partea de furnizare de piese de schimb și accesorii destinate camioanelor (încălzitoare, stații radio, sisteme de aer condiționat, frigidere auto, plus alte accesorii). Un moment cheie în evoluția grupului s-a consemnat în 2006, când compania s-a îmbogățit cu o nouă linie, destinată livrării de soluții de monitorizare prin GPS. Se naște astfel firma Fomco 2006, care livrează servicii de urmărire și monitorizare prin GPS – soluții de monitorizare de flote auto, monitorizare a parcurilor auto prin GPS, sisteme de control al consumului de combustibil, precum și alte sisteme de alertare și urmărire, adaptate și personalizate după nevoile clienților.
Însă nu totul s-a rezumat la acest one-stop-shop pentru vehicule mari, ci grupul s-a dezvoltat și în alte direcții. De pildă fabrica de mobilier, tâmplării și uși la comandă Winkler a fost înfiinţată în 2004. Nevoia de cantitate și calitate superioară a crescut constant, la fel ca și concurența din piață, motiv pentru care, spune Bernát Nyulas, a fost nevoie de o influzie de tehnologie de ultimă generație: „Ne-am adaptat, iar în 2015 am început un proiect de retehnologizare, în valoare de peste 1 milion de euro, finanţat parțial şi din fonduri europene. Asigurăm calitatea superioară a produselor noastre prin dotarea tehnică de ultimă generație, dar și prin personalul calificat şi competent. În plus, controlul permanent al calităţii este o parte integrantă a procesului tehnologic”.
Grija pentru mediu s-a regăsit atât în funcționarea internă a firmelor din grup, cât și în direcția unei părți din fondurile de CSR pe care grupul le-a investit anual în comunitatea în care activează. Iar, la final, inevitabil, a ajuns să se regăsească și în afacerile grupului, care s-au îmbogățit cu divizia Fomco Solar Systems. În 2012 se inaugurează astfel, la acea vreme, cel mai mare parc fotovoltaic din România, în urma unei investiții de 4,5 milioane de euro. Divizia are acum competențe în proiectarea, execuția și exploatarea sistemelor fotovoltaice, atât de tip industrial montate în câmp deschis, acoperișuri etc., cât și sisteme rezidențiale. Iar primul client, cel mai greu de mulțumit, a fost tocmai grupul Fomco. La deschiderea noului sediu, acesta avea acoperiș cu sistem fotovoltaic, care asigură independența energetică a clădirii.
Care e secretul evoluției frumoase în acești 15 ani? Poate sună banal, însă în spate e o echipă de oameni ambițioși care s-au dezvoltat personal odată cu grupul, reușind astfel să furnizeze servicii profesionale, cerute de piață. Bernát Nyulas explică: „Furnizăm soluții optime și rapide pentru fiecare provocare pe care o primim de la clienții noștri. Secretul – o echipă de profesionişti în domeniu, care dispune de tehnologie de ultimă generaţie şi capacitatea de a efectua întotdeauna lucrări la cele mai înalte standarde de calitate. Profesionalismul l-am dobândit atât prin specializări tehnice obligatorii în țară si în străinătate, precum și printr-o suită întreagă de cursuri și traininguri de specialitate”.
Având acești 15 ani în spate, e destul de probabil că povestea, care ne dă toate motivele să o considerăm de succes, va continua.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

VILLA VINEA, crama anului 2017 în Transilvania

Articolul următor

2,2 miliarde euro din fonduri europene, pentru agricultură

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share