Energie Ultimele stiri

Producătorii de energie regenerabilă solicită modificarea reglementărilor, ceea ce va duce la scăderea prețurilor

Producătorii de energie regenerabilă cer autorităților modificarea actualelor reglementări, astfel încât electricitatea din surse verzi să fie mai bine valorificată, ceea ce ar duce la scăderea prețurilor în piață, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA).
“Asociația Română pentru Energie Eoliană consideră normală preocuparea din ultima perioadă a autorităților, de a analiza cauzele care au dus la creșterea exagerată a prețurilor angro ale energiei electrice, însă totodată își manifestă îngrijorarea față de concluziile exprimate în spațiul public, care par să nu acopere în totalitate condițiile de funcționare a pieței. Astfel, deși analizele încă nu fost finalizate, au apărut deja concluzii asupra cauzelor creșterii prețurilor la energia electrică, care nu acoperă cu exactitate situația reală din piață, ca de exemplu rolul energiei regenerabile”, spun reprezentanții RWEA.
Aceștia amintesc că energia regenerabilă reprezintă deja mai mult de 10% din consumul național de electricitate, conform datelor oficiale pentru anul 2016, confirmându-și, astfel, rolul important în mixul de energie din România. În plus, energia eoliană a contribuit și în perioade cu consum ridicat, atât în sezonul de iarnă, cât și în perioada de vară, atingând cote de circa o treime din consumul la nivelul țării.
“Energia eoliană, ca sursă necontrolabilă, nu poate funcționa în condiții de predictibilitate similare celor convenționale dar aduce beneficii importante consumatorilor, întrucât reprezintă nu doar o energie electrică curată, ci și ieftină”, potrivit asociației.
Astfel, un exemplu concret este regăsit în luna august a acestui an, în special intervalul 7-8 august, când o creștere a producției de energie eoliană cu 46% față de ziua precedentă a fost urmată de o scădere a prețului cu 30% (de la 333,57 lei/MWh la 233,92 lei/MWh).
De asemenea, în ziua de 15 august, când ponderea energiei eoliene a urcat la 31% din total consum, am asistat la o scădere de 45% a prețului comparativ cu ziua anterioară (de la 140 lei/MWh la 76,61 lei/MWh).
“Totuși, pentru a putea fi integrată în condiții echitabile în piață și pentru a putea să contribuie în mod pozitiv la consumul național de energie, energia eoliană și cea regenerabilă în general au nevoie de o structură de piață corespunzătoare, respectiv: posibilitatea stocării și a agregării producției între mai mulți producători; prețuri și contracte flexibile pe piețele centralizate care să acopere profilul de producție; o piață intra-zilnică lichidă; instrumente de asigurare împotriva riscurilor pe termen lung, atât în ceea ce privește energia, cât și certificatele verzi”, susțin producătorii de energie verde.
Potrivit acestora, deși s-au făcut anumiți pași în direcția integrării producției de energie regenerabilă, energia eoliană este în continuare expusă evoluțiilor de pe piața pentru ziua următoare și piața de echilibrare, ca urmare a constrângerilor determinate de produse standardizate, care nu urmăresc profilul de producție real, precum și a lipsei unei piețe intra-zilnice lichide.
Totodată, România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai mari costuri de echilibrare pentru producția de energie eoliană și cu expunere la produse și contracte standardizate neadecvate tipului de producție.
“Astfel, adresăm un apel către autorități ca, în analizele pe care le vor efectua, să ia în considerare întreaga structură de piață și să interpreteze efectele în manieră integrativă și nu pe fiecare în parte, separat. De asemenea, solicităm ca rezultatele analizelor să fie transparente și urmate de un proces real de consultare cu factorii relevanți. Având în vedere aceste argumente, considerăm că RWEA și industria eoliană trebuie să participe activ în orice proces de modificări de reglementare ce va urma analizelor în curs”, se mai arată în comunicatul citat.
RWEA are 53 de membri care reprezintă producători de energie eoliană, producători de echipamente, dezvoltatori de proiecte, firme de mentenanță, case de avocatură, bănci și traderi de energie.

Related posts

Importurile de gaze în mai de 353 de ori mai mari decât în mai 2018

Ligia Voro

The 5th annual CEE Manufacturing Excellence Awards and Strategy Summit

Ionut Oprea

Drumul Nordului – Maramureș, reabilitat cu fonduri europene; proiect în valoare de peste 51 mil. de euro

Stefana Muresan

Lanțurile de patiserie ale Clujului își dispută o piață de 7 milioane de locuitori

Stefana Muresan

Litens Automotive deschide în Timiș a doua fabrică de producție din Europa

Stefana Muresan

Continental a prezentat la Timișoara tehnologii și produse inovatoare

Stefana Muresan

BMW, investiție de peste 1 miliard de euro la noua sa fabrică din Debrecen

Stefana Muresan

 AFI Europe a pus piatra de temelie a celui de-al treilea centru comercial al companiei in Romania

Ionut Oprea

Castelul Ugron, Mureș, are nevoie de 1 milion de euro pentru restaurare

Ligia Voro

Complexul Energetic Hunedoara cumpără gaze în valoare de 22 de milioane de lei de la Romgaz

Stefana Muresan

Două spitale din Transilvania sponsorizate de Hidroelectrica. Compania va finanța un total de 7

Ligia Voro

O asociere de firme, interesată de contractul de 9,3 mil. de lei pentru transformarea Lacului lui Binder din Sibiu în zonă de agrement

Stefana Muresan

Veste bună de la Bursă

Ligia Voro

„Cloud-ul, interoperabilitatea și identitatea electronică a cetățeanului sunt piloni esențiali ai transformării digitale a României”. Interviu cu șeful ADR, Sabin Sărmaș

Ion Surdu

Schimbări în conducerea Visma Software România: noul Managing Director este sibianul Daniel Reisenauer

Papuc Irina

Mobilitatea urbană sustenabilă, dezbătută la Iași în cadrul PRIA Urban Mobility Conference 

Ligia Voro

2000 de angajați Michelin și familiile lor au sărbătorit 40 de ani de activitate a uzinei din Zalău

Stefana Muresan

Noul ministru al Sănătății din România este din Sibiu. A lucrat în spitale din Europa și este chirurg la Polisano

Papuc Irina

Cities of Tomorrow #7: Communities in Focus – Gândire globală. Acțiune locală.

Stefana Muresan

Informaticienii de la AROBS își fac centru de cercetare la Cluj-Napoca

Nora Dumitrescu

Topul afacerilor din Zona industrială vest a Sibiului

Stefana Muresan

Pita de Sântimbru, vinul de Jidvei și dulcețurile din Apuseni, atracții la un târg de turism din China

Stefana Muresan

Furnizorul german de software și servicii IT SAP, noi angajări în Timișoara

redactia

Cluj vs. București – Unde e mai bine să faci afaceri

redactia

Leave a Comment