Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Piaţa funciară privind terenurile agricole ”s-a agitat” în Timiș și Arad

Piaţa funciară privind terenurile agricole „s-a agitat”, potrivit ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, care a precizat joi, la Curtici, că există zeci de mii de solicitări privind tranzacţii cu acest tip de terenuri, în zonele fertile ale ţării.
„S-au accelerat vânzările şi cumpărările de teren. Piaţa funciară s-a agitat în câteva judeţe, în mod deosebit în judeţele din partea de vest a ţării, Timişul, Aradul, în partea de sud a ţării, zonele unde fertilitatea solului este mai ridicată. Evident, interesul este mai puternic aici. Câştigurile prin cultivarea terenurilor sunt mai mari şi piaţa capătă un anumit dinamism şi interesul este sporit. În ultima perioadă, am o statistică la mine, au ajuns câteva zeci de mii în anumite zone ale ţării. Am situaţia pentru partea de sud a ţării. Săptămânal sunt undeva la 2.000 de solicitări pentru un judeţ, ceea ce este foarte mult”, a declarat ministrul Agriculturii, aflat în vizită la o fermă agrozootehnică din Curtici.
Acesta a adăugat că circulaţia terenurilor este liberă, dar balanţa trebuie să încline spre fermierul român.
„Evident că circulaţia terenurilor este liberă, dar restricţii trebuie să fie, astfel încât echilibrul acesta între interesul nostru şi al altora să-l ducem în favoarea fermierului român, a tânărului fermier, pentru că nu o să putem mâine să înlocuim fermierii românii decât cu tinerii fermieri români, dar nu poţi să fii fermier dacă nu ai pământ. (…) Balanţa trebuie să încline tot timpul, repet, tot timpul spre interesul naţional, tot timpul spre fermierul român, spre fermierul român”, a adăugat sursa citată.
Petre Daea a făcut aceste declaraţii în contextul în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, aflat şi el la ferma din Curtici, precizase anterior că este în lucru un proiect de lege privind tranzacţionarea terenurilor agricole.
„Trebuie să încercăm să stopăm ceea ce se întâmplă în domeniul vânzării de terenuri agricole în România. Este o lege care este păcălită, nu se respectă criteriile de acolo şi, respectând cerinţele Uniunii Europene, vom intra cu un proiect de lege foarte repede, în Parlament, prin care să ajutăm în primul rând românii să cumpere terenuri, să ajutăm tinerii români să cumpere terenuri, pentru că ceea ce se întâmplă acum nu e în regulă”, a precizat Liviu Dragnea, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Combinatul Agroindustrial Curtici.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Comisia Europeană a aprobat Proiectul Crossbow, din care face parte Transelectrica

Articolul următor

Investiţii de peste 600 milioane lei în reţeaua de apă şi canalizare din Alba

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share