Lipsa forței de muncă din România este o problemă uriașă care ne înfrânează dezvoltarea, iar Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) este ocupată mai mult cu “stingerea incendiilor” Guvernului, decât să propună constructiv măsuri care să aibă efecte peste 2-3 ani, susține Dragoș Anastasiu, președintele AHK România.
“Avem o activitate intensă la Cameră. Guvernul ne ține într-un ritm alert, din păcate. Suntem ca pompierii: încercăm să stingem incendii mai mult decât să propunem constructiv măsuri ca peste 2-3 ani să aibă efecte. Ne-am fi dorit mult, dar nu e cazul, pentru că nu avem timp. Trebuie să ne ocupăm timpul cu stingerea incendiilor”, a spus Anastasiu, potrivit Agerpres, la întâlnirea lunară a membrilor Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană.
El a precizat că la propunerea AHK România s-a format un grup de lucru interministerial pentru rezolvarea problemelor legate de lipsa forței de muncă.
“Lipsa forței de muncă din România este o problemă uriașă care ne înfrânează dezvoltarea. În acest sens, la propunerea Camerei am înființat un grup de lucru interministerial pentru forța de muncă, cu patru sau cinci ministere reprezentate, printre care Ministerul Muncii, Ministerul de Externe, cel de Interne și al Educației, pentru că este vorba de forța de muncă din România, despre măsuri care trebuie luate pe termen scurt, mediu și lung. Noi conducem acest grup de lucru și ne bazăm pe inputurile din partea voastră. Măsurile trebuie să ducă la creșterea numerică și calitativă a forței de muncă, dar și din perspectiva mentalității. Educația se face pe termen mediu și lung. Pe termen scurt îi vedem pe străini ca pe un sprijin. Vedem ca pe un sprijin dacă studenții fac stagii de practică nu așa cum fac acum, 3 săptămâni, ci un semestru întreg. În industria turismului dacă din 6 semestre ai avea două de practică, acesta ar fi un ajutor”, a mai arătat președintele AHK România.
Marți a avut loc, la București, prima întâlnire lunară, după vacanța de vară, a membrilor Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană.
Citește și:
SITA și-a deschis un hub pentru tehnologiile viitorului la Cluj-Napoca
Noul centru va dezvolta soluții de ultimă oră pentru industria aviatică: îmbunătățirea experienței pasagerilor și reducerea impactului asupra…
10 octombrie 2024
Mai sunt doar câteva zile până la conferința PROW de la Timișoara
Timișoara este pe cale să devină centrul inovației și tehnologiei pe 18 octombrie, odată cu conferința PROW! Evenimentul…
10 octombrie 2024
Programul Autentic Românesc by Transavia
De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, Transavia lansează Sezonul 3 al programului Autentic Românesc, cu un număr…
10 octombrie 2024
SuperCoders vine cu a XI-a ediție a programului Orange de educație digitală pentru copii
Programul educațional SuperCoders, un proiect dedicat copiilor cu vârste între 10 și 14 ani, menit să îi introducă…
10 octombrie 2024
Bringo și Carrefour propun cumpărături online cu reciclare
Bringo, primul brand care a adus serviciul de livrare a cumpărăturilor în România, și Carrefour România anunță o…
10 octombrie 2024
Muncim la stat sau la privat? Centrul de Formare APSAP răspunde
Un studiu realizat de Centrul de Formare APSAP, unul dintre cei mai mari furnizori de cursuri de formare…
10 octombrie 2024
JTI a înființat un centru global IT în România
Dacă acum 30 de ani, legătura dintre tutun și tehnologie însemna doar prelucrarea materiei prime în produse finite…
10 octombrie 2024
Exploratori de Viitor cu Fundația Leaders și Holcim
Programul Exploratori de Viitor, care dezvoltă competențele de leadership și angajabilitate este configurat pentru ca 210 elevi de…
10 octombrie 2024