Antreprenori Ultimele stiri

AHK România, propunere pentru rezolvarea problemelor legate de lipsa forței de muncă

Lipsa forței de muncă din România este o problemă uriașă care ne înfrânează dezvoltarea, iar Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) este ocupată mai mult cu “stingerea incendiilor” Guvernului, decât să propună constructiv măsuri care să aibă efecte peste 2-3 ani, susține Dragoș Anastasiu, președintele AHK România.
“Avem o activitate intensă la Cameră. Guvernul ne ține într-un ritm alert, din păcate. Suntem ca pompierii: încercăm să stingem incendii mai mult decât să propunem constructiv măsuri ca peste 2-3 ani să aibă efecte. Ne-am fi dorit mult, dar nu e cazul, pentru că nu avem timp. Trebuie să ne ocupăm timpul cu stingerea incendiilor”, a spus Anastasiu, potrivit Agerpres, la întâlnirea lunară a membrilor Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană.
El a precizat că la propunerea AHK România s-a format un grup de lucru interministerial pentru rezolvarea problemelor legate de lipsa forței de muncă.
“Lipsa forței de muncă din România este o problemă uriașă care ne înfrânează dezvoltarea. În acest sens, la propunerea Camerei am înființat un grup de lucru interministerial pentru forța de muncă, cu patru sau cinci ministere reprezentate, printre care Ministerul Muncii, Ministerul de Externe, cel de Interne și al Educației, pentru că este vorba de forța de muncă din România, despre măsuri care trebuie luate pe termen scurt, mediu și lung. Noi conducem acest grup de lucru și ne bazăm pe inputurile din partea voastră. Măsurile trebuie să ducă la creșterea numerică și calitativă a forței de muncă, dar și din perspectiva mentalității. Educația se face pe termen mediu și lung. Pe termen scurt îi vedem pe străini ca pe un sprijin. Vedem ca pe un sprijin dacă studenții fac stagii de practică nu așa cum fac acum, 3 săptămâni, ci un semestru întreg. În industria turismului dacă din 6 semestre ai avea două de practică, acesta ar fi un ajutor”, a mai arătat președintele AHK România.
Marți a avut loc, la București, prima întâlnire lunară, după vacanța de vară, a membrilor Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană.

Related posts

Topul companiilor cu capital german din România este alcătuit preponderent din retaileri

Ligia Voro

Swantje Kortemeyer: “Avem nevoie de o autostradă peste Carpați”

redactia

Germanii de la in-tech mai angajează 220 de oameni la Braşov anul viitor

Stefana Muresan

Leave a Comment