Alba Analize Investitii Ultimele stiri

Proiectul 'Alba Iulia Smart City 2018' sau despre cum Alba Iulia a ”deschis ușile viitorului”

România are nevoie de un efort politic și tehnic pentru ca orașele sale să crească inteligent cu adevărat, dar și de practicieni deștepți, nu de ‘băieți deștepți’ sau de papagali cu diplomă, a declarat city managerul orașului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, într-un interviu acordat Agerpres.
În același context, responsabilul cu dezvoltarea inteligentă a orașului Marii Uniri a vorbit despre blazon, tradiție și tehnologie, ca punte de legătură între istorie și viitorul inteligent al urbelor din România. În viziunea city managerului celui mai smart oraș din România, Alba Iulia trebuie să continue să-și respecte blazonul de urbe avansată tehnologic, statut câștigat încă de acum 2.000 de ani, de pe vremea când locul se numea Apullum.
” Proiectul ‘Alba Iulia Smart City 2018’ e un proiect pilot și a început anul trecut, printr-un protocol de cooperare între municipiul Alba Iulia și Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională. Conform ministerului, această inițiativă a venit în contextul în care industria IT&C din România înregistrează valori crescute de concentrare și dezvoltare, cu o piață de produse și servicii bazate pe tehnologii inteligente în continuă creștere. De ce ne-au ales tocmai pe noi? Pentru că și noi am vrut să fim aleși, pentru că avem toate argumentele unui oraș cu perspective de creștere importante, de la servicii instituționale, industrie și retail la turism, cultură, inclusiv industrii creative”, a apreciat Moldovan.
Proiectul, în sine, se bazează pe inițierea și dezvoltarea de parteneriate care vor conduce la dezvoltarea inteligentă a orașului Alba Iulia și care să îl facă mai atractiv pentru locuit, pentru turiști și pentru potențiali investitori, a mai spus Moldovan. Potrivit acestuia, principiul fundamental al proiectului este acela de a implica în mod voluntar diferiți actori locali, regionali și naționali din sectorul privat, public, universitar, de cercetare, neguvernamental, care să contribuie la construirea celui mai modern și inteligent oraș din România din punct de vedere high-tech — orașul în care s-a născut viitorul.
City managerul orașului Alba Iulia spune că, la ora actuală, Alba Iulia are 59 de proiecte contractate pe 10 verticale de interes, ce se regăsesc și în recomandările Uniunii Europene, iar ținta municipalității este legată de cel puțin 100 de proiecte contractate până la final de 2017.
” Companiile implicate în Alba Iulia Smart City sunt fie din zona multinaționalelor, fie a naționalelor. Până la momentul de față, avem proiecte derulate cu Orange România — 14 proiecte semnate pentru Alba Iulia, dintre care două urmează să fie finalizate. Dintre cele 14, amintesc: hotspoturi WiFi în zonele de interes turistic din Alba Iulia, 15 autobuze echipate cu o rețea securizată WiFi, aplicația e-AlbaIulia — o soluție excelentă pentru comunicarea cu cetățenii și cu turiștii îndeosebi, o platformă de City Analytics, infrastructură LoRaWAN, uRADMonitor — o soluție de măsurare a calității aerului, 100 de device-uri de iluminat public inteligent, 50 de device-uri pentru monitorizarea distribuției și consumului de apă, organizarea primului hackathon la Alba Iulia, prin colaborarea Orange cu TechLounge — Innovation Labs 2017, aplicația de interes cetățenesc Civic Alert, digital classroom — o soluție inteligentă de catalog digital în școli”, a subliniat Moldovan.
Un alt parteneriat strategic este cel cu Microsoft România, care se concentrează pe monitorizarea traficului, o soluție de management al flotei ambulanțiere, echipamente de colectare a deșeurilor, transport public monitorizat prin iTrack.
De asemenea, Siemens a dezvoltat un business case pe Alba Iulia, astăzi finalizat, și care, în data de 4 iulie, a fost făcut public la Londra, într-un eveniment al Diviziei de planificare strategică a companiei.
Potrivit lui Moldovan, Alba Iulia are proiect cu Schreder, pentru iluminat public inteligent, cu Philips, care a venit cu ofertă concretă, aflată azi în faza de implementare, Euro Jobs cu un proiect care se numește 360 Scan, prin care se vor realiza un tur virtual prin tehnologia de scanare 3D a obiectivelor, filmări aeriene cu drona, incluse într-un film de prezentare și găzduire până la data de 1 martie 2019 pe server în cloud, pentru Cetatea Alba Carolina și Catedrala Încoronării.
”Așteptăm în momentul de față o ofertă, anunțată în cadrul Dezbaterii Naționale Smart City 2017-2020 de la București, din partea Telekom România, dar negociem și cu alte companii.(…) Cu Asociația ClujIT, avem protocoale semnate pentru: Edutainment și integrarea tehnologiilor multimedia în mediul cultural și educațional, pentru promovarea valorilor cultural-istorice ale orașului, augmentând afluxul turiștilor și contribuind, în același timp, la creșterea nivelului cultural la scară locală. … Apoi, gestionarea parcărilor — Parking Plus — o soluție smart parking atât de necesară în momentul de față în orice oraș din România”, a spus Moldovan.
În domeniu sănătății, există soluția HyperMed, care are ca obiectiv principal eficientizarea actului medical și creșterea calității vieții, în timp ce pentru agricultură, Alba Iulia beneficiază de platforma ‘Târgul Agro’ — o aplicație web de tip ‘bursă de produse agricole’, menită să pună ‘cap la cap’ cererea și oferta de produse agricole și alimentare.

Related posts

APIA a autorizat pentru plată 715 milioane de Euro către peste 500.000 de fermieri, în cadrul campaniei de plăți în avans

Papuc Irina

Comisia Europeană a aprobat majorarea sprijinului național în sectorul agricol

Stefana Muresan

Clinica Dental Experts Timișoara, fondată de familia de medici Bratu – 10 ani de performanță de vârf

redactia

Zalăul va avea primul cinema drive-in

Nora Dumitrescu

Asociația Română pentru Smart City lansează Carta România 2030 în cadrul celui mai important eveniment Smart City al anului

Ligia Voro

Compania de Investiții a reabilitat un pavilion de infecțioase în Sălaj

Nora Dumitrescu

Diplomați și oamenii de afaceri din spațiul lingvistic german, îndemnați de primarul Sibiului să susțină evenimentele culturale

Papuc Irina

Cine va decide fezabilitatea “Autostrăzii Nordului”

Nora Dumitrescu

Primul laborator de tehnologii cloud, deschis la Universitatea de Vest Timișoara cu sprijinul Microsoft

redactia

Sondaj IRES: Românii și banii lor. Precepții, comportamente și proiecții financiare

redactia

Care vor fi marile investiții ale anului în Zalău

Nora Dumitrescu

DOCTOR ALO. Grijile tale au acum o soluție profesionistă

Stefana Muresan

Timişorenii pot cumpăra bilete de transport în comun chiar din autobuz, printr-o aplicaţie lansată de Banca Transilvania şi PTP Online

Stefana Muresan

Conferinta: Mobilitatea viitorului la Sibiu

Ionut Oprea

Fundația Groupe Renault România, în parteneriat cu Dacia, lansează, începând de anul acesta, Bursele de Educație Constantin Stroe

Nicolae Pop

Presiuni pentru construirea ocolitoarei Someș Express

Nora Dumitrescu

Girod pregătește autostrada de la Alba Iulia pentru Ziua Națională

Nora Dumitrescu

„Research for UNITA” (Re-UNITA) – un proiect de două milioane de euro, câștigat de Universitatea de Vest Timișoara, în linia de finanțare deschisă de programul Horizon 2020

Nicolae Pop

Cluj Napoca: Studii pentru metrou şi tren metropolitan, investiții de peste 9 mil. euro

Stefana Muresan

Air traffic grows strongly despite the diversified challenges

Transilvania Business

Patru județe din Ardeal, în topul regenerărilor Romsilva

Nora Dumitrescu

Revenirea la birou: O nouă experiență zilnică gândită să țină de cont de așteptările angajaților

Papuc Irina

MedLife a finalizat achiziţia Ghencea Medical Center

Stefana Muresan

Clujul va avea o Strategie de Informatizare implementată de Clusterul Cluj IT

Stefana Muresan

Leave a Comment