Alba Analize Arad Bihor Brașov Infrastructura Investitii IT&C Sibiu Ultimele stiri

Topul ”orașelor inteligente”: Alba Iulia conduce cu 59 de proiecte, urmat de Sibiu cu 8, Cluj Napoca cu 7 și București cu 6 proiecte

Orașul Alba Iulia beneficiază de cele mai multe proiecte inteligente, devansând Bucureștiul, Iașiul, Timișoara sau Clujul.
Programul-pilot “Harta Proiectelor Smart City”, lansat de Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate (ARSCM), monitorizează proiectele propuse de autorităţi pentru tranziţia către oraşe inteligente. În prima etapă programul prezintă localizarea proiectelor de tip “smart city”, pe teritoriul ţării, precum şi informaţii despre acestea.
Conform reprezentanţilor ARSCM, harta este actualizată constant cu informaţiile obţinute de la autorităţile locale.
În cea de-a doua etapă, estimată pentru finalul anului în curs, programul va prezenta analize detaliate de la cei care implementează aceste proiecte, dar mai ales exemple de bună practică. “«Harta Proiectelor Smart City» este un instrument util, pus la dispoziţie gratuit de către ARSCM, important atât pentru autorităţile abilitate, ca să-şi prezinte soluţiile către cea mai importantă comunitate smart, cât şi pentru prezentarea proiectelor cu grad crescut de replicabilitate”, au subliniat sursele citate.
Printre proiectele analizate se află “Sistemul de monitorizare a traficului şi alte soluţii inteligente”, “Iluminatul Inteligent”, “Monitorizarea calităţii aerului”, “Monitorizarea consumului de apă şi pierderile din reţea”, “Soluţia pentru analiza şi raportarea veniturilor bugetare”, “Soluţia de barometru public ce permite consultarea locuitorilor municipiului pe diverse teme”, “Aplicaţia pentru programare online a căsătoriilor, respectiv Integrarea sistemului de Dispecerat cu alte soluţii mobile de raportare a incidentelor”.
Cele mai multe proiecte smart city, respectiv 59, au fost înregistrate la primăria Alba-Iulia, companiile interesate de dezvoltarea acestui tip de proiecte în zona Alba fiind Orange România, Siemens, Microsoft România, Schreder.
Printre obiectivele care se au în vedere în respectiva regiune se numără monitorizarea traficului, iluminatul Inteligent, monitorizarea calităţii aerului, monitorizarea consumului de apă şi pierderilor din reţea, securizarea accesului la Internet pentru toate componentele de smart city, staţiile de încărcare a maşinilor electrice, hotspoturile Wi-Fi cu acces la Internet securizat în zonele publice, soluţia de promovare turistică şi interacţiune cu cetăţenii, o platformă turistică integrată, serviciul de închiriere biciclete electrice etc.
Primăria Sibiu este o altă autoritate locală care urmăreşte dezvoltarea unui oraş inteligent, aceasta anunţând un număr de 8 proiecte smart, depuse de ANRE şi Tursib. Acestea vizează contoarele inteligente şi măsurarea inteligentă, automatizările de reţea şi aplicaţii Smart Grid, transportul cu vehiculele electrice, integrarea regenerabilelor, sistemele de stocare a energiei, iluminatul public eficient, tehnicile pentru creşterea informării consumatorilor privind con¬sumul de energie, staţiile de încăr¬care a maşinilor electrice.
Şapte proiecte smart city au fost anunţate în Cluj-Napoca, acestea prevăzând:
– Smart Parking;
– Energie Regenerabilă;
– Relaţia cetăţean-primărie;
– Energie şi mediu;
– IT&C;
– Staţii de încărcare a maşinilor electrice.
Cinci proiecte similare (smart parking, mobilitate, IT&C, relaţia primărie-cetăţean, contoare cu citire la distanţă) ar urma să fie implementate în Oradea, companiile care s-au arătat interesate fiind Tpark, Arobs Track GPS, Info Park IT, Compania de Apă Oradea.
Câte patru proiecte au fost anunţate de primăriile Braşov, respectiv Timişoara.
În proiectele de la Braşov (smart parking, iluminat inteligent, staţie pentru încărcarea maşinilor electrice, trecere de pietoni inteligentă) este interesată să participe compania Tpark, în timp ce, la Timişoara, societăţile care şi-au manifestat interesul sunt ZTE, Orange România, Continental AQUATIM. Aici, proiectele smart city au ca obiective smart parking-ul, IT&C, staţiile de încărcare a maşinilor electrice, contoarele cu citire la distanţă.
Siemens România şi ELBA vor să meargă în Reşiţa, care a anunţat două proiecte smart city, pentru managementul inteligent al traficului şi pentru soluţii de iluminat inteligent.
Harta Proiectelor Smart City poate fi consultată aici.

Related posts

Elite în business. Județul Mureș. Gedeon Richter România. Tradiție și inovație

Transilvania Business

Donație semnificativă de echipamente medicale din Luxemburg pentru Spitalul Județean de Urgență Sibiu

Papuc Irina

Aberdeen Asset Management vinde cladirea de birouri Construdava

Ionut Oprea

Rețeaua Lemnul Verde și-a redeschis terasa din Dej

Nora Dumitrescu

Ministerul Culturii finanțează lucrările interioare la Palatul Greco –Catolic Oradea

Traian Dan

Sectorul energetic și cel bancar, cele mai atractive pe bursă anul viitor

Stefana Muresan

Parc acvatic pe o suprafață de 12 hectare, la Cluj. Investiție de peste 40 mil. euro

Stefana Muresan

BCR a anunțat, la Techsylvania, lansarea unui program de accelerare a business-urilor tech

Ligia Voro

Sibiul concurează pentru titlul de cea mai bună destinație turistică din Europa

Papuc Irina

Ce conține planul de dezvoltare al sistemului de transport gaze naturale

Stefana Muresan

Carmen Bindas: Integritatea, bunul simț și asertivitatea sunt competențe cheie căutate azi de angajatori

Nicolae Pop

PATZAIKIN, o reconstituire a drumului cânepii în România

Papuc Irina

[Enjoy Transylvania!] #TraseulCareUnește un ONG cu Autoritățile

Transilvania Business

AR | AR-MEDICA, cel mai mare eveniment medical din partea de vest

Transilvania Business

Fond de solidaritate cu familiile afectate de șomaj, propus din Maramureș

Nora Dumitrescu

Investițiile companiilor brașovene, cifrate la aproape 300 mil. euro

Stefana Muresan

15 companii românești s-au calificat în ultima etapă a „Made in Romania”

Stefana Muresan

După „Vinul lui Cuza”, Universitatea din Iași vrea să îmbutelieze apă din Grădina Botanică. Conține mai mult magneziu decât calciu

redactia

Companiile din producţie pot primi fonduri europene pentru eficiență energetică

Ligia Voro

Marc O’Polo, primul magazin mono-brand din România în Bucureşti Mall

Ligia Voro

Noi măsuri în România: se suspendă activitatea centrelor comerciale; circulația cetățenilor în afara locuinței, restricționată

Ion Surdu

Cum va arăta Sala Polivalentă din Turda

Nora Dumitrescu

Județul Covasna, promovat în Daily Mail cu imagini uimitoare din dronă

redactia

Comuna din România care a absorbit cele mai multe fonduri realizează 50% din venituri din fonduri proprii, pe una din cele mai puternice platforme industriale din Alba

redactia

Leave a Comment