Alba Analize Arad Bihor Brașov Infrastructura Investitii IT&C Sibiu Ultimele stiri

Topul ”orașelor inteligente”: Alba Iulia conduce cu 59 de proiecte, urmat de Sibiu cu 8, Cluj Napoca cu 7 și București cu 6 proiecte

Orașul Alba Iulia beneficiază de cele mai multe proiecte inteligente, devansând Bucureștiul, Iașiul, Timișoara sau Clujul.
Programul-pilot “Harta Proiectelor Smart City”, lansat de Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate (ARSCM), monitorizează proiectele propuse de autorităţi pentru tranziţia către oraşe inteligente. În prima etapă programul prezintă localizarea proiectelor de tip “smart city”, pe teritoriul ţării, precum şi informaţii despre acestea.
Conform reprezentanţilor ARSCM, harta este actualizată constant cu informaţiile obţinute de la autorităţile locale.
În cea de-a doua etapă, estimată pentru finalul anului în curs, programul va prezenta analize detaliate de la cei care implementează aceste proiecte, dar mai ales exemple de bună practică. “«Harta Proiectelor Smart City» este un instrument util, pus la dispoziţie gratuit de către ARSCM, important atât pentru autorităţile abilitate, ca să-şi prezinte soluţiile către cea mai importantă comunitate smart, cât şi pentru prezentarea proiectelor cu grad crescut de replicabilitate”, au subliniat sursele citate.
Printre proiectele analizate se află “Sistemul de monitorizare a traficului şi alte soluţii inteligente”, “Iluminatul Inteligent”, “Monitorizarea calităţii aerului”, “Monitorizarea consumului de apă şi pierderile din reţea”, “Soluţia pentru analiza şi raportarea veniturilor bugetare”, “Soluţia de barometru public ce permite consultarea locuitorilor municipiului pe diverse teme”, “Aplicaţia pentru programare online a căsătoriilor, respectiv Integrarea sistemului de Dispecerat cu alte soluţii mobile de raportare a incidentelor”.
Cele mai multe proiecte smart city, respectiv 59, au fost înregistrate la primăria Alba-Iulia, companiile interesate de dezvoltarea acestui tip de proiecte în zona Alba fiind Orange România, Siemens, Microsoft România, Schreder.
Printre obiectivele care se au în vedere în respectiva regiune se numără monitorizarea traficului, iluminatul Inteligent, monitorizarea calităţii aerului, monitorizarea consumului de apă şi pierderilor din reţea, securizarea accesului la Internet pentru toate componentele de smart city, staţiile de încărcare a maşinilor electrice, hotspoturile Wi-Fi cu acces la Internet securizat în zonele publice, soluţia de promovare turistică şi interacţiune cu cetăţenii, o platformă turistică integrată, serviciul de închiriere biciclete electrice etc.
Primăria Sibiu este o altă autoritate locală care urmăreşte dezvoltarea unui oraş inteligent, aceasta anunţând un număr de 8 proiecte smart, depuse de ANRE şi Tursib. Acestea vizează contoarele inteligente şi măsurarea inteligentă, automatizările de reţea şi aplicaţii Smart Grid, transportul cu vehiculele electrice, integrarea regenerabilelor, sistemele de stocare a energiei, iluminatul public eficient, tehnicile pentru creşterea informării consumatorilor privind con¬sumul de energie, staţiile de încăr¬care a maşinilor electrice.
Şapte proiecte smart city au fost anunţate în Cluj-Napoca, acestea prevăzând:
– Smart Parking;
– Energie Regenerabilă;
– Relaţia cetăţean-primărie;
– Energie şi mediu;
– IT&C;
– Staţii de încărcare a maşinilor electrice.
Cinci proiecte similare (smart parking, mobilitate, IT&C, relaţia primărie-cetăţean, contoare cu citire la distanţă) ar urma să fie implementate în Oradea, companiile care s-au arătat interesate fiind Tpark, Arobs Track GPS, Info Park IT, Compania de Apă Oradea.
Câte patru proiecte au fost anunţate de primăriile Braşov, respectiv Timişoara.
În proiectele de la Braşov (smart parking, iluminat inteligent, staţie pentru încărcarea maşinilor electrice, trecere de pietoni inteligentă) este interesată să participe compania Tpark, în timp ce, la Timişoara, societăţile care şi-au manifestat interesul sunt ZTE, Orange România, Continental AQUATIM. Aici, proiectele smart city au ca obiective smart parking-ul, IT&C, staţiile de încărcare a maşinilor electrice, contoarele cu citire la distanţă.
Siemens România şi ELBA vor să meargă în Reşiţa, care a anunţat două proiecte smart city, pentru managementul inteligent al traficului şi pentru soluţii de iluminat inteligent.
Harta Proiectelor Smart City poate fi consultată aici.

Related posts

Aeroporturile din Europa, în audiență la Ministerul Transporturilor

Nora Dumitrescu

Primăria Cluj vrea aproape 5 mil. euro, fonduri europene, pentru a amenaja “Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor” pe 21 de hectare

redactia

Investiția UBM Feed Romania din Sânpaul, apreciată de fermieri

Stefana Muresan

CCIA Timiș, Climate-KIC Accelerator – program de finanțare de până la 45.000 de euro

Stefana Muresan

APIA a autorizat plăți de peste 8,1 milioane de euro beneficiarilor de fonduri pentru bunăstarea porcinelor

Papuc Irina

Gazprom, vastă campanie de explorare petrolieră în Bihor şi Timiş

Stefana Muresan

Modelul belgian de zootehnie de familie va fi promovat în România

Nora Dumitrescu

Aramis Invest și-a dezvoltat capacitățile de producţie şi de stocare, după o investiție de 55 de milioane de euro

Stefana Muresan

Exemplu de mobilizare: Cum s-au reinventat restaurantele în plină criză, cu ajutorul producătorilor locali

Ion Surdu

Prima ediție a ”Barometrului de securitate energetică” 

Ligia Voro

ASF a atins obiectivul fundamental al proiectului strategic STEAM

Ligia Voro

The MIPIM Awards 2019 finalists

redactia

Primele 200.000 de teste rapide pentru depistarea Covid-19 ajung miercuri la București

Ion Surdu

Vinul.ro: În 2019, campioana din Cotnari e o grasă!

Stefana Muresan

TAROM, nouă promoție la biletele de avion, cu prețuri de la 99 euro pentru unele destinații

redactia

Se anulează marile festivaluri ale Clujului: Untold, Electric Castle, Jazz in the Park

Nora Dumitrescu

Păltiniș: Abonamente gratuite pentru schiorii care vor folosi autobuzul în locul mașinii

redactia

Electrolux Satu Mare își va relua activitatea cu condiții sporite de securitate

Traian Dan

Cea mai amplă ediție GoTech World din istoria evenimentului a reunit 10.577 de participanți într-un manifesto al digitalizării

Ligia Voro

Primarii de municipii au discutat cu premierul Ludovic Orban. „Realitatea bugetului este îngrijorătoare”

Papuc Irina

SB | Sibiul, o uriasa pasarela de moda

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Net Brinel de către francezii de la SNEF

redactia

Aeroporturile din Iași, Oradea și București – cea mai rapidă creștere din Europa

Stefana Muresan

Tenaris va face o mare donație pentru “județeanul” din Zalău

Nora Dumitrescu

Leave a Comment