Secretarul general al Asociaţiei Europene de Bălţată, dr. Georg Rőhrmoser, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, dr. Claudiu Frânc, şi preşedintele Organizaţiei Naţionale de Reproducţie şi Însămânţări Artificiale, ing. zoot. Valer Sician, au semnat vineri, 1 septembrie, un protocol de colaborare între Asociaţia Crescătorilor de Bălţată din Germania şi Federaţia Crescătorilor de Bovine din România.
Ce prevede protocolul
Ceremonia a avut loc la ora 18.00, în Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu-Mureş, cu ocazia Congresului Internaţional al Rasei Bălţată, eveniment inclus în programul celei de-a doua ediţii a Zilei Naţionale a Bălţatei, iar textul protocolului prevede „susţinerea fermierilor din România, crescători de Bălţată, a membrilor Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România şi a membrilor Organizaţiei Naţionale de Însămânţări Artificiale în următoarele activităţi: asigurarea pentru Federaţia Crescîtorilor de Bovine din România a bonitării, a prelucării datelor de producţie şi evaluarea performanţelor genetice conform sistemului european comun de lucru pentru rasa Bălţată, pentru fermele de elită din România, participarea echipelor tehnice de lucru la întâlniri, simpozioane, expoziţii organizate de către Asociaţia Crescătorilor de Bălţată din Germania, schimb de materiale publicitare, informaţii tehnice pe programe de ameliorare COP şi reproducţie, crearea unui parteneriat în vederea dezvoltării activităţilor comune specifice rasei în interesul ambelor organizaţii.”
„Actualităţi şi perspective pentru rasa Bălţată”
Ziua de vineri, 1 septembrie, a început de dimineaţă, la ora 10.00, în incinta Hotelului „Tempo” din Târgu-Mureş, cu workshop-ul „Actualităţi şi perspective pentru rasa Bălţată”, manifestare organizată de Federaţia Crescătorilor de Bovine din România, Organizaţia de Control Oficial al Producţiilor, Organizaţia Naţională de Însămânţări Artificiale din România, Semtest-BVN Mureş, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor şi Asociaţia Agricultorilor Maghiari din România – Organizaţia Mureş, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Mureş, Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţia Naţională pentru Zootehnie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Regia Naţională a Pădurilor Romsilva.
Speakeri de elită
La eveniment au participat atât fermieri de elită din mai multe judeţe ale Transilvaniei, cât şi speakeri pe măsură: dr. Claudiu Frânc – preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, dr. Georg Rőhrmoser – secretarul general al Asociaţiei Europene de Bălţată, Emil Florian Dumitru – preşedinte al Federaţiei Naţionale Pro Agro, ing. Floricel Marcel Dima – subsecretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Csutak Nagy László – vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. ing. Adrian Pintea – director general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, ing. zoot. Valer Sician – director al Semtest-BVN Mureş, dr. Johannes Aumann – director al Besamungsverein Neustadt, ing. Iacob Boca – preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine Mureş, dr. vet. Lucian Hârceagă, dr. vet. Liviu Drăgan, Ileana Guşatu – director adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Mureş, Ovidiu Săvâşcă – director executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Mureş, ing. Maria Fola – coordonatoarea Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Mureş, prof. dr. Liviu Bogdan – decanul Facultăţii de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj Napoca, dr. ing. Ioan Oroian – director al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Mureş, dr. Sorin Moga – preşedinte al Colegiul Medicilor Veterinari Mureş şi dr. ing. Tiberiu Ştef – director al Agrom-Ro.
„Noi trebuie să exploatăm animale care să îndeplinească cât mai mult posibil cerinţele ridicate pe care le aşteptăm de la ele. Facem acest lucru exact ca şi Semtest-BVN Mureş, o dată pe an facem prezentarea taurilor şi întotdeauna pentru fermieri acest moment este unul de mare atracţie. Noi trebuie să facem astfel încât să creştem animale într-un mod optim, care să satisfacă cerinţele de performanţă şi constatăm că acest fenomen de ameliorare pe lângă că este frumos este şi foarte atractiv. De asemenea, costă foarte mulţi bani selecţia animalelor care să ne satisfacă din punct de vedere a cerinţelor. Bălţata poate foarte mult, dar nu poate să stocheze informaţiile legate de ea şi să se autoselecteze ca să îşi ridice performanţele singură. Vorbim despre o serie de date, controlul legat producţia de lapte, controlul oficial al producţiei de carne, controlul din punct de vedere al caracterelor funcţionale şi bonitarea, adică evaluarea carcterelor de exterior. Numai atunci când în acelaşi timp toate aceste patru rezultate le vom analiza şi le vom stoca undeva, vom putea analiza animalele respective şi în circa zece ani vom putea avea animalele pe care şi le doresc fermierii”, au fost cuvintele lui dr. Johannes Aumann – director al Besamungsverein Neustadt.
Reprezentare mai vizibilă la nivel european
Invitaţia către Federaţia Crescătorilor de Bovine din România de a fi membru cu drepturi depline al Asociaţiei Crescătorilor de Bălţată din Germania a fost făcută de dr. Georg Rőhrmoser, secretar general al Asociaţiei Europene de Bălţată, totodată şi director al Asociaţiei Crescătorilor de Bălţată din Germania.
„Există trei scopuri ale acestei federaţii, cel mai important fiind posibilitatea fiecărei ţări membre de a-şi reprezenta interesele pentru rasa Bălţată, respectiv partea de pregătire tematici, expoziţii, legislaţie armonizată cu cea din alte ţări. Un alt obiectiv îl constituie reprezentarea faţă de instituţiile ţărilor pentru a urmări în comun interesele membrilor. Cel de-al treilea obiectiv este strict tehnic şi se referă la probleme de reproducţie, probleme de programe de ameliorare, controlul oficial al producţiei, programe de reproducţie, strict ceea ce îl evidenţiază pe fermier din punct de vedere tehnic. Un exemplu concret din ce înseamnă activitatea în comun a acestor ţări este faptul că pe testarea genomică sunt aproximativ şapte ţări care lucrează împreună pentru a reduce în primul rând cheltuielile, dar cel mai important obiectiv îl reprezintă constituirea unei baze de selecţie mult mai mare. La ora actuală, au anual 20.000 de animale în acest program. Al doilea punct foarte important este armonizarea din punctul de vedere al instrumentelor de lucru”, a afirmat dr. Georg Rőhrmoser.
Fermieri români, acţionari la Semtest-BVN Germania
În viziunea preşedintelui Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, dr. Claudiu Frânc, invitaţia către crescătorii de Bălţată din România de a se alătura marii familii europene a Bălţatei reprezintă atât o onoare, cât şi o responsabilitate din mai multe puncte de vedere.
„Pentru noi, este o mare surpriză, dar în acelaşi timp şi o mare provocare care mă mobilizează şi mă stimulează. Îmi dă de gândit, la modul cel mai serios”, a spus dr. Caudiu Frânc.
„Propunerea este onorantă pentru noi, fermierii români, şi gândiţi-vă numai la un aspect: dovadă a deschiderii Asociaţiei şi a BVN din Germania în special faţă de fermierii din România, vă anunţ că un număr important de fermieri mari din România din urmă cu o lună şi ceva sunt acţionari cu acţiuni la purtător în cadrul Semtest-BVN Germania. Mai mult de atât n-au ce să ne mai dovedească aceşti oameni, deschiderea faţă de fermierii din România, decât faptul că prin acea deschidere, respectiv atribuirea unui pachet important de acţiuni în cadrul Semtest BVN Germania către fermieri importanţi care au performanţă în fermele de Bălţată din România, care au devenit în urmă cu o lună acţionari. Este o mare onoare pentru noi. Ne gândim la modul cel mai serios, odată cu invitaţia făcută de domnul secretar general Georg Rőhrmoser vom avea ocazia ca introducând efectivele din fermele respective, performante, membre ale Federaţiei, în sisteme unice de evaluare egale pentru toate statele membre care fac parte din această mare familie, vom putea face comparaţie foarte exactă între ceea ce facem noi prin programele noastre naţionale şi evaluările în urma introducerii criteriilor unice aplicabile în acele 12 state. S-ar putea să avem surprize foarte frumoase, ca animale din România să poată să intre în procesul de selecţie unic agreat în cele 12 state. Probabil vor fi şi alte state care vor fi primite în această mare familie a Bălţatei europene în cadrul evenimentului care va avea loc în Franţa”, a completat preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.
Moment de cotitură pentru crescătorii de Bălţată
Directorul Semtest-BVN Mureş, totodată lider al Organizaţiei Naţionale de Reproducţie şi Însămânţări Artificiale, ing. zoot. Valer Sician, s-a declarat încântat de gestul partenerilor germani şi a explicat, pe scurt, care sunt avantajele crescătorilor români de Bălţată la Asociaţia Crescătorilor de Bălţată din Germania.
„A fost un moment de bucurie atunci când invitaţia a venit şi nu din partea oricui, ci din partea secretarului general al Federaţiei Europene de Bălţată. Vine ca o recunoaştere până la urmă a organizaţiilor din România ca şi partenere în structura europeană, probabil a contat mult şi primul congres pe care l-am organizat în 2015, la care am avut structuri importante din afară. Atât pentru organizaţiile din România, cât şi pentru crescători e un moment de cotitură, pentru că intrăm pe o altă direcţie, vom avea de acum înainte acces la masa rotundă la care se discută politici, strategii de creştere şi dezvoltare a rasei. Mai mult decât atât, cu siguranţă că dacă vom reuşi să gestionăm bine această ofertă vom ajunge să folosim instrumentele de lucru pe care europenii le folosesc, mă refer la raportări pe controlul oficial al producţiei, pe reproducţie şi pe alte instrumente pe care ei pot să ni le ofere. Practic, vom sări câteva etape dacă aş putea să spun aşa, pentru că ei au o experienţă foarte bogată în ceea ce priveşte creşterea şi dezvoltarea raselor. Au continuitate de peste 100 de ani în aceste activităţi, iar cu siguranţă expertiza lor ne va ajuta. Genetica este până la urmă cea care face ca vaca bălţată cu roşu să fie universală. La ora actuală, avem juninci aduse din afară, din toate ţările europene, avem material seminal adus din toate ţările europene, deci s-au uniformizat atât de mult genetica încât nu mai poţi să faci diferenţă din punct de vedere geografic, într-o ţară sau alta pe rasă, motiv pentru care deciziile luate la această masă rotundă sunt convins că se potrivesc foarte bine şi pentru România. Cu siguranţă noi trebuie să avem reprezentanţi foarte buni din structurile asociative care să ducă mesajul nostru şi care să aducă acasă strategii şi politici pe care să le poată aplica astfel încât peste 10-20 de ani să putem spune că a fost o decizie corectă şi drumul pe care l-am urmat a fost cel spre dezvoltare, spre progres”, a menţionat ing. zoot. Valer Sician.
Alex TOTH
Citește și:
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Investiții
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
inVest organizează la Timișoara un Speed Beer-a-thon
Evenimentul are loc în această seară la CoWork Timișoara, cu începere de la ora 18. Sunt așteptați antreprenori…
10 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Infrastructură
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Noul prefect al Clujului: “Mulți investitori importanți vor să vină aici”
Cinci companii din domeniile automotive, construcții de mașini, farmaceutic sau industria ospitalității au solicitat informații despre terenurile disponibile…
8 iulie 2025
Turism
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Peste 260.000 de pasageri în semestruI I 2025 și noi rute ce deschid orizonturi
În primele șase luni ale anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu a fost alegerea a 260.234 de călători, față…
7 iulie 2025
Educație
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
