Antreprenori Lideri si afaceri Mureș Slider

Mircea Solovăstru: “Am redescoperit că avem două țări surori extraordinar de frumoase”

Educația a fost tema pe care Mircea Solovăstru, Guvernatorul Rotary International, Districtul 2241 România și Republica Moldova, în anul rotarian 2016-2017, și-a ales-o la început de mandat. Acțiunile și proiectele pe care le-a coordonat s-au circumscris acestei teme, însă rolul și atribuțiile unui guvernator sunt mult mai complexe, după cum aveam să aflăm în interviul pe care Guvernatorul l-a acordat revistei Transilvania Business.
 
Sunteți aproape de încheierea mandatului dvs. de guvernator al Rotary International, Districtul 2241 România și Republica Moldova, însă istoria dvs. în Rotary este mult mai veche. Cum v-ați apropiat de Rotary, ce te recomandă pentru a fi membru în această organizație și cine au fost persoanele care v-au recomandat?
Începuturile mele în Rotary pot fi încadrate în timp la sfârșitul anilor 90. Cred că se întâmpla prin 1999, atunci când profesorul Ioan Nicolaescu, de la UMF Tîrgu Mureș, îmi făcea propunerea de a mă alătura unui grup de oameni din oraș care se întâlneau săptămânal. Îmi amintesc că la început întâlnirile se desfășurau la Biblioteca Județeană, pentru ca, mai târziu, Rotary Club Tîrgu Mureș să aibă ca punct de întâlnire Casa Universitarilor de la UMF. A fost și perioada în care am asistat la cel mai important eveniment Rotary de după revoluție, formarea District 2241 România și Republica Moldova. L-am întâlnit atunci, la Ateneul bucureștean, pe Andrei Dorobanțu, primul Guvernator al Districtului.
 
Când are un membru Rotary conștiința, care vine la pachet inclusiv cu îndoieli, că poate fi un bun guvernator? Cât timp v-a luat să vă decideți și să acceptați această funcție?
Pregătirea pentru un mandat de guvernator Rotary nu este deloc ușoară. Cred că în inima fiecărui rotarian se ascunde ideea că la un moment dat poate ajunge Guvernator. Depinde apoi de fiecare cât de mult se implică în activitățile Rotary pentru a putea face pasul următor, însemnând depunerea candidaturii. Pare destul de simplu, dar în interiorul organizației sunt câteva criterii foarte bine stabilite care oferă unui rotarian posibilitatea de a candida la cea mai înaltă funcție în cadrul unui District, așa cum este cel care cuprinde cluburile din România și Republica Moldova. Și în cazul meu au trecut câțiva ani până când am considerat eu, în primul rând, că sunt capabil să îndeplinesc această funcție. Am avut sprijinul celor din jurul meu, al familiei, și astfel am știut că sunt pregătit.
 
Dacă v-ați descrie experiența ultimului an într-o frază, ce ați spune?
Am redescoperit oameni deosebiți, am interacționat cu o mulțime de oameni frumoși și am redescoperit că avem două țări surori extraordinar de frumoase.
 
Din ce am avut ocazia vă vedem și noi, un guvernator e tot timpul pe drumuri, își vede familia mai puțin în acel mandat de un an, însă satisfacțiile sunt direct proporționale cu ce “pierzi” în altă parte. Cum a fost pentru dvs.? Aveți sentimentul unei situații win-win după acest mandat?
Guvernatorul unui District are obligația prin regulamentele interne să viziteze toate cluburile Rotary din subordine. În România și Republica Moldova sunt 123 de cluburi, fiecare dintre ele având o medie de 25 de membri. Întălnirile de acest gen au loc de regulă după amiaza, într-un cadru care permite relaționarea între staff-ul Districtului și Club. Este un moment prielnic pentru o analiză a activităților specifice clubului și pentru planuri de viitor. În paralel cu vizitele la cluburi mai sunt programate alte evenimente aniversare, de caritate sau întâlniri oficiale cu autorități și mediul privat, astfel încât nu greșesc când afirm că, în timpul unui mandat, Guvernatorul unui District este mai tot timpul pe drumuri, dar tot timpul ancorat în atmosfera deosebită a Rotary.
 

 
O experiență de o viață în 365 de zile
 
Au trecut aproape 365 de zile, sunt în România 123 de cluburi, pe care v-ați propus să le vizitați măcar o dată pe fiecare, ceea ce înseamnă mii de km pe săptămână și, din calculele noastre, peste 100.000 de km parcurși într-un an. Cum ați gestionat sentimentul că e prea mult – oboseala, familia departe etc.?
Am creionat încă de la început un program astfel încât colegii noștri din cluburi să înțeleagă că o astfel de vizită nu este doar una de curtoazie, ci una în care discutăm despre proiectele Rotary din comunitățile locale. Și cred că așa s-a și întâmplat. Din fericire am reușit să ajung peste tot unde mi-am propus, ceea ce a însemnat, e drept, și un efort fizic. Dar una peste alta a meritat din plin din perspectiva funcției și a îndatoririlor asumate personal. Am acum de recuperat acasă, acolo unde de fiecare dată mă așteaptă Alina și cei trei copii: Ștefania, Cezar și Ecaterina.
 

 
Ce ați adus în Rotary în poziția de guvernator din experiența dvs. și ce veți duce din acest mandat onorant în viața profesională și, poate, personală din această experiență?
În Rotary, de regulă, activează oameni care au reușit în primul rând în domeniul lor profesional. Fie că vorbim de mediul de business, de domeniul administrativ, de cultură etc. De aceea se consideră că fiecare dintre rotarienii din District 2241 își aduce experiența acumulată în profesie în proiectele clubului din care face parte și contribuie la realizarea lor. Eu provin din mediul economic, al pieței de capital, un domeniu care nu este exploatat de societatea românească poate atât cât ar trebui la un nivel mai general de percepție. Astfel că am încercat să direcționez anumite acțiuni către proiecte care vin să aducă un plus în educația comunităților locale. Nu m-am referit doar la educația financiară, ci la un nivel general de acțiuni care să aibă în prim plan educația. Și nu neapărat doar pentru tineri, ci și pentru persoanele care au trecut, să zicem așa, de prima tinerețe. Și cred că, dacă aceste proiecte vor fi continuate, rezultatele se vor vedea. E ca și la școală. Trebuie să treacă ceva ani pentru a avea cunoștințe solide. În ceea ce privește ceea ce am învățat eu în mandatul de Guvernator, pot spune că am câștigat mult în privința relațiilor interumane. Am interacționat cu mii de oameni într-un an de zile, o experiență pe care unii o pot întâlni într-o viață. E un plus pe care cu siguranță îl voi exploata, mai ales că profesia mea înseamnă și comunicarea cu clienții.

Dincolo de voluntariat, de proiecte care să ajute pentru a avea o lume mai bună, mai pregătită, mai sănătoasă, membrii Rotary sunt implicați și în strângerea de fonduri, pentru că sunt proiecte care e dificil să le realizezi fără niciun ban. Ați reușit colectarea unei sume frumoase anul acesta, peste 100.000 de dolari, care a ajuns în conturile Rotary International, ce sfat le-ați da viitorilor guvernatori legat de partea financiară a activății cluburilor Rotary?
Nu cred că mai e un secret pentru nimeni faptul că Rotary este o organizație care vrea să facă bine, în special comunităților locale. Dar toate aceste lucruri presupun niște resurse financiare destul de consistente. Din fericire, Rotary funcționează după câteva principii foarte solide, de mai bine de 100 de ani. Fiecare membru are de achitat o cotizație simbolică. Dar există oameni cu suflet mare care înțeleg să contribuie și mai mult la proiectele pe care le derulăm. Și de aici resursele financiare suplimentare, de la oameni care au înțeles că este important să sprijine comunitățile locale în care își desfășoară activitatea și să contribuie în acest fel la dezvoltarea lor. Așa am reușit să strângem și această sumă, mai exact 121.292 USD, pe care am donat-o Fundației Rotary. Interesant este faptul că banii aceștia urmează să fie folosiți tot de rotarienii din District 2241, pentru că regulamenetee Rotary prevăd acordarea unor puncte pentru donațiile făcute. Punctele respective se convertesc în anii următori în bani care susțin proiecte ale District 2241, Global Grant-uri cum sunt ele cunoscute.
 
Am citit scrisorile dvs. lunare, care vorbeau despre o temă a lunii stabilită de Rotary International. Care a fost cea mai de succes temă a lunii din punctul dvs de vedere?
Toate temele sunt importante pentru noi. Mi-a atras atenția însă una dintre ele, Luna Noii Generații, în concordanță cu ceea ce mi-am propus eu în acest mandat, și anume promovarea proiectelor în domeniul educației. „Rotary Internațional marchează în luna septembrie, “Luna Noii Generații” și transmite tinerilor din toată lumea cât de important este aportul lor la dezvoltarea acestei minunate organizații. Dincolo de cuvinte, apar și faptele, iar acțiunile din ultimii ani ale Rotary Internațional și ale District 2241 au arătat că ne bazăm pe noua generație, că ne dorim ca ei să se implice și să dovedească încrederea ce le-a fost acordată. Tinerii rotarieni din România și Republica Moldova sunt și ei conștienți de rolul pe care îl au și de atenția care li se acordă, dar cunosc și responsabilitățile pe care și le asumă odată cu apartenența la Rotary. Îndrăznesc să mă gândesc că “Luna Noii Generații” este un moment de reflecție și pentru rotarienii seniori din cadrul District 2241 pe care îi încurajez să acorde credit celor pe care îi dorim să devină liderii viitoarei generații. Și de aportul nostru depinde cum se formează această generație ce va activa într-o societate aflată într-o permanentă efervescență. Este momentul de consolidare a acțiunilor prin care oferiți suport structurilor de tineret din cadrul District 2241 de a participa la toate acțiunile ce le sunt adresate, de a cunoaște proiectele în care pot fi implicați și de a folosi mijloacele prin care puteți recunoaște activitatea depusă de aceștia” – extras din scrisoarea lunii septembrie.
 
Cluburile trebuie să fie partenere
 
Care a fost cel mai dificil moment pe care l-ați gestionat în acest mandat?
Aminteam mai devreme că în Rotary ajung oameni care au reușit în profesiile lor, oameni din domenii foarte diferite. Evident că există puncte de vedere diferite pe diverse subiecte, dar m-am bucurat să văd și din postura de Guvernator că lucrurile se așază pe un făgaș normal în urma dialogului care există între noi. Spiritul de prietenie este cel care ne definește, chiar dacă la un moment dat abordăm subiectele de pe poziții diferite.
 
Care a fost cel mai plăcut moment din acest mandat?
 

Poate cel mai emoționant moment s-a petrecut înainte de preluarea mandatului, în ianuarie 2016, când s-a organizat, la San Diego, Internațional Assembly destinată noilor Guvernatori pentru mandatul 2016 – 2017. Au fost prezenți peste 500 de Guvernatori alături de președintele Rotary International, John Germ, și alți directori ai organizației. Am fost copleșit de puterea emanată de Rotary în acel moment, mi-am dat seama cât de mare este această organizație și cât de folositoare este pentru întreaga lume.
 

Cum se formează o echipă a guvernatorului, ce trebuie să ai în minte atunci când îți selectezi echipa?
Din acest punct de vedere nu am avut deloc dificultăți, pentru că în Rotary există o resursă foarte bună de oameni. Sunt oameni frumoși, bine instruiți și cu rezultate foarte bune înregistrate în domeniul lor profesional. Am căutat oameni care doresc și pot sa se implice, pentru că volumul de muncă este unul destul de mare, și pentru care Rotary a ajuns să însemne un mod de viață. Și am găsit exact ceea ce am căutat, iar rezultatele cred că se văd.
 
Din punctul dvs. de vedere, ce s-a schimbat în anul dvs. ca guvernator din punct de vedere al relațiilor interumane și al comunicării dintre cluburile Rotary din district?
Mă bucur că am reușit să aduc în discuție din ce în ce mai mult colaborarea între cluburile din District. Cluburile trebuie să fie partenere și nu în concurență chiar dacă activează în același oraș. Cred că am reușit să îi determin, de exemplu, pe cei din Cluj Napoca, Iași, Tîrgu Mureș sau Timișoara să își propună măcar să aibă proiecte comune de mare amploare. E în interesul organizației noastre, în interesul Rotary.
de Ligia VORO

Related posts

Primăria Oradea va dota școlile cu lămpi UV, printr-un proiect cu finanțare UE

Traian Dan

Consiliul Investitorilor Străini și-a ales un nou președinte

Ligia Voro

POZITIV TB: Elena Birtoc, CEO Carel Woodworks – „Virusul va fi și el, până la urmă, un profesor bun. Dacă nu vom reuși să învățam nimic de la el, ne-am oprit degeaba!”

Transilvania Business

Mega Image, în noul mall din Cluj

Stefana Muresan

Dunwell: 23 centre de distribuție aprovizionează zilnic magazinele

Papuc Irina

Solaris va livra 9 autobuze electrice la Sibiu

Nicolae Pop

Investiții de 100 mil. euro anul trecut într-o comună mureșeană

A. I.

Ciocolatierul din Sâncraiu. Cel mai dulce proiect pe Startup Nation

Stefana Muresan

Paralela 45, cifră de afaceri de 44 milioane de euro

Stefana Muresan

Daniela Blidarean, un deceniu de antreprenoriat de succes

A. I.

Nou director pentru NRCC

Transilvania Business

Daimler își extinde rețeaua globală de producție remanufactură prin deschiderea unei noi facilități de remanufacturare în România

redactia

Bihoreanul Zoltan Teszari, pe locul șase în Topul celor mai bogați români

Traian Dan

Sectorul din Autostrada A3 Biharia – Borș se inugurează în 4 septembrie

Traian Dan

Festivalul Industriilor Creative, ediția a IX-a

Ligia Voro

Ce trebuie să știți despre obținerea Certificatului de Situație de Urgență

Ligia Voro

Trei oferte pentru construirea de tramvaie electrice, la Timişoara. Contract de peste 40 milioane euro

Stefana Muresan

Hagag a finalizat lucrările pentru H Victoriei 109

Papuc Irina

Kozma Mónika, propuneri de proiecte pentru revitalizarea economiei județului Mureș

Ligia Voro

Front de lucru pentru constructori! Noi exproprieri pentru traseul Secțiunii 2A Ogra – Câmpia Turzii

Stefana Muresan

Valentin Mărginean sau noua revoluție verde a agriculturii mureșene

Stefana Muresan

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: “Comisia Agri din PE vine în sprijinul fermierilor cu măsuri concrete!”

Ligia Voro

Aramis din Baia-Mare, producator pentru Ikea, trece pragul de 1 miliard de lei

Stefana Muresan

Urgent Cargus testează o soluție care permite curierilor să livreze coletele fără a interacționa cu destinatarul

Ion Surdu

Leave a Comment