Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rotary District 2241, dincolo de aparențe. Bilanț de guvernator la Tulcea

Paul Harris, fondatorul Rotary International, și ai săi patru prieteni se întâlneau săptămânal, dar niciodată locul întâlnirii nu era același. De aici se spune că a mijit gândul simbolului roții cu care se identifică și astăzi Rotary. Astfel, roata simplă, apoi roata dințată cu pană au devenit simbolurile Rotary International. Roata mai semnifică însă faptul că în Rotary nu există ierarhii, nu există un vârf, iar funcțiile sunt vremelnice, fiecare președinte sau guvernator se schimbă după un an fără posibilitate de realegere. Rotary este despre prietenie, așa cum spune și unul dintre principiile sale: Să dezvolte prietenii ca pe o oportunitate de a servi/de serviciu. Cum a fost reînființat Districtul 2241, alcătuit din cluburile Rotary din România și Republica Moldova, ce a marcat acești 17 ani de la înființare în opinia foștilor guvernatori, cum a fost anul rotarian 2016-2017 din perspectiva Guvernatorului Mircea Ștefan Solovăstru, cum se vede mișcarea rotariană din perspectiva unui profan invitat la Conferința Districtuală de la Tulcea din 10-14 mai 2017, sunt tot atâtea invitații la lectură pentru a afla răspunsuri. Privim dincolo de aparențe și ridicăm văluri… 
“Când privim înapoi, suntem mândri de ceea ce am realizat acționând pentru comunitate” – acest lucru poate și l-a spus fiecare rotarian care a participat mai în lumina reflectoarelor, mai în culise, la Conferința Districtuală a Rotary District 2241 România și Republica Moldova, desfășurată în Municipiul Tulcea, între 11-14 mai a.c.. Un bilanț al anului de guvernorat al mureșeanului Mircea Ștefan Solovăstru. Evenimentul a fost onorat prin prezența E.S. SangKoo Yun, reprezentantul președintelui Rotary International, John F. Germ.
 
Plecând din Tîrgu Mureș în dimineața zilei de 10 mai, după 600 de km de drum, testând noua șosea bine șerpuită care leagă județele Covasna și Vrancea, coborând spre Dunăre, printre lanurile de rapiță și cereale și parcurile eoliene care s-au dezvoltat după 2008, am ajuns la Tulcea, locul pe care rotarienii din Districtul 2241 România și Republica Moldova și l-au ales pentru Conferința Districtuală care să marcheze finalul mandatului de Guvernator al mureșeanului Mircea Ștefan Solovăstru.
Primul rotarian pe care l-am întâlnit a fost Florin Mindirigiu, District Conference Chair, care ne-a întâmpinat în sala de lângă recepția Hotelului Esplanada, transformată într-un birou de primire a oaspeților. Timp de patru zile, când ca un spiriduș, când cu privire scrutătoare, aveam să observăm că rotarianul din Iași supraveghea, cu atenție, derularea evenimentului, unul cu un program dens și condensat. La buna derulare a evenimentului și-au mai dat mâna Eusebia Mindirigiu, soția lui Florin Mindirigiu, Cristian Jipa, președintele clubului gazdă, Rotary Delta Tulcea, Dumitru Mergeani, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Andaluzia Luca, viceprimarul Municipiului Tulcea, și Stere Fudulea, vicepreședintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, toți recompensați cu Diplome de excelență din partea Guvernatorului Mircea Ștefan Solovăstru.
Prima activitate din conferința propriu-zisă la care am participat a fost întâlnirea Comitetului Districtual, desfășurată în seara zile de 11 mai, unde Guvernatorul Mircea Ștefan Solovăstru și-a prezentat activitatea din anul rotarian, încununată de o donație record până acum în istoria Districtului 2241 România și Republica Moldova. Pentru noi a fost o ocazie de a-i cunoaște pe o parte din District Executives și cei 26 de asistenți ai săi de guvernator, responsabili de o zonă din District. Mulțumiți sau mai puțini mulțumiți de activitatea lor, aceștia și-au depănat succint cele aproape 365 de zile. Din prezentări, ne-a plăcut consensul la care au ajuns seniorii din Rotary cu tinerii și adolescenții din Rotaract și Interact, hotărând ca rotirea de colan (n.a. transferul de mandat) să aibă loc în același timp, stabilindu-și un calendar comun și lucrând la un catalog comun care să surprindă o imagine de ansamblu a mișcării rotariene din district. O problemă ridicată de Cristian Jurji, District Rotaract Committee Chair, și la care rotarienii vor trebui să dea răspuns în anii ce vor să vină este cum va fi valorificată resursa umană din Rotaract, astfel încât să nu se piardă?
A fost și primul prilej de a-l întâlni pe SangKoo Yun, care a adus mesajul președintelui Rotary International, John F. Germ, la Conferința Districtuală de la Tulcea. Din mesajul adresat grupului restrâns de rotarieni ne-a plăcut în mod deosebit acesta, cu nota sa motivațională, pozitivă – “Fiți un dar pentru voi, pentru familia voastră, pentru prieteni, pentru comunitate, pentru natură și pentru lumea întreagă. Folosiți-vă de darul vostru, înțelept, complet și generos, folosiți-l pentru a rupe ciclul sărăciei, pentru a oferi speranță celor care trăiesc la marginea societății și pentru a da o șansă păcii”, a spus SangKoo Yun, de la tribuna amenajată în sala de conferințe a Hotelului Esplanada.
Seara avea să se încheie în Satul Pescăresc Tradițional de lângă Tulcea, situat la ieșirea spre Mahmudia, unde dansatori și interpreți din comunitățile ucraineană, greacă, turcă, română ne-au încântat cu cânturile și dansurile lor, iar doamne și domnișoare și-au dat măsura priceperii în pregătirea de bucate tradiționale. Seara tradițională a fost onorată de Excelența Sa Kim Eun-joong, Ambasadorul Coreei de Sud în România.
Satul pescăresc, care se întinde pe 3 ha de teren și este gândit ca o deltă în care trei alei reprezintă transpunerea pe sol a celor trei brațe ale Dunării pe care sunt ridicate casele tradiționale, a fost realizat prin proiectul ,,Obiectiv turistic sat pescăresc tradițional”, cofinanțat prin Programul Operațional pentru Pescuit 2007-2013. Satul mai cuprinde un bufet sătesc, o cherhana, mori de vânt și un centru de informare.
A doua zi de dimineață, în cerc strâns, s-au întâlnit Guvernatorul Districtului, foștii Guvernatori și viitorii Guvernatori, ca apoi în aceeași sală de conferințe a Consiliului Județean Tulcea să aibă loc Adunarea Districtuală. După-amiaza avea să vină repede, când la Teatrul Jean Bart a început prima sesiune a Conferinței Districtuale, facilitată de către omul de radio târgumureșean Ioan Chiorean.
Potrivit regulilor Rotary, conferința a fost deschisă prin intonarea imnurilor României, Republicii Moldova și Coreei de Sud, precum și cel al Rotary International, și ceremonialul steagurilor, purtate pe scena teatrului de către voluntarii Interact. Drapelele țărilor invitate Brazilia, Japonia, Mexic, Taiwan, Statele Unite ale Americii, cel al Rotary International și cele ale țărilor care alcătuiesc districtul – România și Republica Moldova – aveau să rămână martori tăcuți ai ceremoniei până la finalul ei din după-amiaza zilei de 13 mai.
Guvernatorului Districtului 2241 România și Republica Moldova, Mircea Ștefan Solovăstru, conform uzanțelor, i-a revenit îndatorirea deschiderii oficiale a conferinței, salutul său de bun venit fiind însoțit de binecunoscutul sunet al clopotului. “Vreau să salut prezența în mijlocul nostru a reprezentantului domnului John F. Germ, președintele Rotary International, a domnului SangKoo Yun, a doamnei și domnilor foști guvernatori – Martha Mocanu, Andrei Dorobanțu, Ivan Bloch, Ovidiu Coș, Radu Popescu, Marin Mocan, Daniel Tănase și a guvernatorilor din viitor Milian Sopoian, Cristian Jurji și Marian Neagoe”, a răsunat în sala Teatrului Jean Bart salutul Guvernatorului.
 
Bilanț în imagini
 

După scurta introducere, Mircea Ștefan Solovăstru și-a prezentat bilanțul mandatului de guvernator, printr-un montaj video din fotografiile realizate în timpul celor mai importante activități, excluzând vizitele la cele 110 cluburi. Printr-o subtitrare live, guvernatorul ne-a explicat ceea ce vedeam. Aventura sa de Guvernator ales a început la San Diego unde a participat la Conferința Internațională. “A fost un foarte bun prilej să iau pulsul organizației la acel moment și să văd care erau temele propuse pentru anul 2016-2017”, ne povestește Guvernatorul. Au urmat două sesiuni de instruire la București și la Tîrgu Mureș, ultima care a coincis cu Ziua de Conștientizare a Autismului, motiv pentru care a fost organizat un flashmob prin care rotarienii au atras atenția asupra acestei probleme.
Mircea Ștefan Solovăstru și-a început mandatul la 1 iulie, la Tîrgu Mureș, alături de prietenii rotarieni din cluburile locale și de Immediate Past District Governor (PDG) Daniel Tănase, după care a început maratonul Rotary, “un adevărat tur de forță prin cele două țări ale Districtului nostru”, după cum avea să mărturiseacă.
Zilele Medicale de la Moinești, programul Schimb de tineri la Alba Iulia și Sovata, proiectul Cărți pentru Moldova, inițiat de Rotary Club Brăila, Săptămâna Haferland de la Criț, județul Brașov, chartarea Rotary Club Petroșani, Ziua Națională a României la Alba Iulia, seminarii RYLA la Constanța, București, Tîrgu Mureș, debutul Rotary Plantează din acest an rotarian la Brașov, aniversarea celor 100 de ani ai Fundației Rotary, parteneriatul cu Bursa de Valori București, seminariile de integritate, vizita în Buthan, forumurile vocaționale la Cluj-Napoca și București, imaginile se succed și povestea curge arătându-ne dimensiunea implicării sociale a Rotary în comunitate, sprijinul acordat dezvoltării comunităților, dezvoltării personale a generațiilor tinere, preocuparea reală pentru educație, sănătate, mediu prin fapte și nu vorbe.
Unul din proiectele care ne-a atras atenția a fost “Adoptă o școală”. “Colegii mei de la Tîrgu Mureș au reușit să implementeze un proiect Community Corps la Idicel Pădure, este doar unul dintre proiectele de acest gen din cadrul districtului în cadrul cărora încercăm să ajutăm comunitățile locale din mediul rural fără însă a afecta în vreun fel tradițiile locale. Dimpotrivă luptăm pentru a le pune în valoare”, a spus Mircea Ștefan Solovăstru atunci când a ajuns la acest proiect.
Rotary District 2241 a fost, de asemenea, alături de sportul românesc. “Prezentarea Lotului României care a reprezentat România la Jocurile Paralimpice, a fost un moment emoționant și frumos pe care l-am trăit alături de Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București”, a rememorat guvernatorul ceremonia de la Cluj-Napoca.
Aminteam mai sus și de implicarea Rotary în proiecte de sănătate. Dincolo de programul Rotary International privind eradicarea poliomelitei, Districtul 2241 a continuat și va continua, în ciuda dificultăților generate de lipsa medicilor, unul dintre proiectele sale emblematice “Salvați inima unui copil”. “Este proiectul care îmi provoacă cele mai mari emoții atunci când vorbesc despre el. Este rezultatul unei foarte bune colaborări între mai multe cluburi din district care a redat societății românești copii sănătoși. Medicii din Israel și Statele Unite au făcut adevărate minuni la București, motiv pentru care le mulțumesc și eu”, a fost mesajul guvernatorului când a ajuns la acest proiect. De altfel, o delegație a Districtului s-a întâlnit în acest an rotarian cu Excelența Sa Tamar Samash, Ambasadorul Israelului în România, cu ocazia vizitei medicilor israelieni, parteneri în proiect.
Seminarul GenerationShip la Dobreta Turnu Severin a fost un alt punct interesant din agenda guvernatorului. “Prieteni din Rotary, Rotaract și Interact au stat la aceeași masă, pe vapor, de câteva ori, au discutat despre ce îi leagă, despre ce se poate îmbunătăți și despre cum putem întări organizația și de aici au reieșit câteva idei frumoase, care urmează să fie puse în practică”, a prezentat Mircea Ștefan Solovăstru.
Rigoarea din Rotary a ieșit la iveală prin faptul că deja, din acest an rotarian, membrii cluburilor din district cunosc proiectele viitorilor guvernatori – Milian Sopoian, Guvernatorul Districtului începând cu 1 iulie 2017, Cristian Jurji, Guvernator ales pentru anul rotarian 2018 -2019, și Marian Neagoe, Guvernator ales pentru anul rotarian 2019-2020, prezentându-și prioritățile la Comitetul Districtual de la Tîrgu Mureș, din luna ianuarie. De asemenea, echipa guvernatorului Milian Sopoian a beneficiat de două sesiuni de instruire pentru mandatul 2017-2018, organizate la Cluj Napoca și la Predeal.
“Cea mai mare bucurie a mea este acest slide”, și-a încheiat Guvernatorul bilanțul, iar noi toți cei prezenți am văzut suma donată către Fundația Rotary de către Districtul 2241 România și Republica Moldova, sumă care trecea, la acel moment, de 120 de mii de dolari și a urcat între timp.
 
Rotary în noua ordine evoluționistă
 

Pe scenă a urcat apoi Excelența Sa SangKoo Yun, care ne-a fermecat cu poveștile sale pline de tâlc. SangKoo Yun și-a început prezentarea cu povestea unui experiment făcut de un biolog care a pus în același rezervor de apă câțiva pești baracuda și, în același loc, separați de un perete de sticlă, alți pești mici. Baracuda nu au văzut peretele de sticlă și au încercat să atace peștișorii, dar nu au reușit decât să se lovească de sticlă, au mai încercat, însă s-au ales cu boturile însângerate, au obosit și au renunțat. Peștișorii au fost foarte speriați la început, dar când au observat că baracuda nu reușesc să ajungă la ei, s-au relaxat și au început să înoate fără nicio teamă.
“Ce încerc să vă arăt prin acest experiment este faptul că condițiile dictează comportamentul, probabil ați înțeles motivul pentru care am prezentat acest test, este o metaforă pentru Rotary să continue ceea ce facem și cred că o facem cu succes, fără a observa schimbarea în mediul nostru”, a spus SangKoo Yun.
Ce se întâmplă însă atunci când peretele de sticlă este îndepărtat, iar un pește baracuda, care nu a trăit acea experiență dureroasă, este introdus în rezervor? Bineînțeles, conform naturii sale, atacă peștișorii. Un experiment care în discursul lui SangKoo Yun servește pentru expunerea unei alte metafore. “Schimbarea în mediul nostru este greu de observat dacă un nou membru nu este introdus, care este independent de experiențele trecute, al cărui conștiință nu este limitată sau constrânsă și care este doritor să profite de oportunitatea care i se oferă. Pentru a crește, trebuie să fiți relevanți pentru epoca respectivă și pentru oameni. Pentru a fi relevanți trebuie să ascultăm schimbarea mediului. Charles Darwin a observat că nu supraviețuiește cel care este mai deștept sau cel care este mai puternic, ci cei care sunt cei mai adaptabili la schimbare. Trăim într-o epocă în care oamenii sunt mult mai conectați, mai distrași și mai ocupați decât oricând, ceea ce este o provocare pentru o organizație precum Rotary să rămână conectată. Trăim într-o epocă în care schimbarea are loc cu o asemenea viteză amețitoare, încât nu ne permite să ținem ritmul. Valul schimbării nu este doar monumental, dar și distrugător și nepredictibil. Și printre schimbările cărora le facem față astăzi, economic, cea de-a patra revoluție industrială schimbă paradigma și distruge ceea a fost, dar dvs. știți că fără distrugere nu există creație, iar fără o creație nouă nu există o viață mai bună”, și-a continuat oaspetele de la Rotary International expozeul.
E o nouă ordine în care companii precum Ali Baba a lui Jack Ma, Uber, Airbnb sunt mai valoroase decât coloși tradiționali și tot atâtea dovezi că vine o epocă a intermedierii. “Motivul pentru care vă dau aceste exemple este pentru că Rotary este, de asemenea, un intermediar, Rotary aduce împreună lideri cu trecuturi și profesii diferite, este o modalitate de a-i conecta în satul global. Rotary International are aceleași calități precum noile modele de business ale economiei globale, promovând relații de la persoană la persoană, de la persoană la afacere, de la afacere la afacere, creând noi domenii de business”, a mai spus SangKoo Yun.
Într-o lume în prefacere, și Rotary caută căile pentru a avea mai multă influență benefică în comunitățile în care servește. Una dintre ele este creșterea numărului de membri, prin atragerea mai multor femei, vârstnici și tineri în rândurile sale. “Pentru ca Rotary să fie eficient și dinamic în viitor, trebuie să fim disponibili și să ne potrivim standardului ridicat al generației tinere. Trebuie să inspirăm curaj, să germinăm speranță, astfel încât ei să depășească dificultățile și să se scuture de teamă, trebuie să le înfierbântăm sângele cu entuziasm pozitiv și vigoare, trebuie să îi conducem, fiind modele de valoare și scop în viață”, crede SangKoo Yun. O altă cale este dezvoltarea mai multor proiecte în comunitate.
 
A servi umanitatea, a servi binele
 
Dacă e să rămânem la acest aspect prin care se manifestă spiritul Rotary de a servi, acționând, Districtul 2241 nu a dus lipsă de proiecte și de programe în anul rotarian 2016-2017, după cum deja am menționat mai sus și aveam să aflăm de la numeroșii rotarieni care au urcat vineri și sâmbătă pe scena Teatrului Jean Bart, într-o perindare metaforică a binelui, de multe ori neștiut, recompensat de Comitetul de Premii și Recompense, al cărui președinte este Dumitru Dorin Prunariu, singurul cosmonaut român ajuns în spațiu.
“Din anul 2000 când am redevenit District şi până în 2016 au fost 468 de proiecte a căror valoare depăşeşte 13,3 milioane de dolari. Anul rotarian 2016-2017 debutează cu 16 Global Granturi, acum la închidere putem să spunem că avem 20 de Global Granturi deschise. Pe parcursul anului s-au închis cinci şi s-au mai deschis încă nouă Global Granturi. Valoarea tuturor Global Granturilor din anul rotarian 2016-2017 este de peste 1,7 milioane de dolari, din care cele nouă nou deschise sunt de peste 670 de mii de dolari. Au fost aplicate unul pentru apă şi igienizare, două pentru dezvoltare comunitară, două pentru educaţie, 11 pentru prevenirea şi tratamentul bolilor şi opt pentru sănătatea mamei şi a copilului”, a sintetizat Martha Maria Mocanu, District Rotary Foundation Coordination Committee și PDG, încheind astfel: “Albert Einstein spunea următoarele “Ceea ce facem pentru noi, dispare odată cu noi, când plecăm într-o lume mai bună, ceea ce facem pentru alții, rămâne pentru eternitate. Îndemnul meu este să devenim eterni”.
 
Accent pe sănătate şi educaţie
 

Foto:  Acad. prof. dr. Dan Enescu, directorul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, alături de Guvernatorul 2016-2017, Mircea Solovăstru
 
Sănătatea şi educaţia, două domenii majore care se întrepătrund şi care vorbesc despre cultura şi nivelul de trai al unei ţări, au reprezentat priorităţi pentru Districtul 2241 şi pentru cluburile Rotary din România şi Republica Moldova, după cum am amintit deja. La Conferinţa Districtuală de la Tulcea ne-a reţinut atenţia câteva dintre ele.
Unul dintre proiectele care emoţionează, dar mai mult ajută copii cu malformaţii cardiace să aibă o şansă uriaşă la viaţă şi să se dezvolte normal este “Salvați inima unui copil”. Districtul 2241 România şi Republica Moldova a dus mai departe acest proiect început acum câţiva ani, iar la Convenţia de la Atlanta desfăşurată în luna iunie, programul a fost aprobat pentru finanţare şi pentru viitor. La Tulcea, am vizionat un montaj video tulburător despre lupta aceasta reunită a părinţilor, medicilor din Israel şi Statele Unite ale Americii şi conducerii Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” pentru micuţii suferind de boli congenitale cardiace grave.
Eforturile acad. prof. dr. Dan Enescu, directorul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, au fost răsplătite de guvernatorul Mircea Ştefan Solovăstru cu Distincția Paul Harris Fellow. “În clipa în care m-am gândit să fac acest centru, nu mi-am imaginat ce o să se întâmple. Știți că eu fac arsuri și în clipa în care m-am dus la Spitalul Grigore Alexandrescu mureau peste 100 de copii pe an și mi-am dorit din tot sufletul să nu mai moară niciunul și am reușit. Și după câțiva ani am obervat că au început să moară foarte mulți copii de malformații cardiace. Nu înțelegeam ce să fac, nu aveam pe nimeni și, după cum știți, nici acum în București nu prea se găsește nimeni să facă acest gen de operații. Singurul loc unde se fac este în Tîrgu Mureș, la domnul profesor Horațiu Suciu. Și atunci m-am gândit că este de datoria mea să încerc să fac un spital de malformații cardiace. Pur și simplu am luat un proiect care se afla într-un sertar pe care l-am transformat într-un spital, în care am reușit să aduc aparatură de ultimă generație. În același timp am început cu prietenii mei Radu (n.a. Popescu) și Victor Martin, am construit o echipă pe care am adus-o, am încheiat contracte, am adus misiuni, am făcut acest match grant, am făcut 3 misiuni, am operat 24 de copii”, ne-a mai emoţionat încă o dată profesorul Dan Enescu, care nu şi-a putut ascunde dorinţa de a avea o secţie normală şi o echipă românească pentru a se ocupa constant de aceşti copii suferinzi.
Ajuns la a şasea ediţie, un al doilea proiect, cu o importantă componentă de prevenţie, este “Dinți frumoși, copii sănătoși”. “S-a probat eficiența acestui proiect, în sensul că în zona Arad unde a fost inițiat acest proiect grație lui Lucian Sârb, indicele de carie este de 3 %, exact cum este în Suedia, partenerii noștri de proiect. În celelalte localități unde a fost implementat, au fost scăderi ale indicelui între 50 – 70 % ceea ce înseamnă că am educat generații în ceea ce privește o igienă dentară, igiena alimentară, iar copiii la rândul lor, datorită receptivității lor, și-au educat părinții, bunicii și astfel sperăm într-o generație care să promoveze principiile unei vieți sănătoase”, a anunţat Georgeta Gheorghe, coordonatorul acestui proiect.
Proiectul a fost derulat în 45 orașe, iar peste 20.000 de copii au beneficiat de educație dentară, periuțe și paste de dinți.
Grantul pentru acest proiect a ajuns la final, însă sunt discuţii avansate pentru încheierea unui protocol de colaborare cu Ministerul Sănătății din toamnă pentru continuarea sa, în judeţele Arad, Timiș și Mureș deocamdată.
Bistriţeanul Florin Gheorghe Iliescu, District Resource Group Water & Sanitation Chair, a coordonat proiectul “Educație sanitară: Apa şi igiena sanitară”. “Ideea de a lega apa de igiena sanitară a fost pusă în practică în anul trecut, printr-o colaborare între mai mulți specialiști, lucrând împreună cu colegi de la alte cluburi, am gândit acest proiect care să fie dedicat, în primul rând, elevilor pentru că elevii sunt cei care acumulează mai ușor, le pot duce mai departe, inclusiv în familii și în mediul în care trăiesc. El este dedicat elevilor de clasele IV-VIII și el nu poate fi realizat decât printr-o colaborare a cadrelor didactice, conducerilor administrative ale școlilor, inspectoratelor școlare și ale autorităților care au atribuții în acest sens de a asigura serviciile de apă în școli și igiena personală care este legată de apă”, a prezentat Florin Gheorghe Iliescu.
Rezultatul concret al proiectului în valoare de 6.300 de euro este un Ghid privind apa și igiena sanitară care poate fi folosit de către cadrele didactice la cursuri și un pliant pentru elevi care au fost distribuite în 800 de şcoli şi a ajuns la 20.000 de elevi, prin implicarea a 17 cluburi din 11 județe și a unui club din Republica Moldova.
Prof. univ. dr. Dan Gaiță, de la Timişoara, ne-a vorbit despre proiectul “Promenada inimilor”, un proiect cu o puternică latură motivaţională pentru că se adresează persoanelor de toate vârstele care sunt încurajate să facă mişcare, prevenind astfel apariţia bolilor cardiovasculare.
“Rotary este un sindicat de generozitate, de oameni buni, de civilizație în primul rând, am vorbit despre sănătate ca bunul cel mai de preț alături de educație, la urma urmei Rotary nu doar caută problema, handicapul, dezastrul, ci în același timp și ghidează într-o direcție, pentru că toate aceste boli, în cea mai mare parte, pot fi prevenite. Am pus o umbrelă mare care se cheamă – Rotary, inima mea – înseamnă că inima noastră este în Rotary, în orașul în care locuim”, a fost mesajul medicului cardiolog timişan.
Dan Fărcaș, medic primar cardiolog din Tîrgu Mureş, a fost diagnosticat în 1989 când avea 23 de ani cu Boala Parkinson şi a adus pe scena Teatrului Jean Bart povestea convieţuirii sale cu aceasta și proiectul CeREPAR. “Relația cu o boală cronică pe termen lung este o relație de acceptare, o conviețuire precum un mariaj fericit. Trebuie să îmi accept și să îmi iubesc corpul așa cum este, pentru că altul nu am și de atunci a început procesul schimbării mele”, le-a transmis cardiologul. Din suferinţa sa s-a născut Clubul Pacienţilor cu Boală Parkinson din Tîrgu Mureş şi apoi proiectul Centrului Național de Educație, Consiliere, Instruire și Recuperare a Pacienților cu Boli Cronice și Degenerative din România, susţinut de Rotary District 2241, pentru că în ţara noastră nu există un centru dedicat acestei categorii de bolnavi. Centrul vizează integrarea socială şi economică a pacientului. “Vrem să îi arătăm pacientului că în spatele dizabilității create de boală, are o multitudine de abilități pe care, dacă i le dezvoltăm, i le valorificăm, îl facem să devină din nou productiv, să nu mai rămână marginalizat de boala pe care o are și atunci, dacă el ca individ devine din nou productiv, scutim societatea de niște cheltuieli și redăm familiei un om binedispus și care are un sens în viață. Proiectul este gândit să îl determine pe pacientul cu boală cronică să înțeleagă că ceea ce trebuie să facă în viață este să se concentreze pe abilitățile pe care toți le avem din naștere, dar care zac în hibernare și care odată descoperite pot fi puse la treabă”, a explicat medicul conceptul centrului.
Comitetul Districtual format din patru persoane – Dumitru Dorin Prunariu, Violeta Oltean, Martha Maria Mocanu și Mircea Ștefan Solovăstru – le-a acordat diploma de excelență în semn de recunoaștere pentru implicarea în proiectele Rotary ale Districtului 2241. “Prezenta confirmă transferarea de puncte de recunoaștere la Fundația Rotary de către Districtul 2241 România și Republica Moldova în vederea acordării distincției Paul Harris”, a mai citit guvernatorul Mircea Ştefan Solovăstru înainte de înmânarea diplomelor.
 
Rotary, sprijin pentru generațiile viitoare
 

Foto: Studenții de schimb 
Rotary înseamnă şi programe pentru tineri în ideea de a acorda atenţie dezvoltării generaţiilor viitoare. Cristina Voina, coordonatorul Comitetului Youth Exchange Program, i-a prezentat pe cei opt studenți de schimb care şi-au petrecut anul şcolar 2016-2017 în România. “A fost un an special pentru noi toți, vreau să mulțumesc Guvernatorului pentru susținere, pentru ajutor și pentru suport, a fost un an excepțional și din punct de vedere financiar, ne-am descurcat nemaipomenit, sunt convinsă că Milian ne va ajuta la fel de mult, va fi alături de noi, pentru că acești tineri aduc atâta bucurie, ne aduc atâtea satisfacții, cu fiecare generație, cu fiecare dintre ei trăim un moment deosebit și fiecare are altă poveste”, a spus Cristina Voina.
Rând pe rând, Ashlee Broo Mills, Julia May Galasso din Statele Unite ale Americii, Dorantes Estrada Salvador, Astrid Polid Sora din Mexic, Silviera Danielle Greco de Souza și Fang-Yu Chou (Shirley) Taiwan au urcat pe scenă.
A fost deosebit să îi ascultăm pe cei șase tineri, care s-au prezentat în limba română, care au fost amuzanți, spunând că nu au înțeles nimic când au auzit-o prima dată și care au mulțumit pentru oportunitatea de a cunoaște o altă țară, pe care au descris-o ca frumoasă, pentru posibilitatea de a lega prietenii. Unii au mărturisit că au învățat chiar și limba maghiară la familiile gazdă din Odorheiu Secuiesc.
În contrapartidă, zece tineri din România au plecat în străinătate.
Viorel Brad, responsabil de schimburile de tineri pe termen scurt care vin sau pleacă în străinătate, a amintit de numărul mare de tineri care au şansa să ajungă în tabere din străinătate sau în România în cadrul acestui program. Cel mai activ club pe această zonă este clubul Rotary din Brăila, 14 tineri beneficiind de această oportunitate. “România vine cu o propunere cu șase tabere, anul acesta sunt organizate cinci de către cluburile din Sighetu Marmației, Bistrița, Iași și Suceava, Bacău și Bârlad”, a mai menţionat acesta.
Ambii au primit din partea guvernatorului Mircea Ştefan Solovăstru o diplomă de excelenţă.
Dacă rămânem conectaţi la programele pentru tineri ar fi de amintit că aceştia au avut parte de o suită de alte proiecte care li s-au adresat şi lor. Forumul Vocațional (afaceri, educație, drept, medicină, artă și cultură), găzduit de Rotary Club Cluj-Napoca cu suportul asistentului de guvernator Dan Danci, Career Mentoring Day, organizat de Rotary Club Tîrgu Mureș, cu sprijinul asistentului de guvernator Jeszenszky Attila, parteneriatul cu Bursa de Valori București și seminariile de educație financiară, Social Innovator Programme care a dezvoltat competențe de antreprenoriat social, inițiat de Monica Predatu, prima ediție a Rotary GenerationShip, un proiect reușit care a avut ca și concept ideea de a reuni cele trei generații Rotary, Rotaract și Interact într-un eveniment de leadership – organizat de Clubul Drobeta Turnu Severin, Career Mentoring Day în artă, organizat la Școala Generală Nr. 5 din București la care au invitaţi Nicu Alifantis, Gabriel Croitoru, Anca Gheorghiu, Mădălina Pașol, respectiv Forumul Vocațional Regional al cluburilor Rotary din București sunt tot atâtea proiecte utile şi frumoase dezvoltate de Serviciul Vocaţional în Rotary, coordonat de Gabriela Pușkaș, care, de altfel, le-a prezentat participanţilor de la Conferinţa Districtuală de la Tulcea.
Cei care s-au implicat în acest proiect au primit Diplome de recunoaștere, respectiv Dan Danci, Jeszenszky Attila, Dumitru Radoslav și Mihaela Sandu pentru proiectul GenerationShip, Monica Liliana Predatu, Vasile Suciu – Interact Tîrgu Mureș, Elena Vernescu – Rotary Triumph București, Claudiu Șugar – Rotary Club Cluj-Napoca Park, Nicu Alifantis și Gabriel Croitoru. Gabriela Puşkaș pentru activitatea sa a fost recompensată cu o diplomă de excelenţă.
Despre Rotary Youth Leadership Awards (RYLA) ne-a vorbit preşedintele Comitetului RYLA, Dragoş Predoiu, Alexandru Popescu, preşedintele Interact, ne-a adus sinteza proiectelor lor, iar Cristian Jurji, preşedintele Comitetului Rotaract, şi Cristian Avram, preşedintele Rotaract 2016-2017, ne-au vorbit despre iniţiativele şi programele Rotaract. Rotaractienii au donat 46 de tone de alimente, de Paşti şi de Crăciun, în cadrul proiectului „Azi tu dăruieşti”, au investit 35.000 de lei în proiecte educaționale sau în renovarea unor școli, prin proiectul “O cană de fericire” şi au atras 3000 de donatori noi în cadrul proiectului “Donează sânge, salvează vieți”.
Rotaract a avut şi o activitate de reprezentare internațională bogată, din care amintim Convenția de la Varșovia a Cluburilor Rotaract, unde două cluburi din district au fost premiate în cadrul categoriei Best Twinning Project – Rotaract Club Tîrgu Mureș – înfrățire cu Rotaract Club Izmir, locul II, respectiv Rotaract Club Chișinău, înfrățire cu Rotaract Club Bruxelles, locul III.
Medeea Petrovan, preşedintele Rotaract 2017-2018, a prezentat direcțiile strategice pentru mandatul său şi ne-a reţinut atenţia cu un proiect prin care vor fi selectaţi tineri din întreaga lume pentru un tur al Districtului 2241 România şi Republica Moldova.
Pentru activitatea lor, Guvernatorul Mircea Ştefan Solovăstru le-a înmânat diplome de excelență.
 
Rotary și colaborările internaționale
 
Activitatea Districtului 2241 în anul rotarian 2016-2017 a însemnat și reprezentarea la numeroase evenimente internaționale organizate de Rotary International sau de alte districte de pe mapamond sau sesiuni de lucru în țară și în străinătate ale Comitetelor Inter-Țări (ICC). Rapoartele acestor întâlniri extrem de benefice au fost prezentate la Tulcea de Anamaria Eastman Gîndilă, Rotary Foundation Stewardship Chair, Ovidiu Coș, District International Service Chair, care a vorbit despre semnarea la la Iași, în data de 30 aprilie, a celui de-al 21 comitet, între România – Republica Moldova și Belgia și despre mai multe întruniri ale secțiunilor naționale, în aprilie, la Paris a avut loc secțiunea România și Republica Moldova-Franța, în aceeași lună, la Manchester, a avut loc întâlnirea ICC Marea Britanie – Irlanda – România și Republica Moldova, la Sinaia, a avut loc întâlnirea România – Italia, a continuat România – Croația, iar în iulie se va desfășura, la Zeel am See, România – Germania -, Stela Săsăran, Rotary International Convention Committee Chair, care a fost desemnată de District să organizeze participarea la Convenția Internațională de la Atlanta din luna iunie a.c., și Vasile Tomoioagă, membru al Rotary Concorde Paris, care a fondat Rotary Vișeu de Sus și a pus în practică proiectul ICC de creare a punților de legătură cu trei cluburi din Franța. Activitatea lor a fost, de asemenea, recunoscută prin acordarea de diplome de excelență de către Guvernatorul Mircea Ștefan Solovăstru.
Poate cea mai interesantă experiență internațională a fost vizita în Buthan, Țara Fericirii, cum este cunoscută, a cărei poveste fascinantă i-a aparținut lui Marian Victor Popa, District Leadership Committee Chair. Din această vizită, la 9th District Conference Thimphu, ne-a atras atenția prevederea constituțională din Buthan ca 67 % din teritoriul țării să rămână în permanență împădurit, numărul mare de proiecte derulate de clubul Rotary de aici, care numără 19 membri, și anume 32 în cei cinci ani de la fondare, Aeroportul Paro, considerat unul din cele 10 dintre cele mai periculoase din lume și prezentarea delegației României în costume naționale, pe toată durata conferinței. “Ceea ce a făcut o mare diferență pentru că membrii grupului – 14 – s-au simțit Brad Pitt sau Angelina Jolie, am făcut mii de fotografii cu trecători de pe stradă, cu orice participant la conferință, iar prezența României a fost extrem de vizibilă”, a punctat Marian Victor Popa. Acesta a propus dezvoltarea în cadrul districtului a unui program separat de vizită în țări exotice în care “să arătăm nu doar dimensiunea și capacitatea Rotary România, dar în același timp să arătăm și capacitatea noastră de a vizita cât mai multe țări mari, mici, dezvoltate, mai puțin dezvoltate pentru a ne îmbogăți experiențele”. Namaste – “Mă aplec divinității din tine” a fost salutul rotarianului de încheiere a prezentării.
 
Excelența răsplătită
 

Foto: PDG Ovidiu Coș, Daniel Tănase, Andrei Dorobanțu, Marian Mocan, Martha Mocanu, Ivan Erich Bloch, alături de Mircea Solovăstru
“Tot ceea ce este astăzi este datorită oamenilor care vor urca pe această scenă”, a anunțat Guvernatorul Mircea Solovăstru momentul dedicat foștilor Guvernatori ai Districtului. În aplauze, pe scenă au urcat Andrei Dorobanțu, Martha Mocanu, Ivan Eric Bloch, Daniel Tănase, Marian Mocan și Ovidiu Coș. Fiecare ne-a lăsat câte o frază memorabilă.
“Să țineți minte tot timpul că avem cea mai incredibilă deviză pentru Rotary pe care nu o găsiți în nicio altă parte: Service Above Self”, a fost mesajul PDG Andrei Dorobanțu, care înainte cu câteva ore, în prezentarea sa “Vocația de rotarian”, care a deschis sesiunea a doua, de sâmbătă, a Conferinței Districtuale, spusese: “Past guvernatorii sunt singurii care, dacă vă dau un sfat, nu au niciun interes pentru că nu au cum să aibă interes pentru că ei nu mai au cum să fie din nou guvernatori, nu mai au ambiții”.
“Felicitări, Mircea, pentru un mandat excepțional, felicitări pentru modul în care ai servit umanitatea, tu, echipa ta și pentru cum ne-ai motivat și pe noi să o facem” – PDG Martha Maria Mocanu.
“Într-o lume care se schimbă rapid, într-o Europă și lumea din Europa care se mișcă extraordinar, am o veste extraordinară pentru voi, vestea că vă aflați acolo unde trebuie, iar locul acesta se numește Districtul 2241 România și Republica Moldova. Trebuie să păstrăm această minunată organizație așa cum este, iar această conferință este un exemplu despre ce fel de organizație avem și cum am construit-o și ceea ce a devenit de la 5 cluburi la 123 de cluburi” – PDG Ivan Bloch.
“Nu e minunat să fii rotarian? E minunat, pentru că nu numai că facem parte din cea mai mare organizație nonguvernamentală, cel mai mare club de serviciu, ci pentru că avem alături de noi acea magie oferită de Rotary și care ne face pe noi, oamenii obișnuiți ca mine, ca voi, uniți în jurul acestei sigle să facem lucruri deosebite și să privim cu toții împreună dincolo de orizontul cotidian. Pentru că Rotary înseamnă în primul rând dragoste, dragostea omului pentru om, oricare și oriunde am fi” – PDG Ovidiu Coș.
“Nu putem să facem proiecte decât împreună cu dvs., nu putem să facem proiecte decât capacitând mediul economic, social, cultural din țara noastră și din celelalte țări, nu uitați de dimensiunea internațională a Rotary și utilizați-o. E foarte important” – PDG Marin Mocan.
“Continuați să dăruiți, să iubiți și să fiți prieteni în Rotary. Caracteristica noastră, a celor de aici, comună este aceea că poate știm într-o mai mare măsură decât alți colegi de-ai noștri proiectele districtului și poate și acele diamante de care vorbea Andrei sunteți chiar voi și proiectele voastre, pentru că partea importantă a unui district și am putea face o comparație cu partea nevăzută a aisbergului sunt cluburile și proiectele lor și pentru tot ce faceți, noi toți cei de aici, în frunte cu Guvernatorul acestui an, Mircea Solovăstru, ne înclinăm în fața voastră” – PDG Daniel Tănase.
Foștii guvernatori au primit diplome de excelență din partea guvernatorului.
A fost, de asemenea, o ocazie foarte bună pentru participanți să asculte câteva gânduri ale viitorilor guvernatori.
 

Foto:  Milian Sopoian, Guvernator al Districtului 2241, 2017-2018, Cristian Jurji, Guvernator Ales al Districtului 2241, 2018-2019, și Marian Neagoe, Guvernator Ales al Districtului 2241, 2019-2020
“În primul rând, Mircea, dă-mi voie să te felicit pentru parcursul extraordinar de pe acest mandat, sunt impresionat de tot ce s-a întâmplat pe mandatul tău, multe proiecte pe care le-ai derulat, le-ai început, cu siguranță vor continua și pe mandatul meu. Vreau să îi felicit pe toți cei care au prezentat proiectele, au fost deosebite, cu impact în comunitățile din orașele de unde provin și, văzând tinerețea aici, în fața noastră, sunt sigur că viitorul Rotary este pe mâini bune”, Milian Sopoian, Guvernator al Districtului 2241, 2017-2018.
“Avem șansa noi, cei care venim din urmă, ca pe umerii acestor guvernatori, pe care cu mare plăcere îi revăd, să ducem mai departe ceea ce ei au construit, așa cum Daniel a spus, și nu pot decât să fiu optimist că în anul în care voi fi alături de Milian să mai învăț câte ceva, așa cum de-a lungul acestui an am fost foarte, foarte aproape de guvernatorul în exercițiu, Mircea Solovăstru. Te felicit, Mircea” – Cristian Jurji, Guvernator Ales al Districtului 2241, 2018-2019.
“Nu știam acum 17 ani când am intrat în Rotary că voi ajunge să trăiesc niște clipe atât de minunate alături de guvernatori care m-au inspirat în cei 17 ani de activitate, alături de colegi care au făcut nenumărate proiecte și pe care îi felicit pentru toată activitatea lor. Vreau să știți că în calitatea mea viitoare, aceea de a fi cel de-al 20 guvernator post reluarea Districtului 2241, sper ca acest număr să fie un număr important în viața districtului, vă promit că nu vă voi dezamăgi și închei felicitându-l pe Mircea pentru tot anul lui deosebit și îl asigur că mă voi strădui să îl depășesc” – Marian Neagoe, Guvernator Ales al Districtului 2241, 2019-2020.
 
Rotarienii anului
 

Foto: O parte din asistenții de guvernator 
 
Cei 26 asistenți de guvernator, Vasilica Stoiciu Frunză, District Art Adviseri, Eusebia și Florin Mindirigiu, Andrei Mosviciov, secretarul Districtului, Filip Stoica, trezorierul Districtului, Silviu Puni, District Strategic Planning Chair, au primit, de asemenea, Diplome de excelență și insigne cu Rotarianul Anului.
“Toți rotarienii, indiferent dacă am ocupat o funcție trecătoare, anuală, am avut un singur proiect, proiectul de a construi și de a face ceva în Rotary. Întâmplător, anul acesta l-am sprijinit pe Mircea, clubul nostru, prietenii noștri, și aș vrea să mai spun un lucru, în urmă cu aproape 20 de ani când am descoperit Rotary, am descoperit ceva despre prietenie, fundamentul și imboldul care ne-a atras către Rotary a fost prietenia. Prietenia se bazează pe dragoste, recunoștință, compasiune. Am văzut că în viitorul apropiat vom uza și de cuvântul camaraderie, asta mă duce cu gândul la mai multă disciplină, la ordine și la corectitudine, inclusiv corectitudine socială”, a fost mesajul lui Andrei Moscviciov.
Cristian Niculae, președintele Rotary Club Brăila, a primit pentru proiectul Cărți pentru Moldova, o diplomă de recunoaștere, alături de directorul Bibliotecii Panait Istrati din Tulcea.
 

Foto: Mircea Solovăstru și Oana Bodea – de la Rotary Club Brașov
De asemenea, diplome de excelență au mai primit Oana Bodea – de la Rotary Club Brașov – pentru sprijinul acordat activităților districtului, Liliana Filip, Rotary Club Bârlad, Monica Voichița Șuta – Rotary Club Satu Mare și alți rotarieni care și-au sacrificat timpul și și-au dăruit prietenia și dragostea oamenilor și proiectelor districtului.
O mențiune specială merită familia Violeta și Mircea Oltean, din Reghin, județul Mureș, care au contribuit cu cea mai mare sumă donată la Fundația Rotary, primind fiecare din partea acesteia două distincții Paul Harris Fellow, iar din partea guvernatorului insigna Rotarianul anului.
 

Foto: Mircea Solovăstru, alături de familia Violeta și Mircea Oltean
În finalul conferinței, Guvernatorul Mircea Ștefan Solovăstru le-a mulțumit copiilor – Ștefania, Ecaterina și Cezar – și soției, Alina, zâna bună, cum spunea cineva din sală, pentru suportul din acest an, și a avut loc tradiționalul schimb de daruri între familiile Yun și Solovăstru. Albumul “Mari români de pretutindeni” a ajuns astfel în Coreea de Sud.
În sunet de clopot, cortina a coborât, însă faptele bune și rezultatele lor vor dăinui… Ar mai fi multe de scris, dar poate, cândva, le vom dezvolta.
 
Rotary Plantează
Rotary a fost preocupat și de implementarea unui proiect, considerat vital pentru România, dezvoltarea suprafeței împădurite, propunându-și un obiectiv extrem de ambițios: 1 milion de arbori plantați. În anul rotarian 2016-2017, cluburile din district au reușit să treacă de 10 %, iar cele mai bune proiecte, cei mai inimoși sponsori, cei mai implicați rotarieni și cei mai implicați cetățeni, care nu sunt membri ai Rotary, au fost premiați la Tulcea.
Rotaract Oradea a sădit 27.000 de bulbi de lalele, Rotary Club Bacău – 24.820 de copaci, iar Rotary Club Cluj-Napoca Transilvania – 47.000 copaci.
“Proiectul nostru Rotary Plantează care a demarat anul trecut în vară a crescut lună de lună și va crește an de an, în așa fel încât sunt convins că va avea rezultate formidabile”, a conchis Marian Neagoe, District Membership Development Committee Chair.
 
Ambasadori ai României, distinși
 
Rotary International District 2241 România-Republica Moldova a oferit distincția Paul Harris Fellow Ambasadorului României în Tunisia, Dan Stoenescu, și Ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, în cadrul Conferinței Districtuale desfășurate la Tulcea, România, în perioada 11-14 mai 2017. Prestigioasa distincție a fost acordată diplomaților români, la propunerea Guvernatorului Districtului 2241, Mircea Solovăstru, pentru sprijinul acordat românilor din afara granițelor și proiectelor internaționale ale Fundației Rotary.
 
Momente muzicale
 

Florin Leonte, artist instrumentist în Orchestra Simfonică Mihail Jora din Bacău, membru al Orchestrei Naționale de Tineret a Republicii Moldova din Chișinău, pianista Vasilica Stoiciu-Frunză, conf. univ dr. Universitatea Națională de Arte “George Enescu” din Iași, violonistul Cristian Simion, elev la Liceul de Artă “George Georgescu” din Tulcea, Fanfara Forțelor Navale Române din Constanța, sub bagheta dirijorului Cornel Ignat, ne-au bucurat auzul și sufletele prin execuțiile lor măiastre, în seara primei sesiuni a Conferinței Districtuale.
 
Rotary District 2241 România – Republica Moldova în cifre:
123 cluburi
Peste 3200 de membri
Peste 120.000 USD donați către Fundația Rotary
11 YEP din România în alte țări; 70 elevi – vizite scurte
8 YEP din alte țări; 60 vizite scurte
61 cluburi Interact
58 cluburi Rotaract
70 participanți RYLA
 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Clase cu profil aeronautic la Brașov, proiect susținut de Airbus Helicopters, Transylvania Aerospace Cluster și Ambasada Franței

Articolul următor

Mircea Solovăstru: “Am redescoperit că avem două țări surori extraordinar de frumoase”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

MIPIM AWARDS 2024 WINNERS ANNOUNCED

The world’s best development projects have been honoured in Cannes. MIPIM, the world’s largest international real estate event,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share