Analize Antreprenori Lideri si afaceri Opinii Slider

Rotary. Diferențele sunt doar lingvistice, idealurile sunt aceleași!

Rotary este o organizație care funcționează după principii clar stabilite și care au fost foarte bine gândite având ca bază exemple practice trăite de-a lungul perioadei istorice pe care a parcurs-o!
Organizația Rotary a luat în 1905 la Eveston-Chicago, Illinois, SUA, și reunește persoane cu o bună reputație, promovând idealul de a servi binele public atât în profesie cât și în societate. La începuturi, fiecare membru reprezenta o profesie pe care o exercita la standarde ridicate în domeniul în care activa. Această formă de organizare s-a păstrat de-a lungul timpului, dar valorile prezentului își spun cuvântul și în alegerea membrilor primează devotamentul pentru cauza nobilă “Service Above Self” (a servi mai presus de tine însuși)!
Faptul că funcționează într-o lume atât de diversă și aici mă refer la țări cu culturi și religii diferite evidențiază faptul că oricând ar putea constitui un liant în cadrul diferențelor de opinii apărute.
Cel mai elocvent exemplu îl constituie programul mondial de eradicare a poliomielitei, care a arătat abordarea sistemică a organizației! Lupta cu această boală s-a dus de-a lungul timpului fără rezultate prea bune. Rotary International, sprijiniți de Melinda și Bill Gates a reușit în scurt timp să realizeze aproape în totalitate eradicarea bolii! Imaginile în care voluntari rotarieni luptă împotriva virusului prin administrarea vaccinului sunt de-a dreptul impresionante.
Nu de puține ori am auzit păreri referitoare la neimplicare în masă dacă nu suntem direct afectați de aceste pericole. Spiritul care animă puterea acestei organizații este însăși implicarea. Cunoscut în întreaga lume, Paul Harris, unul din promotorii mișcării rotariene construiește această organizație pe principii relativ simple, dar foarte greu de respectat de-a lungul timpului: adevăr, implicare, echitate, înțelegere…
Toate acestea s-au regăsit în mesajele președinților Rotary International, fiecare dintre ei încercând să se autodepășească și să construiască piramida începută de Paul Harris.
Anul acesta, președintele Rotary International, John Germ, a ales Rotary Serving Humanity. Cuvinte relativ simple la prima vedere, dar cu implicații majore dacă ne raportăm la realitatea complexă din care facem parte!
Rotary în România are, de asemenea, o istorie valoroasă pentru contextul mondial. Oameni care au realizat proiecte pentru comunitatea din care fac parte, oameni care au sărit în ajutor și în exteriorul țării când au fost solicitați sau chiar s-au oferit să ajute!
Cu toții știm ce înseamnă gestionarea timpului în vremurile pe care le trăim, acești membri să nu credeți că au tot timpul din lume să facă lucruri frumoase!
Nu îl au! Dar, dacă ei nu ar exista și nu s-ar implica, viața nu ar fi la fel de frumoasă pentru comunitățile din care fac parte! Poate va întrebați de ce nu auzim mai mult de ei? Este pentru că îi caracterizează ceva foarte nobil, modestia!
Ceea ce îi mulțumește cel mai tare este faptul că prin proiectele lor oferă o viață mai bună celor direct implicați și ce este și mai important construiesc un viitor generațiilor următoare!
Rotary se regăsește și în postura de mentor pentru cluburile care oferă șansa tinerilor, prin Rotaract, și adolescenților, prin Interact, să se inițieze în această cauză nobilă de a contribui la binele universal. Forța cu care aceștia vin din urmă este surprinzătoare, ei dezvoltând proiecte complexe ancorate în prezent! Ce este relevant în cadrul acestor cluburi din România? Dacă privim proiectele lor aparent, acestea par superficiale, ei neavând de cele mai multe ori fonduri suficiente să le realizeze, dar la o privire mai atentă se evidențiază clar puterea imaginației și dorința schimbării, ceea ce ne face să vedem o direcție optimistă spre care ne îndreptăm!
Am întrebat recent o mamă a unei fete de clasa a IX-a, care e viața de liceu din zilele noastre. A răspuns repede și cu bucurie în glas: “Nu știu ce face la școală, dar e membră într-un club în care face proiecte, învață lucruri noi, are o mulțime de prieteni, participând activ în viața comunității”. V-ați dat seama era vorba de Interact, el face viața frumoasă acestor adolescenți dându-le un scop concret în viață!
Apartenența la un grup e o nevoie primară, însă apartenența la Rotary a devenit mai mult decât atât! Este ceea ce definește educația acestor adolescenți, schimbă opțiunea tinerilor și a adulților, membri ai acestei lumi ce însumează mai mult de 35.000 de cluburi.
Însă prietenia este cel mai surprinzător aspect care animă acești oameni, mesaj constant și încurajat în acest an 2016-2017 de către Guvernatorul Districtului 2241 Mircea Ștefan Solovăstru, deoarece, așa cum am mai spus, pe plan mondial de cele mai multe ori diferențele sunt doar lingvistice, idealurile sunt aceleași!
 
 

Related posts

Economistul Ionel Blănculescu pune bazele unui parteneriat pentru atragerea investitorilor în Transilvania

Stefana Muresan

Sondaj online: CNIPMMR cheamă șefii de întreprinderi mici și mijlocii să dezbată eficiența măsurilor propuse de Guvern

Ion Surdu

Floria.ro vine în ajutorul florăriilor din țară prin extinderea rețelei de parteneri

Ligia Voro

Firmele testate de către vizitatori la Noaptea Companiilor

Ligia Voro

SofMedica Forum: Cum facilităm accesul pacienților români la tehnologii salvatoare de vieți

Papuc Irina

Martur măreşte capacitatea de producţie a fabricii din Argeş, investiţie de circa 83 milioane lei

Stefana Muresan

WELCOME TO THE TRANSMISSION!

redactia

VILLA VINEA, crama anului 2017 în Transilvania

Stefana Muresan

Peste 300 de vagoane de călători, modernizate în acest an

Stefana Muresan

„Top Ansambluri Rezidențiale” – Târgul dedicat dezvoltatorilor de ansambluri rezidențiale, are loc în noiembrie, la Vivo Mall – Cluj Napoca

Papuc Irina

Parteneriat strategic între Federația Națională PRO AGRO și Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni

Stefana Muresan

Sebastian Ionescu, președintele ONJN: “Avem datoria de a asigura crearea unei piețe coerente și responsabile”

Stefana Muresan

Proiectul de lege privind incubatoarele și acceleratoarele de afaceri, lansat în dezbatere publică

redactia

Takata – 400 de noi angajari in fabricile din România și continuarea investițiilor

Stefana Muresan

Automobile Bavaria Group, creșteri spectaculoase!

Stefana Muresan

Spa în pregătire, lângă Hotelul Tempo din Târgu-Mureș

Stefana Muresan

Grupul BRD Société Générale a semnat acordul de finanțare pentru proiectul Record Park

Ionut Oprea

ADR Vest – 20 de ani de la înființare

Stefana Muresan

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Corteva Agriscience promite tehnologie

Ligia Voro

La mulți ani Wessling România!

redactia

Finanțări europene de aproape 30 milioane de lei la Satu Mare

Traian Dan

Brașovul, Oradea și Cluj-Napoca – cele mai avantajoase orașe

Stefana Muresan

Fondatorii Salad Box și Marty Restaurants, investiție de 500.000 de euro în Narcoffee Roasters

Stefana Muresan

Bistriţa: Filadelfia, afaceri de 37 mil. euro în 2016

Stefana Muresan

Leave a Comment