Analize Antreprenori Lideri si afaceri Opinii Slider

Rotary. Diferențele sunt doar lingvistice, idealurile sunt aceleași!

Rotary este o organizație care funcționează după principii clar stabilite și care au fost foarte bine gândite având ca bază exemple practice trăite de-a lungul perioadei istorice pe care a parcurs-o!
Organizația Rotary a luat în 1905 la Eveston-Chicago, Illinois, SUA, și reunește persoane cu o bună reputație, promovând idealul de a servi binele public atât în profesie cât și în societate. La începuturi, fiecare membru reprezenta o profesie pe care o exercita la standarde ridicate în domeniul în care activa. Această formă de organizare s-a păstrat de-a lungul timpului, dar valorile prezentului își spun cuvântul și în alegerea membrilor primează devotamentul pentru cauza nobilă “Service Above Self” (a servi mai presus de tine însuși)!
Faptul că funcționează într-o lume atât de diversă și aici mă refer la țări cu culturi și religii diferite evidențiază faptul că oricând ar putea constitui un liant în cadrul diferențelor de opinii apărute.
Cel mai elocvent exemplu îl constituie programul mondial de eradicare a poliomielitei, care a arătat abordarea sistemică a organizației! Lupta cu această boală s-a dus de-a lungul timpului fără rezultate prea bune. Rotary International, sprijiniți de Melinda și Bill Gates a reușit în scurt timp să realizeze aproape în totalitate eradicarea bolii! Imaginile în care voluntari rotarieni luptă împotriva virusului prin administrarea vaccinului sunt de-a dreptul impresionante.
Nu de puține ori am auzit păreri referitoare la neimplicare în masă dacă nu suntem direct afectați de aceste pericole. Spiritul care animă puterea acestei organizații este însăși implicarea. Cunoscut în întreaga lume, Paul Harris, unul din promotorii mișcării rotariene construiește această organizație pe principii relativ simple, dar foarte greu de respectat de-a lungul timpului: adevăr, implicare, echitate, înțelegere…
Toate acestea s-au regăsit în mesajele președinților Rotary International, fiecare dintre ei încercând să se autodepășească și să construiască piramida începută de Paul Harris.
Anul acesta, președintele Rotary International, John Germ, a ales Rotary Serving Humanity. Cuvinte relativ simple la prima vedere, dar cu implicații majore dacă ne raportăm la realitatea complexă din care facem parte!
Rotary în România are, de asemenea, o istorie valoroasă pentru contextul mondial. Oameni care au realizat proiecte pentru comunitatea din care fac parte, oameni care au sărit în ajutor și în exteriorul țării când au fost solicitați sau chiar s-au oferit să ajute!
Cu toții știm ce înseamnă gestionarea timpului în vremurile pe care le trăim, acești membri să nu credeți că au tot timpul din lume să facă lucruri frumoase!
Nu îl au! Dar, dacă ei nu ar exista și nu s-ar implica, viața nu ar fi la fel de frumoasă pentru comunitățile din care fac parte! Poate va întrebați de ce nu auzim mai mult de ei? Este pentru că îi caracterizează ceva foarte nobil, modestia!
Ceea ce îi mulțumește cel mai tare este faptul că prin proiectele lor oferă o viață mai bună celor direct implicați și ce este și mai important construiesc un viitor generațiilor următoare!
Rotary se regăsește și în postura de mentor pentru cluburile care oferă șansa tinerilor, prin Rotaract, și adolescenților, prin Interact, să se inițieze în această cauză nobilă de a contribui la binele universal. Forța cu care aceștia vin din urmă este surprinzătoare, ei dezvoltând proiecte complexe ancorate în prezent! Ce este relevant în cadrul acestor cluburi din România? Dacă privim proiectele lor aparent, acestea par superficiale, ei neavând de cele mai multe ori fonduri suficiente să le realizeze, dar la o privire mai atentă se evidențiază clar puterea imaginației și dorința schimbării, ceea ce ne face să vedem o direcție optimistă spre care ne îndreptăm!
Am întrebat recent o mamă a unei fete de clasa a IX-a, care e viața de liceu din zilele noastre. A răspuns repede și cu bucurie în glas: “Nu știu ce face la școală, dar e membră într-un club în care face proiecte, învață lucruri noi, are o mulțime de prieteni, participând activ în viața comunității”. V-ați dat seama era vorba de Interact, el face viața frumoasă acestor adolescenți dându-le un scop concret în viață!
Apartenența la un grup e o nevoie primară, însă apartenența la Rotary a devenit mai mult decât atât! Este ceea ce definește educația acestor adolescenți, schimbă opțiunea tinerilor și a adulților, membri ai acestei lumi ce însumează mai mult de 35.000 de cluburi.
Însă prietenia este cel mai surprinzător aspect care animă acești oameni, mesaj constant și încurajat în acest an 2016-2017 de către Guvernatorul Districtului 2241 Mircea Ștefan Solovăstru, deoarece, așa cum am mai spus, pe plan mondial de cele mai multe ori diferențele sunt doar lingvistice, idealurile sunt aceleași!
 
 

Related posts

Profi a ajuns la 200 de Magazine Agent administrate de foști șefi de magazin

Traian Dan

Dunwell: 23 centre de distribuție aprovizionează zilnic magazinele

Papuc Irina

Facturi pentru lotul Ungheni-Ogra, decontate de CNAIR

Stefana Muresan

Gedeon Richter România, investiții în viitorul cercetării

Stefana Muresan

White Star: High quality buildings better withstand a crisis

Ionut Oprea

Revista Transilvania Business, un cadou special pentru Europa și pentru România

Ligia Voro

Restaurantul Hotelului Privo din Târgu Mureş, cel mai bun din Europa

Stefana Muresan

DENT ESTET Sibiu la 6 luni de activitate: medicii gestionează tot mai multe cazuri de implantologie și estetică dentară cu nivel de complexitate ridicat

Stefana Muresan

România, cei mai mulți proprietari de podgorii din UE, în 2015

Stefana Muresan

TRENCHLESS ROMANIA AWARDS, singura sesiunea de premiere pentru tehnologii trenchless din Europa de Est!

Stefana Muresan

MPR Partners este membru al Consiliului Național de Transformare Digitală

Ionut Oprea

CCIA Timiș, sprijin pentru 25 de firme ale căror planuri de afaceri au fost selectate pentru finanțare

Stefana Muresan

Porr Construct a semnat contractul pentru Secţiunea 1 din Autostrada Sibiu – Pitești

Stefana Muresan

Bloc operator ultramodern, realizat din fonduri europene, la Maternitatea Oradea

Traian Dan

Vinurile „Hanul Boieresc”, marcă proprie a Vinul.ro, pot fi găsite pe rafturile a peste 250 de magazine din România

Papuc Irina

Rombat a plătit 4.666.300 lei ca să devină co-producător de baterii Li Ion și de vehicule electrice

Stefana Muresan

Afacerile Flanco s-au apropiat de 1 mld. lei

Stefana Muresan

Sectoarele de FMGC și retail conduc tranziția României spre economia circulară

Ligia Voro

Transilvania Business vă urează Sărbători Pascale fericite!

Ioan Sandor

Peste 25.000 de firme s-au înscris în Start-Up Nation 2018

redactia

IMM-urile din Regiunea Vest au depus proiecte de finanţare prin POR în valoare de 90 de milioane de euro

Robert Bloancă

În 2019, trei din cinci companii din România ofereau angajaților telefoane de serviciu

Papuc Irina

Start-up Nation 2018: S-a publicat lista aplicanților

redactia

Patru oferte pentru sala polivalentă din Turda, investiție de 55 milioane lei

Stefana Muresan

Leave a Comment