Alba Investitii IT&C Ultimele stiri

Noi pași spre digitalizarea orașului Alba Iulia

Primul ‘oraș inteligent’ din România, Alba Iulia, dispune de o rețea Wi-Fi, cu deosebire, în zonele de interes turistic, de autobuze echipate cu o rețea securizată WiFi, de o aplicație care îi ajută pe cetățeni să alerteze autoritățile asupra problemelor identificate în oraș, dar și de una care îi ajută pe turiști să afle informații direct de pe telefon despre obiectivele vizitate.
La aproape un an de la semnarea acordului de colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia, prin care au fost propuse soluții de digitalizare a orașului, Orange România a prezentat marți, la Muzeul Principia, primele rezultate. Este un proiect simbolic, unul dedicat Centenarului Unirii, a afirmat, cu acest prilej, CEO Orange România, Liudmila Climoc, potrivit Agerpres.
Compania a anunțat încheierea primei etape a proiectului-pilot, cu finalizarea instalării echipamentelor, precum și începutul etapei de analiză a primelor date colectate prin soluțiile implementate. Numărul soluțiilor implementate la nivel local este de 14.
În prezent, Alba Iulia dispune de rețele de internet în bandă largă, 4G/4G+, Wi-Fi și LoRaWAN. Rețeaua Wi-Fi include peste 228 puncte de acces în cetate și oraș și 15 puncte de acces în mijloace de transport în comun. În aproape un an de funcționare a hotspot-urilor Wi-Fi în autobuze, aproximativ 8% din populația orașului a accesat serviciul, potrivit reprezentanților companiei.
Prin senzorii de monitorizare a calității aerului instalați în cele 15 autobuze dotate cu hotspoturi Wi-Fi, cetățenii pot ști în orice moment care sunt zonele din oraș în care pot avea fără probleme activități în aer liber. De asemenea, soluția oferă atât autorităților, cât și cetățenilor informații cu privire la impactul pe care activitățile de zi cu zi le au asupra mediului. Astfel, s-a observat că, în prima zi de școală, când a crescut utilizarea mașinilor personale, a fost influențat
negativ nivelul de compuși organici volatili din atmosferă.
Soluția de management al iluminatului public a generat economii între 50-70% la consumul de energie electrică, în funcție de intensitatea luminii selectate pentru fiecare stâlp, iar soluția de management al apei este în curs de instalare.
În cadrul proiectului a fost implementată și aplicația Civic Alert, care îi ajută pe localnici să sesizeze autoritățile asupra problemelor identificate în oraș, dar și soluția City Analytics, prin care Primăria poate urmări tendințe ale traficului pietonal din oraș.
Prin aplicația e-alba iulia, disponibilă pe Android și iOS, turiștii au acces la informații despre principalele obiective ale orașului. În acest moment, aplicația are 1.200 de utilizatori.
În două licee, Colegiul Economic “Dionisie Pop Marțian” și Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan”, a fost implementată soluția de clasă digitală, ce include tablete, un catalog digital, acces la Internet prin Wi-Fi securizat și cu trafic web filtrat. Pe lângă utilizarea catalogului pentru anul școlar 2017-2018, în aplicație au fost încărcate datele legate de performanța școlară pentru ultimii trei ani. În total, anul acesta vor beneficia în Alba Iulia de această soluție 120 de profesori și aproape 1.500 de elevi.
Alba Iulia va deveni beneficiarul tehnologiilor 5G cu aplicabilitate pe verticala smart city.
Administratorul public al municipiului, Nicolaie Moldovan, a afirmat că autoritățile locale vor să aducă Alba Iulia mai aproape de avantajele tehnologiei smart, pentru a crește astfel calitatea vieții.
Costurile de dezvoltare și implementare ale soluțiilor smart city pentru proiectul pilot sunt acoperite integral de companie și partenerii săi.
Companiile implicate în “Alba Iulia Smart City 2018” sunt fie din zona multinaționalelor, fie a naționalelor. “Alba Iulia Smart City 2018” este un proiect prin care se urmărește construirea celui mai modern și inteligent oraș din România.

Related posts

Techtex își ridică o nouă fabrică lângă Baia Mare

Nora Dumitrescu

Global Vision începe lucrările pentru extinderea fabricii Huf Group de la Arad

Ionut Oprea

Brașov: proiecte de finanțare de peste 5,3 milioane de Euro, din fonduri europene. Cum vor fi utilizați banii

Papuc Irina

Canadienii de la Naguma vor livra 2 milioane de măști la Cluj

Nora Dumitrescu

Master-Planul investițiilor în turism, aprobat de Guvern. Mai multe proiecte din Transilvania

Stefana Muresan

Austriecii de la Rondo s-au pus pe angajări în Ardeal

Nora Dumitrescu

Ungurii au mai finalizat 30 de kilometri din Autostrada M4 spre România

Traian Dan

Rusia va avea consulat la Șimleu Silvaniei

Nora Dumitrescu

Cel mai mare procesator de carne din lume cumpără firmele Elit și Vericom din Alba, aparținând omului de afaceri Dorin Mateiu

Stefana Muresan

Cluj-Napoca: 35 milioane € pentru alei pietonale, piste de biciclete și zone de agrement pe malurile Someșului

Stefana Muresan

Element Industrial lansează Eli Xpress

Papuc Irina

Aniversare: 50 de ani de când a fost lansat sistemul anti-blocare a frânei (ABS)

Ligia Voro

Compania Antibiotice a fost premiată pentru comunicarea excelentă cu investitorii

Papuc Irina

Marmot sarbatoreste 1 an in Romania

Ionut Oprea

„Un absolvent de arte nu ajunge șomer”. Interviu cu rectorul Universității de Artă și Design Cluj, Radu-Marcel Moraru

redactia

12 hectare de noi spații verzi în valoare de 8 milioane de euro la Oradea

Traian Dan

Retrasib Sibiu investeşte peste 2 mil. euro în creşterea producţiei de transformatoare

redactia

Producător de mobilier din Brașov spune că poate să producă halate de unică folosință, dar nu și să le sterilizeze

Ion Surdu

Concursul Național de Inovație Tehnică și IT DaVinci, în Regiunea Transilvania

Ligia Voro

Sibiul ar putea asigura parcări gratuite pentru mașinile electrice

Papuc Irina

Timișul, hub regional în domeniul distribuției de gaze naturale. Transgaz investește aproape 50 mil. euro într-o conductă de gaze spre Serbia

redactia

AHK avertizează că România poate pierde investiții

Ligia Voro

Bihor: 230 mil. lei pentru varianta de ocolire Aleșd Sud

Stefana Muresan

Investiție de 8 milioane de euro în modernizarea Hotelului Făget din Sovata

Ligia Voro

Leave a Comment