Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Noi pași spre digitalizarea orașului Alba Iulia

Primul ‘oraș inteligent’ din România, Alba Iulia, dispune de o rețea Wi-Fi, cu deosebire, în zonele de interes turistic, de autobuze echipate cu o rețea securizată WiFi, de o aplicație care îi ajută pe cetățeni să alerteze autoritățile asupra problemelor identificate în oraș, dar și de una care îi ajută pe turiști să afle informații direct de pe telefon despre obiectivele vizitate.
La aproape un an de la semnarea acordului de colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia, prin care au fost propuse soluții de digitalizare a orașului, Orange România a prezentat marți, la Muzeul Principia, primele rezultate. Este un proiect simbolic, unul dedicat Centenarului Unirii, a afirmat, cu acest prilej, CEO Orange România, Liudmila Climoc, potrivit Agerpres.
Compania a anunțat încheierea primei etape a proiectului-pilot, cu finalizarea instalării echipamentelor, precum și începutul etapei de analiză a primelor date colectate prin soluțiile implementate. Numărul soluțiilor implementate la nivel local este de 14.
În prezent, Alba Iulia dispune de rețele de internet în bandă largă, 4G/4G+, Wi-Fi și LoRaWAN. Rețeaua Wi-Fi include peste 228 puncte de acces în cetate și oraș și 15 puncte de acces în mijloace de transport în comun. În aproape un an de funcționare a hotspot-urilor Wi-Fi în autobuze, aproximativ 8% din populația orașului a accesat serviciul, potrivit reprezentanților companiei.
Prin senzorii de monitorizare a calității aerului instalați în cele 15 autobuze dotate cu hotspoturi Wi-Fi, cetățenii pot ști în orice moment care sunt zonele din oraș în care pot avea fără probleme activități în aer liber. De asemenea, soluția oferă atât autorităților, cât și cetățenilor informații cu privire la impactul pe care activitățile de zi cu zi le au asupra mediului. Astfel, s-a observat că, în prima zi de școală, când a crescut utilizarea mașinilor personale, a fost influențat
negativ nivelul de compuși organici volatili din atmosferă.
Soluția de management al iluminatului public a generat economii între 50-70% la consumul de energie electrică, în funcție de intensitatea luminii selectate pentru fiecare stâlp, iar soluția de management al apei este în curs de instalare.
În cadrul proiectului a fost implementată și aplicația Civic Alert, care îi ajută pe localnici să sesizeze autoritățile asupra problemelor identificate în oraș, dar și soluția City Analytics, prin care Primăria poate urmări tendințe ale traficului pietonal din oraș.
Prin aplicația e-alba iulia, disponibilă pe Android și iOS, turiștii au acces la informații despre principalele obiective ale orașului. În acest moment, aplicația are 1.200 de utilizatori.
În două licee, Colegiul Economic “Dionisie Pop Marțian” și Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan”, a fost implementată soluția de clasă digitală, ce include tablete, un catalog digital, acces la Internet prin Wi-Fi securizat și cu trafic web filtrat. Pe lângă utilizarea catalogului pentru anul școlar 2017-2018, în aplicație au fost încărcate datele legate de performanța școlară pentru ultimii trei ani. În total, anul acesta vor beneficia în Alba Iulia de această soluție 120 de profesori și aproape 1.500 de elevi.
Alba Iulia va deveni beneficiarul tehnologiilor 5G cu aplicabilitate pe verticala smart city.
Administratorul public al municipiului, Nicolaie Moldovan, a afirmat că autoritățile locale vor să aducă Alba Iulia mai aproape de avantajele tehnologiei smart, pentru a crește astfel calitatea vieții.
Costurile de dezvoltare și implementare ale soluțiilor smart city pentru proiectul pilot sunt acoperite integral de companie și partenerii săi.
Companiile implicate în “Alba Iulia Smart City 2018” sunt fie din zona multinaționalelor, fie a naționalelor. “Alba Iulia Smart City 2018” este un proiect prin care se urmărește construirea celui mai modern și inteligent oraș din România.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Harghita: Cea mai mare productie de cartofi de dupa Revolutie, in unele zone - 35 de tone/hectar

Articolul următor

Canadienii de la Bombardier, peste 600 de angajaţi în centrul de servicii din Cluj-Napoca

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share