Analize Auto Brașov București Industrie Investitii Slider

Industria auto, unul dintre principalii piloni ai economiei românești, conform Euler Hermes

Industria auto este unul dintre principalii piloni ai economiei românești, angajând în total peste 150.000 de persoane și contribuind la 47 % din exporturi în 2016, conform studiului realizat de Euler Hermes. 
 
De la an la an, industria autovehiculelor se bucură de o rentabilitate puternică. În 2016 a înregistrat o rată de creștere impresionantă, + 9% față de 2015, iar media globală a avansat cu 1,6%. În acest ritm, se poate vorbi despre o creștere de 6 – 7 % pe an până în 2020.
Până acum sectorul a fost condus de producătorii de automobile, unde Dacia-Renault a fost pe locul 11 la nivel european, cu aproape 360.000 de unități de produse în 2016. În prezent cea mai mare parte a creșterii provine de la producătorii de piese și componente auto.
În ceea ce privește piața furnizorilor, aceasta include atât fabrici de producție proprii, cum ar fi Daimler, cât și numeroși contractori, precum Delphi, Draexlmaier, Leoni sau Continental, dar și antreprenori locali mici, care la rândul lor sunt furnizori pentru marile companii producătoare.
Marii jucători de pe piață nu sunt transparenți în privința estimărilor și datelor financiare, iar finanțarea bancare este furnizată de obicei la nivel de grup în condiții favorabile în comparație cu cele locale.
În ceea ce privește evoluția pieței interne, industria automobilelor s-a apreciat în trimestrul IV 2016 pentru autoturisme noi (-1,7% Q1-Q2 până la 32.500 unități), însă a scăzut puternic în general datorită încetinirii vânzărilor la mâna a doua, până la un total de 101.500 de autoturisme vândute (-15,2% Q1-Q2).
 

Anul 2016 a fost unul din cei mai buni din ultimul deceniu, înregistrându-se o creștere a numărului de înmatriculări de vehicule de 17,4% ,ajungând la 510.000 de unități, dintre care automobile noi reprezintă aproximativ 22% (115.000 de unități).
De asemenea, piața leasingului financiar a crescut cu 25% în 2016, până la două miliarde de euro, dintre care aproape 77% reprezintă automobile şi vehicule utilitare uşoare. Companiile au reprezentat 97% din totalul clienţilor de leasing financiar, urmate de persoanele fizice 2% şi 1% de sectorul public. Flota de autovehicule de leasing operaţional a crescut cu 8%, până la 60.000 de vehicule în 2016 (adică aproximativ 13% din toate înregistrările de autoturisme noi), cu aşteptări de creştere similare pentru 2017.
Cifra de afaceri totală a sectorului auto în 2016 a depășit 20 de miliarde de euro, determinată de exporturi, pe măsură ce piața locală este relativ mică și se concentrează pe vehiculele second-hand.
Principalele companii auto care activează în Romania sunt: Dacia (>cifră de afaceri de 4,2 miliarde euro în 2015), Ford (0,8 miliarde euro), iar din urmă vine grupul Volskwagen în calitate doar de comerciant și distribuitor, cu o cifră de 0,4 miliare euro.
Principalii producători de componente și consumabile sunt: Continental (5 diviziuni), cu cifra de afaceri totală de 2,3 miliarde euro, Autoliv (sisteme de securitate) cu 0,7 miliarde euro, Takata (volane) – 0,5 miliarde euro, Michelin – 0,5 miliarde euro și Delphi cu o cifra de 0,4 miliarde euro. Potrivit aceluiași studiu, piața auto este dominată de grupurile Dacia (Renault), Continental și alte grupuri cu prezență globală (TRW, Bosch, Delphi, Ford și alții).
Analiza SWOT realizată de Euler Hermes cuprinde aspecte interesante referitoare la industria auto. Astfel:
Puncte forte
• potenţial de creştere a volumelor, generată de cererea externă;
• evoluţia tehnologică ar putea creşte abilitatea de ajustare a costurilor şi recuperare a profitabilităţii.
Puncte slabe
• ciclicitatea sectorului;
• transparenţa limitată pe evoluţia financiară a subsidiarelor care fac parte din grupuri internaţionale.
Oportunităţi
• creşterea puterii de cumpărare a consumatorilor care alimentează vânzările interne de autovehicule;
• capacitățile locale în IT ajută la dezvoltarea unor centre regionale de inginerie/IT, pentru companiile furnizorilor;
• subvenţiile fiscale ar putea să rămână o pârghie în atragerea de noi investitori.
Amenințări
• infrastructura defectuoasă reprezintă o ameninţare serioasă pentru asigurarea unor timpi rapizi de livrare, esenţiali pentru menținerea şi atragerea de noi investiţii;
• oferta de personal calificat rămâne limitată, în condițiile în care cererea înregistrează creşteri constante;
• potenţiale şocuri datorate costurilor de mediu (vezi VW), costurilor tehnice (Takata/Toyota) sau fluctuaţiilor costurilor cu materiile prime.
Sursa: http://www.eulerhermes.ro/ro/euler-hermes-in-romania/news/Pages/Analiza-Industriei-Auto-din-Romania.aspx 
Euler Hermes este liderul global în asigurarea de credit comercial şi un recunoscut specialist în domeniul garanţiilor şi colectării creanţelor. Cu mai mult de 100 de ani experienţă, compania oferă clienţilor săi business-to-business (B2B) servicii financiare care sprijină managementul creanţelor comerciale şi al lichidităţilor. Reţeaua proprie de informaţii urmăreşte şi analizează schimbările de zi cu zi ale solvabilităţii corporative în rîndul companiilor mici, medii şi multinaţionale în pieţe ce reprezintă 92% din PIB-ul global.
Cu sediul principal în Paris, compania este prezentă în peste 50 de ţări, cu mai mult de 5.800 de angajaţi. Euler Hermes este o filială a Allianz, listată la Euronext Paris (ELE.PA) şi evaluată AA- de către Standard & Poor’s. Compania a înregistrat o cifra de afaceri consolidată de 2,6 miliarde Euro în 2016 şi a asigurat tranzacţii de afaceri la nivel mondial de 883 miliarde Euro în expunere, la sfârşitul anului 2016. Pentru mai multe informaţii: www.eulerhermes.ro, LinkedIn sau Twitter @eulerhermes.
 

Related posts

Înmatriculările de autoturisme noi în România au crescut în luna octombrie

Ion Surdu

Familia Rusu scoate la vânzare grupul de firme din industria mobilei Rus Savitar – Casa Rusu

Stefana Muresan

Frații Pavăl au cumpărat aproape un sfert din acţiunile ALRO

redactia

Diagnostic de mare finețe al afecțiunilor digestive cu ajutorul unei tehnologii moderne la Spitalul Clinic Județean Mureș

Transilvania Business

Golf. Bal medieval. Conferinţe marca Transilvania Business. Transilvania Open 4 Business 2017 by Transilvania Business Magazine. 18-20 mai 2017, Cluj.

Raluca Ursu

Fab Lab investește alături de BCR și Modex în viitorul comunității antreprenoriale din Iași prin deschiderea unui nou hub tehnologic

Papuc Irina

InGENIOUSly Continental 2018: studenții au creat mașini care decid singure ce traseu să urmeze

Stefana Muresan

MIPIM 2020 rescheduled to June 2-5 in Cannes

Ionut Oprea

Cluj Business Campus: pregătiri pentru întoarcerea companiilor la birou

redactia

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare va demara joi la sediul Apaserv

Gruita Ienasoiu

20.000 de lucrători non-UE pot intra pe piața muncii din România, în 2019

redactia

UVT, prima poziţie la nivel naţional în zona cercetării în Research Rank

Stefana Muresan

Statele Unite au angajat un român pentru strategia de imagine a Americii în lume

redactia

Jumbo se alatura West Park Retail

Stefana Muresan

65 de ani de activitate ai IRUM Reghin, aniversaţi prin lansarea primului tractor agricol românesc

redactia

Producătorul german de ambalaje Illig Maschinenbau cumpără teren într-un parc industrial din Sibiu cu 1,5 mil. euro

Stefana Muresan

Hunedoara: Proiect finanţat cu fonduri europene de peste 35,74 milioane euro

Stefana Muresan

4,7 milioane de euro pentru un centru educațional performant la Marghita

Traian Dan

TÜV SÜD at MIPIM 2018, life-cycle partner of the real-estate industry

Ionut Oprea

ODE HAS STARTED PRODUCING IN ITS ESKİŞEHİR FACTORY

Raluca Ursu

Oradea: Obiectivul de amenajare a malului stâng al Crișului Repede, în licitație; contract de aproape 10 mil. lei

Stefana Muresan

Peste 35 de milioane de lei pentru coridorul de mobilitate urbană din Oradea

Traian Dan

Ambasadorul Paul Brummell, discuții cu primarul din Oradea cu privire la oportunităţile de investiţii

Stefana Muresan

Sondaj BEI: România trebuie să investească în inovație și tehnologii noi

Traian Dan

1 comment

Industria auto reprezinta motorul economiei romanesti, pe langa retail si IT | Blog Anvelope.ro 13 November 2017 at 7:48

[…] Industria auto, unul dintre principalii piloni ai economiei romanesti, conform Euler Hermes – … […]

Reply

Leave a Comment