„Vinurile Împăraților” reapar pe piață după aproape trei decenii. Viticultorii din Bistrița-Năsăud au accesat fonduri pentru reconversia viței de vie și au început să producă iar cel mai scump vin din România, potrivit Mediafax.
„Avem acum aproximativ 200 de hectare de plantaţie de viţa de vie nouă, toate realizate datorită programului de reconversie. Chiar dacă anul a fost unul cu intemperii şi via a fost afectată de gheaţă, eu spun că succesul este garantat. Maximul istoric pe care Lechinţa l-a avut, a fost undeva la 600 de hectare de vie, acum avem undeva la 33% faţă de perioada de dinainte 1989”, a povestit primarul comunei Lechinţa, Romeo Florian, relatează Mediafax.
Soții Botiș au împreună peste 50 de hectare de viță de vie și au reușit să se impună pe piață, realizând astfel profit după ce au accesat fonduri pe programul de reconversie al viței de vie.
„Anul acesta suntem doar la 80 la sută producţie faţă de ce a fost anul trecut. Am avut o gheaţă puternică, în vară, şi un îngheţ în primăvară, dar este bine. Calitativ, suntem mai bine decât anul trecut. Nu m-am gândit niciodată să plec în străinătate. Atâta timp cât la Lechinţa putem să facem vie şi vin, nu plecăm. Este o bucurie că pe lângă investitorii străini am reuşit şi noi, cei de aici, să facem o cultură de viţă de vie, o cramă şi să producem singuri vinuri de o calitate deosebită. Producţia este anul acesta de 8 – 10 tone la hectar. Dacă Dumnezeu ne ajută, facem undeva la 80.000 – 100.000 de litri de vin”, a spus Adrian Botiş, primul localnic care a reuşit să înfiinţeze o vie, fără sprijinul străinilor, pentru Mediafax.
Viticultura este o veche tradiție în Lechință, însă sătenii nu au mai putut astfel să se ocupe de viile lor din cauza lipsei de fonduri. Însă programul de reconversie a viței de vie i-a ajutat să se ocupă iar de o pasiune lasă din moși-strămoși. Astfel, împreună cu investitori străini, localnicii din Lechința reușesc să continue povestea „Vinului Împăraților”.
Vinurile care se produc la Lechința sunt scumpe din cauza calității deosebite. Acest lucru este subliniat și de premiile pe care le-a primit în Europa, cu toate că a apărut recent pe piață. Cea mai scumpă stică de vin costă 600 de lei.
Fonduri sunt, renumele pe care deja îl au „Vinurile Împăraților” este un punct în plus, pământul este roditor, însă viticultorii se lovesc de aceeași problemă care există în orice domeniu: lipsa forței de muncă.
Povestea vinurilor de la Lechinţa începe în secolul al XII-lea, când coloniştii germani au adus primii butaşi de vie în această zonă şi au trimis apoi vinurile la Viena, unde s-au bucurat de aprecierea Casei de Habsburg.
Vinul de la Lechinţa, de o aromă şi consistenţă deosebită, a căpătat denumirea de „Vinul Împăratului” pentru că se servea la masa imperială de la Viena.
Extrem de apreciat în întreaga lume, vinul de Lechinţa a dispărut după 1990, cele 600 de hectare de vie fiind abandonate în totalitate.
Din 2010 însă, cu sprijinul unor investitori străini, Lechinţa a reînceput să îşi regăsească locul pe piaţa vinului mondial.
Anul trecut, vinul de Lechinţa a fost cotat de site-urile de profil drept cel mai scump vin din România, fiind vorba despre o ediţie limitată, de doar 600 de sticle.
Citește și:
Un finanțist trecut pe la Garda Financiară, Procter & Gamble, Herlitz și Banca Transilvania, la conducerea FPB
Federația Patronilor Bihor (FPB), cea mai veche organizație patronală din România, are un nou președinte – Marius Verigoi,…
9 octombrie 2024
Grupul City Grill se extinde în Cluj în parteneriat cu Marty Restaurants
Grupul de restaurante City Grill, unul dintre cei mai puternici jucători autohtoni din industria HoReCa, se extinde în…
9 octombrie 2024
Saint-Gobain România anunță lansarea celei de-a XX-a ediții a concursului internațional de arhitectură pentru studenți
Saint-Gobain România anunță lansarea celei de-a XX-a ediții a Concursului Internațional de Arhitectură pentru Studenți, o competiție bazată…
9 octombrie 2024
Sotirios Koropoulis, responsabil cu cele mai lungi tuneluri feroviare din România.
The Voices of Business – Regional Awards, ediția a III-a, revin din toamnă. DETALII INEDITE
9 octombrie 2024
Technology Day 2024: O dezbatere complexă cu specialiști IT de top, despre oportunități și provocări create de utilizarea AI
Ediția a IV-a a Technology Day, eveniment organizat de BRINEL | IQANTO și partenerii săi, Hewlett Packard Enterprise…
9 octombrie 2024
Au revenit curtezanii centralei Tarnița-Lăpuștești: Itochu și EDF
Ministrul energiei, Sebastian Burduja, recunoaște că proiectul nu a avansat de un an și că este posibil să…
8 octombrie 2024
Istoria, adevărul și dreptatea pe Calea partizanilor din Apuseni
Calea partizanilor din Apuseni a fost inaugurată într-un cadru festiv sâmbătă, 5 octombrie, în comuna Mărgău, județul Cluj,…
8 octombrie 2024
Clujul și Bucureștiul, codașe în Europa la mobilitatea urbană inteligentă
Cele două orașe se află într-un stadiu incipient al dezvoltării de soluții de mobilitate urbană inteligentă, potrivit experților…
8 octombrie 2024