Agricultura Antreprenori Bistrița-Năsăud Ultimele stiri

„Vinurile Împăraților”, din nou pe piață

„Vinurile Împăraților” reapar pe piață după aproape trei decenii. Viticultorii din Bistrița-Năsăud au accesat fonduri pentru reconversia viței de vie și au început să producă iar cel mai scump vin din România, potrivit Mediafax.
„Avem acum aproximativ 200 de hectare de plantaţie de viţa de vie nouă, toate realizate datorită programului de reconversie. Chiar dacă anul a fost unul cu intemperii şi via a fost afectată de gheaţă, eu spun că succesul este garantat. Maximul istoric pe care Lechinţa l-a avut, a fost undeva la 600 de hectare de vie, acum avem undeva la 33% faţă de perioada de dinainte 1989”, a povestit primarul comunei Lechinţa, Romeo Florian, relatează Mediafax.
Soții Botiș au împreună peste 50 de hectare de viță de vie și au reușit să se impună pe piață, realizând astfel profit după ce au accesat fonduri pe programul de reconversie al viței de vie.
„Anul acesta suntem doar la 80 la sută producţie faţă de ce a fost anul trecut. Am avut o gheaţă puternică, în vară, şi un îngheţ în primăvară, dar este bine. Calitativ, suntem mai bine decât anul trecut. Nu m-am gândit niciodată să plec în străinătate. Atâta timp cât la Lechinţa putem să facem vie şi vin, nu plecăm. Este o bucurie că pe lângă investitorii străini am reuşit şi noi, cei de aici, să facem o cultură de viţă de vie, o cramă şi să producem singuri vinuri de o calitate deosebită. Producţia este anul acesta de 8 – 10 tone la hectar. Dacă Dumnezeu ne ajută, facem undeva la 80.000 – 100.000 de litri de vin”, a spus Adrian Botiş, primul localnic care a reuşit să înfiinţeze o vie, fără sprijinul străinilor, pentru Mediafax.
Viticultura este o veche tradiție în Lechință, însă sătenii nu au mai putut astfel să se ocupe de viile lor din cauza lipsei de fonduri. Însă programul de reconversie a viței de vie i-a ajutat să se ocupă iar de o pasiune lasă din moși-strămoși. Astfel, împreună cu investitori străini, localnicii din Lechința reușesc să continue povestea „Vinului Împăraților”.
Vinurile care se produc la Lechința sunt scumpe din cauza calității deosebite. Acest lucru este subliniat și de premiile pe care le-a primit în Europa, cu toate că a apărut recent pe piață. Cea mai scumpă stică de vin costă 600 de lei.
Fonduri sunt, renumele pe care deja îl au „Vinurile Împăraților” este un punct în plus, pământul este roditor, însă viticultorii se lovesc de aceeași problemă care există în orice domeniu: lipsa forței de muncă.
Povestea vinurilor de la Lechinţa începe în secolul al XII-lea, când coloniştii germani au adus primii butaşi de vie în această zonă şi au trimis apoi vinurile la Viena, unde s-au bucurat de aprecierea Casei de Habsburg.
Vinul de la Lechinţa, de o aromă şi consistenţă deosebită, a căpătat denumirea de „Vinul Împăratului” pentru că se servea la masa imperială de la Viena.
Extrem de apreciat în întreaga lume, vinul de Lechinţa a dispărut după 1990, cele 600 de hectare de vie fiind abandonate în totalitate.
Din 2010 însă, cu sprijinul unor investitori străini, Lechinţa a reînceput să îşi regăsească locul pe piaţa vinului mondial.
Anul trecut, vinul de Lechinţa a fost cotat de site-urile de profil drept cel mai scump vin din România, fiind vorba despre o ediţie limitată, de doar 600 de sticle.

Related posts

George Copos investește încă șase milioane de euro în Poiana Brașov

Stefana Muresan

Ministerul Dezvoltării cumpără 13 tramvaie pentru Reșita, investiție de 25 mil. euro

redactia

Sprijin de 3.000 de euro pentru a cultiva tomate

Stefana Muresan

Calitate germană „Made in Brașov”

redactia

Năvală la produsele de Cluj în spațiul virtual

Nora Dumitrescu

Proiect de 250 mil. euro pentru extinderea rețelei de apă din Satu Mare

redactia

Sala polivalentă din Blaj va fi construită de italienii de la Frimat Spa Roma; contract de 32 mil. lei

redactia

APIA participă la proiectul european Drives privind dezvoltarea de competenţe în sectorul auto

redactia

Voucherele de vacanță, înlocuite cu prime. Alin Burcea: Banii nu vor mai ajunge în turism

Stefana Muresan

Scandia Food vrea afaceri de 100 milioane euro

Stefana Muresan

CBRE este consultantul London Stock Exchange Group în România

Stefana Muresan

The 4th edition of the ABSL Awards will be delivered during the 2019 Gala on April 10th, at Le Château Bucharest

redactia

MOL a finalizat construcția terminalului GPL în Tileagd, investiție de 2,3 mil. euro

Stefana Muresan

Statistică RAR: peste 1.700 de vehicule cu risc iminent de accidente

Ligia Voro

Proiectul de lege privind incubatoarele și acceleratoarele de afaceri, lansat în dezbatere publică

redactia

Londra promovează, din nou, antreprenoriatul feminin românesc, la ELITE Business Club

Stefana Muresan

Fermierii campioni la porumb din județul Arad

redactia

Orașele din Transilvania, în topul comenzilor de Black Friday

Nora Dumitrescu

Philip Morris, investiții uriașe și angajări masive în țară

Stefana Muresan

Somfy, 50 de ani pe plan internațional, estimează afaceri în creștere cu 20% în România

Ligia Voro

Sprijin de 16.5 mil. lei pentru Patria Bank şi OMRO

A. I.

Transgaz vrea să cumpere Vestmoldtransgaz din Republica Moldova

Stefana Muresan

Hines secures Jimmy Choo and Golden Goose in Copenhagen for its pan-european core fund

Ionut Oprea

Angajaților le lipsește conexiunea interumană de la birou. Top 5 concluzii ale studiului CEE & SEE Working from home, lansat de CBRE

Papuc Irina

Leave a Comment