Romgaz are înmagazinată în prezent o cantitate de gaze naturale de 633,83 milioane metri cubi de gaze, dublu față de obligația stabilită prin Ordinul Autorității Naționale de reglementare în Energie, potrivit reprezentanților companiei.
“Romgaz și-a îndeplinit obligația de stocare gaze conform ordinului ANRE, depășind chiar cantitatea la care era obligată să stocheze. La ora actuală, Romgaz are înmagazinate 633,83 milioane metri cubi (aproape dublu față de obligația stabilită de ANRE), iar capacitatea totală de stoc este de 1,93 miliarde metri cubi în depozitele gestionate de Romgaz, depășind stocul minim obligatoriu care era de 1,78 miliarde metri cubi, pentru toți operatorii din piață”, precizează sursele citate.
În total, capacitatea de stocare, incluzând Depomureș (Engie) este de circa 2,2 miliarde metri cubi ca obligație pentru iarna aceasta, subliniază reprezentanții Romgaz.
Conform Deciziei ANRE din 30 octombrie 2017, stocul minim de gaze naturale stabilit la nivel național pentru titularii licențelor de furnizare care asigură aprovizionarea cu gaze naturale a clienților finali, pentru ciclul de înmagazinare 2017-2018, este de 18,65 milioane MWh, din care stoc aferent categoriei de clienți finali casnici — 8,18 milioane MWh, stoc aferent categoriei de clienți finali producători de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației — 3,46 milioane MWh și stoc aferent categoriei de clienți finali noncasnici 7,009 milioane MWh.
În prezent, pe piața românească a gazelor naturale există trei operatori pentru depozitele de înmagazinare subterană: Romgaz, Depomureș și Amgaz. De asemenea, există 34 de societăți de distribuție și furnizare a gazelor naturale către consumatorii captivi — cei mai mari fiind Distrigaz Sud și E.ON Gaz Romania și 76 de furnizori pe piața en-gross.
Citește și:
Ministrul educației a vizitat viitorul institut de inteligență artificială din Cluj
Ligia Deca a vizitat șantierul pe care se edifică centrul de cercetare al Universității Tehnice (UTCN) dar și…
4 octombrie 2024
Programul complet al Zilelor Oradiei – Oradea FestiFall 2024
Doar o săptămână ne mai desparte de cel mai așteptat și vibrant festival al orașului: Oradea FestiFall. Anul…
4 octombrie 2024
Oradea Job Expo – cel mai eficient târg de joburi din Bihor
Bihorenii aflați în căutarea unui loc de muncă au avut de unde alege. Vineri, 4 octombrie 2024, la…
4 octombrie 2024
Președinte nou la Federația Patronilor Bihor
De joi, 03 octombrie 2024, Federația Patronilor Bihor (FPB) are un nou președinte. Adunarea Generală Extraordinară a FPB…
4 octombrie 2024
Olimpiada Tehnică, ediția 2024, și-a desemnat la Mediaș câștigătorii
În finală au concurat 48 de specialiști și 16 elevi din învățământul dual; Ediția a XI-a a competiției…
4 octombrie 2024
Clujul va avea cel mai mare centru de artă imersivă din Europa
Museum of Immersive New Art (MINA) va inaugura un nou spațiu permanent la Cluj-Napoca în 1 noiembrie, aducând…
4 octombrie 2024
Global Vision anunță dezvoltarea unei platforme ESG bazată pe AI
Global Vision a anunțat dezvoltarea noii sale platforme ESG, bazată pe inteligență artificială în cadrul unui eveniment de…
4 octombrie 2024
ABSL: Impactul digitalizǎrii asupra pieței muncii din Braşov
Asociația Business Service Leaders în România (ABSL) a organizat pe 3 octombrie la Braşov workshop-ul cu tema „Acceptarea…
4 octombrie 2024