de Arina MOLDOVAN
O nouă Lege a Sănătății, reglementarea domeniului suplimentelor alimentare, etichetarea și taxarea alimentelor nocive care aduc prejudicii sănătății sunt măsuri ce urmează să fie dezbătute și implementate în următoarea perioadă. Mai multe detalii a oferit Conf. Dr. Florin Buicu, președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.
Programul de guvernare 2017-2020 prevede adoptarea Legii Sănătății până cel târziu la sfârșitul anului 2017. În ce stadiu de implementare se află proiectul de Lege?
Actuala Lege a Sănătății, asumată de Guvernul din 2006, a avut până acum peste 1400 de modificări și a beneficiat de prima republicare abia în anul 2015.
Programul de guvernare își propune să elaboreze o nouă Lege a Sănătății până la finele acestui an. Poate că noua lege nu va fi adoptată până atunci, dar important este să avem un draft, pe care să înceapă dezbaterile parlamentare, astfel încât în urma acestora să rezulte o Lege care să nu mai fie modificată lunar.
În domeniul sănătății vorbim de Legea Sănătății care acoperă toate domeniile sectoriale – sănătate publică, asistență medicală, reglementarea activității organismelor profesionale, finanțare. Legea de bază are ca și reglementări de punere în aplicare legislația secundară.
O nouă Lege a Sănătății, chiar dacă va avea o dată de intrare în vigoare, determinată de publicarea în Monitorul Oficial, va avea nevoie de etapizare de intrare în vigoare a diverselor reglementări, determinate de apariția legislației secundare acolo unde este cazul, termenele de intrare în vigoare putând ajunge până la 1 an. Ne dorim, prin noua Lege a Sănătății, un cadru predictibil, transparent, care să vină în sprijinul cetățeanului, al furnizorilor de servicii medicale.
Noul proiect va schimba și sistemul de asigurări de sănătate, respectiv finanțarea? Dacă da, cum?
Modificări în privința finanțării sistemului de sănătate au avut loc. Vreau să vă reamintesc ultima modificare legislativă prin care abonamentele pentru sănătate sunt deductibile fiscal în limita a 400 de euro anual. De asemenea, vreau să vă reamintesc prevederea din programul de guvernare conform căreia vor rămâne de plătit doar CAS și CASS. Aceste prevederi țin de politica fiscală a României. Deja legislația noastră are introduse asigurările private de sănătate. Deși această reglementare deja este introdusă, ponderea asigurărilor private este foarte mică. Cred că aici mai avem de lucru, în definirea pachetelor de servicii, a asigurărilor complementare și suplimentare. În urma dezbaterilor care vor avea loc, la care cu siguranță vor participa și organizațiile pacienților dar și reprezentanții asiguratorilor, vreau să luăm cele mai bune decizii în sprijinul pacienților. Nu vreau să mă antepronunț legat de forma finală la care se va ajunge.
”Viziunea principală a programului de guvernare în domeniul sănătății este construită în jurul cetățeanului și nu a sistemului medical, scopul final fiind acela ca individul să nu se mai deplaseze pentru un act medical de calitate, ci sistemul să fie construit cât mai aproape de cetățean”, se precizează în programul de guvernare al PSD. În acest context, cum va răspunde noua lege a sănătății nevoii pacientului?
Toate reglementările din domeniul sănătății își doresc să aibă pacientul în centru. În jurul pacientului trebuie să graviteze serviciile medicale de care acesta are nevoie, atunci când are nevoie. Pentru asta avem nevoie de resursa umană necesară pentru a furniza aceste servicii. Înființarea Centrului de resurse umane în subordinea Ministerului Sănătății are rolul de a oferi reglementatorului instrumentul care să ne arate nevoia de specialiști pe nivele de pregătire, pe regiuni, proiecția necesarului de specialiști pentru următoarele generații.
De asemenea, noile tehnologii dezvoltate în ultimii 20 de ani modifică modelul de oferire al serviciilor medicale. Noile tehnologii transformă banalele telefoane și aplicațiile pentru acestea în instrumente care pot ajuta diagnosticul. Telemedicina este utilizată deja în serviciile de urgență și poate reprezenta un instrument de care ne putem folosi în asigurarea unor servicii medicale, inclusiv în zonele în care acum, din păcate, nu avem o acoperire suficientă cu medici, dar pentru aceasta trebuie să modificăm și modalitatea de finanțare a acestor servicii.
În domeniul Sănătății, printre prioritățile legislative se numără și reglementarea suplimentelor alimentare. Ce își propune proiectul de lege privind suplimentele alimentare?
Proiectul de Lege pentru reglementarea suplimentelor alimentare se află la Camera Deputaților, la Comisia pentru sănătate. După data de 1 septembrie vor reîncepe dezbaterile pe acest proiect. În cursul lunii iunie, am avut dezbateri în Comisie la care au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Agriculturii, reprezentanți ai producătorilor și organizații ale pacienților.
În primul rând ne propunem reglementarea acestui domeniu pornind de la faptul că în momentul de față pe piață au fost identificate produse înregistrate ca și suplimente alimentare, deci care pot fi achiziționate fără prescripție medicală, dar în componența cărora au fost identificate produse care le transformă în medicament. Ne propunem să reglementăm domeniul și publicitatea la aceste produse, astfel încât pacientul, consumatorul să nu fie înșelat de tot felul de reclame.
Va aduce o clasificare a suplimentelor alimentare? Cum anume și în ce măsură reglementările aduse vor ajuta producătorii autohtoni?
În primul rând ne dorim o definire clară și, pe această bază, o clasificare a acestor produse, reglementarea clară a modului de înregistrare a acestor produse, modul de etichetare, de publicitate. De asemenea, ne dorim o definire a instituțiilor care se ocupă de acest domeniu, acum lucrurile sunt împărțite între sănătate și agricultură într-un mod defectuos, a atribuțiilor acestor instituții, de la reglementare, înregistare, control. Reglementările vor asigura, pe de-o parte, cetățeanul că reclama este corectă, că va consuma un produs corespunzător, că nu va fi înșelat. Pe de altă parte, oferă predictibilitate industriei și producătorilor care vor ști ce au de făcut. În acest domeniu avem modelele de bune practici din fiecare țară europeană, cum fac ei de la înregistarea produselor la urmărirea și avizarea reclamelor și vom adopta, în urma dezbaterilor, o formă care să ajute toți producătorii în sensul îndeplinirii cerințelor minimale legale.
O altă prioritate legislativă o constituie etichetarea și taxarea alimentelor nocive care aduc prejudicii sănătății. Vă rog să oferiți mai multe detalii, în principal, și despre ce produse este vorba.
O serie de state europene, și nu numai din Europa, au introdus o taxare suplimentară a unor categorii de băuturi și alimente nocive pentru sănătate, sumele obținute din aceste taxe fiind utilizate în domeniul medical. Așa cum avem taxa pe viciu introdusă pentru țigări în România, aceste state europene au introdus o taxare suplimentară pentru alimentele cu un conținut nociv pentru sănătate, aici ne referim la zahăr, de exemplu, sau chiar grăsimi. Ne referim la produse la care conținutul este peste o anumită valoare prag. De asemenea, ne dorim să purtăm dezbateri și pe oportunitatea etichetării corecte a alimentelor, astfel încât cetățeanul să vadă în momentul în care cumpără un produs că acel produs are un conținut, hai să spunem, natural sau vorbim de un produs nociv sănătății. Alegerea va aparține consumatorului, dar decizia trebuie să fie luată în cunoștință de cauză.
În ce măsură acest proiect de lege va putea garanta calitatea și securitatea produselor și o mai bună educare a consumatorilor? Ce impact credeți că va avea această modificare în practică, asupra industriei?
Orice măsură care vine să informeze cetățeanul o consider o măsură bună. Trebuie să luăm fiecare dintre noi decizii informate atunci când cumpărăm un produs, când îl mâncăm. Vă spuneam că sunt o serie de state care au introdus deja aceste măsuri. În timpul dezbaterilor vom evalua și impactul pe care măsurile le-au avut în acele state, pe de-o parte impactul în indicatorii de sănătate publică asupra populației, pe mine, personal, aceștia mă interesează, dar și impactul în creșterea finanțării sănătății și asupra industriei. Ne tot uităm că statele europene finanțează sănătatea cu sume consistente. Dacă ne dorim să finanțăm sănătatea românilor la fel trebuie să ne uităm și la aceste metode pe care alții deja le utilizează pentru creșterea finanțării sănătății.
Citește și:
Bătaie cu apă în Centrul Reșiței
Summer Craft organizează astăzi un eveniment inedit chiar în Centrul Civic al municipiului Reșița: în Piața 1 Decembrie…
4 iulie 2025
Piscina Theodora Golf Club, un refugiu fantastic în natură pentru zilele fierbinți de vară
Sezonul cald a revenit, iar cei care sunt în vacanță ori doar vor să evadeze pentru o zi…
3 iulie 2025
Parc industrial inaugurat la Seini. Șase contracte semnate
În orașul din Maramureș a avut loc un moment important pentru dezvoltarea regiunii: semnarea contractului de concesiune cu…
3 iulie 2025
Autobuzul autonom Karsan a circulat pe străzile Bistriței
Primăria Bistrița și operatorul local Transmixt au organizat prezentarea și testarea modelului e-ATAK, vehicul care aduce în prim-plan…
3 iulie 2025
Maramureșul cere pădurile de pe traseul mocăniței. “Pierdem 100.000 de turiști”
Administrația județeană vrea să preia administrarea Văii Vaserului de la Romsilva și să o transforme în zonă protejată…
3 iulie 2025
Primul drum expres din Cluj va avea parapet dublu New Jersey
Acest sistem este mult mai robust și mai ușor de întreținut decât cel din metal și a început…
3 iulie 2025
Baza7 – Schimbare continuă. Cum un startup românesc ridică standardul în lumea liberilor profesioniști din IT
Într-un context în care cererea pentru servicii IT de calitate a explodat, iar oferta, în special în zona…
3 iulie 2025
E-INFRA, membru fondator și partener strategic al parteneriatului cu prestigiosul think-tank Atlantic Council în România
Grupul E-INFRA a anunțat, în această după-amiază, că este membru fondator și partener strategic al Atlantic Council România, o…
3 iulie 2025
Investiții
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Infrastructură
Primul drum expres din Cluj va avea parapet dublu New Jersey
Acest sistem este mult mai robust și mai ușor de întreținut decât cel din metal și a început…
3 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Turism
Maramureșul cere pădurile de pe traseul mocăniței. “Pierdem 100.000 de turiști”
Administrația județeană vrea să preia administrarea Văii Vaserului de la Romsilva și să o transforme în zonă protejată…
3 iulie 2025
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Educație
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
