Clusterele informatice ale Transilvaniei care au sediul la Cluj-Napoca și-au propus să creeze aici un mediu propice de incubare și de dezvoltare a celor mai valoroase proiecte din domeniul tehnologiei, dar și să aducă mult-doriții investitori globali dispuși să aloce sume importante pentru concretizarea acestora.
„La Open Innovation 2.0, Clujul a avut o expunere fantastică atât ca locație, cât și ca posibilități de parteneriate. Vrem să integrăm componenţii clusterelor din Transilvania în câte mai multe reţele pentru a obţine finanţare atât de la Comisia Europeană (CE), cât şi de la entităţi private. Ne axăm pe firmele în căutare de capital pentru că instituţiile sau universităţile sunt angrenate în proiecte europene, pot să obţină mai uşor finanţare.
Încercăm să ţinem aici tinerii din IT&C, să nu fie închiriaţi la americani sau la chinezi, dar şi să atragem antreprenori din alte ţări. Nu ne axăm doar pe informaticieni, ci îmbinăm industriile creative cu tehnologia. Ne lipseşte acel capital de investiţii, dar ne concretizăm oferta pentru ca, în momentul în care acesta va veni, să avem o bază de proiecte suficient de generoasă pentru atragerea acestora”, a menționat Bianca Muntean, director executiv al clusterelor ARIES Transilvania şi iTech Transilvania.
Rețea a orașelor inovării
“Clujul a depășit așteptările noastre în ceea ce privește maturitatea colaborării între actorii ecosistemului de inovare deschisă și a stabilit un standard care va fi destul de greu de depășit pentru edițiile următoare. Acest lucru este îmbucurător și se încadrează în viziunea pe care am avut-o atunci când, în urmă cu cinci ani, a demarat acest proiect, ce aduce orașele în contact cu conceptele de inovare deschisă.
Strategia de a impune tehnologia ne include pe toți, sectoarele public și privat, mediul academic, societatea. Trebuie să ne punem toți strategiile împreună pentru un viitor mai bun, să facem ca această tranziţie să se întâmple, să devină realitate. Avem inovare, clustere, interacțiune între diferiți jucători, doar să avem curiozitatea și îndrăzneala să se întâmple”, a explicat Bror Salmelin, director advisor al DG Connect.
Miză pe antreprenoriatul tinerilor
“După referendumul din Marea Britanie a fost clar că trebuie să revizuim politicile pentru cetățeni. Acest Brexit poate reprezenta o bază de înnoire a Uniunii Europene, pentru a întări finanțarea regională, inclusiv cea a Clujului, unde fondurile europene se pot regăsi în mai multe investiții publice, inclusiv în liniile de tramvai din oraș. Comisia Europeană (CE) a angrenat mai multe organizații de tineret, mai multe evenimente, iar la Cluj a avut loc prima conferință pe care CE a organizat-o în Europa Centrală și de Est.
Colaborarea dintre mediile universitar și cel economic trebuie să se concretizeze în sensul în care mediul economic să investească în educație, iar inițiativele tinerilor să aibă succes în antreprenoriat. Noi am creat o interfață între industrie și sectorul public și încercăm să introducem inovarea în politicile de cercetare. Cu toate acestea, infrastructura din România trebuie să se îmbunătăţească, să fie mai multe conexiuni aeriene din oraşele României”, a apreciat Markku Markkula, preşedintele Comitetului Regiunilor din cadrul UE, la întâlnirea cu tinerii antreprenori din Transilvania.
Clujul și-a stabilit un nou obiectiv
Principala țintă a municipalității clujene de după ratarea titlului de Capitală Europeană a Culturii a devenit obținerea celui de Capitală Europeană a Inovării. „Tehnologia a explodat și a intrat în viața noastră. Sunt 16.000 oameni care lucrează în IT şi în comunicaţii la Cluj. Ne-am propus să candidăm şi să câştigăm acest titlu, ţinând cont că la primele trei ediţii au câştigat Barcelona, Amsterdam şi Viena. Este un obiectiv pe termen mediu care poate fi atins”, a declarat Boc.
Edilul clujean avertizează că tehnologia va elimina multe dintre actualele locuri de muncă, un șoc pentru unii dintre actualii angajați, însă va și crea unele noi. “Jumătate dintre locurile de muncă prezente vor fi luate de tehnologie în următorii 25 de ani. Ne așteaptă vremuri provocatoare, de aceea trebuie să le facem cetățenilor viața mai ușoară. Conceptul de Smart City pentru Cluj înseamnă a îmbunătăți calitatea vieții, iar acest drum nu va putea fi oprit”, spune Boc.
Avantajul de a fi fost premier
Martin Curley, senior vicepresident al Mastercard, consideră că oraşul are avantajul de a fi condus de o persoană cu influenţă. „Nu sunt multe orașe în Europa care au ca primar un fost premier, tocmai de aceea Clujul are multe oportunități”.
„Clujul este un oraș vechi, dar, în același timp, unul al noului, al tehnologiei. Studenții noştri sunt motivați, avem cercetători tineri, ei pot ajunge la o specializare high-tech foarte mare, mai ales că studiile se fac în mai multe limbi străine. Creăm atât oameni pentru inovare, cât și un mediu propice pentru aceasta”, consideră Vasile Țopa, rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.
Dezbaterea publică „10 ani de când Clujul a devenit un oraș european”, din cadrul conferinţei Open Innovation 2.0, de la Centrul de Cultură Urbană Casino, a avut ca temă centrală felul în care UE poate oferi suport comunităților pentru a folosi în mod eficient resursele locale, pentru a aduce valoare adăugată pieței europene, creând modele ce pot fi replicate în alte orașe și regiuni ale continentului. Aceasta a fost transmisă în direct pe reţeaua de socializare Facebook şi pe portalul Calea Europeană, fiind vizionată de 10.000 de persoane.
Top al temelor de interes
Clujul a găzduit o serie de evenimente interconectate la Open Innovation 2.0: un dialog pentru inovare, un dialog cu cetățenii, gala premiilor europene pentru inovare Luminary Award și Innovation Expo, o prezentare de proiecte și produse inovative. Cele mai apreciate sesiuni ale evenimentului au fost sesiunea plenară cu participarea președintelui Comitetului Regiunilor, Markku Markkulla, alături de sesiunea de deschidere.
Cel mai apreciat subiect a fost cel de „Block Chain”, precum și cel numit „Jobs and skills”, sesiunile „Worldcafe” și „National innovation ecosystem”. În ordinea numărului de persoane care au participat la acest eveniment, temele preferate au fost „Innovation measurement”, „VUCA times”, „Industry commons”, „Industrial transformation”, „Innovative financing resources”, „Starts”, „Innovation modelling and policy making”, „Incubate innovation”, „Societal transformation”, „H2020 funding opportunities”, „Ecosystems practice” și „Placemaking through science”.
Evenimentul a reunit experți în inovare, creatori de politici publice, reprezentanți ai mediului academic, practicieni, persoane implicate în inovație și antreprenoriat. Temele de discuţie au fost politici naționale de dezvoltare, creare de ecosisteme în contextul transformării industriale, inovație deschisă prin crearea de huburi de inovare digitală, implicare cetățenească în proiecte pilot și experimente sociale la scară mare. Acesta a grupat 70 de vorbitori și 500 de participanţi din Finlanda, Franța, Spania, Luxemburg, Polonia, Belgia, Ungaria, Italia, Irlanda, Suedia, Marea Britanie, Japonia, Bulgaria, Olanda, Austria, Turcia, Israel, Coreea de Sud, Slovacia și România.
Conferința a fost organizată de către Directoratul General al Comisiei Europene, (DG Connect), Grupul pentru Strategie și Politici pentru Inovare Deschisă, în parteneriat cu Comitetul Regiunilor, Primăria Cluj-Napoca, Institutul pentru Valoare în Inovare, ARIES Transilvania, iTech Transilvania Cluster, Consorţiul Clusterelor din Transilvania, Mastercard și Primăria Dublin.
Citește și:
Shaggy, ultima vedetă din festivalul de la Bonțida
Ultima zi din Electric Castle 2025 se trăiește intens. Mr. Boombastic adică Shaggy este pregătit să arate că…
20 iulie 2025
Arta de a fi rockstar, la Electric Castle
Queens of The Stone Age (QSA) a predat, în a treia zi a festivalului, pe scena principală a…
19 iulie 2025
Ziua porților deschise la maternitatea MedLife Medicis Timișoara
Sâmbătă, 19 iulie, de la orele 10:30 și 11:30, la maternitatea MedLife Medici’s sunt așteptați în vizită viitoarele…
19 iulie 2025
Cluj-Napoca scoate tirurile de tranzit din oraș. Turda mai așteaptă
Autoritatea locală a interzis traficul greu fără permis de liber acces în reședința de județ, deviindu-l însă, în…
18 iulie 2025
IT, energie și industrie: trinomul care duce Clujul în topul economiei naționale
Primele 20 de companii din Cluj, în funcție de cifra de afaceri pe 2024, au derulat afaceri cumulate…
18 iulie 2025
Pompierii construiesc la Moldova Nouă
Clisura Dunării face un pas important spre consolidarea siguranței comunităților locale: astăzi a fost predat oficial amplasamentul pentru…
18 iulie 2025
Bugetul mărit al UE de 2 trilioane euro, propus de Roxana Mînzatu, vicepreședinta CE
Vicepreședinta Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, anunță adoptarea propunerii de buget 2028 – 2034 a UE. „Va urma o…
18 iulie 2025
72.000 de oameni în „Ziua Z” la Bonțida. Ploaia a dat totul peste cap
Concertul artistului principal, Justin Timberlake, a fost decalat din cauza condițiilor meteorologice. „Prima prezență în România a superstarului…
18 iulie 2025
Investiții
Pompierii construiesc la Moldova Nouă
Clisura Dunării face un pas important spre consolidarea siguranței comunităților locale: astăzi a fost predat oficial amplasamentul pentru…
18 iulie 2025
Universitatea din Oradea plantează semințele inovației: Începe era „Living Labs”
Universitatea din Oradea face un pas important spre viitorul educației și al colaborării internaționale, lansând inițiativa „Living Labs…
18 iulie 2025
Campionii economiei din Timiș: afaceri de miliarde, profituri uriașe, pierderi-surpriză
Primele 20 de companii din județul Timiș au derulat în 2024 afaceri în sumă de peste 38,62 miliarde…
17 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
Investiție de peste 21 milioane lei în modernizarea Parcului I.C. Brătianu din Oradea
Primăria Oradea demarează un nou proiect de infrastructură verde urbană, cu un buget de peste 21,7 milioane lei…
17 iulie 2025
Reconstrucție verde la Nădlac: cel mai ambițios proiect urban din istoria locală
Orașul Nădlac demarează cel mai amplu proiect european din istoria orașului: investiție de 24 milioane lei pentru regenerare…
16 iulie 2025
Oradea își redescoperă inima verde – începe transformarea Parcului 1 Decembrie
Începând cu, 15 iulie 2025, Primăria Oradea a emis ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a Parcului…
16 iulie 2025
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Infrastructură
Clujul își primenește drumul spre Padiș. Doar până la Ic Ponor
Lucrările de îmbunătățire a infrastructurii rutiere sunt executate în principal pentru asigurarea accesului în zona turistică. Consiliul Județean…
17 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
De ce pierd autostrăzile Ardealului finanțările europene
Nerespectarea de către autoritățile române a legislației UE și lentoarea derulării proiectelor lasă Autostrăzile Transilvania (A3) și Unirii…
16 iulie 2025
Jakub Kotala, noul CEO al Saint-Gobain România
Saint-Gobain România deschide un nou capitol în drumul său spre succes prin numirea lui Jakub Kotala în funcția…
16 iulie 2025
Martin Eriksson, fondatorul Mind the Product, ajunge la Timișoara
Martin Eriksson, fondator Mind the Product, vine la Prow 2025 – Conferința pentru Produsele digitale, Tehnologie și Inovație…
16 iulie 2025
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Autostrada dintre județele Cluj și Sălaj, exclusă din PNRR
Porțiunea dintre Nădășelu și Poarta Sălajului din A3 rămâne cu finanțare incertă, fiind eliminată de pe lista proiectelor…
15 iulie 2025
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
Turism
Clujul își primenește drumul spre Padiș. Doar până la Ic Ponor
Lucrările de îmbunătățire a infrastructurii rutiere sunt executate în principal pentru asigurarea accesului în zona turistică. Consiliul Județean…
17 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
Târgul Meșterilor Populari din România, ediția XXXII, revine în weekend la Oradea
Între 18–20 iulie 2025, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal organizează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor,…
15 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Educație
Universitatea din Oradea plantează semințele inovației: Începe era „Living Labs”
Universitatea din Oradea face un pas important spre viitorul educației și al colaborării internaționale, lansând inițiativa „Living Labs…
18 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
AQUACARAȘ premiază excelența în educație
Compania AQUACARAȘ premiază excelența în educație, acordând burse de 2.500 lei unui număr de 11 elevi din județul…
15 iulie 2025
Ziua Națională a Contabilului Român 2025: De la cifre la smart accounting
Digitalizarea aduce multe beneficii, dar și multe provocări pentru profesia de contabil și expert contabil. Ziua Națională a…
14 iulie 2025
Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj, magnet de studenți
Numărul candidaților la admiterea în instituția clujeană de învățământ superior a crescut, în 2025, cu 660 față de…
14 iulie 2025
Roboții orădeni Afrodita și Jon Bot Jovi au făcut furori la YOKOZUNA Robot Yūshō
Echipele TOR și DARK din cadrul Robotics Club Oradea al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică – rezultate…
14 iulie 2025
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
