de Valentin COVACIU
Unul dintre cele mai importante evenimente de tehnologie din România, organizatorii și participanții ar spune din Europa de Est, a avut loc în perioada 17-20 iunie în Cluj-Napoca. Techsylvania a crescut într-un ritm impresionant de la prima ediție, desfășurată în anul 2014, până la cea mai recentă, când la Techsylvania 2017 s-au înregistrat peste 1500 de participanți, veniți să ia contact cu peste 40 de speakeri și să participe la workshopuri. În plus, evenimentul a mai cuprins o competiție pentru start-up-uri – Startup Avalanche – și un hackathon.
Cum ne inspirăm viitorul…
Primul speaker, care a luat în primire o sală a Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca arhiplină, Martin Wezowski, a făcut-o cu aplomb ridicând ștacheta foarte sus pentru celalți 45 de oameni care au urmat să vorbească de pe scena Techsylvania 2017. Martin Wezowski ne-a îndemnat să ne imaginăm, să proiectăm și să construim un viitor în care am vrea să trăim cu toții. Și a început prin a ne spune că ar fi cazul să ne dezvoltăm un mod de gândire care să perceapă schimbarea într-un fel exponențial, nu liniar – cum e obișnuită mintea noastră, pentru a putea anticipa și pentru a putea crea. Martin Wezowski, un fan declarat al genului SF, ne-a dat câteva explemple de proiecte care se dezvoltă în prezent, unul dintre ele fiind un fel de stație spațială de combustibil, care poate ni se par fanteziste, acum, dar care într-un viitor mai apropiat poate decât credem vor deveni realități.
Cultura companiei – asset or liability
Îmi venea să spun că voi trece fast forward, dar voi sări direct în după-masa celei de a doua zile a conferințelor Techsylvania, duminică, 20 iunie, când Bretton Putter, Founder & CEO at CultureGene, după ce ne-a pus să aplaudăm, ne-a întrebat care dintre noi crede că oamenii sunt cel mai important activ al unei companii. Multe mâini ridicate. „You are all wrong/Greșiți cu toții!” Apoi, ne-a spus că oamenii sunt întotdeauna înlocuibili, pe când cultura unei companii – mai greu. „Culture is the greatest asset, but can be a liability as well”, a mai spus, explicând că de multe ori, în situațiile mai dificile, cultura unei companii poate reuni totul, dar că foarte puține companii o au cu adevărat în vedere. „Am intervievat 300 de companii și 9 din 10 nu fac nimic pentru a-și întări cultura”. Simplificând, Bretton Putter a definit cultura unei companii ca pe un set de valori care devin inviolabile, pentru că „valorile ne definesc comportamentul, inclusiv în cadrul unei companii”, subliniind că „nu există o cultură a companiei bună sau rea, ci doar culturi slabe sau puternice”. Revenind la angajați, Bretton Putter consideră că o cultură organizațională puternică îi poate face pe aceștia să ofere companiei „acel 20 % extra”, pentru că își văd activitatea „ca pe o provocare nu ca pe o muncă”. În plus, a amintit și faptul că majoritatea companiilor pentru care cultura este importantă, în procesul de recrutare au în vedere ca viitorii angajați să aibă un set de valori compatibile cu cele ale companiei.
Ft.com, Delivering Speed and Innovation at Scale
Apoi, Richard Still, Technical Director at Financial Times, ne-a vorbit despre dezvoltarea noului site ft.com. Reprezentând o companie cu o tradiție de peste un secol, am reținut o idee din prezentarea lui Richard Still, mai ales că venea după ce o bună parte dintre speakeri au vorbit despre start-up-uri și, chiar înainte, Shahar Nechmad, Co-Founder & CTO at Novus Summit & Credit Sciences, a vorbit despre freelancing și despre cum să folosești networkingul pentru a prinde proiectele pe sume importante. Așadar, vorbindu-ne despre alegerea echipei și despre alegerea platformei pe care a fost dezvoltat site-ul Financial Times, Heroku, Richard Still a subliniat că e vital pentru o companie mare, cu tradiție, să fie capabilă să se comporte ca un start-up.
Marele premiu al Startup Avalanche, o excursie de 9 zile în Silicon Valley, a fost câștigat de proiectul BrainyAnt, al cărui produs oferă utilizatorilor posibilitatea de a dirija și de a programa roboței educaționali sau recreaționali online, în timp real. În timp ce, echipa iBlocks a câștigat hackathon-ul cu un proiect menit să sprijine oamenii fără abilități tehnice să-și creeze propriul proiect de casă automată.
Ca atmosferă, evenimentul e unul fără ifose, casual smart, unde oamenii sunt deschiși, iar majoritatea speakerilor pot fi abordați în pauze sau între prezentări, așa că abia așteptăm Techsylvania 2018.
Sursa foto: Techsylvania
Citește și:
Birouri de arhitectură de renume mondial proiectează pentru prima dată într-un concurs de specialitate din România
Patru birouri din topurile de arhitectură la nivel mondial participă la concursul de specialitate cu invitați, organizat de…
24 mai 2022
Rezultate financiare 2021: Bosch înregistrează o performanță puternică în România
Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii și servicii, a încheiat anul fiscal 2021 cu 2,4 miliarde de…
24 mai 2022
ELBI Electric&Lighting este noul chiriaș al P3 Bucharest A1
P3 Logistic Parks (“P3”) primește un nou chiriaș în comunitatea de business de la km 13 pe A1.…
24 mai 2022
S-a deschis sesiunea de nominalizări pentru PIN AWARDS 2022
După trei ani, Gala Pin Awards se întoarce! Mai sunt doar două săptămâni până când Iaşul va afla…
24 mai 2022
Zalăul își cumpără autobuze electrice de 10 milioane de euro
Administrația din Zalău şi-a propus ca întreaga flotă de autobuze ce deserveşte transportul public urban să fie formată…
24 mai 2022
Gala „Antreprenor pentru Bihor” și-a desemnat câștigătorii
Evenimentul s-a desfășurat luni, 23 mai 2022, în Sala Mare a Primăriei Oradea. Antreprenorii de succes din Oradea…
24 mai 2022
Fiscul clujean, cu ochii pe apartamentele în regim hotelier
Direcția Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca a avertizat contribuabilii care își închiriază camerele în scop turistic. Instituția a…
24 mai 2022
Revine „Târgul de la Vama Sării”
După o pauză de doi ani din cauza pandemiei, pe 25 și 26 iunie 2022, la Vadu Crişului…
24 mai 2022
Zi de Zi știri ecoomice:
REPORTAJ. ”Cocoșul de Aur” s-a reîntors acasă
Una dintre cele mai îndrăgite clădiri de pe […]
23 mai 2022
Președinte nou la Ordinul Arhitecților Mureș
Ordinul Arhitecților din România (OAR) – […]
23 mai 2022
Centrală fotovoltaică nouă într-o localitate mureșeană
Conducerea societății Medshine Russu SRL […]
22 mai 2022
Fermă nouă de peste 40.000 de găini, într-o localitate mureșeană
Conducerea societății Diadrag SRL anunță […]
21 mai 2022
Lacuri piscicole noi, în pregătire în Ideciu de Jos
Conducerea Primăriei comunei Ideciu de Jos […]
20 mai 2022
VIDEO: Cum arată interioarele hotelului și restaurantului ”Cocoșul de Aur”
Post-ul VIDEO: Cum arată interioarele hotelului […]
20 mai 2022
Protest al comercianților de la Platoul Cornești, în fața Primăriei
În prima parte a zilei de vineri, 20 mai, un […]
20 mai 2022