Cluj IT Cluster anunță calendarul implementărilor pregătite în contextul proiectului pilot Alba Iulia Smart City 2018 și lansează prima linie de soluții de smart city ale membrilor Cluj IT la Alba Iulia.
Asumarea de către Clusterul Cluj IT, încă de la înființare, a obiectivului major de a aborda proiecte de mare anvergură în folosul comunității, vine într-o conjuncție fericită cu inițiativa de importanță istorică a Primăriei Municipiului Alba Iulia, aceea de a transforma Alba Iulia — la 100 de ani de la Marea Unire — într-un oraș inteligent, prin intermediul proiectului pilot Alba Iulia Smart City 2018. Mai concret, încă din perioada de început, imediat după înființarea acestuia în octombrie 2012, Clusterul Cluj IT și-a focalizat capabilitățile inovative în direcția dezvoltării de ecosisteme urbane de tip Smart City, bazate pe o viziune ce implică cele mai avansate tehnologii IT ale momentului. Integrarea pe o arhitectură de găzduire în cloud a tuturor soluțiilor/aplicațiilor/platformelor IT menite a transforma viața, activitățile și procesele caracteristice comunităților urbane actuale în contexte total armonizate, eco-eficiente și centrate pe cetățeni, aduce cu sine, în același timp, înlesnirea interoperabilității datelor de la toate nivelurile de activitate și viață ale comunității.
‘Pentru tot ceea ce înseamnă programare și soluții smart, Clujul este o platformă imbatabilă pe acest segment, devenind misionari IT pe tot globul. Pur și simplu provoacă și revoluționează, rescriu, dacă vreți, la prezent, potențialul din această zonă a României, făcându-i pe vecinii noștri europeni ‘sa-și muște buzele’. Intervenția Clusterului Cluj IT în evoluția noastră ca smart city o percep întocmai ca pe cea a unui selecționer care antrenează și face dintr-o echipă de jucători un succes. Brained City face ca aplicațiile smart, care au ajuns la noi într-un ritm galopant, să devină un tot unitar, operabil și pe placul oamenilor, gata să primească viza de ‘funcțional’. Alba Iulia nu doar că este pe val în privința acestui pionierat, dar se mută pe alt val, mai clar, mai coordonat, mai profesionist. Am pledat pentru cea mai importantă expertiză pe care o poate livra cineva când vine vorba de soluții smart. Suntem cam departe de a ne declara autonomia și de a ne descurca singuri, iar afilierea la profesioniști este inevitabilă. Pentru tot ajutorul primit, le mulțumesc necondiționat’, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.
De asemenea, președintele Cluj IT, Stelian Brad, a menționat: ‘Progresul tehnologic nu conduce la o simplificare a vieții, ci din contră, face viața din ce în ce mai dinamică și mai complexă. Creșterea numărului populației și urbanizarea accelerată ridică provocări majore la nivelul administrațiilor locale pentru asigurarea unor ecosisteme urbane funcționale, sustenabile și reziliente la factori de criză. Acest lucru implică o capacitate sporită de înțelegere și management a tuturor aspectelor din spațiile urbane care țin de calitatea vieții cetățenilor și dezvoltarea responsabilă în armonie cu mediul înconjurător, cu efecte în evitarea risipei resurselor avute la dispoziție prin decizii empirice. Rezultă de aici nevoia reală de a crește capacitatea locală privind colectarea în timp real și comprehensiv a datelor referitoare la modul de funcționare al spațiului urban și transformarea acestor date în informații și apoi în cunoștințe, necesare pentru susținerea cetățenilor din urbe în interacțiunea acestora cu ecosistemul urban în care locuiesc și trăiesc. Implementarea la scară largă a sistemelor integrate și interoperabile de management pe diverse paliere și componente care descriu spațiul urban, este o cerință obligatorie pentru o administrație responsabilă față de cetățeni și față de modul de cheltuire a resurselor locale. În acest sens, Cluj IT a acționat și acționează în mod constant pentru aplicarea în practică a paradigmei de ‘Smart City’ în România. Deschiderea Primăriei Municipiului Alba Iulia în această direcție reprezintă un lucru demn de apreciat, calitatea managementului administrației locale pentru a pune în practică proiecte durabile și de anvergură fiind evidentă, așa cum s-a observat și în inițiativa legată de Cetatea Alba Carolina, care a pus orașul Alba Iulia pe harta națională și internațională. Suntem încrezători ca și inițiativa ‘Alba Iulia Smart City’ va conduce la rezultate similare.’
În data de 23 noiembrie 2017, la Alba Iulia, Clusterul ClujIT va lansa prima linie de soluții tehnice, ce se integrează în ecosistemul de tip ‘oraș inteligent’ care se dezvoltă la Alba Iulia. Este vorba de primul ‘Brained City’ din România, întreaga ‘construcție’ fiind gândită pe aceeași structură funcțională ca aceea a creierului uman, cu centre de date, centre de procesare și interfețe pentru conectivitate și inferență scalate pe dimensiunea și specificul fiecărei comunități urbane în parte. Această abordare reprezintă diferențiatorul net al viziunii și soluțiilor Cluj IT pentru Alba Iulia Smart City.
‘Nu se poate vorbi despre Smart City, și cu atât mai puțin despre Brained City, fără existența unui sistem de conectare a datelor’, a spus, la rândul său, Paulina Mitrea, coordonatoarea Grupului Brained City al Clusterului Cluj IT și responsabilă din partea Cluj IT Cluster cu orchestrarea implementării soluțiilor de Smart City ale membrilor Cluj IT în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City 2018.
Cluj IT vine cu un număr total de 21 de soluții, dintre care, în prima linie a implementărilor — demarate de la începutul verii anului în curs, se înscriu: CityHealth — platforma de monitorizare inteligentă a ‘sănătății’ orașului, care oferă acces în timp real cetățenilor comunității urbane la notificari și date legate de activitatea autorităților locale și soluționarea problemelor raportate de acestea; ParkingPlus și CityParking care permit găsirea unui loc de parcare în orașele din ce în ce mai aglomerate, pe baza consultării hărții locurilor de parcare în care sunt marcate distinct locurile libere versus locurile ocupate — această hartă fiind generată de o componentă a platformei Parking Plus. O funcție aparte este dedicată găsirii locurilor de parcare special marcate pentru persoane cu dizabilități, aceasta fiind o funcționalitate distinctă a soluției CityParking; Donez450.ro — platformă online, disponibilă de altfel la nivel național, care își propune să faciliteze procesul de donare de sânge prin intermedierea comunicării dintre centrele de transfuzie de sânge din Romania și potențialii donator; Peditel.ro — serviciu de asistență disponibil 24 de ore din 24, dedicat părinților ce au nevoie de un sfat medical profesionist pentru sănătatea copiilor lor, evitând deplasarea inutilă în unele cazuri la camera de urgență; Okey.ro: platformă online de management inteligent al afacerilor mici și mijlocii, susținând dezvoltarea ecosistemului antreprenorial al comunității; CityConnector: oferă modalitatea de a conecta/interfața sistemele de informații și centrele de date ale autorităților locale, asigurându-se astfel o integrare cu minim de efort și fără limitări a oricăror furnizori și aplicații de smart city; CityPass — oferă facilități și servicii integrate de eliberare, plată și management al autorizațiilor de liberă trecere pentru agenții din trafic aflați în tranzit; iCloudSolution — servicii digitale pentru e-comunitate: platforma Web și Mobile la nivel de Cloud, cu acces pe baza de rol, utilizator și parolă, pentru furnizare de servicii în cloud, care să permită întâlnirea cererii cu oferta într-un mediu virtual de e-business; Platforma ‘Targ-Agro’ — platformă web de tip bursă de produse agricole, menită să pună ‘cap la cap’ cererea și oferta de produse agricole și alimentare, implementată în cloud public și disponibila pe piața de profil în regim Software-as-a-Service; Platforma de Monitorizare, Control și Management Energetic Eficient care se instalează în clădirea Căminului pentru Persoane Vârstnice de pe Strada Lalelelor, cu funcționalități extinse de iluminare stradală inteligentă.
Soluțiile din liniile 2 și 3, care urmează a fi instalate după un calendar ce acoperă perioada ianuarie 2018 — iunie 2018, sunt: ProcessPlayer Achiziții — platformă pentru managementul proceselor de achiziție publică din cadrul autorităților contractante, incluzând asistența în execuția activităților specifice, de la momentul identificării necesității și până la achiziția efectivă; PlanningWiz — platformă online pentru realizarea și vizualizarea amenajarilor interioare sau peisagistice, realizarea de planuri ale clădirilor și ale spațiilor urbane; Pachetul HyperMeeting, HyperWebinar, HyperEDU, ContentAuthoring Tool, HyperBook, HyperTraining pentru SmartCommunity / Administrație — soluții de tip Smart Community dezvoltate la nivelul municipiului Alba Iulia, având ca obiectiv principal creșterea performanțelor și transparentei aparatului administrativ local și județean; Pachetul HyperEDU, ContentAuthoring Tool, HyperTraining, SmartCampus pentru educație și formare profesională continuă în context dezvoltării unui orașului inteligent; Pachetul HyperMeeting, HyperWebinar, HyperEDU, ContentAuthoring Tool, HyperBook, HyperMed, HyperTraining pentru SmartCommunity/Educație, Sănătate, Incluziune socială; Platforma HyperMed — pentru eficientizarea actului medical și creșterea calității vieții (smart healthcare); Pachetul HyperMeeting, HyperWebinar, HyperEDU, ContentAuthoring Tool, HyperBook, HyperCareers, HyperTraining, HyperTalk pentru SmartCommunity/Smart Business; Realitate virtuală /Asistent virtual cultural — pentru promovarea valorilor cultural-istorice ale orașului, augmentând afluxul turiștilor și contribuind, în același timp, la creșterea nivelului cultural la scară locală.
Toate eforturile înglobate în toate aceste soluții au fost, sunt și vor fi direcționate spre crearea unui ecosistem smart de soluții conectate, configurabile astfel încât să se poată adresa fiecărui domeniu și fiecărei arii de activitate și/sau viețuire, de pe orice nivel din contextul ecosistemului urban. Membrii Clusterului Cluj IT dezvoltatori ai acestor soluții sunt: Life Is Hard, Parking Plus, Optima Group, ArtSoft Consult, Solar Ecosystems, TRENCADIS, CloudSoftware, ARXIA, HyperMedia, AVITECH.
Despre ClujIT Cluster
Cluj IT Cluster este o asociație de tip cluster inovativ, înființată în octombrie 2012, care numără în prezent peste 50 de membri: peste 35 de companii de IT cu mii de angajați și cifră de afaceri cumulată de peste 100 de milioane de euro, universități și institute de cercetare, instituții publice și organizații catalizator. Inițiativă de business, clusterul urmărește creșterea competitivității sectorului IT și a vizibilității industriei IT românești, precum și poziționarea Clujului ca un hub regional inovator. Misiunea Cluj IT este ca până în 2018 să devină unul dintre cei mai credibili furnizori de servicii și produse inovatoare IT și de sisteme de suport organizațional din Europa Centrală și de Est.
Citește și:
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Investiții
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
inVest organizează la Timișoara un Speed Beer-a-thon
Evenimentul are loc în această seară la CoWork Timișoara, cu începere de la ora 18. Sunt așteptați antreprenori…
10 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Infrastructură
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Noul prefect al Clujului: “Mulți investitori importanți vor să vină aici”
Cinci companii din domeniile automotive, construcții de mașini, farmaceutic sau industria ospitalității au solicitat informații despre terenurile disponibile…
8 iulie 2025
Turism
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Peste 260.000 de pasageri în semestruI I 2025 și noi rute ce deschid orizonturi
În primele șase luni ale anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu a fost alegerea a 260.234 de călători, față…
7 iulie 2025
Educație
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
