Cluj Energie Investitii Ultimele stiri

Staţia Transelectrica din Câmpia Turzii, retehnologizată cu 10 mil. de euro; lucrări realizate de asocierea Energobit, Siemens, Retrasib şi ELM Cluj

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a inaugurat joi lucrările de retehnologizare a staţiei electrice de transformare 220/110/20 kV Câmpia Turzii, din judeţul Cluj, după o investiţie de circa 42 de milioane de lei, din fonduri proprii.
Lucrările au fost demarate în anul 2014 şi au constat în retehnologizarea completă a staţiei, incluzând echipamente primare şi secundare, sistemul SCADA, teleconducerea de la Dispecerul Energetic Naţional şi Teritorial, montarea unui autotransformator 220/110 kV şi montarea celui de al doilea transformator 110/20 kV.
„Staţia electrică de transformare de la Câmpia Turzii este un nod de tranzit de putere major între zonele Cluj, Alba şi Mureş, rolul acesteia fiind unul foarte important pentru siguranţa în alimentare cu energie electrică a zonei de nord a Transilvaniei. Prin retehnologizarea acestei staţii se asigură condiţiile de exploatare cerute de actualele standarde internaţionale, precum şi se menţin la un nivel rezonabil cheltuielile de exploatare, fiind înlocuite echipamente uzate moral şi fizic”, a declarat Corina Popescu, director general executiv al Transelectrica.
Ea subliniază că producţia de energie electrică este concentrată în zona de sud, în vreme ce consumul este la fel de mare şi în zona de sud şi în zona de nord.
”De aceea, una dintre priorităţile majore ale Transelectrica este închiderea inelului de 400 kV, proiect necesar pentru siguranţa în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional şi care, totodată, va minimiza pierderile din reţeaua de transport al energiei electrice. Pentru următorii doi ani, Transelectrica are un plan de investiţii ambiţios, totalizând circa 1,4 miliarde de lei, iar una dintre preocupările noastre majore este retehnologizarea şi modernizarea staţiilor electrice de transformare”, a mai spus Corina Popescu.
Staţia 110/20 kV Câmpia Turzii a fost pusă în funcţiune în anul 1954 pentru alimentarea oraşului Câmpia Turzii şi a zonei Turda. Staţia de 220 kV a fost pusă în funcţiune în anul 1978, fiind o staţie de conexiuni importantă pentru zonele Cluj, Alba şi Mureş.
Procesul de retehnoloizare a început în anul 2014, iar lucrările au fost executate de asocierea de firme Energobit, Siemens, Retrasib şi ELM Cluj.
Proiectarea a fost atribuită, prin licitaţie publică, firmei Romproiect Electro cu subproiectanţii: MPS Electric Design şi KadCons, documentaţiile fiind finalizate în anul 2011.

Related posts

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României: Următorii 25 de ani ar trebui să însemne mai multă cercetare şi inovare

redactia

Analiză: Unde se află cele mai apreciate hoteluri și pensiuni din țară

Papuc Irina

Florin Hozoc, CEO Besmax Pharma Distribution SRL: “Cred că României îi lipsesc profesioniștii care să înțeleagă că aportul zonei private în sănătate este extrem de benefic”

Ligia Voro

Leave a Comment