Analize IT&C Ultimele stiri

Traficul de internet mobil s-a dublat in prima jumatate a acestui an fata de aceeasi perioada din 2016

Conform celui mai recent raport de date statistice al ANCOM privind piata de comunicatii electronice din Romania, in prima jumatate a acestui an, traficul de internet realizat prin intermediul retelelor mobile s-a dublat fata de prima jumatate a anului 2016, de la 71 mii TB la 145 mii TB. “Asa cum era de asteptat, consumul mediu lunar de internet mobil pe fiecare conexiune a depasit 1 GB, crescand de la 0,63 GB, cat se inregistra in primul semestru al anului 2016, la 1,20 GB in prima jumatate a acestui an”, a declarat presedintele ANCOM, Sorin Grindeanu, prezent la evenimentul organizat de Consiliul Concurentei astazi.
Internet mobil
Datele prelucrate de Autoritate arata ca, in Romania, numarul total de conexiuni la internet mobil de banda larga era de 16,6 milioane la mijlocul anului 2017, in crestere anuala cu 13%, iar rata de penetrare a internetului mobil la nivel de populatie a ajuns la 85%, in crestere cu aproape 10 puncte procentuale fata de mijlocul anului anterior.
Popularitatea abonamentelor la internet mobil de banda larga este in continua crestere, acestea ajungand sa reprezinte peste 67% din totalul conexiunilor in banda larga (respectiv 11,2 milioane conexiuni). Numarul de cartele preplatite pentru acces la internet mobil de banda larga au crescut mai putin, cu 6%, pana la 5,5 milioane.
Cea mai mare rata de crestere o inregistreaza conexiunile 4G – acestea s-au dublat fata de aceeasi perioada a anului 2016, ajungand sa reprezinte aproape jumatate din totalul conexiunilor la internet mobil in banda larga (7,6 milioane din totalul de 16,6 milioane).
Traficul total realizat prin intermediul conexiunilor de internet mobil in banda larga a fost de 145 mii TB in primul semestru al anului 2017, dublu fata de primul semestru al anului trecut, cand se inregistrau 71 mii de TB. De asemenea, traficul mediu lunar per conexiune in primul semestru al acestui an a crescut fata de primul semestru al anului 2016 cu 90%, de la 0,63 GB la 1,20 GB.
Internet fix
Conform statisticilor ANCOM, numarul conexiunilor la internet fix in banda larga din Romania a ajuns la valoarea de 4,6 milioane la mijlocul acestui an, in crestere anuala cu 6%. Prin intermediul acestor conexiuni, utilizatorii au realizat un trafic total de 2,5 milioane de TB, consumul mediu lunar per conexiune fiind de 92 GB.
Datele statistice aferente perioadei cuprinse intre semestrul I 2016 si semestrul I 2017 arata ca tot mai multe conexiuni de internet fix permit viteze best-effort de cel putin 100Mbps. Astfel, din totalul de 4,6 milioane de conexiuni la puncte fixe, 2,9 milioane sunt conexiuni de mare viteza – 64% din total.
Conexiunile care permit viteze best-effort intre 30Mbps si 100Mbps, precum si conexiunile care permit viteze intre 10Mbps si 100Mbps reprezinta cate 13% din total, in timp ce doar 10% sunt conexiuni cu viteze de 10Mbps sau mai mici.
Internet urban vs. rural
Numarul de conexiuni la internet fix instalate in mediul urban a crescut cu 8% comparativ cu prima jumatate a anului anterior, pana la 3,3 milioane, in timp ce numarul de conexiuni din mediul rural inregistreaza o crestere usoara de 3%, ajungand la valoarea de 1,3 milioane. Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet fix la nivel de gospodarii in mediul urban a atins 69%, respectiv 38% la nivel rural.
In ceea ce priveste distributia vitezelor furnizate pe medii de resedinta, 88% din totalul conexiunilor care permit viteze foarte mari de transfer de date, de cel putin 100 Mbps, se afla in mediul urban.
Infrastructura de internet fix
Infrastructura de internet fix de banda larga, care face posibila in Romania conectarea la internet la rate mari ale vitezelor de transfer, este dominata de conexiunile prin cablu (peste 77% dintre conexiunile la internet fix ajung la utilizatorul final prin FTTH, cablu coaxial sau cablu UTP/FTP). Atat numarul, cat si ponderea conexiunilor xDSL in total au scazut, ajungand la o pondere de 18% din totalul conexiunilor la internet fix de banda larga.
De asemenea, conexiunile la puncte fixe furnizate prin intermediul tehnologiilor mobile, care reprezinta din ce in ce mai mult o alternativa in zonele fara acoperire cu retele fixe de internet, au continuat sa creasca, numarul lor fiind de 171 mii, cu 25% mai mare fata de jumatatea anului 2016.
Raportul de date statistice
Raportul de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania pentru primul semestru al anului 2017 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligatia de a transmite catre ANCOM valorile indicatorilor corespunzatori categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013.

Related posts

Banca Transilvania, avans de 33,6% al profitului net în primul semestru, până la 662,7 milioane lei

Stefana Muresan

Asociația Zona Metropolitană a instalat două unități mobile sanitare

Nora Dumitrescu

Piețele agro ale Sălajului se mută pe internet

Nora Dumitrescu

Ambasadori la Universitatea de Vest din Timisoara

Nicolae Pop

Compania clujeană Hosterion se extinde în Olanda, SUA şi Marea Britanie

Stefana Muresan

Ciocolatierul din Sâncraiu. Cel mai dulce proiect pe Startup Nation

Stefana Muresan

Primăria Brașov lansează procesul de bugetare participativă. Valoarea maximă a unui proiect – 100.000 de euro

Papuc Irina

Scintigrafie de ultimă generație, decontată prin CASMB, la Centrul Oncologic Sanador

redactia

Turismul maramureșean reîncepe angajările. Pe malul Firizei

Nora Dumitrescu

Palatul Noblesse – Lifestyle Palace deschide sezonul dăruirii alături de Fundația pentru copii “Șansă la Viitor”

Ionut Oprea

Ferma din Recea Cristur a finalizat trecerea la agricultura ecologică

Nora Dumitrescu

Zărnești investește 5 milioane de euro într-o stație de epurare modernă

Papuc Irina

Producție în creștere a Romgaz, prin punerea în exploatare a sondei 77 Rosetti

Ligia Voro

Grupul Bosch a trimis echipament medical la Cluj și Timișoara

Nora Dumitrescu

Elit si Vericom fac parte, oficial, din compania Smithfield

Stefana Muresan

Clujul a cumpărat 24 de tramvaie Siemens de la Astra Arad

Nora Dumitrescu

Palatul Administrativ din Zalău, modernizat cu 5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Ministerul Economiei anunță măsuri pentru beneficiarii programelor naționale derulate

Ligia Voro

Absolvent al UMF Cluj, savantul din Alba caută leacul pentru autism la Stanford. Sergiu Paşca obține porțiuni de creier din simple celule de piele

redactia

Excursie la Budapesta, recompensa ContiTech Timișoara pentru angajaţii performanți

Stefana Muresan

2000 de angajați Michelin și familiile lor au sărbătorit 40 de ani de activitate a uzinei din Zalău

Stefana Muresan

Bancă de celule stem hematopoietice la Iași, a patra din România

redactia

Transgaz, nouă licitație pentru rezervarea conductei care va exporta gaze în Ungaria

redactia

Cel mai mare proiect de infrastructură mare din Timişoara, pasaj subteran de 30 mil. euro, din fonduri europene

Stefana Muresan

Leave a Comment