Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Valoarea AFI Cotroceni a depășit jumătate de miliard de euro

AFI Europe România a publicat rezultatele sale financiare. Venitul Operațional Net (NOI) din activele generatoare de venit din România a fost de peste 37 de milioane de euro în primele nouă luni ale anului, ce reprezintă o creștere de 10,4% față de aceeași perioadă a anului 2016. Valoarea activelor generatoare de venit AFI Cotroceni, AFI Ploiești și cele cinci clădiri de birouri ale proiectului AFI Park a crescut cu 7,5%, până la 735 de milioane de euro, conform evaluării financiare la data de 30 septembrie 2017.
 
Numărul vizitatorilor din AFI Cotroceni, cel mai mare și de succes centru comercial din România, s-a menținut constant, la aproape 50.000 de vizitatori pe zi. Vânzările retailerilor din AFI Cotroceni (cifra de afaceri) au crescut cu 3%, până la 770 milioane de lei față de primele nouă luni ale anului trecut.
 
Valoarea AFI Cotroceni la 30 septembrie era de 501 milioane de euro, ceea ce reprezintă o creștere de peste 7%.
Datele de mai sus sunt înregistrate înainte de deschiderea celui mai mare magazin Peek & Cloppenburg din România (de 5.200 mp), respectiv a celui mai mare magazin Zara din Europa Centrală și de Est (4.000 mp), care au avut loc în luna octombrie 2017, așadar după perioada de raportare. În plus, în luna decembrie Bershka va deschide în AFI Cotroceni cel mai mare magazin din Europa Centrală și de Est. În urma acestor extinderi, AFI Cotroceni a ajuns la o suprafață totală închiriabilă de 90.000 mp.
Rezultatele centrului comercial AFI Ploiești, care are o suprafață de 34.000 mp GLA, au continuat să înregistreze creșteri semnificative pe toți parametrii. În primele nouă luni ale anului, vânzările retailerilor (cifra de afaceri) s-au majorat cu 18% față de aceeași perioadă a anului trecut, până la aproape 200 de milioane de lei. Numărul de vizitatori ai centrului comercial din Ploiești a depășit 15.000 de persoane pe zi, iar gradul de ocupare rămâne constant, la 99%. Valoarea acestuia a fost evaluată la 67 milioane de euro la 30 septembrie 2017.
Proiectul de birouri AFI Park, cu o suprafață de 70.000 mp GLA și un venit anual estimat la 13 milioane de euro, se apropie de un grad de ocupare de 100%, iar valoarea celor cinci clădiri ale proiectului este de 165 milioane de euro, potrivit evaluărilor efectuate la 30 septembrie 2017.
Lucrările de construcție a proiectului AFI Brașov avansează conform planurilor, iar data estimată de livrare este primul trimestru al anului 2019. În prezent, 50% din spațiile centrului comercial AFI Brașov sunt pre-închiriate, iar pentru alte 30% se discută, în prezent, semnarea contractelor de închiriere. Centrul comerical se întinde pe o suprafață de 45.000 mp și va include 200 de magazine și unități de retail.
 
AFI Europe România a demarat procesul de alocare a spațiilor în proiectul de birouri AFI Park Brașov și se află în negocieri avansate cu două companii din Brașov pentru închirierea a 4.000 mp în prima clădire. AFI Park Brașov va fi integrat în centrul comerical și va cuprinde două turnuri de birouri Clasa A, cu o suprafață totală de 25.000 mp GLA.
În plus, pe segmentul de birouri, lucrările de construcție a campusului de business AFI Tech Park din București se află în stadiu avansat, în acest moment urmând a fi finalizate lucrările de structură, prima clădire urmând a fi livrată în cel de-al doilea trimestru din 2018 și va oferi spații de birouri pe o suprafață de 20.000 mp GLA și 2.000 mp de spații de retail (club de fitness, cantină și cafenele). Suprafața este distribuită eficient pe opt etaje și va dispune de două parcări subterane. AFI Tech Park a primit pre-certificarea LEED Platinum.
AFI Europe România va lansa primul proiect rezidențial din România: AFI City, aflat în zona Bucureștii Noi. În faza 1 vor fi dezvoltate două blocuri cu un total de 190 de apartamente, pe 16.000 mp suprafață construită.
„Contextul economic favorabil și dezvoltarea continuă a sectoarelor cheie, precum cel IT&C, consolidează România ca o destinație atrăgătoare pentru investițiile noastre în zona imobiliară. Valoarea portofoliului nostru de active generatoare de venit în România a crescut cu 7,5%, până la 735 milioane de euro și în prezent dezvoltăm în paralel trei zone distincte de activitate: centrul comercial și clădirile de birouri AFI Brașov, campusul de business AFI Tech Park și complexul rezidențial AFI City. Continuăm să ne menținem interesul pentru noi oportunități, fie că este vorba despre centre comerciale sau proiecte de birouri”, spune David Hay, CEO AFI Europe România. 
 
 
AFI Properties, compania mamă a AFI Europe, a publicat rezultatele financiare corespunzătoare primelor nouă luni ale anului 2017, raportând un venit operațional net de 63 milioane de euro, în creștere cu 11% și venituri de 160 milioane de euro, o creștere de 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016.
AFI properties a înregistrat un profit de 63 de milioane de euro, în creștere cu 6%, din care 48 milioane de euro s-au reflectat în valoarea estimată conform evaluării financiare la data de 30 septembrie 2017.
Prin intermediul AFI Europe, AFI Properties are în curs de dezvoltare pe piețele din Europa Centrală și de Est și din Europa de Sud-Est 150.000 metri pătrați de spații comerciale, ce includ cinci proiecte de birouri dezvoltate în patru țări, pe lângă centrul comercial AFI Brașov de 45.000 mp GLA, aflat în prezent în construcție. Pe segmentul rezidențial, AFI Europe dezvoltă 1.000 de unități rezidențiale în Serbia, Polonia, Letonia și Republica Cehă, dintre care 400 vor fi deja vândute pe parcursul anului 2017.
AFI Properties deține peste 450.000 metri pătrați de proprietăți comerciale, iar la data de 30 septembrie 2017 deținea rezerve de numerar în valoare de 165 milioane de euro.
 
 
AFI Properties este membru al AFI Group, un grup de trusturi și de fonduri de investiții internațional, cu subsidiare active în domenii precum: real estate, construcții, infrastructură, industrie și hoteluri (www.afigroup-global.com).
Compania este activă pe piață din 1971. AFI Propertis a fost listată la bursa din Tel-Aviv în 2004. Compania este activă în Europa din 1997 prin subsidiarele AFI Europe de pe piețele din Europa Centrală și de Est. AFI Properties este cotată “BBB+ pozitiv” de către S&P și “A3 stable” de către Midroog (o subsidiară a Moody’s).
 
AFI Europe, subsidiară a AFI Properties, este una dintre companiile lider în ceea ce privește dezvoltarea, managementul și investițiile din domeniul imobiliar, ce operează în Europa Centrală şi de Est din 1997.
Portofoliul AFI Europe include centre comerciale şi proprietăţi de retail, parcuri de business şi dezvoltări rezidenţiale de mare amploare şi dezvoltări cu utilizare mixtă. AFI Europe operează în România, Cehia, Polonia, Germania, Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Letonia.
 
AFI Europe operează în România din 2005. Compania a dezvoltat şi gestionează “AFI Cotroceni”, cel mai mare şi de succes mall din România şi unul din cele mai mari centre comerciale din Europa Centrală şi de Est. Centrul comercial se întinde pe o suprafaţă închiriabilă de aproape 90.000 metri pătrați (GLA) şi oferă vizitatorilor săi o zonă extinsă dedicată activităților de divertisment, care include o varietate de opțiuni de petrecere a timpului liber și peste 300 de magazine ale brandurilor locale şi internaţionale, vizitate în medie de 50.000 de clienţi pe zi.
În octombrie 2013, AFI Europe a inaugurat AFI Ploiești, primul și singurul mall modern dezvoltat în centrul orașului Ploiești, în urma unei investiții de peste 50 de milioane de euro. Centrul comercial are o suprafață închiriabilă (GLA) de 34.000 de metri pătrați, disponibilă pe două etaje ce cuprind peste 100 de branduri naționale și internaționale, alături de peste 7.000 de metri pătrați de divertisment.
Adiacent, dar complet integrat centrului comercial AFI Cotroceni, AFI Europe România a dezvoltat AFI Park, cel mai nou și mai modern parc de business de clasa A din București. AFI Park oferă 70.000 metri pătrați de spaţii de birouri, ocupate de companii multinaționale din domeniu IT&C. Clădirile de birouri AFI Park 1-5 au atins un grad de închiriere de aproape 100%. În aprilie 2016, AFI Europe România a finalizat lucrările la clădirile de birouri AFI Park 4 și 5, pe o suprafață închiriabilă de 32.000 de metri pătrați. Printre cele mai cunoscute companii multinaționale care au sediul în complexul de birouri se numără: Microchip Technologies, Electronic Arts, Endava Romania, Cameron USA, SII Romania, ORTEC Central & Eastern Europe, FotoNation, TELUS International, Veeam Software și Dell SecureWorks.
În prezent, AFI Europe România dezvoltă în centrul orașului Brașov proiectul AFI Brașov, care include un centru comercial cu o suprafață închiriabilă de 45.000 de metri pătrați și două clădiri de birouri cu o suprafață închiriabilă de 25.000 de metri pătrați.
Pe segmentul de birouri, AFI România are în dezvoltare AFI TECH PARK, un parc de business de clasa A cu o suprafață închiriabilă de 56.000 de metri pătrați, aflat în apropierea hotelului J.W. Marriott și a Parlamentului României. Parcul de business va include două clădiri de birouri de înălţime redusă și un turn de birouri, care vor avea spații verzi amenajate într-o grădină centrală, proiectul fiind un campus high tech care răspunde nevoilor de extindere a companiilor IT&C din România prin oferirea unui spațiu potrivit din punct de vedere al dotărilor tehnice și al posibilităților de dezvoltare.
De asemenea, AFI Europe România va începe în viitorul apropiat dezvoltarea a încă două proiecte: unul va consta într-un parc de retail care va fi construit pe un teren de 80.000 de metri pătrați din Arad, a cărui ancoră va fi un hypermarket și un magazin tip „DYI”, iar cel de-al doilea, AFI City, un proiect rezidențial amplu, care va fi dezvoltat pe un teren de 148.000 de metri pătrați din Bucureștii Noi (sectorul 1 din București).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Mobilitatea viitorului o abordare integrată cu soluţii durabile

Articolul următor

Traficul de internet mobil s-a dublat in prima jumatate a acestui an fata de aceeasi perioada din 2016

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share