Reprezentantul asociaţiei Nucifere Regia, Toth Jozsef, a declarat, la o întâlnire cu mai mulţi antreprenori din judeţul Cluj, că investiţiile într-un hectar de livadă de nuci sunt cuprinse între 4.000 şi 6.000 de euro, dar beneficiile sunt foarte bune.
”Peste 4 – 5 ani, România poate redeveni lider mondial pe segmentul nucului, în condiţiile în care se vor cultiva 20.000 de hectare. Promovăm înfiinţarea unor livezi de nuci în România, doar din soiuri de nuci româneşti, pentru ambele tipuri de livezi – fructiferă şi forestieră – deoarece acestea sunt aclimatizate. Investiţiile nu sunt nici mici, nici mari, fiind nevoie de un buget de 4.000 de euro pentru un hectar de livadă de nuci fructiferi, iar pentru cea forestieră de peste 6.000 de euro, deoarece aici densitatea copacilor este mai mare. Susţinem o afacere de familie pentru livezile de nuci fructiferi. O astfel de familie, compusă din patru membri, poate întreţine o livadă de 5,2 hectare, şi poate obţine după perioada de maturitate a pomilor beneficii foarte bune”, a spus Toth, citat de Mediafax.
O investiţie de 6.400 de euro făcută în 2017 într-un hectar de livadă forestieră poate genera un profit de peste 600.000 de euro în 25 de ani, depăşind estimările oricărui fond de investiţii.
”Este o investiţie pentru viitor, pentru copiii şi nepoţii noştri, să le putem lăsa ceva de care nu trebuie să aibă grijă pentru că o astfel de livadă se dezvoltă de la sine. Nucul forestier este căutat pentru lemn, sunt firme care achiziţionează cherestea de nuc, metrul cub costând între 800 – 1.600 de euro, în funcţie de calitate. După vârsta de 25 de ani, un nuc forestier poate ajunge la aproape 9 metri înălţime. Un hectar de livadă de nuc forestier poate produce în medie peste 350 de mc de lemn”, a afirmat reprezentantul asociaţiei Nucifere Regia.
În ceea ce priveşte o livadă de nuci fructiferi, după şapte ani se intră pe producţie.
”La un calcul estimativ de 2.200 de kg la hectar, la un cost de 10 lei pe kilogramul de nucă în coajă, iese o valoare a producţiei de 5.000 de euro, iar la miezul de nucă de 8.500 de euro, unde kilogramul este 35 de lei. În al doilea an de rod profitul lunar se ridică la 1.000 de euro, pentru nuca în coajă, şi depăşeşte 3.000 de euro la miezul de nucă. Investiţia se poate amortiza într-un an sau doi. Nuca are căutare ca şi aliment – ulei sau miezul de nucă, dar şi ca derivate. Coaja de nucă se foloseşte în industria farmaceutică, cosmetică, în industria de armanent, aviaţie sau la cea de bijuterii. Din coaja de nucă se fac anumite granulaţii care se folosesc în confecţionarea unor piese de armament, iar în aviaţie se foloseşte iarna în compoziţie cu spuma pentru degivrarea avioanelor. Coaja de nucă nu zgârie, astfel că se foloseşte şi la şlefuirea bijuteriilor. Şi frunza de nucă se poate valorifica în industria vopselei şi cea farmaceutică. Asociaţia noastră garantează şi desfacerea produselor”, a declarat Toth Jozsef, potrivit sursei citate.
Solul terenului pentru înfiinţarea unei livezi de nuci trebuie analizat înainte, iar zona trebuie să fie însorită în timpul dimineţii, între orele 10 – 15, şi să dispună de o sursă de apă pentru udarea pomilor.
Asociaţia Nucifere Regia din Târgu Mureş are peste 50 de membri.
Citește și:
După o creștere de 25% în 2022, Leader Team Broker construiește, împreună cu Allianz Worldwide Care si April International, polițe de sănătate dedicate românilor
Leader Team Broker și-a consolidat, anul trecut, poziția de jucător cheie pe piața asigurărilor de nișă din România…
4 februarie 2023
Skyline va reabilita instalațiile din trei mari spitale clujene
Societatea clujeană de construcții a semnat contracte de reabilitare a unor unități medicale importante din localitate. Skyline Engineering…
4 februarie 2023
Sepsi a respins Șimleul. Rămâne cu afacerile din Mureș
Fostul fotbalist tricolor a declinat oferta de a se întoarce în sport ca președinte de club, motivând că…
4 februarie 2023
Hotel boutique la Cluj. Va găti un bucătar renumit
O unitate turistică de 24 de camere care include cel mai nou restaurant cu specific italian din oraș…
4 februarie 2023
CBRE: Daniel Cateliu, noul director în departamentul Industrial & Logistics
CBRE România îl numește pe Daniel Cateliu în funcția de Director în departamentul Industrial & Logistics, ca parte…
4 februarie 2023
De la Moldovan, la Moldovan. Alianță pentru resuscitarea abatorului Agro Invest
Un grup de investitori din Transilvania a cumpărat activele abatorului Agro Invest Prod (API) din Șieu-Măgheruș pe care…
4 februarie 2023
Parcurile industriale vor fi transformate în parcuri de specializare inteligentă
Alina Silaghi, directorul general al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a vorbit despre planurile de digitalizare la…
4 februarie 2023
Stadiul lucrărilor la rețeaua de pasaje din Piața Gojdu din Oradea este de 35%
1.600 de piloți au fost deja forați dintr-un total de 2.000 necesari pentru realizarea celor cinci pasaje subterane…
4 februarie 2023
Zi de Zi știri economice:
- S-a stins din viață artizanul Business Days Târgu Mureșon 4 februarie 2023
Fondatorul Business Days Târgu Mureș, proiect […]
- Finanțări pentru digitalizarea firmeloron 4 februarie 2023
Secretarul de stat la Ministerul Investiţiilor […]
- Proiect-pilot de dezvoltare a unei ferme moderne de căpșuni în județul Mureșon 3 februarie 2023
Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției […]
- Liniște la Aeroportul ”Transilvania”on 3 februarie 2023
Aleșii județeni au aprobat joi, 2 februarie, […]
- FOTO: Casă a omului de afaceri Iancu Laurean, de vânzare pentru 2 milioane de euroon 3 februarie 2023
O casă ”fără colțuri” din cartierul […]
- Contract important pentru Romgaz Mediașon 2 februarie 2023
Baku – Trimisul special al Agerpres, […]
- Investitori surpriză la Tereos Ludușon 2 februarie 2023
Producătorul francez de zahăr Tereos a anunţat […]
- SURPRIZĂ – UPDATE. Fabrica Tereos Luduș vândută la doi investitori români!on 1 februarie 2023
Teodor Aflat, unul dintre cei mai mari fermieri […]