Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Hirschmann România. 10 ani de performanțe

Importantă investiție austriacă în Transilvania, Hirschmann este un reper pe piața auto din România. În 10 ani de activitate, compania din Parcul Industrial Mureș și-a triplat capacitatea de producție și a ajuns printre cei mai importanți angajatori privați din Ardeal. Detalii despre performanțele și echipa Hirschmann România ne-a oferit Sebastian Cândea, noul Director General Operațional al companiei.
 

Care este pe scurt povestea Hirschmann România?
Hirschmann Automotive este o companie austriacă, producătoare de cablaje auto, cabluri pentru panouri fotovoltaice și, de scurt timp, o divizie de senzori industriali. Povestea Hirschmann România a început în iarna anului 2007, în Parcul Industrial Mureș cu doar câțiva angajați, care, după o pregătire în Austria și în Cehia au asigurat un start bun al procesului de producție. Lucrurile au evoluat rapid. De la faza instalării primilor piloni, până la stadiul în care funcționăm cu două fabrici, senzația este că timpul s-a derulat repede, însă a fost vorba de multă muncă. Avem acum 1700 de angajați, o cultură Hirschmann și, cum îmi place să spun, o familie Hirschmann.
 
 
 

Aș aminti câteva etape definitorii pentru acești 10 ani: certificarea fabricii ISO/TS16949, ISO9001 și ISO14001, din anul 2009, extinderea primei fabrici, la dimensiunea de azi, de 10.500 metri pătrați, achiziționarea celei de a doua fabrici, în Sânpaul, și amenajarea acesteia, în 2014, la dimensiunea de 14.500 de metri pătrați. Investițiile totale pentru aceste două spații de producție au ajuns la aproximativ 18 milioane de euro, la care se adaugă echipamentele.
În anul 2012 am demarat activitatea într-un nou departament, cel de Tool Shop, unde producem matrițe noi de injectare și piese de schimb. De-a lungul anilor, am început să preluăm linii noi de producție, de o complexitate tot mai mare, reușind să atragem și noi responsabilități chiar și la nivel de grup, ca de exemplu: Project Management, Product Design, Project Quality.
Toate aceste lucruri au însemnat dezvoltarea profesională a angajaților și creșterea vânzărilor. Dacă în anul 2008 aveam o cifră de afaceri de 7 milioane de euro, la finalul anului 2016 am ajuns la 81 de milioane de euro.
 

Cum ați găsit atmosfera din cadrul companiei? A fost nevoie de schimbări?
Acum 10 ani am fost printre primii ingineri angajați în Hirschmann România, iar de-a lungul timpului am avut șansa să mă dezvolt, trecând prin mai multe funcții și departamente, cum ar fi Tehnic, Calitate, Training, Lean și Producție. Din toată această perioadă am lipsit 3 ani, când am activat la o altă companie multinațională de top din industria auto.
Avem la Hirshmann România un mediu de lucru plin de optimism și „open mind”, atribute ce facilitează dezvoltarea. Asta am și făcut în ultimele 9 luni, lucrând împreună cu echipa de management la definirea viziunii și a strategiei pentru următorii 3 ani.
 

Ce reprezintă Hirschmann România pentru grupul din care face parte?
Hirschmann România face parte din grupul Hirschmann Automotive cu headquarter-ul în Austria și cu celelalte fabrici situate în Cehia, Maroc, China și Mexic. Numărul total de angajați din Grupul de firme Hirschmann este de 5.000, din care 1.700 sunt în România, în cele două fabrici ale noastre din județul Mureș. Aici avem cel mai mare număr de angajați din grup.
Hirschmann România asigură livrările de cablaje pe piața EMEA, pentru producători importanți din segmentul premium al industriei auto.

 

Care sunt valorile și atuurile Hirschmann România?
Valorile noastre sunt Pasiunea, Cooperarea și Focusarea. Punem pasiune în ceea ce facem, avem un scop, alcătuim o echipă omogenă și trăim strategia definită. În condițiile unei economii cu multă instabilitate, însoțită de o creștere nesustenabilă a salariilor la nivel național, ne putem continua ascensiunea doar prin creșterea performanțelor companiei. Anul acesta am lucrat mult la consolidarea și dezvoltarea echipei și așa am reușit să creștem considerabil productivitatea. În mod firesc, au venit și date financiare mai bune.
Avem o echipă mare, deci și responsabilități mari. Putem asigura viitorul celor 1.700 de familii, din marea familie Hirschmann România, lucrând cu performanțe maxime, într-un mediu de lucru motivant.
 

Hirschmann România este o companie implicată în multe activiți de sprijinire a comunității. Care sunt cele mai importante proiecte la care a participat firma pe care o conduceți?
Ne-am implicat și ne vom implica în viața comunității, ca gest de responsabilitate socială, fără să urmărim beneficii de imagine. Multe dintre activități au fost cunoscute doar în interiorul companiei și de către cei implicați. Am avut proiecte care au vizat mediul înconjurător, cum ar fi plantarea de puieți în Valea Sânmartinului, în Sânpaul, în Valea Izvoarelor sau marcarea de trasee montane. De asemenea, sprijinim anual educația copiilor prin acordarea de rechizite la început de an școlar, atât pentru copii ai angajaților Hirschmann România, cât și unui grup de copii care fac parte din Centrul de zi ”Sfântul Dumitru” Sângeru de Pădure, județul Mureș. Pentru copiii de la acest centru am pregătit și cadouri, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun. În cadrul activităților desfășurate sub genericul Școala Altfel, am primit în fabrică grupuri de copii de la școli generale și licee, pentru a le prezenta specificul activității de producție.
Un capitol important a fost și donarea către comuna Sânpaul a unei mașini de pompieri, oferită de colegii noștri din Austria. Aș mai aminti parteneriate ale noastre în proiecte, precum: „Pedalez pentru Grădinițe”, “Crosul companiilor”, „Critical Mass”, „Ascotid Trail Race”, „Științescu”. Acum avem în derulare un proiect care vizează amenajea unui parc în curtea Spitalului Județean Mureș și, cu siguranță, ne vom implica în continuare într-o serie de activități care pot face mai bună lumea în care trăim.
Ce vă propuneți pentru anul viitor?
Prin strategia pe care am definit-o în acest an, ne propunem să eficientizăm toate activitățile, să optimizăm fluxul de producție, prin implementarea proceselor Lean și prin automatizarea anumitor procese, prin trecerea de la Mass Production la Industry 4.0. Scopul final este să devenim mai competitivi și să atragem noi proiecte în România.
de Florin Marcel SANDOR
Articol apărut în ediţia print cu nr. 73 al revistei Transilvania Business (noiembrie 2017)
 
Produsele Hirschmann România
 
Tracturile nervoase ale unei mașini moderne au o lungime de până la 4 km. Legăturile inteligente dintre ele sunt create de echipa Hirschmann.
Activitatea de producție se desfășoară în două fabrici, amplasate în Parcul Industrial Mureș, respectiv la intrarea in comuna Sânpaul, la o distanță de aproximativ 8 kilometri una de cealaltă. Ambele unități de producție utilizează ca tehnologie principală suprainjectarea.
Hirschmann România dezvoltă cablaje din întreaga zonă a șasiului. Inovația și fiabilitatea tehnologică satisfac cerințele referitoare la optimizarea greutății și dimensiunilor, toleranțe minime, etanșeitate ridicată și durabilitate perfectă în condiții de stres maxim.
 

Alte produse fabricate de Hirschmann România sunt cablurile speciale, reprezentând o varietate largă de aplicații în structura mașinilor. Hirschmann este parte din succesul OEM (Original Equipment Manufacturer) prin design-ul propriu, ajutând la simplificarea și/sau optimizarea asamblărilor realizate în liniile de construcție finală a autovehiculelor.
 
 

Mașinile electrice și alte tehnologii alternative aduc cerințe noi. Excelența tehnică a componentelor și tehnologia de procesare realizate în România joacă un rol important. Hirschmann Automotive a dezvoltat un sistem de perspectivă – conectorii de înaltă tensiune. Astfel sunt produse, în condiții speciale, ansamble pentru tehnologii HV (High Voltage) pentru vehicule hibride sau complet electrice.
 
Inteligența tehnică, precizia și pasiunea au condus echipa Hirschmann Automotive către un segment al viitorului – tehnologia senzorilor fără contact și fără uzură. Sunt dezvoltate și sisteme de senzori pentru industria auto și pentru aplicații industriale. În România aceste elemente sunt produse în zone dedicate, cum ar fi segmentul ESD (Electro-Static Discharge).
Hirschmann România a câștigat încrederea clienților și a grupului, așadar au apărut noi provocări. Sunt fabricate aici și produse folosite în echipamente generatoare de energie din surse regenerabile sau continue, cum ar fi centrale eoliene sau panouri fotovoltaice. Unul dintre aceste produse este din grupa HC4 Fresh Connector sau Basic Fresh Box, cu licență VDE.
Proiectele Hirschmann România sunt, în principal, de nișă, iar tehnologia utilizată este “custom made”, special adaptată nevoilor clienților. De asemenea, atuurile care recomandă Hirschmann România sunt: nivelul ridicat de calitate și livrarea în condiții de performanță, alături de strategia 0 Defecte și abordarea bazată pe relații reciproc avantajoase cu toți clienții și furnizorii. Astfel, compania progresează și câștigă încredere pe piața auto din întreaga lume.
 
 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

IASI – well represented at European level in the Outsourcing industry

Articolul următor

Bitdefender semnează un acord cu producătorul de routere Netgear

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share