Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus ca a discutat la nivelul Guvernului pentru a gasi solutii pentru ca fabrica de zahar de la Oradea sa nu se desfiinteze, relateaza News.ro. Din 33 de fabrici de zahar, cate erau inainte de 1989, au ramas in prezent doar patru, din care una este fabrica Diamant din Oradea.
Directorul ITM Bihor, Marius Rotar, a anuntat recent ca a fost notificat cu privire la concedierea colectiva de la fabrica Zaharul din Oradea, dupa ce actionarii au decis inchiderea operationala a societatii.
Astfel, Fabrica Zaharul din Oradea se va inchide pentru ca nu este competitiva si profitabila, inregistrand pierderi, urmand ca 200 de angajati sa fie disponibilizati etapizat.
“E o problema extraordinara. Din nefericire, din 33 de fabrici cate am avut inainte de 1989, mai avem patru. Una este in situatia aceasta complicata. Am vorbit zilele acestea, ma preocupa direct situatia, este vorba de Fabrica Diamant de la Oradea. Este o fabrica intr-o zona unde se cultiva sfecla de zahar, unde producatorii au si conditii, sunt si pregatiti, sunt si dotati pentru a cultiva sfecla de zahar. Aceasta activitate, daca se intrerupe acolo, este o mare problema, atat pentru muncitorii de acolo, care sunt in jur de 200 de muncitori si cu fermierii, avand in vedere perspectiva acestei culturi”, a spus Daea.
Acesta a participat vineri la o conferinta organizata de Institutul National de Statistica (INS), privind “Ancheta Structurala in Agricultura”.
Daea afirma ca a discutat joi si vineri cu proprietarul fabricii, pe care l-a rugat sa aiba grija de echipamente, sa le conserve, urmand sa se caute solutii ca fabrica sa nu se desfiinteze.
“Vreau sa vedem daca reusim sa aducem, sa angrenam, sa construim un interes intre fermierii respectivi, pentru ca nu toti au cuplat la aceasta situatie, sa gasim o solutie in asa fel incat fabrica aceea sa nu se desfiinteze acolo. Proprietarul este din afara tarii, este strain. Decizia lui asta a fost. Nu stiu unde vrea sa se mute, am discutat doar cu managerul de acolo si cu siguranta mai discut intr-un interes legitim pentru acest sector”, a precizat Daea.
El mentioneaza ca vrea ca pe termen lung fabrica sa ramana acolo.
Despre subventii, ministrul Agriculturii spune ca sunt multe si destul de mari.
“Nu-i usor sa construiesti dupa atatia ani de distrugere. Fabricile nu se fac peste noapte, nu se fac intr-o zi, nu se fac nici macar intr-o saptamana si uneori dureaza ani si ani ca sa poti sa pui la loc ce ai distrus 27 de ani. Este o misiune grea, responsabila, dar caut solutii cat poate un om, o structura. I-am spus si azi dimineata managerului de acolo, i-am spus sa nu ia aparatura, ca ieri au inceput sa desfaca aparatura, sa le pastreze intr-un loc prielnic in asa fel incat sa nu se deterioreze sau sa dispara”, a adaugat Daea.
El mai spune ca ramane sa vada totodata cum poate interveni statul in sprijin, mai ales ca e vorba de o proprietate privata.
Fabrica din Oradea se ocupa cu productia de zahar din sfecla, prelucrarea prin rafinare a zaharului brut din trestie de zahar si comercializarea zaharului sub brandul “Diamant”.
Inchiderea operationala a SC Zaharul SA Oradea a fost luata de patronii germani ai companiei Pfeifer & Langen deoarece fabrica nu a putut demonstra ca este “competitiva si profitabila”, aceasta raportand in 2016 pierderi de aproape 30 de milioane de lei.
Citește și:
Record de plătitori de bilete la TIFF: 102.000. Festivalul continuă în Ardeal
130.000 de participanți au fost consemnați la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), majoritatea plătitori de bilete, un…
28 iunie 2022
Antreprenor din Silicon Valley, pasagerul 1 milion pe Aeroportul Internațional Cluj
Antreprenorul israelian Meron Gribetz, care își desfășoară activitatea în Silicon Valley – SUA, a devenit pasagerul cu nr.…
28 iunie 2022
Creștere a activității în construcții și comerțul cu amănuntul pentru iunie – august
Potrivit anchetei de consjunctură realizată de Institutul Național de Statisică (INS), pentru perioada iunie – august managerii estimează…
28 iunie 2022
Stihl investește 125 milioane de euro în Parcul Industrial Euobusiness I din Oradea
Societatea Andreas STIHL Power Tools SRL, companie subsidiară a holdingului Andreas STIHL AG&Co. KG. din Germania, intenționează să…
28 iunie 2022
Județul Sibiu, promovat ca destinație atractivă pentru ecoturism la o delegație din Austria
Sibiul a fost vizitat de o delegație formată din șase jurnaliști și bloggeri de călătorie, reporteri pentru cele mai…
28 iunie 2022
SAP sărbătorește 20 de ani în România – piața vedetă din regiunea SEE pentru compania de software
SAP aniversează 20 de ani de activitate în România, cu o echipă de 760 de oameni și peste…
28 iunie 2022
Hunedoara își va îmbunătăți infrastructura de apă în tot județul cu peste un miliard de lei
Hunedoara își propune ca până la sfârșitul anului 2025 să-și îmbunătățească infrastructura de apă și apă uzată din…
28 iunie 2022
EnergoBit: “În Transilvania avem un mare deficit în producția de energie”
În nordul și în vestul țării apar multe proiecte de producție a energiei electrice pentru că aici există…
28 iunie 2022
Zi de Zi știri ecoomice:
VIDEOREPORTAJ: Flori, emoții și eleganță, la noul sediu Magnolia
În urmă cu câteva zile, pe strada Rovinari nr. […]
28 iunie 2022
14 idei de afaceri câștigătoare ale programului ,,Student Start-Up 1.0”
,,Step into the future”, conferința de […]
28 iunie 2022
Prefectul Mara Togănel, mesaj de susținere pentru mediul de afaceri mureșean
Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a […]
27 iunie 2022
Amenzi de 35.000 de lei pentru nereguli silvice
Polițiști ai Biroului Protecția Fondului […]
27 iunie 2022
Proiect imobiliar în pregătire în Livezeni
Conducerea societății Proelcons SRL anunță […]
27 iunie 2022
Locuințe noi de serviciu, în pregătire în Sângeorgiu de Mureș
Conducerea societății Sziferon SRL, titulara […]
27 iunie 2022
Investiție importantă pentru Baza de tratament din Ideciu de Jos
Conducerea Primăriei comunei Ideciu de Jos, […]
27 iunie 2022
Un nou proiect pentru DAW Bența România
Conducerea societății DAW Bența România SRL, […]
25 iunie 2022