Investiţia este cofinanțată cu aproximativ 10 milioane lei din Fondul European de Dezvoltare Regională (prin POIM 2014-2020, Axa Prioritară 6: Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon), precum şi cu aproximativ 1,8 milioane lei de la bugetul naţional, iar contribuţia companiei noastre este de peste 4 milioane lei.
În cadrul proiectului vor fi modernizate stațiile de transformare Hârlău, Pașcani și Gorban (110/20kV ) din judeţul Iaşi, vor fi efectuate lucrări de întărire a reţelei electrice şi vor fi integrate în SCADA circuitele primare și secundare din cele 3 stații. Lucrările se vor derula pe o perioadă de trei ani şi au ca obiectiv creșterea siguranței preluării energiei electrice produse din resurse regenerabile prin reducerea numărului de întreruperi, diminuarea cantității de energie electrică nelivrată și reducerea costurilor de mentenanță a rețelei de distribuţie.
Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice sunt prioritare pentru compania noastră, începând cu 2012 fiind implementate trei proiecte cu finanţare europeană, iar al patrulea se află în derulare.
Astfel, prin intermediul a două proiecte cu o valoare de aproximativ 41,3 milioane de lei a fost modernizat sistemul de distribuţie a gazelor naturale din judeţele Iaşi şi Cluj. În municipiul Iaşi şi zona metropolitană a fost realizat un proiect cu o valoare totală de peste 6,2 milioane de lei care a vizat îmbunătăţirea tehnologică a reţelei de gaze naturale, presiune medie, precum şi modernizarea unor staţii de reglare, prin dotarea cu sistem SCADA. Totodată, în municipiul Cluj-Napoca a fost modernizată reţeaua de distribuţie gaze naturale (conducte şi branşamente) în cadrul unui proiect cu o valoare de aproximativ 35,1 milioane de lei, susţinut cu fonduri europene.
Investiţiile derulate de companie în sistemul de distribuţie a energiei electrice au fost susţinute prin intermediul unui alt proiect cu finanţare europeană, fiind modernizate şi integrate în sistem SCADA un număr de 26 de staţii de transformare a energiei din judeţele Iaşi, Botoşani, Bacău, Neamţ, Suceava şi Vaslui, cu o valoare totală de aproximativ 35 de milioane de lei.
De asemenea, în judeţul Bacău, Delgaz Grid derulează proiectul de cercetare cu finanţare europeană “Optimizarea costurilor la colectarea datelor de la contoarele inteligente şi metode de îmbunătăţire a profitului la transportul energiei electrice”, cu o valoare totală de aprox. 270.000 lei. Proiectul vizează măsurarea fluxurilor de energie în reţeaua de distribuție a energiei electrice, iar datele rezultate vor conduce la detectarea pierderilor din reţea şi prioritizarea investițiilor.
În ultimii 12 ani, Grupul E.ON a investit în România peste 1,5 miliarde de euro, preponderent pentru reabilitarea şi modernizarea sistemelor de distribuţie. Delgaz Grid (companie a Grupului E.ON) operează, în prezent, o reţea de distribuţie a gazelor naturale în lungime de peste 21.650 km, respectiv o reţea de distribuţie a energiei electrice de peste 81.500 de kilometri şi desfăşoară activităţi în 20 de judeţe situate în jumătatea de Nord a ţării, având circa 3,1 milioane de clienţi.
Citește și:
Șefa DEER: “Am prevăzut anual investiții de 100 milioane €”
Mihaela Suciu anunță că societatea clujeană a alocat fonduri considerabile pentru modernizarea reței de distribuție a energiei, însă…
4 septembrie 2024
Parc fotovoltaic de 1,2 MW în comuna Sânmartin, lângă Complexul President
Sânmartinul va avea independență energetică totală printr-o finanțare europeană. Săptămâna trecută, primarul Sânmartinului, Cristian Laza, a semnat cu…
4 septembrie 2024
Hidroelectrica demarează modernizarea centralelor hidroelectrice Vaduri, Remeți și Arcești
Hidroelectrica a semnat cu consorțiul format din Hidroserv și UCMH contracte pentru modernizarea obiectivelor hidroenergetice Vaduri, Remeți și…
3 septembrie 2024
Primele contracte semnate pe Programul Tranziție Justă în județul Hunedoara
Beneficiarii sunt societățile Logical Cons Solution și Euroelectric, care vor realiza investiții în valoare totală de 15 milioane…
30 august 2024
Horia Ban, președintele SRG, pariază pe energia geotermală
Horia Ban, președintele Societății Române Geoexchange (SRG) și patronul societății Termoline, crede că România ar avea doar de…
29 august 2024
Hexing va inaugura obiectivul de la Giarmata în 10 octombrie
Hexing, furnizorul chinez de echipamente electrice și soluții pentru companiile de utilități mai are nevoie doar de câteva…
28 august 2024
Finas Group dezvoltă un nou parc solar la Glodeni și îl transferă către DRI
Finas Group, companie clujeană care operează în sectorul energiei regenerabile din România, și DRI, divizia de energie regenerabilă…
24 august 2024
E.ON Energie România deschide la Cluj-Napoca primul concept store
Municipiul Cluj-Napoca este din 22 august gazda primului concept store E.ON din România. Clujenii și nu numai vor…
23 august 2024