Cluj Infrastructura Investitii Ultimele stiri

Măsurile de fluidificare a traficului şi de eficientizare a transportului public – prioritățile bugetului municipiului Cluj-Napoca

Măsurile de fluidificare a traficului şi de eficientizare a transportului public reprezintă prioritatea municipalităţii clujene în 2018, a declarat primarul Emil Boc, luni, în cadrul dezbaterii proiectului de buget pentru acest an.
Potrivit acestuia, măsurile dedicate transportului şi eficientizării traficului beneficiază de sume consistente, respectiv de aproximativ 50 la sută din bugetul de dezvoltare al oraşului Cluj-Napoca.
“Priorităţile sunt legate de trafic, din această perspectivă, realizarea centurii metropolitane a Clujului, cu primii paşi care se fac în 2018, de departe este cea mai importantă preocupare pe care o avem. În al doilea rând este supralărgirea şi lărgirea unor străzi pentru a se putea permite o decongestionare a traficului, în al treilea rând realizarea unor parkinguri subterane şi supraterane în diverse zone ale oraşului, care de asemenea să ajute la decongestionarea traficului. Nu în ultimul rând şi la fel de importantă este politica de a continua liniile dedicate pentru transportul în comun. Ceea ce s-a făcut anul trecut va fi continuat, în sensul că vom avea şi alte trasee cu destinaţie specială pentru transportul în comun”, a declarat, pentru presă, Emil Boc, la finalul dezbaterii.
La toate aceste măsuri se adaugă achiziţionarea a 11 autobuze electrice, care vor fi puse în circulaţie până în luna mai. De asemenea, în buget se regăseşte şi o alocare pentru realizarea unui studiu prefezabilitate, care să arate oportunitatea construirii metroului în Cluj-Napoca. Despre acest proiect, primarul Emil Boc a declarat, vineri, în cadrul dezbaterii publice pe marginea proiectului de buget pe anul 2018, că nu ar trebui ca locuitorii să se aştepte să fie realizat în următorii 10 ani, ci că ideea face parte dintr-o perspectivă pe termen lung. Pentru studiul de prefezabilitate referitor la realizarea unui metrou în Cluj-Napoca vor fi alocate, în acest an, 3,4 milioane, dintr-un total de 10 milioane de lei prevăzuţi a fi cheltuiţi în viitorii ani.
“Ca un proiect pe termen lung, începerea studiului de prefezabilitate pentru a ne spune specialiştii când, unde cum, se poate sau nu se poate justifica un metrou în municipiul Cluj-Napoca, având în vedere dimensiunea demografică a oraşului, în creştere, precum şi configuraţia geografică. Dacă nu apăsăm butonul astăzi, peste 25 de ani va fi prea târziu să ne apucăm de metrou’, a spus primarul clujean.
Emil Boc a subliniat că municipiul Cluj-Napoca pierde, în acest an, 28 de milioane de euro din cauza măsurilor fiscale adoptate de Guvern în ultimele luni, respectiv din cauza cotelor defalcate din impozitul pe venit, dar şi pentru că o parte din banii pentru şcoli sunt acum alocaţi direct către unităţile de învăţământ.
Astfel, bugetul total al municipiului Cluj-Napoca va fi în 2018 de 257 de milioane de euro, în timp ce bugetul anului 2017 a fost de 295 de milioane de euro.
Emil Boc a anunţat şi că în acest an taxele şi impozitele locale nu vor fi majorate în municipiul Cluj-Napoca, dar şi că pentru capitole precum sănătate, ONG, sport şi culte sumele nu vor fi diminuate faţă de anul trecut.
Având în vedere că municipiul Cluj-Napoca este în 2018 un oraş european al sportului, primăria susţine atât activităţile sportive de masă, cât şi evenimentele sportive care vor avea loc în oraş în acest an. De asemenea, în buget va fi prevăzută o linie dedicată finanţării programului “Cluj 100”, dedicat centenarului Marii Uniri.
Alte proiecte prevăzute în buget se referă la reabilitarea unor poduri, construirea a două noi creşe şi modernizarea a două grădiniţe din fonduri europene, realizarea unor parcuri noi, amenajarea malurilor Someşului sau reabilitarea Turnului Pompierilor.

Related posts

Emerson recrutează 200 de oameni la Cluj

Stefana Muresan

Platforma de food delivery hipMenu devine foodpanda

Ligia Voro

Castelul Bánffy și-a regăsit prințesa: Florence. Superstaruri si surprize

Ligia Voro

Dacia a înmatriculat peste 47.000 de autoturisme în anul 2020 în România

Traian Dan

Australienii de la ADX Energy au încasat 1,5 milioane dolari de la Reabold Resources pentru proiectul din Parța, județul Timiș

redactia

Meseriile viitorului, promovate de patronii din Ardeal

Nora Dumitrescu

Producătorii de mobilier au birou de cercetare în Baia Mare

Nora Dumitrescu

Aeroportul Internațional Timișoara, investiții de 10 milioane de euro în domeniul securității, din fonduri europene

redactia

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 61: CIS GAZ. Proiecte istorice în întâmpinarea primelor trei decenii

Ligia Voro

TAROM, licitații publice pentru modernizarea sistemului IT – ”prima investiție de substanță din ultimii 10 ani”

Stefana Muresan

Aproape 1.600 de firme din Bihor au trimis oamenii în șomaj tehnic

Traian Dan

CJ BN și Aquabis, parteneriat investițional pentru calitatea serviciilor de apă

Transilvania Business

O comună din Arad reduce taxele și impozitele în jumătate: „Revenim la nivelul taxelor din 2019”

Ion Surdu

Endava vinde divizia fintech

Ligia Voro

S IMMO AG încheie remodelarea Sun Plaza

Ionut Oprea

Licitație pentru execuția celui de-al treilea pod peste Someș din Satu Mare, contract de peste 94 mil. lei

redactia

Clădirea Rapid SA Bistrița va fi demolată pentru ridicarea unui magazin

redactia

CNAIR, 6 milioane de euro pentru lotul 3 Sebeş-Turda, constructor Tirrena Scavi

Stefana Muresan

Seceta la maxim: Lipsa precipitaţiilor din ultima perioadă lasă râurile din zona de vest fără trei sfert din debite

Robert Bloancă

RALF 2016, forumul marilor fermieri

Ionut Oprea

Oradea se transformă. Pasaj subteran cu șase benzi

Stefana Muresan

KFC va face angajări pentru noul său restaurant din Baia Mare

Nora Dumitrescu

ANAF nu percepe penalități și dobânzi de întârziere pe perioada stării de urgență

Traian Dan

MedLife a anunțat achiziționarea pachetului integral de acțiuni al Spitalului Lotus Ploiești

Papuc Irina

Leave a Comment