Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Măsurile de fluidificare a traficului şi de eficientizare a transportului public – prioritățile bugetului municipiului Cluj-Napoca

Măsurile de fluidificare a traficului şi de eficientizare a transportului public reprezintă prioritatea municipalităţii clujene în 2018, a declarat primarul Emil Boc, luni, în cadrul dezbaterii proiectului de buget pentru acest an.
Potrivit acestuia, măsurile dedicate transportului şi eficientizării traficului beneficiază de sume consistente, respectiv de aproximativ 50 la sută din bugetul de dezvoltare al oraşului Cluj-Napoca.
“Priorităţile sunt legate de trafic, din această perspectivă, realizarea centurii metropolitane a Clujului, cu primii paşi care se fac în 2018, de departe este cea mai importantă preocupare pe care o avem. În al doilea rând este supralărgirea şi lărgirea unor străzi pentru a se putea permite o decongestionare a traficului, în al treilea rând realizarea unor parkinguri subterane şi supraterane în diverse zone ale oraşului, care de asemenea să ajute la decongestionarea traficului. Nu în ultimul rând şi la fel de importantă este politica de a continua liniile dedicate pentru transportul în comun. Ceea ce s-a făcut anul trecut va fi continuat, în sensul că vom avea şi alte trasee cu destinaţie specială pentru transportul în comun”, a declarat, pentru presă, Emil Boc, la finalul dezbaterii.
La toate aceste măsuri se adaugă achiziţionarea a 11 autobuze electrice, care vor fi puse în circulaţie până în luna mai. De asemenea, în buget se regăseşte şi o alocare pentru realizarea unui studiu prefezabilitate, care să arate oportunitatea construirii metroului în Cluj-Napoca. Despre acest proiect, primarul Emil Boc a declarat, vineri, în cadrul dezbaterii publice pe marginea proiectului de buget pe anul 2018, că nu ar trebui ca locuitorii să se aştepte să fie realizat în următorii 10 ani, ci că ideea face parte dintr-o perspectivă pe termen lung. Pentru studiul de prefezabilitate referitor la realizarea unui metrou în Cluj-Napoca vor fi alocate, în acest an, 3,4 milioane, dintr-un total de 10 milioane de lei prevăzuţi a fi cheltuiţi în viitorii ani.
“Ca un proiect pe termen lung, începerea studiului de prefezabilitate pentru a ne spune specialiştii când, unde cum, se poate sau nu se poate justifica un metrou în municipiul Cluj-Napoca, având în vedere dimensiunea demografică a oraşului, în creştere, precum şi configuraţia geografică. Dacă nu apăsăm butonul astăzi, peste 25 de ani va fi prea târziu să ne apucăm de metrou’, a spus primarul clujean.
Emil Boc a subliniat că municipiul Cluj-Napoca pierde, în acest an, 28 de milioane de euro din cauza măsurilor fiscale adoptate de Guvern în ultimele luni, respectiv din cauza cotelor defalcate din impozitul pe venit, dar şi pentru că o parte din banii pentru şcoli sunt acum alocaţi direct către unităţile de învăţământ.
Astfel, bugetul total al municipiului Cluj-Napoca va fi în 2018 de 257 de milioane de euro, în timp ce bugetul anului 2017 a fost de 295 de milioane de euro.
Emil Boc a anunţat şi că în acest an taxele şi impozitele locale nu vor fi majorate în municipiul Cluj-Napoca, dar şi că pentru capitole precum sănătate, ONG, sport şi culte sumele nu vor fi diminuate faţă de anul trecut.
Având în vedere că municipiul Cluj-Napoca este în 2018 un oraş european al sportului, primăria susţine atât activităţile sportive de masă, cât şi evenimentele sportive care vor avea loc în oraş în acest an. De asemenea, în buget va fi prevăzută o linie dedicată finanţării programului “Cluj 100”, dedicat centenarului Marii Uniri.
Alte proiecte prevăzute în buget se referă la reabilitarea unor poduri, construirea a două noi creşe şi modernizarea a două grădiniţe din fonduri europene, realizarea unor parcuri noi, amenajarea malurilor Someşului sau reabilitarea Turnului Pompierilor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

SAP își mărește echipa de specialiști IT de la Timișoara

Articolul următor

The MIPIM Awards 2018 finalists

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share