Cluj Ultimele stiri

Misiune economică în Iordania, organizată la Cluj, sub patronajul Casei Regale a României

Consiliul Judetean Cluj a gazduit marti o intalnire de lucru in cadrul careia au fost analizate o serie de aspecte referitoare la organizarea unei misiuni economice in Iordania. Beneficiind de patronajul Casei Regale a Romaniei, misiunea succeda celor deja organizate cu succes in Republica Moldova si Germania. La sedinta desfasurata la sediul forului administrativ judetean au participat, alaturi de vicepresedintele Vakar Istvan si de conducerea Asociatiei ClujToday – organizatoare a misiunii, reprezentanti ai diferitelor companii private din judetul Cluj interesate sa dezvolte afaceri in lumea araba si ai clusterelor specializate in domeniul agro-alimentar, IT si al energiilor regenerabile.
„Imi doresc ca un numar cat mai mare de agenti economici din judet sa se alature echipei care tocmai se formeaza, in asa fel incat sa putem prezenta iordanienilor cele mai bune produse si servicii clujene. Clujul poate fi pentru iordanieni o buna poarta de intrare pe piata Uniunii Europene in timp ce ei pot facilita accesul companiilor romanesti la procesul de reconstructie a Siriei si Irakului” a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean, Vakar Istvan.
Misiunea va avea loc in perioada 16-20 aprilie a.c., la Amman si va incuraja intalniri directe intre companiile iordaniene si posibilii investitori din Romania. Importanta ei e data de faptul ca Iordania este o tara care, desi este situata intr-o regiune afectata de conflicte, este extrem de stabila si cu o crestere economica constanta. Totodata, miza misiunii economice e data inclusiv de faptul ca Regatul Hasemit poate constitui o poarta de intrare pe pietele de mare anvergura din zona precum Arabia Saudita, Irak si Siria.
In ceea ce priveste interesul iordanienilor pentru colaborarea cu operatorii economici romani, unul dintre principalele domenii de colaborare avute in vedere este agricultura, respectiv exporturile romanesti de cereale, animale vii si carne, dar si importul de legume si fructe iordaniene, cel putin pe durata sezonului rece, cand producatorii interni nu au recolte. Totodata, este avut in vedere si exportul pe piata iordaniana de produse alimentare procesate – ulei de floarea soarelui, branzeturi, conserve de legume, fructe, carne si preparate din carne. In acelasi timp, prezinta interes pentru firmele iordaniene industria farmaceutica veterinara romaneasca. De altfel, industria farmaceutica sau para-farmaceutica iordaniana – produse obtinute din minerale din Marea Moarta – este extrem de dezvoltata, circa 70% din productie fiind destinata exportului.
Avand in vedere faptul ca firmele iordaniene specializate in IT sunt cele mai dezvoltate din regiune si peste doua treimi din web-site-urile in limba araba sunt create si administrate de companii iordaniene, sectorul IT constituie un alt segment de interes pentru colaborarea bilaterala. In acest context, Iordania poate constitui o sursa de forta de munca inalt calificata la un pret accesibil pentru firmele romanesti iar prin demararea de colaborari cu firmele iordaniene de profil se poate ajunge la proiecte comune destinate tertelor piete, in special tarilor din Golf, cu care firmele din Regatul Hasemit au relatii stranse.
Turismul este un alt domeniu de interes, avand in vedere faptul ca in Regatul Hasemit exista o multitudine de atractii turistice, de la celebra Petra sau Wady Rum la cele religioase – Locul botezului Mantuitorului, Locul taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul, Mausoleul Sfantului Gheorghe, Muntele Nebo si chiar cea mai veche biserica din lume, precum si Marea Moarta sau Marea Rosie unde clima permite concedii in afara sezonului estival de la noi.
Nu in ultimul rand, domeniul energetic se afla pe lista posibilelor domenii de cooperare romano-iordaniene, cu atat mai mult cu cat mare parte din reteaua electrica nationala a Iordaniei a fost construita de societati romanesti iar reputatia lucratorilor romani este una excelenta. Iordania este interesata de energia electrica obtinuta din resurse regenerabile – energie solara si eoliana, pe care o dezvolta masiv, astfel ca firmele romanesti ar putea fi implicate in acest proces de extindere a surselor de energie regenerabila. Avantajele sunt legate de ofertarea unui pret de aproximativ trei ori mai mic decat pretul practicat in Europa dar si de clima, numarul de zile insorite fiind foarte mare in comparatie cu cel din regiunea noastra.
Sursa foto: otnemea.com

Related posts

Cluj Napoca: Studii pentru metrou şi tren metropolitan, investiții de peste 9 mil. euro

Stefana Muresan

UBB Cluj, peste 12.000 de locuri disponibile în sesiunea de toamnă

redactia

Rezultatele campaniei Best European Destinations: Sibiul, pe locul 6

Papuc Irina

Analiză: Relansarea economică depinde de stimularea investițiilor străine directe și a exporturilor

Ion Surdu

Banca Transilvania, ofertă pentru clienții Bancpost care au credite în franci elvețieni cu garanții imobiliare

Stefana Muresan

Al cincilea pod peste râul Someș, construit între Seini și Apa

Stefana Muresan

Managerii și contabilii clujeni, învățați cum să se păzească de fisc

Nora Dumitrescu

Prime Kapital va construi un centru comercial pe terenul fostei fabrici Armătura Zalău

redactia

Ian Worboys, CEO-ul P3 Logistic Parks, lansează prima carte pentru copii în memoria fiului său

redactia

Tarom, dar special pentru toţi copiii pasageri

redactia

Robot de procesare a facturilor, creat de Life Is Hard

Nora Dumitrescu

Aplicație care scapă clienții de spălatul rufelor, lansată în București: investiția inițială – 300.000 euro

Papuc Irina

Loturile 3 şi 4 ale Autostrăzii Lugoj – Deva: lucrările vor fi finalizate la termen

Stefana Muresan

CBRE România Flash Call: Impactul COVID-19 pe piața imobiliară se va resimți în al doilea trimestru. Măsurile de siguranță și tehnologia sunt pe agenda tuturor

Papuc Irina

Rezolvarea problemei exodului creierelor și a instabilității economice prin branding

Ligia Voro

Reff & Asociații | Deloitte Legal România și Waltmann lansează prima Soluție de Evaluare 360, din punct de vedere medical, tehnic și juridic, dedicată spațiilor de birouri și centrelor comerciale

Papuc Irina

Cosmopolis ajunge la 4.100 de locuințe finalizate și peste 10.000 de locuitori după investiții cumulate de peste 350 de milioane de euro

Papuc Irina

Bani de la Guvern pentru platforma industrială Simeria și pentru Aeroportul Internațional Baia Mare

Stefana Muresan

Leoni caută 100 de oameni pentru fabrica de cablaje auto din Beiuș

redactia

Grupul OMV Petrom, profit net de 854 milioane de lei, în creştere cu 38%, în T1

Stefana Muresan

Mindspace opens its first offices in Romania

Ionut Oprea

Salina Turda a înregistrat un nou record de turiști, de aproape 690000: numărul ar putea crește în acest an

redactia

Castelul Thobias este scos din nou la licitație. Prețul de pornire: 62.500 euro

Papuc Irina

Nouă oferte pentru tronsonul de autostradă Sibiu-Boița; valoarea estimată a proiectului, 765,84 milioane de lei

Stefana Muresan

Leave a Comment