Cluj Ultimele stiri

Misiune economică în Iordania, organizată la Cluj, sub patronajul Casei Regale a României

Consiliul Judetean Cluj a gazduit marti o intalnire de lucru in cadrul careia au fost analizate o serie de aspecte referitoare la organizarea unei misiuni economice in Iordania. Beneficiind de patronajul Casei Regale a Romaniei, misiunea succeda celor deja organizate cu succes in Republica Moldova si Germania. La sedinta desfasurata la sediul forului administrativ judetean au participat, alaturi de vicepresedintele Vakar Istvan si de conducerea Asociatiei ClujToday – organizatoare a misiunii, reprezentanti ai diferitelor companii private din judetul Cluj interesate sa dezvolte afaceri in lumea araba si ai clusterelor specializate in domeniul agro-alimentar, IT si al energiilor regenerabile.
„Imi doresc ca un numar cat mai mare de agenti economici din judet sa se alature echipei care tocmai se formeaza, in asa fel incat sa putem prezenta iordanienilor cele mai bune produse si servicii clujene. Clujul poate fi pentru iordanieni o buna poarta de intrare pe piata Uniunii Europene in timp ce ei pot facilita accesul companiilor romanesti la procesul de reconstructie a Siriei si Irakului” a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean, Vakar Istvan.
Misiunea va avea loc in perioada 16-20 aprilie a.c., la Amman si va incuraja intalniri directe intre companiile iordaniene si posibilii investitori din Romania. Importanta ei e data de faptul ca Iordania este o tara care, desi este situata intr-o regiune afectata de conflicte, este extrem de stabila si cu o crestere economica constanta. Totodata, miza misiunii economice e data inclusiv de faptul ca Regatul Hasemit poate constitui o poarta de intrare pe pietele de mare anvergura din zona precum Arabia Saudita, Irak si Siria.
In ceea ce priveste interesul iordanienilor pentru colaborarea cu operatorii economici romani, unul dintre principalele domenii de colaborare avute in vedere este agricultura, respectiv exporturile romanesti de cereale, animale vii si carne, dar si importul de legume si fructe iordaniene, cel putin pe durata sezonului rece, cand producatorii interni nu au recolte. Totodata, este avut in vedere si exportul pe piata iordaniana de produse alimentare procesate – ulei de floarea soarelui, branzeturi, conserve de legume, fructe, carne si preparate din carne. In acelasi timp, prezinta interes pentru firmele iordaniene industria farmaceutica veterinara romaneasca. De altfel, industria farmaceutica sau para-farmaceutica iordaniana – produse obtinute din minerale din Marea Moarta – este extrem de dezvoltata, circa 70% din productie fiind destinata exportului.
Avand in vedere faptul ca firmele iordaniene specializate in IT sunt cele mai dezvoltate din regiune si peste doua treimi din web-site-urile in limba araba sunt create si administrate de companii iordaniene, sectorul IT constituie un alt segment de interes pentru colaborarea bilaterala. In acest context, Iordania poate constitui o sursa de forta de munca inalt calificata la un pret accesibil pentru firmele romanesti iar prin demararea de colaborari cu firmele iordaniene de profil se poate ajunge la proiecte comune destinate tertelor piete, in special tarilor din Golf, cu care firmele din Regatul Hasemit au relatii stranse.
Turismul este un alt domeniu de interes, avand in vedere faptul ca in Regatul Hasemit exista o multitudine de atractii turistice, de la celebra Petra sau Wady Rum la cele religioase – Locul botezului Mantuitorului, Locul taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul, Mausoleul Sfantului Gheorghe, Muntele Nebo si chiar cea mai veche biserica din lume, precum si Marea Moarta sau Marea Rosie unde clima permite concedii in afara sezonului estival de la noi.
Nu in ultimul rand, domeniul energetic se afla pe lista posibilelor domenii de cooperare romano-iordaniene, cu atat mai mult cu cat mare parte din reteaua electrica nationala a Iordaniei a fost construita de societati romanesti iar reputatia lucratorilor romani este una excelenta. Iordania este interesata de energia electrica obtinuta din resurse regenerabile – energie solara si eoliana, pe care o dezvolta masiv, astfel ca firmele romanesti ar putea fi implicate in acest proces de extindere a surselor de energie regenerabila. Avantajele sunt legate de ofertarea unui pret de aproximativ trei ori mai mic decat pretul practicat in Europa dar si de clima, numarul de zile insorite fiind foarte mare in comparatie cu cel din regiunea noastra.
Sursa foto: otnemea.com

Related posts

Primul workshop din Vestul țării despre blockchain la UVT

Ligia Voro

PwC România: Măsurile implementate de România pentru a reducere emisiile de gaze cu efect de seră în transporturi

A. I.

Transalpina se închide sâmbătă și duminică, între Novaci și Rânca!

Ligia Voro

Guvern: Accesul pe piaţa externă a IMM-urilor, susţinut de la bugetul de stat

Stefana Muresan

Grupul japonez Asahi, investiții de 22 de mil. de euro în fabricile de bere din Timișoara și Brașov

Stefana Muresan

O nouă piață digitală internațională dedicată jucătorilor din sectorul agricol, lansată

Ligia Voro

Șantierele drumurilor naționale din Bihor călcate de ministrul Lucian Bode

Traian Dan

Muncitorilor de la Silcotub li se verifică temperatura la poarta fabricii

Nora Dumitrescu

BANDAI NAMCO ENTERTAINMENT SE MUTA IN ORHIDEEA TOWERS

Stefana Muresan

Grupul Transavia din Alba creşte 40 de milioane de păsări pe an şi produce 70.000 de tone de carne de pui

redactia

Banii europeni vin să salveze comorile de la ansamblul daco-roman Tirighina – Barboși

redactia

Două companii din Sibiu au început să producă măști, halate și capișoane. Spitalul din Sibiu a făcut prima comandă

Ion Surdu

ABSL invites you to Iași Business Mixer 2019 on September 19th

Ligia Voro

Premieră în industria brașoveană: Compania Elmas va produce două macarale pentru sarcini de 150 și 360 tone

Ion Surdu

Credit de 4 milioane de euro de la BRD pentru fabrica Aramis

Nora Dumitrescu

PORR Construct, desemnat antreprenor general al Vox Vertical Village

Stefana Muresan

Aradul investește 35 mil. euro în reabilitarea zonei centrale

Stefana Muresan

CFR SA, proiect finanțat din fonduri europene

Stefana Muresan

Socar va prelua șase benzinării Aral din zona Transilvaniei

Nora Dumitrescu

UBB, prima universitate din România în clasamentul URAP

redactia

Alfredo Seafood: Piața locală de pește crește cu circa 10% în 2018

Stefana Muresan

Cluj: Piste de biciclete pe teritoriul a trei localități, printr-un proiect european de 200.000 de euro

Stefana Muresan

Grupul Grampet a intrat într-un consorţiu care va deschide o rută navală între porturile Constanţa şi Batumi/Poti

Papuc Irina

Facturone, în sprijinul firmelor

Ligia Voro

Leave a Comment