Cluj Ultimele stiri

Misiune economică în Iordania, organizată la Cluj, sub patronajul Casei Regale a României

Consiliul Judetean Cluj a gazduit marti o intalnire de lucru in cadrul careia au fost analizate o serie de aspecte referitoare la organizarea unei misiuni economice in Iordania. Beneficiind de patronajul Casei Regale a Romaniei, misiunea succeda celor deja organizate cu succes in Republica Moldova si Germania. La sedinta desfasurata la sediul forului administrativ judetean au participat, alaturi de vicepresedintele Vakar Istvan si de conducerea Asociatiei ClujToday – organizatoare a misiunii, reprezentanti ai diferitelor companii private din judetul Cluj interesate sa dezvolte afaceri in lumea araba si ai clusterelor specializate in domeniul agro-alimentar, IT si al energiilor regenerabile.
„Imi doresc ca un numar cat mai mare de agenti economici din judet sa se alature echipei care tocmai se formeaza, in asa fel incat sa putem prezenta iordanienilor cele mai bune produse si servicii clujene. Clujul poate fi pentru iordanieni o buna poarta de intrare pe piata Uniunii Europene in timp ce ei pot facilita accesul companiilor romanesti la procesul de reconstructie a Siriei si Irakului” a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean, Vakar Istvan.
Misiunea va avea loc in perioada 16-20 aprilie a.c., la Amman si va incuraja intalniri directe intre companiile iordaniene si posibilii investitori din Romania. Importanta ei e data de faptul ca Iordania este o tara care, desi este situata intr-o regiune afectata de conflicte, este extrem de stabila si cu o crestere economica constanta. Totodata, miza misiunii economice e data inclusiv de faptul ca Regatul Hasemit poate constitui o poarta de intrare pe pietele de mare anvergura din zona precum Arabia Saudita, Irak si Siria.
In ceea ce priveste interesul iordanienilor pentru colaborarea cu operatorii economici romani, unul dintre principalele domenii de colaborare avute in vedere este agricultura, respectiv exporturile romanesti de cereale, animale vii si carne, dar si importul de legume si fructe iordaniene, cel putin pe durata sezonului rece, cand producatorii interni nu au recolte. Totodata, este avut in vedere si exportul pe piata iordaniana de produse alimentare procesate – ulei de floarea soarelui, branzeturi, conserve de legume, fructe, carne si preparate din carne. In acelasi timp, prezinta interes pentru firmele iordaniene industria farmaceutica veterinara romaneasca. De altfel, industria farmaceutica sau para-farmaceutica iordaniana – produse obtinute din minerale din Marea Moarta – este extrem de dezvoltata, circa 70% din productie fiind destinata exportului.
Avand in vedere faptul ca firmele iordaniene specializate in IT sunt cele mai dezvoltate din regiune si peste doua treimi din web-site-urile in limba araba sunt create si administrate de companii iordaniene, sectorul IT constituie un alt segment de interes pentru colaborarea bilaterala. In acest context, Iordania poate constitui o sursa de forta de munca inalt calificata la un pret accesibil pentru firmele romanesti iar prin demararea de colaborari cu firmele iordaniene de profil se poate ajunge la proiecte comune destinate tertelor piete, in special tarilor din Golf, cu care firmele din Regatul Hasemit au relatii stranse.
Turismul este un alt domeniu de interes, avand in vedere faptul ca in Regatul Hasemit exista o multitudine de atractii turistice, de la celebra Petra sau Wady Rum la cele religioase – Locul botezului Mantuitorului, Locul taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul, Mausoleul Sfantului Gheorghe, Muntele Nebo si chiar cea mai veche biserica din lume, precum si Marea Moarta sau Marea Rosie unde clima permite concedii in afara sezonului estival de la noi.
Nu in ultimul rand, domeniul energetic se afla pe lista posibilelor domenii de cooperare romano-iordaniene, cu atat mai mult cu cat mare parte din reteaua electrica nationala a Iordaniei a fost construita de societati romanesti iar reputatia lucratorilor romani este una excelenta. Iordania este interesata de energia electrica obtinuta din resurse regenerabile – energie solara si eoliana, pe care o dezvolta masiv, astfel ca firmele romanesti ar putea fi implicate in acest proces de extindere a surselor de energie regenerabila. Avantajele sunt legate de ofertarea unui pret de aproximativ trei ori mai mic decat pretul practicat in Europa dar si de clima, numarul de zile insorite fiind foarte mare in comparatie cu cel din regiunea noastra.
Sursa foto: otnemea.com

Related posts

S-a încheiat campania de solicitare a subvențiilor APIA: în 2020 sunt mai puține cereri, dar pentru o suprafață agricolă mai mare

Ion Surdu

Sprijin guvernamental de 25.000 lei pentru participarea la târguri si expoziţii internaţionale

redactia

Aproape 21 miliarde de euro pentru agricultură, cum îi cheltuim

Ligia Voro

Sonimpex Topoloveni a lansat un nou produs

Ligia Voro

Raul Felix Hodoș, președinte SOROCAPP, despre efectul GDPR: “Se schimbă cu totul ideea de marketing în domeniu”

Ligia Voro

Cele mai performante companii din Bistrița-Năsăud, recompensate în cadrul Galei festive Topul Firmelor 2017

Stefana Muresan

Ryanair lansează primele zboruri din Cluj

Stefana Muresan

O companie chineză investește 10 mil. dolari într-o fabrică în Hunedoara

Stefana Muresan

Retargeting.biz adoptă noi sisteme de pricing

Ligia Voro

Educația pacienților și a personalului medical privind fibroza idiopatică, necesară

Transilvania Business

Statele din afara Uniunii Europene vor finanța Muzeul Transilvaniei din Cluj

Nora Dumitrescu

FANUC la EMO 2019 – Sisteme automatizate şi integrate în cel mai mare stand expoziţional

Ionel Albu

Certificatele de urbanism vor fi obținute pe internet în Baia Mare

Nora Dumitrescu

ADR Vest – 20 de ani de la înființare

Stefana Muresan

Conferința și expoziția RoBuild 2018 – CONCRETE EDITION

redactia

Primarii învață cum să aibă o administrație inteligentă

Nora Dumitrescu

Timișoara: Spitalul Première, investiții de 8 milioane de euro până la finalul anului 2018

Stefana Muresan

CJ Alba, împrumut de 7 milioane de euro pentru finalizarea unor lucrări de infrastructură

Stefana Muresan

Signature Brașov: Parterul unui bloc, montat în opt ore

Stefana Muresan

Profesorul Mircea Miclea despre viitorul educației și pieței muncii: elevii vor avea nevoie de 4 meta-competențe, vor apărea domenii de neimaginat și vor dispărea profesii

redactia

40 de noi statii de reincarcare pentru masini electrice, prin implicarea BMW, Nissan, MOL si E.ON

Stefana Muresan

Astra Vagoane Călători din Arad caută încă 200 de oameni. Câștigă piața internă

redactia

Scala Center, ”orașul” din inima Clujului, ridicat cu peste 30 milioane de euro

Stefana Muresan

FOTO-VIDEO: Fundația Groupe Renault România alături de pompieri

Ligia Voro

Leave a Comment