Fermierii ar putea beneficia de garanţii de stat în procent de 80% din valoarea creditului de producţie pentru procesarea produselor şi realizarea producţiilor agricole, începând din 2018, potrivit Programului de guvernare 2018 – 2020. De asemenea, începând din acest an, fermierii români ar urma să beneficieze de eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate şi impozit zero pentru tractoare şi utilaje agricole.
„Programul de stimulare a producţiei vegetale, zootehnice şi a acvaculturii prevede înfiinţarea unui credit de dezvoltare a afacerii cu garanţii de stat, respectiv acordarea de garanţii de stat în procent de 80% din valoarea creditului de producţie pentru: realizarea producţiei agricole şi procesarea produselor agricole, realizarea investiţiilor cu finanţare europeană, realizarea altor investiţii în ferme şi achiziţia de teren agricol”, se arată în Programul de guvernare 2018 – 2020.
Dobânda pentru un astfel de credit de dezvoltare este de 2% peste dobânda ROBOR la un an, iar plafonul maxim de creditare este de 3 milioane euro.
Durata programului se va întinde pe 8 ani, iar beneficiarii vor fi 10.000 de societăţi din agricultură, zootehnie şi acvacultură.
Potrivit documentului, efectele acestei măsuri sunt creşterea producţiei şi calităţii acesteia, sporirea volumului de marfă destinată pieţei interne şi externe, cu impact pozitiv asupra produsului intern brut şi a creşterii veniturilor la bugetul de stat.
De asemenea, începând din 2018, fermierii români vor beneficia de eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate şi impozit zero pentru tractoare şi utilaje agricole, însă aceste măsuri vor fi luate de Ministerul Finanţelor Publice.
Cadastrarea de către stat a tuturor terenurilor agricole până în anul 2020, măsură care aparţine de MDRAP, reducerea cotei de TVA de la 9% cât este în prezent, la 5% pentru cele mai importante inputuri – livrarea de îngrăşăminte şi de pesticide utilizate în agricultura, seminţe şi alte produse destinate însămânţării sau plantării, precum şi prestări de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol sunt alte măsuri prevăzute în programul de guvernare la capitolul politici agricole.
Începând cu 2018, vor fi alocate 264 de milioane de euro timp de 4 ani pentru revitalizarea activităţii liceelor agricole, astfel încât acestea să fie ancorate în realitatea practică şi cea productivă, iar pregătirea profesională din domeniu să se realizeze printr-o politică coerentă care să răspundă cerinţelor sectorului agricol.
Măsura ar putea preveni închiderea liceelor agricole din cauza lipsei infrastructurii de învăţământ şi interesului scăzut al elevilor. Programul se va întinde pe 4 ani, iar beneficiarii vor fi 33 licee agricole.
Efectele estimate sunt: asigurarea investiţiilor în clădiri şi dotarea acestora, necesare pregătirii profesionale a elevilor, atragerea elevilor către meseriile din sectorul agricol, asigurarea unei forţe de muncă calificate pentru fermieri.
Citește și:
Primul robot ospătar din Transilvania lucrează la Baia Mare
Antreprenorul băimărean Sorin Orzac l-a pus la treabă în braseria sa din centrul vechi al orașului. Un robot…
8 decembrie 2023
Varianta ocolitoare Sânmartin – primele grinzi montate la pasajul de pe Centura Oradea
Joi, 7 decembrie 2023, au început lucrările de montare ale grinzilor de la pasajul rutier suprateran peste centura…
8 decembrie 2023
Topul județelor în care cele mai multe firme și-au sistat activitatea. Analiză Transilvania Business
E tot mai greu să fii antreprenor în România. Asta ne arată datele pe ultimele 10 luni din…
8 decembrie 2023
Se profilează un hub de produse cosmetice inovative la Cluj
O colaborare între patru țări a fost inițiată pentru identificarea de teme de cercetare de interes pentru industria…
7 decembrie 2023
M Core preia două parcuri de retail din Maramureș
Complexele comerciale din județ fac parte dintr-o tranzacție de 219 milioane de euro între investitori din Belgia și…
7 decembrie 2023
Mizele fondurilor de investiții în 2024: energia și băncile
Administratorii lor vor direcționa banii investitorilor mai ales către sectoarele energetic și financiar-bancar, dar și spre transportul maritim,…
7 decembrie 2023
Clujenii de la T@book au pătruns în finala regională a Global Startup Awards
Startup-ul clujean vrea să crească gradul de alfabetizare prin promovarea unei culturi a lecturii. T@book este finalistă regională,…
7 decembrie 2023
12 mari proiecte, peste 130 milioane euro, implementate cu ajutorul ADR Vest în Arad
Bilanțul a fost făcut de președintele CJ Arad, Iustin Cionca, prezent la recenta aniversare de la Timișoara, a…
7 decembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
