Agricultura Ultimele stiri

Credit de dezvoltare pentru fermieri, impozit zero pe terenurile lucrate și 264 mil. de euro pentru revitalizarea liceelor agricole

Fermierii ar putea beneficia de garanţii de stat în procent de 80% din valoarea creditului de producţie pentru procesarea produselor şi realizarea producţiilor agricole, începând din 2018, potrivit Programului de guvernare 2018 – 2020. De asemenea, începând din acest an, fermierii români ar urma să beneficieze de eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate şi impozit zero pentru tractoare şi utilaje agricole.
„Programul de stimulare a producţiei vegetale, zootehnice şi a acvaculturii prevede înfiinţarea unui credit de dezvoltare a afacerii cu garanţii de stat, respectiv acordarea de garanţii de stat în procent de 80% din valoarea creditului de producţie pentru: realizarea producţiei agricole şi procesarea produselor agricole, realizarea investiţiilor cu finanţare europeană, realizarea altor investiţii în ferme şi achiziţia de teren agricol”, se arată în Programul de guvernare 2018 – 2020.
Dobânda pentru un astfel de credit de dezvoltare este de 2% peste dobânda ROBOR la un an, iar plafonul maxim de creditare este de 3 milioane euro.
Durata programului se va întinde pe 8 ani, iar beneficiarii vor fi 10.000 de societăţi din agricultură, zootehnie şi acvacultură.
Potrivit documentului, efectele acestei măsuri sunt creşterea producţiei şi calităţii acesteia, sporirea volumului de marfă destinată pieţei interne şi externe, cu impact pozitiv asupra produsului intern brut şi a creşterii veniturilor la bugetul de stat.
De asemenea, începând din 2018, fermierii români vor beneficia de eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate şi impozit zero pentru tractoare şi utilaje agricole, însă aceste măsuri vor fi luate de Ministerul Finanţelor Publice.
Cadastrarea de către stat a tuturor terenurilor agricole până în anul 2020, măsură care aparţine de MDRAP, reducerea cotei de TVA de la 9% cât este în prezent, la 5% pentru cele mai importante inputuri – livrarea de îngrăşăminte şi de pesticide utilizate în agricultura, seminţe şi alte produse destinate însămânţării sau plantării, precum şi prestări de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol sunt alte măsuri prevăzute în programul de guvernare la capitolul politici agricole.
Începând cu 2018, vor fi alocate 264 de milioane de euro timp de 4 ani pentru revitalizarea activităţii liceelor agricole, astfel încât acestea să fie ancorate în realitatea practică şi cea productivă, iar pregătirea profesională din domeniu să se realizeze printr-o politică coerentă care să răspundă cerinţelor sectorului agricol.
Măsura ar putea preveni închiderea liceelor agricole din cauza lipsei infrastructurii de învăţământ şi interesului scăzut al elevilor. Programul se va întinde pe 4 ani, iar beneficiarii vor fi 33 licee agricole.
Efectele estimate sunt: asigurarea investiţiilor în clădiri şi dotarea acestora, necesare pregătirii profesionale a elevilor, atragerea elevilor către meseriile din sectorul agricol, asigurarea unei forţe de muncă calificate pentru fermieri.

Related posts

Prima ședință de consiliu local în sistem videoconferință

Nora Dumitrescu

CEC Bank – Creditul punte, pentru beneficiarii Măsurii 14T

Stefana Muresan

Investițiile la fabrica de bere de la Brașov continuă: Japonezii de la Asahi vor să construiască o nouă secție de îmbuteliere

Papuc Irina

Târgul Produs de Cluj de la Deva, o reușită

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] UMCH: University Targu Mures Medical Campus Hamburg

Transilvania Business

Nemții de la Dalli, cu fabrica în Timișoara, ”curăță” mai bine de o treime din piaţa de detergenți

Stefana Muresan

VO Bacău – lucrările au început cu 4 luni mai devreme 

Ligia Voro

Clujenii sunt invitați să petreacă o noapte albă în compania artei contemporane

Ligia Voro

Viața merge înainte! ,,O pădure cât o țară” – Oradea plantează pe timp de pandemie

Traian Dan

Transportatorul International Alexander din Arad a ajuns la afaceri de 70 mil. euro în 2018

Stefana Muresan

ADR Vest: Prelungire cu 3 luni a apelurilor din axa 4 destinate municipiilor reședință de județ

redactia

Primul spital privat cu servicii integrate, Regina Maria, aproape finalizat. Investiție de peste 15 mil. euro

redactia

Producătorii de legume au la dispoziție de astăzi o platformă online, ce le facilitează accesul către marii relaileri

Papuc Irina

Liderii din industria mobilei – Aramis Invest, Taparo și Ecolor – au ales soluțiile NTT DATA Romania

Stefana Muresan

Interviu cu ing. Vasile Maier, director general Apă Canal Sibiu: „Am adus infrastructura de apă-canal din Sibiu în secolul XXI”

Ion Surdu

Investiții de 12 mil. euro în Parcul Industrial Eurobusiness II din Oradea

redactia

Eurostat: printre statele unde industria este cea mai semnificativă activitate economică

Papuc Irina

CNIPMMR propune debirocratizarea și digitalizarea Legii societăţilor nr.31/1990

Traian Dan

STUDIU Brașovul, pe locul 5 în topul investițiilor IT, cu 3% din totalul business-ului din domeniu

Papuc Irina

Bihoreanul Zoltan Teszari, pe locul șase în Topul celor mai bogați români

Traian Dan

Compania Canadiană Celestica face concedieri colective la Borş

Traian Dan

ClusteRO solicită o intervenție a statului în economie de aproximativ 15% din PIB

Ligia Voro

Borsec, Gerovital și Arctic, pe primele poziții în top 100 cele mai puternice branduri românești 2017

Stefana Muresan

Maramureșul va accesa bani europeni pentru gestionarea deșeurilor

Nora Dumitrescu

Leave a Comment