Analize Ultimele stiri

SMARTREE Workforce Index: 2017 a adus o creștere de 12% a numărului de angajări și de 11% a bonusurilor medii acordate în mediul privat

Potrivit Smartree Workforce Index, o analiză realizată de Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR, în 2017 s-au înregistrat cu 12% mai mulți angajați în companiile private și bonusuri medii în creștere cu 11%, comparativ cu anul precedent.
De asemenea, Smartree Workforce Index mai arată că bunăstarea totală a angajaților a crescut anul trecut cu 7%, comparativ cu 2016, iar starea economiei s-a îmbunătățit cu un procent similar, de 7%, în același interval de timp.
„Anul trecut a fost unul bun pentru economia românească din perspectiva angajărilor, dovadă creșterea numărului de angajați la nivel național. Acest lucru a avut la bază pe de o parte deschideri de birouri, centre logistice, fabrici și noi unități de producție ale investitorilor străini în țara noastră, dar și o extindere a operațiunilor companiilor deja prezente în România. Pe lângă dificultățile întâmpinate în cadrul proceselor de recrutare, angajatorii s-au confruntat în continuare și cu provocarea de a menține o retenție bună a angajaților, drept urmare numeroase companii au fost nevoite să crească salariile sau să îmbunătățească sistemul de bonusare”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.
Astfel, conform statisticilor Smartree, numărul de angajați a crescut, în medie, cu 12% în 2017 față de anul precedent. Evoluțiile din cele patru trimestre au fost relativ uniforme, cu procente de creștere de puțin peste 13%, în primul și cel de-al doilea trimestru, respectiv 10% și 11% pe ultimele două trimestre, comparativ cu perioadele similare din 2016.
Potrivit datelor companiei, angajări s-au înregistrat în toate domeniile de activitate, cu preponderență în telecomunicații, servicii finaciare, audit și consultanță, pharma, producție componente auto, servicii de tip BPO, dezvoltare software, servicii digitale și consultanță IT. Tendința de creștere a numărului de angajați s-a bazat, în principal, pe climatul macroeconomic favorabil, respectiv creșterea economică înregistrată pe parcursul anului trecut. Această creștere s-a reflectat inclusiv în rata șomajului, indicator a cărui valoare a ajuns la minimul istoric al ultimilor ani.
În 2017, tot mai mulți angajatori s-au adaptat cerințelor și nevoilor salariaților și, conform statisticilor Smartree, au crescut beneficiile extra salariale, în medie, cu aproximativ 11% față de anul 2016. Cea mai mare creștere, de 24%, s-a înregistrat în cel de-al doilea trimestru din 2017, urmată de creșteri de 10%, în medie, pentru următoarele șase luni.
„Observăm că tot mai multe companii fac eforturi pentru a menține o retenție ridicată și pentru a-și motiva angajații să fie eficienți la locul de muncă. Astfel că, pe lângă tradiționalele beneficii, precum tichete de masă, abonamente medicale sau prime oferite la evenimente speciale, angajatorii se îndreaptă către o paletă tot mai variată de metode, printre care și conturarea unui brand de angajator cât mai solid, prin exploatarea atuurilor din propria organizație”, a adăugat Adrian Stanciu.
Bunăstarea angajaților a crescut cu 7% în 2017
Evoluția pozitivă a sistemului de bonusare se poate observa și din creșterea indexului de bunăstare a angajaților, care s-a majorat cu 7% față de anul precedent, conform statisticilor Smartree. Indexul este, de asemenea, influențat și de situația concediilor de odihnă din piață și a concediilor medicale. Numărul de zile de concediu de odihnă a evoluat în intervalul de timp menționat cu 4%, în timp ce numărul zilelor de concediu medical luate de angajați a crescut cu un procent de 5%.
Smartree Workforce Index ia în calcul și evoluția economiei, index format din evoluția numărului de angajați și evoluția salariilor. Astfel, dacă salariile au crescut cu un procent de 2% față de anul trecut, la nivelul anului 2017 indexul ce prezintă evoluția economiei a crescut cu 7% față de 2016.
Despre Smartree
Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR, a fost înființată în anul 2000 şi oferă o gamă completă de servicii: de la salarizare, administrare de personal, analiză și raportare pentru management, recrutare, muncă temporară, până la consultanță în domeniu.
La baza serviciilor Smartree stau platforme proprietare de soluții software integrate, dedicate managementului resurselor umane.
Smartree procesează 600.000 de angajați anual și are aproape 200 de clienți, în majoritate companii multinaționale, dar și companii cu capital integral românesc. Smartree beneficiază de experiența și competențele a peste 80 de specialiști în payroll, administrare de personal și recrutare.

Related posts

Topul transportatorilor din Bistrița-Năsăud: BCVO Logistics, Aguaviva, Gazquez Transport și Filadelfia

Stefana Muresan

Timișoara: Internet gratuit în centrul orașului oferit de Continental, în parteneriat cu Orange și municipalitate

Stefana Muresan

Yardi Romania closes the lease for 3,500 sqm of office space in Record Park

Ligia Voro

APIA Bihor eliberează adeverințe fermierilor pentru accesarea de credite

Traian Dan

Bugetul Ministerului Transporturilor, suplimentat cu 5 milioane de lei pentru lucrări de urgență

Papuc Irina

Primarii de municipii au discutat cu premierul Ludovic Orban. „Realitatea bugetului este îngrijorătoare”

Papuc Irina

David Ciceo, speaker în cadrul ORAT World Summit 2018 (Londra)

Stefana Muresan

Aeroporturile regionale, blocate în proiect

Nora Dumitrescu

Biciclete și trotinete electrice marca Pegas, lansate la Electric Castel

Stefana Muresan

Parteneriat la Sibiu: Dent Estet și Polisano oferă investigații stomatologice prin pachetul One Day Check-Up

Papuc Irina

Complexurile de sport din micile orașele ale Transilvaniei, finanțate de stat

Nora Dumitrescu

Americanii de la Cognizant instruiesc în IT tinerii din Baia Mare

Nora Dumitrescu

Continental: Conectivitatea, standard în vehicule ca urmare a implementării la nivel european a sistemului eCall

Stefana Muresan

Chirurgie robotică la Spitalul Pelican din Oradea

Traian Dan

Investiție Dito Group, de 5,2 milioane de euro, în Parcul Industrial Oradea

Traian Dan

265 de elevi au învățat programare de la voluntari din domeniul IT

Ligia Voro

110 milioane de euro pentru Baia Mare, în 2020

Nora Dumitrescu

Tren de mare viteză Budapesta-Cluj-Bucureşti. Ungaria pregătește studiul de fezabilitate

Stefana Muresan

Licitație internațională pentru drumul ce va lega Oradea de Autostrada A3

Traian Dan

„Telemea de Sibiu” devine produs protejat în UE. Comisia Europeană a informat când se va întâmpla

Papuc Irina

Comerțul cu amănuntul, în creștere în România, față de statele UE

Papuc Irina

SEE Supply Chain & Logistics Forum & Expo, 31 octombrie @București

Ligia Voro

Programul „Plata cu PET-ul” se extinde la Oradea

Traian Dan

Incidentele cibernetice, în topul riscurilor de care companiile se tem, arată studiul anual Allianz Risk Barometer

Papuc Irina

Leave a Comment