Analize Ultimele stiri

SMARTREE Workforce Index: 2017 a adus o creștere de 12% a numărului de angajări și de 11% a bonusurilor medii acordate în mediul privat

Potrivit Smartree Workforce Index, o analiză realizată de Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR, în 2017 s-au înregistrat cu 12% mai mulți angajați în companiile private și bonusuri medii în creștere cu 11%, comparativ cu anul precedent.
De asemenea, Smartree Workforce Index mai arată că bunăstarea totală a angajaților a crescut anul trecut cu 7%, comparativ cu 2016, iar starea economiei s-a îmbunătățit cu un procent similar, de 7%, în același interval de timp.
„Anul trecut a fost unul bun pentru economia românească din perspectiva angajărilor, dovadă creșterea numărului de angajați la nivel național. Acest lucru a avut la bază pe de o parte deschideri de birouri, centre logistice, fabrici și noi unități de producție ale investitorilor străini în țara noastră, dar și o extindere a operațiunilor companiilor deja prezente în România. Pe lângă dificultățile întâmpinate în cadrul proceselor de recrutare, angajatorii s-au confruntat în continuare și cu provocarea de a menține o retenție bună a angajaților, drept urmare numeroase companii au fost nevoite să crească salariile sau să îmbunătățească sistemul de bonusare”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.
Astfel, conform statisticilor Smartree, numărul de angajați a crescut, în medie, cu 12% în 2017 față de anul precedent. Evoluțiile din cele patru trimestre au fost relativ uniforme, cu procente de creștere de puțin peste 13%, în primul și cel de-al doilea trimestru, respectiv 10% și 11% pe ultimele două trimestre, comparativ cu perioadele similare din 2016.
Potrivit datelor companiei, angajări s-au înregistrat în toate domeniile de activitate, cu preponderență în telecomunicații, servicii finaciare, audit și consultanță, pharma, producție componente auto, servicii de tip BPO, dezvoltare software, servicii digitale și consultanță IT. Tendința de creștere a numărului de angajați s-a bazat, în principal, pe climatul macroeconomic favorabil, respectiv creșterea economică înregistrată pe parcursul anului trecut. Această creștere s-a reflectat inclusiv în rata șomajului, indicator a cărui valoare a ajuns la minimul istoric al ultimilor ani.
În 2017, tot mai mulți angajatori s-au adaptat cerințelor și nevoilor salariaților și, conform statisticilor Smartree, au crescut beneficiile extra salariale, în medie, cu aproximativ 11% față de anul 2016. Cea mai mare creștere, de 24%, s-a înregistrat în cel de-al doilea trimestru din 2017, urmată de creșteri de 10%, în medie, pentru următoarele șase luni.
„Observăm că tot mai multe companii fac eforturi pentru a menține o retenție ridicată și pentru a-și motiva angajații să fie eficienți la locul de muncă. Astfel că, pe lângă tradiționalele beneficii, precum tichete de masă, abonamente medicale sau prime oferite la evenimente speciale, angajatorii se îndreaptă către o paletă tot mai variată de metode, printre care și conturarea unui brand de angajator cât mai solid, prin exploatarea atuurilor din propria organizație”, a adăugat Adrian Stanciu.
Bunăstarea angajaților a crescut cu 7% în 2017
Evoluția pozitivă a sistemului de bonusare se poate observa și din creșterea indexului de bunăstare a angajaților, care s-a majorat cu 7% față de anul precedent, conform statisticilor Smartree. Indexul este, de asemenea, influențat și de situația concediilor de odihnă din piață și a concediilor medicale. Numărul de zile de concediu de odihnă a evoluat în intervalul de timp menționat cu 4%, în timp ce numărul zilelor de concediu medical luate de angajați a crescut cu un procent de 5%.
Smartree Workforce Index ia în calcul și evoluția economiei, index format din evoluția numărului de angajați și evoluția salariilor. Astfel, dacă salariile au crescut cu un procent de 2% față de anul trecut, la nivelul anului 2017 indexul ce prezintă evoluția economiei a crescut cu 7% față de 2016.
Despre Smartree
Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR, a fost înființată în anul 2000 şi oferă o gamă completă de servicii: de la salarizare, administrare de personal, analiză și raportare pentru management, recrutare, muncă temporară, până la consultanță în domeniu.
La baza serviciilor Smartree stau platforme proprietare de soluții software integrate, dedicate managementului resurselor umane.
Smartree procesează 600.000 de angajați anual și are aproape 200 de clienți, în majoritate companii multinaționale, dar și companii cu capital integral românesc. Smartree beneficiază de experiența și competențele a peste 80 de specialiști în payroll, administrare de personal și recrutare.

Related posts

XPN Live: Antreprenoriatul și soluțiile IT în era post COVID-19

A. I.

BNR a aprobat noua conducere executivă a CEC Bank

Papuc Irina

Studium Green, dublă nominalizare la SEE Property Awards

A. I.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, proiect european de peste 2 milioane euro

Stefana Muresan

Fermierii sălăjeni vor acces la cele mai bune standuri din piețe

Nora Dumitrescu

Cât importă și cât exportă fiecare județ din țară

Stefana Muresan

Colliers a consiliat Nepi Rockcastle în vânzarea strategică a portofoliului de birouri pentru peste 300 milioane euro

Papuc Irina

Producătorul de vopsele Köber deschide depozite în Sibiu, Timişoara, Cluj şi Mureş

redactia

Viața merge înainte! ,,O pădure cât o țară” – Oradea plantează pe timp de pandemie

Traian Dan

Consiliul Concurenței analizează preluarea Comoserv SRL de către compania franceză SNEF

Papuc Irina

Commercial real estate must do more than merely adapt to coronavirus

Papuc Irina

Trei antreprenori din Brașov au investit 80.000 de euro într-un centru de escaladă lângă București

Papuc Irina

Noi exproprieri pentru Autostrada Transilvania, Secțiunea 2A Ogra-Câmpia Turzii

Ligia Voro

Județele Sălaj, Satu Mare și Maramureș, conectate printr-un drum modernizat

Nora Dumitrescu

Din 27 august, NEST, un nou parc de retail, deschis la Oradea pe Calea Borșului

Traian Dan

Femeile care gestionează miliarde pe piața românească – povești din real estate

Ionut Oprea

Agra’s Alba: Vom dezvolta cu 2 milioane de euro un spaţiu de producţie pentru preparate ready meal

redactia

Parcarea de 460 de locuri din centrul Oradiei, aproape de darea în folosință

Traian Dan

Schimbare istorică în clasament: Banca Transilvania a devenit cea mai mare bancă din România

Stefana Muresan

CCIA Timiș, Climate-KIC Accelerator – program de finanțare de până la 45.000 de euro

Stefana Muresan

Arad: 54 tramvaie noi, până în anul 2024

Stefana Muresan

“Hollywood” de Cluj se pregăteşte de start

redactia

Spital privat la Satu Mare, construit de un fost manager al Spitalului Judeţean

redactia

Două spitale vor fi modernizate cu aproape 10 milioane de lei de la Hidroelectrica

Papuc Irina

Leave a Comment