Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea va avea un Arheoparc in incinta Palatului Princiar al Cetatii Oradea, investiție de peste 2 mil. lei

Consiliul Local al municipiului Oradea a aprobat proiectul „Amenajarea unui Arheoparc in incinta Palatului Princiar al Cetatii Oradea, etapa de amenajare provizorie”, propus de Primaria municipiului Oradea, prin Directia de Management Proiecte cu Finantare Internationala.
Un Arheoparc se impune, in contextul descoperirilor arheologice din subsolurile corpurilor A şi B din perioada 2012 – 2015, in anul 2015 au continuat cercetarile arheologice in curtea Palatului Princiar pentru punerea in valoare a vechii catedrale gotice, ce se dezvolta pe aliniamentul ce uneşte subsolurile corpurilor sus amintite şi zona Corpului D, ocupand o parte insemnata a curţii.
Proiectul elaborat de SC Pro Arh SRL propune amenajari definitive in curtea Palatului Princiar, pentru organizarea de activitati educative, demonstrative, de odihna, loisir, spectacole artistice, spectacole de lumini laser si sunet (cu tematica istoriei cetatii) proiectate pe fatadele cladirilor si amenajari provizorii pentru punerea in valoare a vestigiilor arheologice, astfel incat in zona catedralei gotice sa poata fi reluate oricand cercetarile arheologice, fara desfacerea unor pavaje.
Amenajarea curtii, in vedeream amenajarii unui Arheoparc, cu suprafata de 4917 mp, va pune in evidenta elementele constructive ale catedralei gotice si ale corpurilor adiacente, reconstituite conform rezultatului cercetarilor arheologice. Zidurile vor fi marcate la sol cu piatra fasonata. Suprafata din interiorul si din jurul catedralei episcopale care urmeaza a se cerceta in continuare va fi finisata cu pietris compactat. De asemenea, se vor pune in valoare mormintele regale. Spatiul perimetral considerat ca nu va mai fi cercetat arheologic se va placa cu piatra cubica. in jurul copacilor se vor crea mici spatii verzi cu arbori si arbusti. Spatiul va fi dotat cu mobilier urban adecvat monumentului (panouri de informare, banci, fantani de baut apa, cosuri de gunoi). Corpurile de cladire vor fi protejate prin realizarea unei hidroizolatii si a unui dren racordat la reteaua de canalizare pluviala de incinta. Se vor monta si alimenta la reteaua de apa din incinta cetatii doua fantani de baut apa si un hidrant de incendiu.
Valoarea lucrarilor, pentru Arheoparc, a organizarii de santier, a utilajelor si dotarilor este de 2.020.050 lei fara TVA. in momentul de fata este in curs de obtinere autorizatia de construire, iar lucrarile vor demara in cursul lunii martie 2018 si vor fi executate de SC Constructorul Salard SRL.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Fabricile din Sebeș și Cugir ale Daimler vor produce componente pentru maşinile hibride din gama Mercedes-Benz

Articolul următor

Americanii de la 3Pillar Global angajează 100 de IT-iști în centrele din Cluj-Napoca, Timișoara și Iași

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share