Compania tehnologică Continental și NVIDIA au anunțat astăzi dezvoltarea comună a inteligenței artificiale (IA) pentru autovehicule autonome. Introducerea pe piață pentru funcții de nivel 3 este planificată pentru 2021.
Parteneriatul permite dezvoltarea de sisteme de calculatoare IA care cuprind de la funcții automatizate de nivel 2 până la funcții autonome complete de nivel 5, în cazul cărora autovehiculul nu are nici volan, nici pedale.
Companiile au căzut de acord să formeze echipe specifice de dezvoltare, care să lucreze în strânsă colaborare și să dezvolte soluții pentru autovehicule autonome pe baza platformei NVIDIA DRIVE. Această platformă cuprinde NVIDIA DRIVE Xavier™, cel mai performant SoC (System-on-Chip) din lume, precum și sistemul de operare NVIDIA DRIVE OS și DRIVE seturi de software AV (AV = Autonomous Vehicle, autovehicul autonom). Soluția de sistem pentru autovehicule autonome va utiliza experiența Continental în domeniul ingineriei de sistem și software pentru sisteme de siguranță cu nivel ASIL D – cel mai înalt nivel de evaluare – și va integra o serie de tehnologii cu senzori, precum radar, cameră și LIDAR 3D de înaltă rezoluție de la Continental.
Echipa din Timișoara este o parte integrată a activităților Continental de dezvoltare a conducerii automate. Printre activitățile desfășurate aici, cea mai mare parte o constituie dezvoltarea de algoritmi de modelare a mediului înconjurător, ce sunt apoi folosiți pentru conducerea automată. Odată cu începerea colaborării cu NVIDIA, echipa trebuie să intregreze și să adapteze modulele software, având la bază rețele neuronale și hardware bazate pe platforma NVIDIA DRIVE AI, având ca dată planificată de introducere pe piață anul 2021 pentru nivelul 3 de automatizare.
„Mă bucur că avem în Timișoara, colegi care sunt complet implicați în colaborarea cu partenerii de la NVIDIA, fapt ce crește gradul de responsabilitate, dar și de notorietate a inginerilor români în contextul internațional al inovării”, spune Andrei Son, Country Innovation Manager Continental România.
„Mașina viitorului va fi un calculator autonom care se deplasează pe roți. Aceasta va percepe starea autovehiculului și mediul înconjurător, va deriva posibilitățile de a acționa și va prelua comanda dacă este necesar. . Pentru aceasta este nevoie de nimic mai prejos decât de capacitatea de calcul a unui super-calculator IA”, a subliniat dr. Elmar Degenhart, președintele consiliului de administrație al Continental. „Împreună cu NVIDIA vom pune la dispoziție o soluție completă, bazată pe inteligență artificială, pentru autovehicule autonome – de la Cloud până la mașină. Oferta noastră comună de tehnologie va face posibilă o nouă dimensiune a siguranței, confortului și personalizării pentru autovehiculele viitorului“, a explicat Degenhart.
„Deținem acum toate elementele cheie pentru a aduce mașinile autonome cu inteligență artificială din cercetare și dezvoltare în producția de serie“, a explicat Jensen Huang, fondator și CEO al NVIDIA. „Noul nostru procesor DRIVE Xavier, software-ul complex NVIDIA DRIVE și abordarea Cloud-to-Car – pentru testare, validare și siguranță funcțională – combinate cu experiența și amplitudinea globală Continental vor aduce mașinile autonome pe stradă.“
În calitate de creier al sistemului Continental, NVIDIA DRIVE Xavier poate furniza 30 TOPS (trilioane de operațiuni de calcul pe secundă) pentru Deep Learning, cu un consum de energie de numai 30 de wați. Acest nivel de performanță nemaiîntâlnit este necesar pentru a executa prelucrarea unor volume mari de date de care trebuie să fie capabilă o mașină autonomă. Acest proces include utilizarea unor rețele neuronale profunde: pentru înregistrarea mediului autovehiculului, pentru înțelegerea mediului, pentru localizarea autoturismului pe o hartă HD, pentru previzionarea comportamentului și poziției altor obiecte, precum și pentru calculul dinamicii de rulare și a unei trase de rulare sigure.
Platforma deschisă NVIDIA DRIVE face posibilă cooperarea
Continental și NVIDIA vor dezvolta mai întâi funcții pentru deplasarea foarte automatizată, inclusiv înregistrarea la 360 de grade a mediului și schimbarea automată a benzii de rulare, precum și pătrunderea în trafic. În plus, sistemul va integra hărți HD, care permit autovehiculului să se localizeze singur și să pună la dispoziție actualizări ale hărților.
Experiența Continental în domeniul sistemelor de asistență pentru șofer include în special sisteme pentru camere multifuncționale, pentru camere tip fish-eye cu vedere panoramică, precum și senzori de proximitate și distanță. La acestea se mai adaugă tehnologii LiDAR 3D de înaltă rezoluție, precum și unități de comandă centrale pentru deplasarea asistată și automatizată. Prin intermediul sistemelor de asistență pentru șofer, Continental a realizat în 2016 o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de euro; în anul 2020 compania tehnologică așteaptă cifre de afaceri de peste 2,5 miliarde de euro în acest domeniu.
„Colaborarea cu NVIDIA va permite Continental să își îmbunătățească propria poziție de lider în domeniul sistemelor de asistență pentru șofer și să pună la dispoziție sisteme pentru deplasarea automatizată și autonomă la niveluri începând cu cerințele NCAP de astăzi, până la nivelul 5“, a spus Luca De Ambroggi, cercetător și director analist la IHS Markit.
Citește și:
Atlantic Council expands global presence with a new regional office in Bucharest
The Atlantic Council, one of the most influential and globally active think tanks in the United States, announced…
1 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
ASF: Valoarea tranzacțiilor în creștere pe piața de capital în T1 2025
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat astăzi raportul aferent evoluției pieței de capital din România în primul…
1 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Bateria Velionic – instalată deja în peste 200 de locuințe din România
Veltol Energy aduce inovație în stocarea energiei pentru consumatorii care vor mai mult decât statutul de prosumator. Compania…
30 iunie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Investiții
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Goldbach Group demarează un proiect de retail în cartierul Maurer Residence din Târgu Mureș
Goldbach Group, holding ce reunește opt companii care se implică activ în dezvoltarea și implementarea unor proiecte complexe…
30 iunie 2025
Biblioteca „Gheorge Șincai” se reinventează: digitalizare și cafenea literară
Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea se apropie de final, cu un stadiu de…
28 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Business de 8 miliarde lei în Arad: Ce companii au dominat economia județului în 2024
La peste 8,04 miliarde de lei se ridică cifra de afaceri pe anul 2024 a primelor 10 firme…
27 iunie 2025
Investiții de aproape 100 de milioane de lei în modernizarea a cinci parcuri orădene
În perioada următoare vor fi semnate contractele de lucrări pentru modernizarea a cinci parcuri importante din Oradea. Modernizarea…
27 iunie 2025
Infrastructură
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Antreprenorul DPB consolidează în timp record DN 68A
Compania Drumuri și Poduri Banat a finalizat, înainte de termen, lucrările la DN 68A Coșava – Margina, unul…
24 iunie 2025
Noua parcare, pe 5 niveluri, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, gata în august
Drum Asfalt (lider de asociere) și Grup Construcții Est (asociat) au ajuns cu lucrările la parcarea supraetajată de…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Turism
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Festivalul Medieval revine în perioada 4-6 iulie 2025, în Oradea
Noutățile Festivalului Medieval de la Oradea sunt bătăliile cu vikingi de pe Crișul Repede și demonstrațiile trupelor de…
20 iunie 2025
În weekend se deschide oficial sezonul de vară la Ghioroc – „Litoralul Vestului”
În cadrul unui peisaj estival, la doar câțiva kilometri de Arad, pe plaja de la Ghioroc, s-a deschis…
19 iunie 2025
,,Gusturi și tradiții DE BIHOR” în Ștei
Sâmbătă și duminică, 5 și 6 iulie 2025, va fi organizată prima ediție a evenimentului ,,Gusturi și tradiții…
19 iunie 2025
Educație
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Vicepreședintele Comisiei Europene a ajuns la Cluj
Roxana Mînzatu a analizat, la sediul celei mai mari universități din România, noul proiect european „Union of Skills”.…
28 iunie 2025
Marketing și networking pentru antreprenorii bănățeni la Connect Timișoara
Călin Biriș a fost invitat de BizzClub și Connect Timișoara să vorbească antreprenorilor bănățeni despre marketing în cele…
28 iunie 2025
Digitalizare cu fonduri europene pentru bibliotecile din județul Arad
11 biblioteci din Municipiul Arad și din județul Arad fi vor dotate cu echipamente informatice, banii provenind din…
26 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
