Conferința științifică ”Patrimoniu cultural și turism. Turism și patrimoniu cultural în regiunea transfrontalieră Banat” s-a desfășurat marți în amfiteatrul A01 al Universității de Vest din Timișoara. Conferința este parte a proiectului Local Heritage for Active Tourism in Banat – HerA, finanțat prin programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia și implementat de Universitatea de Vest din Timișoara în colaborare cu Primăria Kikinda Kikinda și Muzeul Național din Kikinda.
Intervențiile din cadrul conferinței au avut la bază în primul rând cercetările de teren desfășurate în perioada august – septembrie 2017 și ianuarie 2018 în 38 localități, dintre care 29 în România: GAL Triplex Confinium (10 localități) GAL Călugăra (8 localități) GAL Poarta Almăjului (5 localități) GAL Ținutul Gugulanilor (6 localități) și 9 în Serbia: Zona de nord (Kikinda – 3 localități) și zona de Sud (Pancevo – 6 localități). La activitatea de cercetare de teren a participat un număr total de 18 cercetători, dintre care 5 din echipa de proiect și 13 voluntari (doctoranzi sau masteranzi ai UVT). La finalul acestei activități au rezultat peste 6000 de imagini și peste 25 ore de imprimare magnetică.
În al doilea rând, intervențiile s-au bazat și pe dezbaterile în comunități organizate în ultimele două săptămâni, între 29 ianuarie și 8 februarie, după cum urmează: patru ateliere în comunitățile din arealele investigate în România (dintre care două dedicate elevilor: Școala Iablanița, Școala Măru, unul organizat cu sprijinul și dedicat comunității locale din Eftimie Murgu (Rudărie), iar ultimul dedicat ONG-urilor implicate în prezervarea patrimoniului local, cum a fost cel din Sânnicolau Mare) și două consultări cu comunitățile din Serbia pentru realizarea calendarului intercultural al Banatului și pentru dezbaterea chestiunilor hranei cu specific local (în Kikinda și Zrenjanin).
La deschiderea oficială a evenimentului au participat Domnul Vladan Tadić, Consulul General al Republicii Serbia la Timișoara, Domnul Gheorghe Dinu, Consulul General al României la Vârșeț, precum și reprezentanți din conducerea celor trei instituții partenere.
Citește și:
După parc fotovoltaic, Aeroportul din Sibiu anunță o nouă investiție: securizarea accesului auto și de persoane
După dezvoltarea unui parc fotovoltaic, Aeroportul Internațional Sibiu a anunțat un nou obiectiv de investiții ce urmează să…
27 martie 2023
Orădenii, chemați să susțină Oradea și Cetatea Oradea în competiția Destinația Anului 2023
Destinația Anului, cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, se află deja la a III-a ediție…
27 martie 2023
Startup-urile Clujului care vor să schimbe lumea. Cine s-a calificat la Innovation Labs
Faza regională a programului de preaccelerare și mentorat pentru startup-uri de tehnologie s-a derulat la complexul ABC Incubator.…
27 martie 2023
Banca Transilvania va împăduri campingul Electric Castle
Angajații grupului bancar clujean și echipa festivalului din comuna Bonțida se implică într-o acțiune de plantare în zonă.…
27 martie 2023
Universitatea din Oradea este membră a consorțiului academic EU GREEN
„Alianțele academice vor fi liantul care leagă rezultatele din învățământul superior de societate, la nivelul Uniunii Europene”, consideră…
27 martie 2023
Rata de ocupare a hotelurilor Clujului a urcat cu 5%
Utilizarea locurilor de cazare din județ s-a majorat față de începutul anului trecut, însă nu ajunge la 20%.…
27 martie 2023
Insecuritatea, una dintre cele mai mari amenințări pentru fermieri
Apa este o resursă vitală de viață și este esențială pentru creșterea și întreținerea tuturor organismelor vii. Pentru…
27 martie 2023
Pria E-commerce Payments Conference Romania on March 29th 2023
ASEMER, with the support of PRIAevents, are organizing this unique event for Romania – Pria E-commerce Payments Conference…
27 martie 2023
Zi de Zi știri economice:
