Cluj Infrastructura Investitii Ultimele stiri

Creștere de 10 ori a numărului de localități deservite de Compania de Apă Someș, compania vizează o finanțare europeană de 350 mil de euro

Devenita, in anul 2006, primul operator regional din Romania, ca urmare a deservirii concomitente a doua judete – Cluj si Salaj, Compania de Apa Somes S.A. a inregistrat in anii ce au urmat cresteri spectaculoase ale principalilor indicatori. Astfel, numarul persoanelor alimentate cu apa potabila in sistem centralizat aproape s-a dublat in timp ce numarul localitatilor deservite a crescut de aproximativ 10 ori.
Daca la nivelul anului 2006 populatia deservita numara aproape 380.000 de locuitori din municipiul Cluj-Napoca si din alte 24 de localitati rurale clujene, aria deservita in prezent de Compania de Apa Somes cuprinde un numar de 238 de localitati, respectiv opt municipii si orase precum si 230 de localitati rurale din judetele Cluj (154), Salaj (75) si Mures (loc. Valea Larga), cu o populatie totala deservita de cca. 711.000 de locuitori.
„Aceasta evolutie cu adevarat spectaculoasa se explica, in principal, prin investitiile masive pe care le-am realizat in tot acest timp. Desigur, in derularea acestora un rol esential l-au avut si cele patru programe majore cu finantare europeana in valoare de peste 310 de milioane de euro pe care le-am implementat prin intermediul Companiei noastre de Apa”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.
In ceea ce priveste investitiile in lucrari de extindere a retelei de apa potabila si canalizare, reabilitari ale surselor de apa si statii de tratare, Compania de Apa Somes SA si Consiliul Judetean Cluj, in calitate de actionar majoritar, au reusit in ultimul deceniu atragerea a nu mai putin de 310 milioane de euro, din care peste 75% au reprezentat fonduri europene nerambursabile.
Pana in acest moment, prin intermediul celor patru programe majore de extindere si modernizare a infrastructurii de apa-canal implementate, a fost creata o infrastructura ce masoara aproape 3.500 de km de aductiuni si retele de alimentare cu apa – din care 2.567 de km in judetul Cluj, 1.463 de km de canale colectoare si retele de canalizare, cu un total de 37 de surse de apa si 41 statii de epurare.
In prezent, judetul Cluj se situeaza pe locul intai la nivel national in ceea ce priveste rata populatiei care are toaleta sau dus in interiorul locuintei, cu un procent net superior mediei nationale. De altfel, conform Institutului National de Statistica, Clujul avea la finele anului 2016 cel mai mare procent al populatiei racordate la un sistem centralizat de canalizare – 68,6%.
In ceea ce priveste planurile de viitor, Compania de Apa Somes se pregateste sa acceseze cel de-al cincilea program major de investitii cu cofinantare UE, in valoare totala de 350 milioane de euro. Prin intermediul acestuia se urmareste racordarea la apa si canalizare a tuturor locuitorilor din aria urbana deservita, extinderea retelei de apa pentru localitatile rurale mici, extinderea retelei de canalizare si statii de epurare pentru localitatile rurale mai mari de 2000 de locuitori precum si realizarea unei aductiuni Cluj-Salaj in lungime totala de 164 km. Aceasta din urma va asigura posibilitatea de conectare ulterioara a cat mai multor localitati rurale la un sistem centralizat, evitandu-se astfel vulnerabilitatea sistemelor locale la efectele schimbarilor climatice.

Related posts

Unul dintre puținele județe care are un plan județean de gestionare a deșeurilor: Acces la fonduri de milioane pentru investiții necesare

Ion Surdu

Angajații de la Bosch au reabilitat traseul mocăniței din Sibiu

Nora Dumitrescu

Sute de IT-iști din zona Transilvania-Banat, înrolați în grupul Cognizant

Nora Dumitrescu

Studiu Instant Factoring: Peste 70% din volumul total de activitate al microîntreprinderilor din România este realizat de firmele cu o cifră de afaceri de până în 250.000 euro

Ligia Voro

UNCAPI & Cooperativa Țara Mea: Prețurile alimentelor de bază în perioada Paștelui

Stefana Muresan

Transelectrica estimează un profit net de circa 72 milioane de lei, triplu față de cel din 2017

Stefana Muresan

Untold a distribuit alimente și echipament medical în Apuseni și Maramureș

Nora Dumitrescu

Patronatele din turism cer Guvernului să înființeze Autoritatea Națională pentru Turism, care să fie condusă de un președinte cu rang de secretar de stat

Papuc Irina

Businessmenii maramureșeni au premiat Camera de Comerț a Ungariei

Nora Dumitrescu

Transportatorul clujean SESE va angaja 50 de șoferi

Nora Dumitrescu

Topul Național al Firmelor: Companiile private, creștere impresionată în România

redactia

P3 oferă clienților săi oportunitatea de a aduce forță de muncă cu trenul în parcul de pe A1

Papuc Irina

Canadienii de la Celestica, furnizor Alcatel sau NEC, aduc încă 30 milioane dolari în Borș

redactia

Sibiu, Alba Iulia și Reșița, gata să intre în Alianța Vestului

redactia

“Capitala” Sălajului își modernizează drumurile forestiere

Nora Dumitrescu

Subsidiara locală grupului internațional El Grupo Número 1, noul chiriaș al P3 Bucharest A1

Ionut Oprea

CJ Cluj, demersuri pentru realizarea unității „park&ride” de la Aeroportul International ,,Avram Iancu”

redactia

Fermierii campioni la porumb din județele Alba și Sibiu

redactia

Astaldi SPA Italia va încasa 33 mil. lei pentru un lot din Autostrada Transilvania

Stefana Muresan

Proiecte de infrastructură și regenerare urbană de peste 18 mil. euro în Oradea

Stefana Muresan

Ocolitoarea Zalăului, funcțională din 2022

Nora Dumitrescu

Care sunt așteptările tale de la o agenție de marketing digital?

A. I.

Eugen Davidoiu, director general al TAROM

Stefana Muresan

Expansiunea imobiliară în Cluj-Napoca. Studiu Coldwell Banker Transilvania

Ligia Voro

Leave a Comment