Cluj Infrastructura Investitii Ultimele stiri

Creștere de 10 ori a numărului de localități deservite de Compania de Apă Someș, compania vizează o finanțare europeană de 350 mil de euro

Devenita, in anul 2006, primul operator regional din Romania, ca urmare a deservirii concomitente a doua judete – Cluj si Salaj, Compania de Apa Somes S.A. a inregistrat in anii ce au urmat cresteri spectaculoase ale principalilor indicatori. Astfel, numarul persoanelor alimentate cu apa potabila in sistem centralizat aproape s-a dublat in timp ce numarul localitatilor deservite a crescut de aproximativ 10 ori.
Daca la nivelul anului 2006 populatia deservita numara aproape 380.000 de locuitori din municipiul Cluj-Napoca si din alte 24 de localitati rurale clujene, aria deservita in prezent de Compania de Apa Somes cuprinde un numar de 238 de localitati, respectiv opt municipii si orase precum si 230 de localitati rurale din judetele Cluj (154), Salaj (75) si Mures (loc. Valea Larga), cu o populatie totala deservita de cca. 711.000 de locuitori.
„Aceasta evolutie cu adevarat spectaculoasa se explica, in principal, prin investitiile masive pe care le-am realizat in tot acest timp. Desigur, in derularea acestora un rol esential l-au avut si cele patru programe majore cu finantare europeana in valoare de peste 310 de milioane de euro pe care le-am implementat prin intermediul Companiei noastre de Apa”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.
In ceea ce priveste investitiile in lucrari de extindere a retelei de apa potabila si canalizare, reabilitari ale surselor de apa si statii de tratare, Compania de Apa Somes SA si Consiliul Judetean Cluj, in calitate de actionar majoritar, au reusit in ultimul deceniu atragerea a nu mai putin de 310 milioane de euro, din care peste 75% au reprezentat fonduri europene nerambursabile.
Pana in acest moment, prin intermediul celor patru programe majore de extindere si modernizare a infrastructurii de apa-canal implementate, a fost creata o infrastructura ce masoara aproape 3.500 de km de aductiuni si retele de alimentare cu apa – din care 2.567 de km in judetul Cluj, 1.463 de km de canale colectoare si retele de canalizare, cu un total de 37 de surse de apa si 41 statii de epurare.
In prezent, judetul Cluj se situeaza pe locul intai la nivel national in ceea ce priveste rata populatiei care are toaleta sau dus in interiorul locuintei, cu un procent net superior mediei nationale. De altfel, conform Institutului National de Statistica, Clujul avea la finele anului 2016 cel mai mare procent al populatiei racordate la un sistem centralizat de canalizare – 68,6%.
In ceea ce priveste planurile de viitor, Compania de Apa Somes se pregateste sa acceseze cel de-al cincilea program major de investitii cu cofinantare UE, in valoare totala de 350 milioane de euro. Prin intermediul acestuia se urmareste racordarea la apa si canalizare a tuturor locuitorilor din aria urbana deservita, extinderea retelei de apa pentru localitatile rurale mici, extinderea retelei de canalizare si statii de epurare pentru localitatile rurale mai mari de 2000 de locuitori precum si realizarea unei aductiuni Cluj-Salaj in lungime totala de 164 km. Aceasta din urma va asigura posibilitatea de conectare ulterioara a cat mai multor localitati rurale la un sistem centralizat, evitandu-se astfel vulnerabilitatea sistemelor locale la efectele schimbarilor climatice.

Related posts

UNTOLD, sprijin pentru prima trecere de pietoni cu marcaj orizontal 3D

Ligia Voro

Americanii de la 3Pillar Global angajează 100 de IT-iști în centrele din Cluj-Napoca, Timișoara și Iași

Stefana Muresan

Oameni de ştiinţă israelieni: “Credem că vom oferi într-un an un tratament complet pentru cancer”

redactia

Primaria Oradiei țintește o creștere a PIB-ului de cel puțin 6% în fiecare an

Stefana Muresan

Mihai Daraban, președinte al CCIR pentru un mandat de cinci ani

Stefana Muresan

Unul dintre puținele județe care are un plan județean de gestionare a deșeurilor: Acces la fonduri de milioane pentru investiții necesare

Ion Surdu

Gastronomia și vinurile din România, promovate intern și extern printr-o Gală de Ziua Națională

Ligia Voro

Transilvania Train, Orient Express-ul de România, va porni joi la drum, din Gara Brașov

Stefana Muresan

Pasiune în educație. Ce proiecte au dezvoltat sau sprijnit companiile ardelene?

Ligia Voro

Ford România- investiții de peste 200 mil. euro și crearea a 1500 de locuri de muncă noi, rezervate muncitorilor români

Stefana Muresan

O multiplă câștigătoare a premiului Emmy promovează tradițiile sibiene în toată lumea

redactia

NRCC Dutch evening in Cluj

Ionut Oprea

Licitație de peste 80 mil. euro pentru achiziția de medicamente oncologice

redactia

Două oferte pentru autostrada Cluj – Sălaj. China vs România

Nora Dumitrescu

Bancherul român Mihai Precup vrea să schimbe Europa de Est prin dezvoltarea piețelor de capital

redactia

Familia Dîrjan a renunţat la Italia pentru a pune pe picioare o afacere cu lavandă în localitatea Fetindia din Sălaj

redactia

Record de pasageri pe Aeroportul Internațional "Avram Iancu" Cluj

Stefana Muresan

SofMedica Forum: Cum facilităm accesul pacienților români la tehnologii salvatoare de vieți

Papuc Irina

Programul zborurilor charter pentru vara 2017 de pe Aeroportul clujean

Stefana Muresan

Managerii Silcotub din Zalău, convocați de Tenaris în Italia

Nora Dumitrescu

Concluziile Imobiliarium: Interesele cumpărătorului de locuințe s-au schimbat

Stefana Muresan

Clujul consumă mai puțin vin, dar de calitate superioară

redactia

Interes ridicat față de Axa prioritară 1 a Regio-POR 2014-2020 pentru finanțarea unor activități de cercetare-dezvoltare-inovare

Stefana Muresan

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, donație de 500.000 de lei pentru dotarea secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Brașov 

Papuc Irina

Leave a Comment