Cluj Fonduri Europene Investitii Ultimele stiri

Cluj: Piste de biciclete pe teritoriul a trei localități, printr-un proiect european de 200.000 de euro

Un proiect de construire a unei piste de biciclete pe traseul unei linii dezafectate de cale ferată va fi depus de trei localităţi din judeţul Cluj – Sâncraiu, Călăţele şi Huedin, primarii acestora anunţând marţi că vor să atragă pentru acest obiectiv o finanţare europeană de 200.000 de euro.
Primarul comunei Sâncraiu, Andrei Poka, a explicat presei că, în data de 31 ianuarie 2018, Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) din SNCFR a emis o hotărâre prin care s-a aprobat trecerea terenului căii ferate dezafectate, care are o lungime de 15 kilometri, în patrimoniul celor trei localităţi.
“Împreună cu primarii din comuna Călăţele şi oraşul Huedin am iniţiat demersuri în vederea depunerii unui proiect cu fonduri europene pentru construirea unei piste de biciclete pe amplasamentul fostei căi ferate Huedin – Călăţele în lungime de 15 km, care este dezafectată. Avem deja hotărârea AGA a SNCFR prin care ei sunt de acord cu trecerea terenului în patrimoniul celor trei localităţi. Proiectul cu finanţare europeană este în valoare de 200.000 de euro şi are scopul de a creşte potenţialul turistic al zonei. Astfel că am putea atrage turişti care să meargă cu bicicleta de la Huedin la Călăţele, trecând prin Sâncraiu”, a spus Poka, citat de Agerpres.
El a amintit că în comuna pe care o conduce, Sâncraiu, există 46 de pensiuni agro-turistice, localitatea fiind “extrem de populară” mai ales în rândurile turiştilor maghiari care vizitează Transilvania.
Andrei Poka a menţionat că ideea construirii unei piste de biciclete a apărut şi ca urmare a faptului că şinele de cale ferată au fost distruse sau vândute de-a lungul timpului, astfel că proiectul refacerii unui tren de tipul Mocăniţei a devenit foarte dificil.
La rândul său, primarul comunei Călăţele, Vasile Tripon, care are experienţa mai multor proiecte realizate cu fonduri europene pentru localitatea sa, a afirmat că dincolo de scopul turistic pista de biciclete ar fi şi o soluţie pentru navetişti.
“Pista ar fi oportună şi pentru navetiştii din cele două comune care lucrează în oraşul Huedin şi care ar putea-o folosi ca o cale de deplasare rapidă şi sigură”, a spus Tripon.
Cele trei localităţi fac parte din Asociaţia Grupul de Acţiune Locală (GAL) Napoca – Porolissum, care a alocat o sumă de bani pentru acest tip de proiecte.
Primarii celor trei localităţi – comunele Sâncraiu şi Călăţele şi oraşul Huedin au anunţat că au cerut săptămâna aceasta Prefecturii Cluj elaborarea documentaţiei necesare emiterii unei Hotărâri de Guvern, privind trecerea terenului din proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Transporturilor, în proprietatea publică şi administrarea consiliilor locale ale celor trei localităţi. Hotărârea de Guvern le este necesară autorităţilor din cele trei localităţi deoarece în luna martie se va deschide cererea de finanţare.

Related posts

Ajutor de stat pentru companiile aeriene care operează de pe Aeroportul Oradea

Traian Dan

Familiile bogate din Germania cumpără terenuri în România. Descendenţii producătorului de avioane Claude Dornier, printre investitori

Stefana Muresan

Automotive Market Forum

Transilvania Business

Lărgirea drumului Timișoara – Moșnița Nouă a depășit o barieră birocratică majoră. Urmează licitația pentru execuție

redactia

Aproape două miliarde de euro, fonduri europene, pentru mai multe proiecte de infrastructură din România

Stefana Muresan

La aniversarea a 25 de ani pe piața din România, REHAU luptă cu abandonul școlar prin implicarea într-un proiect educativ  

Ionut Oprea

Al doilea parc ca mărime din Cluj-Napoca, în proiectare. OAR, concurs de soluții

Stefana Muresan

Investițiile europene din ultimii 2 ani în Blaj reprezintă 600 de euro per locuitor

Ion Surdu

Un nou succes: BVB a înființat compania care va avea rol de Contraparte Centrală

Ligia Voro

Arhitecţii-dezvoltatori REDESIGN, proiect imobiliar exclusivist de 15 mil. euro în Brașov

Stefana Muresan

Clujul și Timișoara sparg piața rezidențială a marilor orașe

Nora Dumitrescu

Asiguratorii susțin introducerea unui tarif de referință pentru reparațiile auto

Traian Dan

Încep lucrările la viitoarele Băi Sărate din Ocna Mureş, investiție de de 5,9 mil. euro

redactia

Noi măsuri în sprijinul beneficiarilor programului Start-Up Nation – ediția 20

Ligia Voro

BNR lansează monede cu tema „30 de ani de la Revoluția Română”: două pentru colecționare și una pentru circulație

Papuc Irina

Autospeciale noi pentru SMURD şi Ambulanţa Bihor

Traian Dan

Trei trasee importante din Transilvania, aflate în reabilitare: vor readuce turismul rural pe harta destinațiilor din România

Ion Surdu

Prezenta clujeana la Targul International de Turism de la Berlin – un succes incontestabil

Stefana Muresan

BVB lansează cartea cu poveștile de succes ale celor 15 companii finaliste ale celei de-a treia ediții a programului Made in Romania

Ligia Voro

Echipa Trelleborg câștigă finala competiției Farming Simulator League, sponsorizată de Corteva

Papuc Irina

Forest România 2019 – Târg forestier în aer liber

Ligia Voro

Expertiza agro-alimentară din Transilvania, solicitată la București

Nora Dumitrescu

Fostul sediu al Bancpost din Șimleu, vândut la ofertă pe OLX

Nora Dumitrescu

KeysFin și Starbyte digitalizează procesul de creditare și înrolarea clienților

Ligia Voro

Leave a Comment