Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cum a fost la evenimentul fiscal-contabil din Transilvania, Fiscalitate 24.7

Reprezentanţii celor mai mari companii de consultanță fiscală și contabilitate: EY, TaxWise, PwC România și auditorul financiar Adrian Bența au împărtăşit pe 15 februarie contabililor și consultanţilor fiscali din zona Transilvaniei aspectele principale de care trebuie să ţină cont pentru anul fiscal abia început.
Latura practică a evenimentului Fiscalitate24.7 a fost reprezentată de spețe, îmbinând informațiile teoretice cu dezbateri care au ajutat participanții să stabilească un dialog util cu privire la interpretarea textului de lege recent actualizat.
Primul speaker al evenimentului, Adrian Benta a prezentat “Locul prestării de servicii din punctual de vedere al TVA-ului”. Discuții despre locul prestării serviciilor, facturare cu sau fără TVA, situații concrete, reguli și excepții de la acestea, pentru o interpretare corectă a textului de lege au fost discutate în cadrul evenimentului.
„Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acționează ca atare este locul unde respectiva persoană care primește serviciile își are stabilit sediul activității sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana își are sediul activității sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primește serviciile. în absența unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primește aceste servicii își are domiciliul stabil sau reședința obișnuită.”- adică la beneficiar.
Despre “ Tendințele fiscale la nivel internațional și local, schimbările majore și efectele acestora: directivă 107 Lux Leaks, rapoartele finale BEPS sau măsurile OCDE” a discutat Alexandra Rogojan, Tax Manager la PwC România.
Gabriel Sincu, Partener Asociat în cadrul departamentului de Asistență Fiscală EY România, a ținut să puncteze în tema sa „Impozitarea în domeniul criptomonedelor” că legislația fiscală necesită ajustări semnificative pentru a clarifica tratamentul fiscal al operațiunilor.
“Rezolvarea acestei situații nu ține doar de legiuitorul din România, este necesară o abordare globală. Înainte de găsirea unor soluții la probleme fiscale, ar trebui clarificate aspecte de natură juridică. Persoanele implicate în operațiuni cu criptomonede trebuie să recunoască riscurile la care se expun și să acționeze în consecință” – Gabriel Sincu
“Pentru mine bitcoin înseamnă un etalon, o moneda frumos aurită. Intrăm într-o zonă de servicii electronice. Atâta timp cât un cetățean acceptă să vândă niște marfă pentru bitcoin intră în zona de scutire de TVA.“- Adrian Benta
Preturile de transfer au facut subiectul partenerilor TaxWise, Iulia Butnaru și Lavinia Monoranu. Am aflat ce se mai întâmplă în controalele fiscale, am discutat spețe concrete și metode de prevenție. Prețurile de transfer reprezintă o arie din ce în ce mai investigată de autoritățile fiscal, iar înțelegerea afacerii unei societăți este esențială în întocmirea dosarului prețurilor de transfer.
“Pregătiți din timp dosarul prețurilor de transfer, nu lăsați autoritățile fiscale să realizeze propriul studiu de piață!” completează Lavinia Monoranu.
“In cadrul unei tranzacții, al unui grup de tranzacții între persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, în cazul în care principiul valorii de piață nu este respectat, sau pot estima, în cazul în care contribuabilul nu pune la dispoziția organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili dacă prețurile de transfer practicate în situația analizată respectă principiul valorii de piață, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricăreia dintre părțile afiliate pe baza nivelului tendinței centrale a piețe”. -Iulia Butnaru
Moderatorul Septimiu Puț, avocat în Baroul Cluj, specializat în litigii fiscale, comerciale şi de contencios administrativ, a jucat un rol important aducând un plus de informaţii şi clarificări în rândul participanţilor.
Parteneri care au susținut conferința: Ey, TaxWise, PwC, Adrian Benta, Septimiu Put

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Atlas Sport, cel mai de încredere brand în domeniul construcției terenurilor de sport

Articolul următor

Constructorii de visuri duc povestea mai departe în întreaga țară

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share