Ultimele stiri

Cum a fost la evenimentul fiscal-contabil din Transilvania, Fiscalitate 24.7

Reprezentanţii celor mai mari companii de consultanță fiscală și contabilitate: EY, TaxWise, PwC România și auditorul financiar Adrian Bența au împărtăşit pe 15 februarie contabililor și consultanţilor fiscali din zona Transilvaniei aspectele principale de care trebuie să ţină cont pentru anul fiscal abia început.
Latura practică a evenimentului Fiscalitate24.7 a fost reprezentată de spețe, îmbinând informațiile teoretice cu dezbateri care au ajutat participanții să stabilească un dialog util cu privire la interpretarea textului de lege recent actualizat.
Primul speaker al evenimentului, Adrian Benta a prezentat “Locul prestării de servicii din punctual de vedere al TVA-ului”. Discuții despre locul prestării serviciilor, facturare cu sau fără TVA, situații concrete, reguli și excepții de la acestea, pentru o interpretare corectă a textului de lege au fost discutate în cadrul evenimentului.
„Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acționează ca atare este locul unde respectiva persoană care primește serviciile își are stabilit sediul activității sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana își are sediul activității sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primește serviciile. în absența unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primește aceste servicii își are domiciliul stabil sau reședința obișnuită.”- adică la beneficiar.
Despre “ Tendințele fiscale la nivel internațional și local, schimbările majore și efectele acestora: directivă 107 Lux Leaks, rapoartele finale BEPS sau măsurile OCDE” a discutat Alexandra Rogojan, Tax Manager la PwC România.
Gabriel Sincu, Partener Asociat în cadrul departamentului de Asistență Fiscală EY România, a ținut să puncteze în tema sa „Impozitarea în domeniul criptomonedelor” că legislația fiscală necesită ajustări semnificative pentru a clarifica tratamentul fiscal al operațiunilor.
“Rezolvarea acestei situații nu ține doar de legiuitorul din România, este necesară o abordare globală. Înainte de găsirea unor soluții la probleme fiscale, ar trebui clarificate aspecte de natură juridică. Persoanele implicate în operațiuni cu criptomonede trebuie să recunoască riscurile la care se expun și să acționeze în consecință” – Gabriel Sincu
“Pentru mine bitcoin înseamnă un etalon, o moneda frumos aurită. Intrăm într-o zonă de servicii electronice. Atâta timp cât un cetățean acceptă să vândă niște marfă pentru bitcoin intră în zona de scutire de TVA.“- Adrian Benta
Preturile de transfer au facut subiectul partenerilor TaxWise, Iulia Butnaru și Lavinia Monoranu. Am aflat ce se mai întâmplă în controalele fiscale, am discutat spețe concrete și metode de prevenție. Prețurile de transfer reprezintă o arie din ce în ce mai investigată de autoritățile fiscal, iar înțelegerea afacerii unei societăți este esențială în întocmirea dosarului prețurilor de transfer.
“Pregătiți din timp dosarul prețurilor de transfer, nu lăsați autoritățile fiscale să realizeze propriul studiu de piață!” completează Lavinia Monoranu.
“In cadrul unei tranzacții, al unui grup de tranzacții între persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, în cazul în care principiul valorii de piață nu este respectat, sau pot estima, în cazul în care contribuabilul nu pune la dispoziția organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili dacă prețurile de transfer practicate în situația analizată respectă principiul valorii de piață, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricăreia dintre părțile afiliate pe baza nivelului tendinței centrale a piețe”. -Iulia Butnaru
Moderatorul Septimiu Puț, avocat în Baroul Cluj, specializat în litigii fiscale, comerciale şi de contencios administrativ, a jucat un rol important aducând un plus de informaţii şi clarificări în rândul participanţilor.
Parteneri care au susținut conferința: Ey, TaxWise, PwC, Adrian Benta, Septimiu Put

Related posts

Autoliv demarează lucrările la fabrica din Rovinari. Investiție de 20 mil. euro

redactia

Consiliul Concurenței analizează preluarea de către Hans-Ewald Reinert şi Wolfgang Kuhnl a 3 companii

Papuc Irina

Un celebru arhitect din Cluj va superviza concursul pentru urbanismul Sibiului

Nora Dumitrescu

Partenerul Enel, Icon Business Advisor, a deschis primul punct de vânzare în Tîrgu-Mureș

redactia

Peste 250 de milioane de euro pentru apa potabilă din județul Satu Mare

Traian Dan

Cărțile preferate de Bill Gates în 2018

redactia

UE semnează două acorduri cu Vietnam

Ligia Voro

Posibile zboruri de la Brașov, începând din 2021: „Noi construim un aeroport care să fie între primele trei la nivel naţional”

Papuc Irina

Noi pași spre digitalizarea orașului Alba Iulia

Stefana Muresan

BT Capital Partners, consultanța exclusivă în tranzacția dintre IT Six Global și gigantul mondial QuEST Global Services

Stefana Muresan

Finanțări de circa 12 milioane de euro pentru patru proiecte la Carei

Traian Dan

Românii vor introducerea unor prețuri de referință pentru reparațiile auto

Traian Dan

Pregătiri pentru organizarea Summitului Start-up Europe de la Cluj-Napoca

redactia

NTT DATA Romania, parteneriat cu EVW Holding în implementarea soluţiei de industrie SAP DBM

Stefana Muresan

Alfa Software lansează  ASiS BI, platforma de Business Intelligence pentru companii

Ligia Voro

În top după cuantumul primei amenzi pentru încălcarea GDPR

Ligia Voro

Un manager școlit la Cluj a crescut afacerile Elit cu 50%

Nora Dumitrescu

Fomco Group, un business care se clădește constant. De 15 ani.

Stefana Muresan

La Craiova s-a lansat prima locomotivă din lume ce functioneaza cu ulei de bucatarie

redactia

Totul despre workplace, property și facility management: Începe ROFMEX 2018, cel mai important eveniment de profil din Europa Centrală și de Est

redactia

Via Tranilvanica – Drumul care unește – continuă până la Putna

Stefana Muresan

Femeile de afaceri clujene au adus echipamente pentru spitale

Nora Dumitrescu

Imotrust Arad vinde un teren de 44.505 mp în Cluj Napoca, pentru 2,5 mil. euro

Stefana Muresan

Cel mai mare procesator de carne din lume cumpără firmele Elit și Vericom din Alba, aparținând omului de afaceri Dorin Mateiu

Stefana Muresan

Leave a Comment