Judeţul Covasna vrea să-şi consolideze poziţia de lider în topul celor mai mari producători de cartofi din România, iar până în anul 2022 să poată asigura peste 20% din necesarul de consum al populaţiei ţării, a declarat, pentru Agerpres, directorul Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba.
Acesta a menţionat că a iniţiat o serie de întâlniri cu principalii producători de cartofi din judeţ în scopul stabilirii unei strategii care să conducă la atingerea acestui obiectiv, menţionând, în context, că, la ora actual,ă producţia de cartofi a judeţului acoperă circa 10% din consumul naţional.
Konczei Csaba a mai spus că strategia vizează, în principal, dezvoltarea bazei de producţie, de depozitare şi de desfacere.
“Potrivit statisticilor, în România se consumă, în medie, circa 100 de kilograme de cartofi de persoană anual, iar dacă facem un calcul vedem că producţia noastră multianuală, care este în medie de 200.000 de tone, asigură cam 10% din consum (…) La ora actuală, suntem cel mai mare producător de cartofi din România, atât ca suprafaţă cultivată, cât şi cantitate recoltată şi am putea asigura 20-25%, pentru că piaţă există, dar pentru asta ne trebuie nişte obiective, ca, până în 2022, spre exemplu, să creştem baza de producţie, baza de depozitare şi baza de desfacere”, a declarat Konczei Csaba.
Potrivit acestuia, o măsură la fel de importantă în vederea atingerii acestui obiectiv este organizarea şi implicarea micilor producători de cartofi, care întâmpină greutăţi în valorificarea recoltei.
“Marii producători au avut contracte şi au reuşit să îşi vândă cartofii (…), iar acum se gândesc să cumpere de la producătorii mai mici, care au încă rezerve, la un preţ peste care vor trebui să pună spălare, ambalare ca să îi poată livra mai departe la hipermarketuri sau la export (…) Am vorbit săptămâna trecută cu câţiva dintre cei mai mari producători de cartofi din judeţ despre mai multe lucruri, inclusiv despre suplimentarea capacităţilor de depozitare, să vedem în perspectivă cât putem acoperi cu contracte şi dacă mai trebuie construite hale de depozitare, câte şi în ce zone”, a mai spus Konczei Csaba.
Potrivit acestuia, în toamna anului trecut, cartofii vrac s-au vândut în judeţul Covasna cu 35-45 de bani kilogramul, iar anul acesta preţul nu a crescut foarte mult.
Unii producători, în special din zona Târgu Secuiesc, au avut contracte de export în Republica Moldova şi Ucraina, iar alţii au livrat hipermarketurilor din ţară la un preţ de circa 75 de bani kilogramul, care a inclus spălarea, calibrarea, ambalarea şi etichetarea cartofilor.
Citește și:
Continental a numit un nou director la Centrul de producție Automotive Timișoara
Fostul director al fabricii Continental din Novi Sad, Serbia, Lucian Mărgineanu, a fost numit în funcția de director…
10 august 2022
Încă o clădire de patrimoniu, Palatul Klobusitzky, redată publicului orădean
Palatul Klobusitzky, imobil situat pe strada Republicii, nr. 31, a fost restaurat prin „Programul de reabilitare a fațadelor clădirilor…
10 august 2022
A asociere de constructori italieni va moderniza calea ferată Ronaț Triaj – Arad
CFR SA a desemnat câștigătorul pentru contractul de modernizare a infrastructurii feroviare pe secțiunea Ronaț Triaj – Arad.…
9 august 2022
O nouă școală internațională va fi construită la Oradea
Comisia municipală de urbanism și amenajare a teritoriului (CMUAT) a aprobat în ședința de săptămâna trecută construirea unui…
9 august 2022
Silicon Valley european, caut locație de mari festivaluri!
În condițiile în care mari lucrări de infrastructură din zona Cluj stagnează ori sunt blocate, unele de 10-15…
9 august 2022
Nou câștigător pentru tronsonul A3 Chețani-Câmpia Turzii
După relicitare și încheierea procedurilor de reevaluare a ofertelor, tronsonul A3 Chețani – Câmpia Turzii are un nou…
9 august 2022
Wizz Air aniversează 3 milioane de pasageri pe Aeroportul Iași
Wizz Air, compania aeriană cu cea mai rapidă creștere și cea mai sustenabilă din Europa, anunță că a…
9 august 2022
ATP Bus, autobuzul electric al companiei românești ATP Trucks, va fi testat și de Antibiotice Iași
ATP Trucks Automobile, compania românească producătoare de autovehicule de transport rutier și persoane, are omologate până în prezent:…
9 august 2022
Zi de Zi știri ecoomice:
Zboruri Wizz Air pe ruta Târgu Mureș – Roma
Operatorul aerian Wizz Air va suplimenta în […]
8 august 2022
Un nou centru comercial deschis la Târgu Mureș
Un nou centru comercial denumit Univers All își […]
8 august 2022
Societate din Mureș angajează cu salariu motivant muncitori în construcții
Societatea Drumserv SA Târgu Mureş angajează, […]
7 august 2022
Tot mai multe firme mureșene, radiate
În primul semestru al exercițiului financiar […]
7 august 2022
Magazin ”cu prețuri mici și avantaje mari”, în locul Centrului Comercial ”Transilvania” Târgu Mureș
Un magazin de tip cash & carry va fi deschis, […]
6 august 2022
Exploatare de andezit într-o localitate mureșeană
Conducerea societății Andezit Stânceni SRL […]
6 august 2022
Incubator de afaceri din domeniul medical într-o comună mureșeană
Agenția pentru Protecția Mediului Mureș […]
6 august 2022