Agricultura Cluj Ultimele stiri

Proiect pentru misiuni spaţiale, derulat la USAMV Cluj: Tratarea apei reziduale pentru creşterea plantelor

Proiectul de tratare a apei reziduale de la toalete, care apoi este folosită în cultivarea plantelor în mediu controlat, este derulat de un cercetător de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în parteneriat cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Potrivit cercetătorului Radu Giurgiu, USAMV face parte dintr-un consorţiu de organizaţii internaţionale, universităţi, centre de cercetare, întreprinderi mici și mijlocii care activează sub egida Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) şi sunt implicate în proiectul MELiSSA (Micro-ecological life support system alternative), care a fost pornit în urma nevoii de susţinere a astronauţilor în misiuni de lungă durată pe Lună sau Marte.
“Utilizăm tehnologia pentru dezvoltarea a două containere, unul în care există toalete, iar apa reziduală de la toalete este trecută printr-un sistem complex de filtrare prin care se curăţă apa şi se extrag nutrienţii, iar apoi este folosită în cultivarea plantelor în mediu controlat. În cel de-al doilea container sunt crescute plantele pe baza dejecţiilor de la toalete”, a spus Giurgiu, potrivit Agerpres, în cadrul unui eveniment organizat de USAMV.
Unul dintre cele două containere se află în prezent în Olanda, pentru testare. El va fi folosit la diferite festivaluri şi evenimente în urma cărora poate fi obţinută apă reziduală – care este practic materia primă cu care se va lucra. Ulterior, va fi dezvoltat şi cel de-al doilea container, pentru producţia de plante.
Cele două containere vor fi interconectate şi se va urmări să se stabilească dacă numărul de oameni care au folosit toaletele, adică un echipaj de șase astronauţi, poate fi acelaşi cu numărul de oameni care se pot hrăni cu plantele produse.
Giurgiu a explicat că apa reziduală poate deveni, în urma filtrării, nu doar bună de udat plantele, ci şi potabilă. Printre plantele care se pretează cel mai bine la acest tip de experiment se numără roşiile şi spanacul. “Această apă reziduală poate deveni, în final, chiar potabilă în urma filtrării, dar este o provocare consumul de energie necesar pentru filtrarea la acest nivel”, a explicat cercetătorul clujean.
Coordonatorul proiectului MELiSSA, Christophe Lasseur, specialist al Agenţiei Spaţiale Europene, a explicat că acest tip de cercetări, de reciclare a apei sau a deşeurilor pentru dezvoltarea sistemelor de susţinere a vieţii în misiuni interplanetare a început în urmă cu 30 de ani. Reziduurile şi deşeurile colectate în timpul misiunilor spaţiale sunt folosite pentru a produce oxigen, apă şi mâncare.
“O misiune spaţială durează șase luni, iar pentru aceasta totul este calculat, de la echipamente, la mâncare, apă, la reziduurile produse”, a spus Lasseur. Valoarea proiectului de cercetare derulat de USAMV Cluj-Napoca este de 100.000 de euro, iar durata sa de desfăşurare, de doi ani.

Related posts

Gala Anis: La cine au ajuns premiile pentru cele mai bune companii, proiecte si produse IT

Stefana Muresan

CBRE păstrează administrarea clădirii Campus 6.1 deținută de CA Immo

Ligia Voro

CJ | Specialiștii AgroTransilvania Cluster ajută fermierii în accesarea banilor europeni

Octavian Fodor, vicepreședinte al Asociației Parcurilor Industriale

Nora Dumitrescu

Fermierii afectați de secetă pot solicita, începând de azi, ajutor de la stat

Traian Dan

Abris Capital își modernizează fabricile din Alba și Cluj

Nora Dumitrescu

Shopexpert Oradea a donat 10.000 de măști Spitalului Clinic Județean Oradea

Traian Dan

Horia Ciorcilă, președintele Băncii Transilvania, într-un mesaj către acționari: „Este a patra reinventare pentru noi. Traversăm cu încredere această perioadă. Curaj, România!”

Ion Surdu

New Nivy zone received BREEAM Communities certification at the Excellent level and ranks amongst the top 4 developments worldwide

Ionut Oprea

Un start-up fondat de o echipă de români dezvoltă o platformă bazată pe inteligența artificială care să ajute companiile să-și modernizeze operațiunile IT

Papuc Irina

Peste 174.000 de salariați în Bihor. Salariul mediu net – 2.682 lei în octombrie

Traian Dan

Bază de date despre Centenar, realizată prin colaborarea UBB, NTT DATA și BCU

Stefana Muresan

Încep lucrările de reparații pe sectorul de beton al Autostrăzii Soarelui 

Ligia Voro

Automobile Dacia a produs la Mioveni 32.021 vehicule în primele două luni ale anului

Stefana Muresan

Continental lansează tehnologii pentru producția de serie pentru robo-taxiuri

Nicolae Pop

Palatul Administrativ din Zalău, modernizat cu 5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Contract de 16 milioane de euro, semnat între Railport Curtici și producătorul de vagoane Astra Rail Industries, la Târgul Economiei Arădene

Stefana Muresan

Producătorul de componente auto Preh, investiții de 25 mil. euro în fabrica din Ghimbav

Stefana Muresan

Grupul TeraPlast a devenit acționarul unic al Wetterbest, unul dintre cei mai importanţi producători de sisteme complete pentru acoperişuri

Papuc Irina

CTP: peste 150 milioane de euro investitie in CTPark Bucharest West

Ionut Oprea

Florin Jianu, reales în funcția de președinte al CNIPMMR pentru următorii 4 ani

Traian Dan

Tara Făgărașului vrea să atragă 2,5 miliarde de euro

Stefana Muresan

Finanţare nerambursabilă: 25.000 lei de la stat pentru panouri solare

Stefana Muresan

Sprijin cuplat pentru sfecla de zahăr

Stefana Muresan

Leave a Comment