Agricultura Cluj Ultimele stiri

Proiect pentru misiuni spaţiale, derulat la USAMV Cluj: Tratarea apei reziduale pentru creşterea plantelor

Proiectul de tratare a apei reziduale de la toalete, care apoi este folosită în cultivarea plantelor în mediu controlat, este derulat de un cercetător de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în parteneriat cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Potrivit cercetătorului Radu Giurgiu, USAMV face parte dintr-un consorţiu de organizaţii internaţionale, universităţi, centre de cercetare, întreprinderi mici și mijlocii care activează sub egida Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) şi sunt implicate în proiectul MELiSSA (Micro-ecological life support system alternative), care a fost pornit în urma nevoii de susţinere a astronauţilor în misiuni de lungă durată pe Lună sau Marte.
“Utilizăm tehnologia pentru dezvoltarea a două containere, unul în care există toalete, iar apa reziduală de la toalete este trecută printr-un sistem complex de filtrare prin care se curăţă apa şi se extrag nutrienţii, iar apoi este folosită în cultivarea plantelor în mediu controlat. În cel de-al doilea container sunt crescute plantele pe baza dejecţiilor de la toalete”, a spus Giurgiu, potrivit Agerpres, în cadrul unui eveniment organizat de USAMV.
Unul dintre cele două containere se află în prezent în Olanda, pentru testare. El va fi folosit la diferite festivaluri şi evenimente în urma cărora poate fi obţinută apă reziduală – care este practic materia primă cu care se va lucra. Ulterior, va fi dezvoltat şi cel de-al doilea container, pentru producţia de plante.
Cele două containere vor fi interconectate şi se va urmări să se stabilească dacă numărul de oameni care au folosit toaletele, adică un echipaj de șase astronauţi, poate fi acelaşi cu numărul de oameni care se pot hrăni cu plantele produse.
Giurgiu a explicat că apa reziduală poate deveni, în urma filtrării, nu doar bună de udat plantele, ci şi potabilă. Printre plantele care se pretează cel mai bine la acest tip de experiment se numără roşiile şi spanacul. “Această apă reziduală poate deveni, în final, chiar potabilă în urma filtrării, dar este o provocare consumul de energie necesar pentru filtrarea la acest nivel”, a explicat cercetătorul clujean.
Coordonatorul proiectului MELiSSA, Christophe Lasseur, specialist al Agenţiei Spaţiale Europene, a explicat că acest tip de cercetări, de reciclare a apei sau a deşeurilor pentru dezvoltarea sistemelor de susţinere a vieţii în misiuni interplanetare a început în urmă cu 30 de ani. Reziduurile şi deşeurile colectate în timpul misiunilor spaţiale sunt folosite pentru a produce oxigen, apă şi mâncare.
“O misiune spaţială durează șase luni, iar pentru aceasta totul este calculat, de la echipamente, la mâncare, apă, la reziduurile produse”, a spus Lasseur. Valoarea proiectului de cercetare derulat de USAMV Cluj-Napoca este de 100.000 de euro, iar durata sa de desfăşurare, de doi ani.

Related posts

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere puternică pe toţi indicii bursieri

redactia

“Vrem piste ca afară pentru o distanţare fizică reală”

Nora Dumitrescu

UVT – apreciată afară, penalizată în țară

Stefana Muresan

Compania Creative Concept din Mureș, afaceri de peste 400.000 de euro din obiecte de mobilier

Stefana Muresan

Mall-urile Zalăului, deschise la foc automat

Nora Dumitrescu

Dupa rezultate remarcabile inregistrate de Banca Transilvania, Horia Ciorcila a primit al cincilea mandat pentru functia de presedinte al CA

Stefana Muresan

CNAIR deschide traficul pe loturile 3 si 4 ale autostrazii Sebeş-Turda!

Stefana Muresan

Solaris livrează Clujului troleibuze de 30 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Umbrărescu, ”kamikaze”. Lucrează în pierdere pe Autostrada Lugoj – Deva și înregistrează cel mai mare progres pe Centura Bacău

Stefana Muresan

Relansarea exporturilor, prioritate pentru diplomația comercială românească

Ligia Voro

Oana Stănescu, românca de 35 de ani care urmează să schimbe fața New York-ului prin proiectele sale

redactia

COMM360: Reputația – greu de construit, ușor de distrus

Transilvania Business

Criza medicamentelor din România, rezolvată prin plafonarea taxei clawback

redactia

Fratelli Group, four new locations in Timpuri Noi Square

Ionut Oprea

Producătorul acoperișurilor Bilka Steel din Brașov: Comenzile au crescut, dar ne așteptăm la o stagnare

Ion Surdu

Rabla pentru electrocasnice va continua, fondurile nu au fost epuizate

Ligia Voro

Jeffrey Sachs, cel mai bun profesor de economie din lume, laudă direcțiile de dezvoltare ale Clujului

Stefana Muresan

Cu noi lucrări contractate și o cifră de afaceri în creștere, Dafora Mediaș își continuă Planul de Reorganizare

Stefana Muresan

Primăria Hunedoara, încasări de peste 1 milion de euro din Castelul Corvinilor

Stefana Muresan

Piaţa asigurărilor auto obligatorii (RCA) în trimestrul IV 2016

Ligia Voro

Sfaturi practice de la E.ON: Cum îți poți reduce factura la energie cu ajutorul iluminatului inteligent

Ligia Voro

Aplicaţia românească Clever Taxi îşi schimbă numele şi devine Free Now

Papuc Irina

Granturi norvegiene pentru restaurarea monumentului Sarmizegetusa Regia

Ion Surdu

Virgil Păunescu, Oncogen: „Sunt primul român vaccinat împotriva Covid-19 cu vaccinul dezvoltat la Oncogen. Statul nu a făcut nimic, zero fonduri pentru finanțare”

Papuc Irina

Leave a Comment