Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Filosofia Romur SA: “Toată lumea se simte bine şi respectată în construcţia în care locuieşte”

Compania Romur SA din Tîrgu Mureș s-a afirmat în ultimii ani pe piață ca un dezvoltator de complexe rezidențiale definit de standardul de calitate extrem de ridicat al construcțiilor și facilităților oferite rezidenților. Care sunt proiectele în derulare, ce planuri imobiliare va dezvolta compania până în 2021, ce lipsește municipiului reședință de județ sunt întrebări la care ne-a răspuns Cosmin Pop, administrator al Romur SA.
 

Cum evoluează proiectele dumneavoastră imobiliare?
Suntem la al şaptelea bloc, cu trei blocuri în construcţie de 130 de apartamente. Cred că e primul şantier de după Revoluţie unde lucrăm cu două macarale deodată şi încercăm în termen de 14 luni să predăm un complex rezidenţial cu 130 de apartamente, cu locuri de parcare, spaţii verzi, alei pietonale, inclusiv cu staţii electrice de alimentare a maşinilor. Trebuie să ne gândim şi la viitor, şi facem şi o linie de parcare pentru maşini electrice. Deocamdată suntem în grafic.
 
Lucrați cu resursă umană locală?
Da, lucrăm cu resursă umană locală sau din imediata apropiere şi chiar lucrăm bine încă din 2008, când am avut primul proiect ambiţios. Noi nu ne adresăm celor care urmează să aibă pentru prima dată un apartament, ci posesorilor de apartamente care au un anumit capital financiar şi doresc să îşi vândă vechea locuinţă pentru una mai bună. Toată lumea se simte bine şi respectată în construcţia în care locuieşte.

Care e cel mai apropiat parc de zona de şapte blocuri pe care o dezvoltaţi?
Parcul de la „Diamant”. Cred că prin proiectele implementate şi aflate acum în perioada de autorizare dublăm numărul de apartamente al zonei păstrând aceleaşi facilităţi de siguranţă. E foarte importantă siguranţa zonei, cu puncte medicale, reţeaua şcolară care este infernală, de 20-30 de ani ne trezim dimineaţa şi accesăm aceeaşi direcţie în ceea ce priveşte reţeaua de învăţământ. Nimic nou nu s-a creat! N-am reuşit să dăm un scop virajului la stânga pentru că este o şcoală în capăt. De 30 de ani accesăm dimineaţa aceeaşi direcţie. Şi atunci să ne mirăm că avem drumuri înroşite pe anumite direcţii? Ne dezvoltăm rezidenţial, dar nu dezvoltăm şi serviciile necesare rezidenţilor din aceste zone. Iarăşi apare întrebarea: cine ar trebui să le facă? În principiu, banul public trebuie să se îndrepte exclusiv acolo unde banul privat nu ar avea vreodată justificarea să se ducă. Adică în şcoli.

Există vreo şansă să dezvoltaţi cartiere de case?
Nu. Nu cred în case. De ce aş vinde cuiva ceva despre care eu cred că nu este o investiţie bună pentru el? Tuturor le-am spus în complexul acesta de apartamente, în prima etapă care s-a încheiat, „veţi fi câştigătorii profitului”. Beneficiau la momentul respectiv prin prisma nivelului pieţei de un preţ extraordinar. În 2009-2010. Era şi o legislaţie care mă forţa să plătesc impozite pe apartamentele nefolosite vreodată, nevândute, doar pentru faptul că erau produse. Vreo 2 miliarde de lei vechi pe an. Acum au modificat legea respectivă. Aceasta este doar una din multele incoerenţe legislative care frânează piaţa imobiliară şi rezidenţială. Aduceţi-vă aminte de inconsecvenţa statului în ceea ce priveşte tratarea unor aspecte cum ar fi TVA-ul. Azi e 5 %, mâine e 0 %, apoi 5 % numai o dată, 5 % ori de câte ori vrei, astea sunt în dezbatere acum… Ar fi şi incoerenţa băncilor. Azi ne supărăm pe darea în plată, dăm cu biciul în populaţie, dăm avans 50 %, mâine ne dăm seama că, de fapt, nu a ţinut presiunea, coborâm înapoi la 5 %, deci omul acela ce să mai înţeleagă? Dacă ar avea un istoric constant al elementelor de natură fiscală şi de creditare ar lua şi decizia mult mai uşor. Dar el trebuie să ia în calcul în necunoscutele lui şi eventualele modificări legislative, eventuale modificări ale regulilor de creditare şi aşa mai departe.
 
Cel mai frumos proiect rezidenţial din Tîrgu Mureş
 
Rămâneţi doar pe ideea de rezidenţial? Nu vă interesează deloc office-ul?
În Tîrgu Mureș, astăzi, pentru mine office-ul nu este un subiect pentru investiţii. Dar rămân în zona rezidenţială, deja am şapte proiecte rezidenţiale în lucru, dintre care trei sunt de hoteluri de apartamente. Adică zone hoteliere, cu servicii hoteliere constând din studiouri. Apartamente pentru long term rental. Apartamente pentru o săptămână, două săptămâni, o lună. Zonele în care vom amplasa aceste studiouri sunt superbe…
 
Unde vor fi amplasate?
Zonele sunt pe strada Horea, strada Revoluţiei şi la Cocoşul de Aur. La Cocoşul de Aur, partea de clădire o voi transforma în ceva foarte frumos, chiar dacă sistemul construit în jurul acestor monumente istorice este infernal. Mă refer la numărul experţilor şi viteza lor de răspuns. Am avut un studiu după care am așteptat nouă luni de zile. E unul din cele şase studii care mi s-au cerut: de la studiul lemnos, la studiul istoriei, studiul de piatră, studiul biologic, au venit inclusiv să dea cu pigmenţi pe clădire ca să spună că în nu ştiu ce an tencuiala avea o anumită culoare.
 
Ce va rămâne din Cocoşul de Aur?
O să încerc să îl readuc cât mai aproape de forma lui iniţială, prin demolarea lucrurilor adăugate. În incinta lui va fi o clădire frumoasă. În ceea ce priveşte curtea, sunt într-o colaborare pentru un proiect care va fi finalizat anul viitor.
Nişte oameni extrem de orientaţi şi foarte experimentaţi mi-au promis că va fi cea mai frumoasă terasă din Transilvania, iar eu, cunoscându-le ambiţiile, tind să cred că va fi una din cele mai frumoase terase din ţară. Spaţiul este extrem de generos, de circa 2.200 de metri pătraţi, beneficiază de un umbrar pentru care îţi trebuie vreo 70 de ani ca să îl repeţi, este o zonă liniştită.
Revenind la proiecte şi la zone, vreau să vă mărturisiesc că nu mai cred în Tudor. O să sistez temporar dezvoltarea de noi proiecte în zona Tudor, în care nu mai cred, fiind un cartier deja sufocat. Uitaţi-vă ce proiecte de viitor se pregătesc acolo, în zona Livezeniului. Proiecte cu peste 1.400 – 1.700 de apartamente, alte proiecte cu sute de apartamente…
Astăzi, copiii mei ies din casă la ora 7 şi un pic dimineaţa, ca să ajungă la şcoală pe ora 8. Nu e normal aşa ceva. Nu există studii pentru dezvoltarea relaţiilor noi între zone deja existente în Tîrgu Mureş, ceea ce e extrem de grav.
 
Unde vor fi poziţionate celelalte patru proiecte?
Pot să spun unul. Va fi pe malul Mureşului. Vreau să cred că lucrez la cel mai frumos proiect rezidenţial care a existat vreodată în Tîrgu Mureş şi care are o perspectivă ca durată de trei ani. Proiectul va fi realizat pe o bucată extrem de generoasă de teren, de 3,5 hectare. În prima linie, pe malul râului Mureș, încerc să fac un bloc panoramic nu cu multe apartamente, vor fi undeva la 200-300 de apartamente. Vreau să fie ceva extrem de aerisit şi poate şi o zonă comercială.
 
Va fi un bloc panoramic cum e cel de la Cluj, construit în Parcul Babeş?
Da. Ca în zonele de rivieră, pentru că de acolo m-am inspirat. Va fi cel mai frumos proiect rezidenţial din Tîrgu Mureş. Vreau să îl fac foarte aerisit, cu două locuri de parcare pentru fiecare apartament. Blocul va avea probabil 10 etaje, iar din fiecare cameră de zi se va vedea râul Mureș.
 
Mă întorc la filozofia de a construi. Argumentul calităţii apartamentelor construite, a facilităţilor din jurul apartamentului şi calitatea oamenilor care urmează să se mute sunt elemente care vă diferenţiază de restul pieţei?


Absolut! Eu construiesc bine şi scump. Avansul pentru mine este doar o manifestare de seriozitate că nu mă încurci mai departe. Eu lucrez cu avansuri extrem de mici. Dar în piaţă aud că sunt avansuri la proiecte din oraş de 70 %… Un avans absurd este explicat doar printr-un preț mic. Preț mic înseamnă costuri mai mici și, implicit, calitate îndoielnică, exact ce trebuie evitat când vorbim de bunuri cu durată îndelungată de utilizare. Aici trebuie intervenit şi reglementat mecanismul economic în interesul consumatorului final. Eu nu vând ieftin pentru că trebuie să fim conştienţi că riscul de capital, de imagine, de răspundere legală pe care ţi-l asumi în momentul în care intri într-o asemenea dezvoltare trebuie să aibă la celălalt capăt un profit pe măsură. Altfel nu poţi fi serios.

 
Cum decurge relația cu serviciile de utilități?
Am colaborat nemaipomenit de bine cu E.ON în ceea ce priveşte celeritatea, în ceea ce priveşte nivelul prestaţiei. Faptul că ei au înţeles că eu urmează să le dau clienţi, nu să le iau, am colaborat extraordinar.
RDS-ul a fost un colaborator impecabil, care ţine pasul cu orice dezvoltator, cel puţin la nivelul organizaţiei din Tîrgu Mureș.
Probleme au apărut în ceea ce priveşte Primăria şi serviciile periferice Primăriei. Primăria Tîrgu Mureș este astăzi beneficiar pe veci al unui impozit fără să trebuiască să investească un leu. Este beneficiarul imediat al unei alte feţe a oraşului fără să fi trebuit să investească niciun ban în modelarea lui. Este beneficiarul unor locuitori de calitate, cel puţin în ceea ce mă priveşte pe mine, pentru că am avut o prestaţie de calitate care a adus nişte locuitori de calitate.
Cu toate acestea, Primăria Tîrgu Mureș, astăzi, nu face nici măcar elementarul gest de a-ţi aduce până la limita proprietăţii tale utilităţile care îi aparţin. Este de neconceput! Trebuie să insist pe câteva aspecte care ne trag în spate şi nu am ce face. Trebuie să compar situaţia din Tîrgu Mureș cu cea din Oradea. Termenul de eliberare a certificatului de urbanism în Oradea e de două zile, la Tîrgu Mureș e de trei săptămâni. Acest neajuns este cauzat de neprioritizarea după nivelul investiţiei a dezvoltatorilor, a solicitanţilor care se adresează Serviciului Urbanistic. Dacă vrei să faci un chioşc de ziare, ai în faţa mea, care fac un proiect de 8 milioane de euro, acelaşi drept. Eu nu am o zi în plus faţă de tine. Nu există un birou special destinat investitorilor, de la Juridic, ADP, Arhitect, Economic, tot! Tot ce am nevoie ca să nu fiu nevoit să îmi plimb oamenii cu săptămânile pe la diferite uşi.
Înţeleg, fugim întotdeauna la aceeaşi explicaţie: asta e legea! Le-am spus de 100 de ori: chemaţi parlamentarii şi puneţi-le în mână iniţiativa legislativă pentru modificare. Trebuie pornit de undeva.
 
Proiecte rezidențiale în cartierul Tudor
 

În ultimii 10 ani, ROMUR S.A a dezvoltat cel mai avansat complex urbanistic din Tîrgu Mureș, construind doar ansambluri de locuințe colective multibloc.
Astfel, dezvoltatorul a finalizat proiectul imobiliar ACTA RESIDENCE și a dezvoltat și dezvoltă COLORS RESIDENCE. Ambele ansambluri rezidențiale sunt situate în cartierul Tudor, cel mai mare cartier al Tîrgu Mureșului.
Apartamentele din ansamblul Acta Residence au fost concepute având suprafețe generoase, pornind de la 65 mp la apartamentele cu o cameră și ajungându-se la 347 mp la penthouse-uri.
Colors Residence reprezintă etapa a doua a celui mai mare proiect rezidențial dezvoltat în Tîrgu Mureș. Ansamblul este compus din trei blocuri cu 7 niveluri, cu apartamente cu 2 și 3 camere, cu suprafețe cuprinse între 56 mp și 98 mp. Locatarii ansamblului rezidențial vor beneficia de locuri de parcare și alei pietonale cu o amenajare peisagistică plăcută.
Cele două ansambluri beneficiază de apropierea magazinelor și centrelor comerciale din zonă (Lidl, Kaufland, Auchan, Dedeman), a pieței și parcului Diamant, școli, grădinițe, mijloace de transport în comun, servicii de întreținere corporală și înfrumusețare, baruri și restaurante.
 
“Cocoșul de Aur” va fi restaurat
 
Unul dintre proiectele de suflet ale societății îl reprezintă clădirea monument istoric din strada Călăraşilor nr. 106, cunoscută sub numele de “Cocoșul de Aur”, situată la intersecţia dintre străzile Călăraşilor, Cuza Vodă, Sinaia şi Margaretelor, pe malul Canalului Turbinei, în apropiere de podul Mureş și de zona centrală a orașului.
Cunoscută iniţial drept Casa Bürger, clădirea “Cocoșul de Aur” a fost construită în 1880 de către cunoscutul fabricant de bere, Bürger Albert, în stilul neobaroc cu elemente secession caracterizat prin atenţia acordată confortului şi prin frumusețe. Clădirea a avut mai multe destinaţii până la naţionalizarea din anul 1948 ca până la urmă în anii ’70 să dea loc celui mai renumit Restaurant, „Cocoşul de Aur”, din Tîrgu-Mureş, un loc unde își petreceau timpul liber mureșenii împreună cu familiile.
“Cocoşul de Aur” era un restaurant foarte frumos, cu grădină de vară, cu saloane. Select, dar deschis oricărui cetăţean, cu servire ireproşabilă – după cum afirmau vizitatorii “ceva atât de frumos n-am mai văzut nici în Capitală”.
de Ligia VORO & Aurelian GRAMA & Alex TOTH

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Wizz Air anunță o nouă expansiune la Cluj

Articolul următor

Compania Jidvei, în topul Superbrands România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share