Arad Energie Timiș Ultimele stiri

Proiect: Terenurile aflate pe traseul BRUA, scoase din circuitul agricol fără acordul proprietarilor

Terenurile aflate pe traseul conductei BRUA vor fi scoase din circuitul agricol fără a fi necesară obţinerea acordului proprietarilor, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern privind lista terenurilor agricole situate în extravilan, pentru proiectul de interes comun BRUA, postat pe site-ul Ministerului Energiei.
În anexa proiectului este prezentată lista acestor terenuri, în număr de peste 17.000.
“Terenurile înscrise în anexa la proiectul de hotărâre a Guvernului sunt scoase temporar din circuitul agricol pe întreaga durată de valabilitate a autorizaţiei de construire a conductei, fără a fi necesară obţinerea acordului deţinătorului terenului”, se arată în nota de fundamentare, care însoţeşte proiectul de act normativ.
De altfel, Legea nr. 185/2016 privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale stipulează că terenurile situate în extravilan, afectate de lucrări la astfel de proiecte, sunt scoase temporar din circuitul agricol pe întreaga durată de valabilitate a autorizaţiei de construire a conductei/conductelor, fără a fi necesară obţinerea acordului prealabil al deţinătorului terenului.
Traseul conductei urmează în general direcţia sud-est – vest şi va traversa teritoriul a 10 judeţe: Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş.
Potrivit iniţiatorilor proiectului, culoarul de execuţie al conductei BRUA a fost stabilit pe parcursul etapelor de proiectare (studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate, proiect tehnic) şi a ţinut cont de culoarul conductelor de transport gaze naturale existente. Culoarul ales este paralel cu conductele existente pe circa 80% din lungimea acestuia.
“De-a lungul traseului, pe cele 10 judeţe, conducta de transport gaze traversează următoarele tipuri de terenuri: arabil, păşuni curate, păşuni cu pomi, păşuni cu tufărişuri şi mărăcinişuri, păşuni împădurite, pajişti cultivate, vie, vii hibride, vii nobile, livezi clasice, pepiniere pomicole, livadă intensivă, livadă arbuşti fructiferi, fâneţe curate, fâneaţă cu tufărişuri şi mărăcinişuri, fâneaţă cu pomi, fâneaţă împădurită, grădină, grădini de legume, alte terenuri, drumuri, căi ferate, ape curgătoare, canale, neproductive, nisipuri zburătoare, mocirle şi smârcuri, sărături cu crustă, pădure, tufărişuri şi mărăcinişuri, curţi şi construcţii”, se mai arată în documentul citat.
Pe traseul conductei nu există monumente istorice din categoria arhitectură, memorial-funerare sau de for public, însă există situri arheologice în judeţele Giurgiu, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Gorj, Caraş-Severin, Timiş şi Arad, pentru care se vor aplica prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 43/2000.
Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport al gazelor, a efectuat consultări publice pe această temă în perioada 24 octombrie 2016 – 8 noiembrie 2016, în 12 locaţii de pe traseu.
În fiecare dintre cele 12 locaţii, participanţii au fost interesaţi de prezentarea proiectului, au cerut în mod direct detalii şi lămuriri cu privire la realizarea acestuia şi cu privire la impactul pe care îl va avea acest proiect asupra proprietarilor de terenuri, asupra producătorilor agricoli şi asupra comunităţii în sens mai larg.
Transgaz a efectuat şi dezbateri privind impactul asupra mediului în 21 de locaţii, având în vedere că amplasamentul conductei străbate perimetrul unor arii protejate Natura 2000 în patru judeţe dintre cele 10 prin care trece.

Related posts

Ultimele zile in care studentii si absolventii pot accesa 800 de joburi in cadrul Targului Virtual Hipo.ro pentru Absolventi

Stefana Muresan

Decathlon lansează târgul de articole sportive second hand, Trocathlon

Traian Dan

Antreprenoriat Verde – Peste 4000 elevi construiesc proiecte care salvează planeta

redactia

Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Vest are o noua conducere

redactia

Transgaz primește un împrumut de 50 de milioane de euro de la BEI pentru o conductă care va transporta gazele din Marea Neagră

redactia

Podul feroviar peste Târnava Mare, finalizat de FCC Azvi până în iulie

Stefana Muresan

Strabag a finalizat lucrările la cel mai mare șantier de infrastructură rutieră din județul Sibiu

Ion Surdu

PACTUL PENTRU MUNCĂ – Consens general pentru evitarea crizei grave de forță de muncă

Ligia Voro

Asociația țăranilor: “Economia locală, nu supermarketurile reprezintă soluția la criză”

Nora Dumitrescu

Aparat inovativ de monitorizare a calității aerului din clădiri, lansat pe piață de UBB

redactia

Primul program de accelerare din România dedicat business-urilor de inteligență artificială: Investiții de 365.000 de euro pentru patru startupuri

Ion Surdu

Premiera: harta business pentru Iasi

Stefana Muresan

Proiect de peste 3 mil. de euro pentru a stabili dacă vinul este fals, dezvoltat de cerectătorii clujeni

Stefana Muresan

Compania clujeană Cyscale a fost listată pe SeedBlink

Nora Dumitrescu

Casa Neuman, fosta reşedinţă a cuplului Ceauşescu, scoasă la vânzare pe 2,7 mil. euro

Robert Bloancă

Mobilitatea viitorului – o abordare integrată cu soluţii durabile la Timişoara

Stefana Muresan

Peste 4.000 de vizitatori, la Ambasada României din Washington cu ocazia Zilei Porților Deschise și a sărbătoririi Centenarului Marii Uniri

Stefana Muresan

Institutul Național de Statistică realizează în martie 2021 recensământul de probă

Traian Dan

Un oraș din Maramureș își face centru spa pe bani europeni

Nora Dumitrescu

Cursurile gratuite TechTalent Growth încep din data de 9 noiembrie

Traian Dan

Cea mai mare investiție în monitorizarea calității aerului din ultimii 10 ani: 81 de milioane de lei pentru un sistem național de prognoză

Ion Surdu

Localitatea Jimbolia din Timiş va oferi locuitorilor transport public gratuit cu microbuze electrice, din bani europeni

Robert Bloancă

Bătaie pe cursurile de programare pentru copii la Șimleu

Nora Dumitrescu

Leave a Comment