Arad Energie Timiș Ultimele stiri

Proiect: Terenurile aflate pe traseul BRUA, scoase din circuitul agricol fără acordul proprietarilor

Terenurile aflate pe traseul conductei BRUA vor fi scoase din circuitul agricol fără a fi necesară obţinerea acordului proprietarilor, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern privind lista terenurilor agricole situate în extravilan, pentru proiectul de interes comun BRUA, postat pe site-ul Ministerului Energiei.
În anexa proiectului este prezentată lista acestor terenuri, în număr de peste 17.000.
“Terenurile înscrise în anexa la proiectul de hotărâre a Guvernului sunt scoase temporar din circuitul agricol pe întreaga durată de valabilitate a autorizaţiei de construire a conductei, fără a fi necesară obţinerea acordului deţinătorului terenului”, se arată în nota de fundamentare, care însoţeşte proiectul de act normativ.
De altfel, Legea nr. 185/2016 privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale stipulează că terenurile situate în extravilan, afectate de lucrări la astfel de proiecte, sunt scoase temporar din circuitul agricol pe întreaga durată de valabilitate a autorizaţiei de construire a conductei/conductelor, fără a fi necesară obţinerea acordului prealabil al deţinătorului terenului.
Traseul conductei urmează în general direcţia sud-est – vest şi va traversa teritoriul a 10 judeţe: Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş.
Potrivit iniţiatorilor proiectului, culoarul de execuţie al conductei BRUA a fost stabilit pe parcursul etapelor de proiectare (studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate, proiect tehnic) şi a ţinut cont de culoarul conductelor de transport gaze naturale existente. Culoarul ales este paralel cu conductele existente pe circa 80% din lungimea acestuia.
“De-a lungul traseului, pe cele 10 judeţe, conducta de transport gaze traversează următoarele tipuri de terenuri: arabil, păşuni curate, păşuni cu pomi, păşuni cu tufărişuri şi mărăcinişuri, păşuni împădurite, pajişti cultivate, vie, vii hibride, vii nobile, livezi clasice, pepiniere pomicole, livadă intensivă, livadă arbuşti fructiferi, fâneţe curate, fâneaţă cu tufărişuri şi mărăcinişuri, fâneaţă cu pomi, fâneaţă împădurită, grădină, grădini de legume, alte terenuri, drumuri, căi ferate, ape curgătoare, canale, neproductive, nisipuri zburătoare, mocirle şi smârcuri, sărături cu crustă, pădure, tufărişuri şi mărăcinişuri, curţi şi construcţii”, se mai arată în documentul citat.
Pe traseul conductei nu există monumente istorice din categoria arhitectură, memorial-funerare sau de for public, însă există situri arheologice în judeţele Giurgiu, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Gorj, Caraş-Severin, Timiş şi Arad, pentru care se vor aplica prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 43/2000.
Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport al gazelor, a efectuat consultări publice pe această temă în perioada 24 octombrie 2016 – 8 noiembrie 2016, în 12 locaţii de pe traseu.
În fiecare dintre cele 12 locaţii, participanţii au fost interesaţi de prezentarea proiectului, au cerut în mod direct detalii şi lămuriri cu privire la realizarea acestuia şi cu privire la impactul pe care îl va avea acest proiect asupra proprietarilor de terenuri, asupra producătorilor agricoli şi asupra comunităţii în sens mai larg.
Transgaz a efectuat şi dezbateri privind impactul asupra mediului în 21 de locaţii, având în vedere că amplasamentul conductei străbate perimetrul unor arii protejate Natura 2000 în patru judeţe dintre cele 10 prin care trece.

Related posts

Gusturi sibiene: A fost lansată o platformă ce încurajează consumul local

Ion Surdu

Elicoptere din Djibouti, recondiţionate la IAR Ghimbav. Contract de 5 mil. euro

redactia

Lucrările la Podul Dacia și Pasajul Magheru din Oradea, gata în procent de peste 65%

Traian Dan

Liderul pieței electro-IT&C din România deschide cel mai mare magazin din rețea la Arad

Ligia Voro

Wizz a suspendat cursele din România spre Dubai

Nora Dumitrescu

Alchemy Hub Brașov – nominalizat la Best Coworking Space in Romania

Ligia Voro

CBRE: Piața de investiții imobiliare din România a depășit 585 mil. euro în primele 9 luni în 2019

Ionut Oprea

CNN face reclamă Bihorului: Munţii Apuseni şi satul Vadu Crişului, pe lista scurtă a celor mai frumoase locuri din Europa

redactia

Gazprom a găsit petrol în Timiș şi va începe producţia experimentală

Stefana Muresan

Terapie prin artă în șase spitale clujene

Ligia Voro

Tremend, cu o divizie în Brașov, în topul celor mai dinamice companii din Europa. Crestere cu 431% a cifrei de afaceri in perioada 2013 – 2016

Stefana Muresan

Romgaz atenţionează Ambasada Spaniei în legătură cu situaţia Centralei Iernut

A. I.

[Enjoy Transylvania!] The Story of Wine (5) The Boieru de la Ciumbrud vineyard

Transilvania Business

La Blaj a fost inaugurată noua clădire administrativă a companiei Bosch

Papuc Irina

La Casa începe să își redeschidă magazinele din Cluj

Nora Dumitrescu

Ryanair, 100.000 de călători pe ruta Timişoara – Bucureşti și bilete la doar 4,99€

Stefana Muresan

Aproape 800 milioane de lei pentru proiecte de mediu prin Programul Spații Verzi

Traian Dan

Compania de Apă Someș va alimenta mai multe comune din Cluj

Nora Dumitrescu

Ratingul Transgaz este ‘BBB-‘ cu Perspectivă Stabilă, conform Fitch

Ligia Voro

DAbo Doner, de 7 ani în România, și-a propus să nu iasă în pierdere în acest an

Traian Dan

FIC: Companiile straine angajeaza in Romania 1,3 milioane de oameni si produc jumatate din cifra de afaceri

redactia

S-a încheiat campania de solicitare a subvențiilor APIA: în 2020 sunt mai puține cereri, dar pentru o suprafață agricolă mai mare

Ion Surdu

Un politehnist de la Cluj va administra căile ferate ale României

Nora Dumitrescu

Romgaz, contract de peste 50 mil. lei cu Complexul Energetic Hunedoara

redactia

Leave a Comment