Grupul italian Fincantieri, printre cei mai mari constructori de nave din lume, cu afaceri anuale de peste 4 miliarde euro, care controlează şi grupul norvegian Vard, proprietarul şantierelor navale din Tulcea şi Brăila, a trimis Guvernului român o ofertă de management operaţional al Şantierului din Mangalia şi, ulterior, de cumpărare a 49% din acţiunile acestuia, scrie profit.ro. Recent, Guvernul de la Bucureşti a anunţat că blochează tranzacţia prin care olandezii de la Damen Shipyards cumpărau de la Daewoo pachetul majoritar al Şantierului Naval Mangalia, astfel încât statul să redevină unicul proprietar.
Oferta a fost depusă în ultimele ore, conform surselor din Guvern ale Profit.ro.
Grupul italian Fincantieri, printre cei mai mari constructori de nave din lume, a propus Guvernului român o înţelegere pe termen lung, în care partea italiană, în calitate de partener principal al statului, să coordoneze operaţiunile Şantierului din Mangalia, furnizând suport operaţional şi know-how, şantierul urmând astfel să fie inclus în reţeaua de şantiere operate de Fincantieri de-a lungul Dunării, inclusiv în piaţa de desfacere a italienilor.
Şantierul Naval din Mangalia este deţinut din 1997 de grupul sud-coreean Daewoo în proporţie de 51%, restul de 49% revenind Guvernului României.
La finele anului trecut, Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) a vândut Şantierul Naval din Mangalia companiei Damen Shipyards, cel mai mare constructor de nave din Olanda, care deţine şi şantierul naval din Galaţi, cu circa 26 milioane dolari, tranzacţia fiind avizată rapid de Consiliul Concurenţei.
Grupul sud-coreean începuse discuţiile pentru vânzarea şantierului din Mangalia în 2016, în cadrul eforturilor de restructurare a operaţiunilor internaţionale.
Citește și:
Consilierul de stat László Borbély a fost ales președinte al prestigioasei organizații Rețeaua Europeană de Dezvoltare Durabilă (ESDN)
László Borbély e noul președinte al Rețelei Europene de Dezvoltare Durabilă (ESDN). La Adunarea Generală a Rețelei Europene de…
30 noiembrie 2023
Asociația BookLand a îmbunătățit condițiile de învățământ pentru 15.000 de copii anual
După 4 ani de activitate susținută în renovarea școlilor din mediul rural, Asociația BookLand trage concluziile. 80 de școli…
30 noiembrie 2023
Soluții legislative pentru Spitalul din Sighișoara
Spitalul Municipal din Sighișoara se confruntă cu problema acută a lipsei medicilor la compartimentul de primire urgențe. Gărzile…
30 noiembrie 2023
Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, Doctor Honoris Causa, al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu
Rector al Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea a fost investit cu titlul de Doctor Honoris Causa,…
30 noiembrie 2023
Excelența din Sănătate premiată la Gala ”The Voices of Health Awards”
Organizatorii Conferinței Infrastructura de sănătate și finanțarea serviciilor medicale – Dilemă. Provocare. Noua abordare, eveniment care a avut…
30 noiembrie 2023
Dr. Vass Levente, propunere pentru reglementarea activității medicilor care activează la stat și în privat
Fostul secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Dr. Vass Levente, a propus joi, 23 noiembrie, în cadrul…
30 noiembrie 2023
Alukonigstahl își deschide showroom la Cluj
Furnizorul austriac de sisteme de aluminiu și oțel va investi în magazinele din principalele orașe ale României. În…
30 noiembrie 2023
Transferoviar Călători, conectată la Ghișeul Unic ARF
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a înglobat până în prezent trei operatori la soluția sa informatică. După integrarea…
30 noiembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
