Grupul italian Fincantieri, printre cei mai mari constructori de nave din lume, cu afaceri anuale de peste 4 miliarde euro, care controlează şi grupul norvegian Vard, proprietarul şantierelor navale din Tulcea şi Brăila, a trimis Guvernului român o ofertă de management operaţional al Şantierului din Mangalia şi, ulterior, de cumpărare a 49% din acţiunile acestuia, scrie profit.ro. Recent, Guvernul de la Bucureşti a anunţat că blochează tranzacţia prin care olandezii de la Damen Shipyards cumpărau de la Daewoo pachetul majoritar al Şantierului Naval Mangalia, astfel încât statul să redevină unicul proprietar.
Oferta a fost depusă în ultimele ore, conform surselor din Guvern ale Profit.ro.
Grupul italian Fincantieri, printre cei mai mari constructori de nave din lume, a propus Guvernului român o înţelegere pe termen lung, în care partea italiană, în calitate de partener principal al statului, să coordoneze operaţiunile Şantierului din Mangalia, furnizând suport operaţional şi know-how, şantierul urmând astfel să fie inclus în reţeaua de şantiere operate de Fincantieri de-a lungul Dunării, inclusiv în piaţa de desfacere a italienilor.
Şantierul Naval din Mangalia este deţinut din 1997 de grupul sud-coreean Daewoo în proporţie de 51%, restul de 49% revenind Guvernului României.
La finele anului trecut, Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) a vândut Şantierul Naval din Mangalia companiei Damen Shipyards, cel mai mare constructor de nave din Olanda, care deţine şi şantierul naval din Galaţi, cu circa 26 milioane dolari, tranzacţia fiind avizată rapid de Consiliul Concurenţei.
Grupul sud-coreean începuse discuţiile pentru vânzarea şantierului din Mangalia în 2016, în cadrul eforturilor de restructurare a operaţiunilor internaţionale.
Citește și:
Continental, magnet pentru elevii din învățământul dual
Peste 120 de elevi noi s-au alăturat, în anul școlar 2024-2025, Continental România în clasele din învățământul profesional…
20 septembrie 2024
Centenarul primilor absolvenți ai Politehnicii timișorene, Gala aniversară ELITh
Au trecut 100 de ani de când primii absolvenți ai Universității Politehnice din Timișoara au obținut diploma ce…
20 septembrie 2024
Arhitecții din Transilvania au descins pe șantierul MIS Grup din Tg. Secuiesc
Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecților din România (OAR-T) a organizat o vizită la viitorul bazin de înot multifuncțional,…
20 septembrie 2024
Amnistia fiscală, în atenția patronilor din Ardealul de Nord
Proprietari și manageri de firme din Maramureș și Sălaj au disecat, la Baia Mare, felul în care digitalizarea…
20 septembrie 2024
Summitul European al Patrimoniului Cultural va fi anul acesta la București
Europa Nostra aduce Summitul European al Patrimoniului Cultural în România, după o serie de succese ale eforturilor depuse…
20 septembrie 2024
MOVERS & SHAKERS- Modelele de azi ale generației de mâine
Luni, 16 septembrie 2024, Sala Transilvania II a Palatului Victoria a fost neîncăpătoare pentru cei peste 175 de…
20 septembrie 2024
Continental Sibiu aniversează 20 de ani de dezvoltare și impact în sectorul Automotive
Continental Sibiu este astăzi unul dintre angajatorii de top din Romania și un important partener pentru mediul de…
20 septembrie 2024
Gebrüder Weiss a inaugurat cel de-al doilea hub logistic din apropierea Capitalei
Compania internațională de transport și logistică Gebrüder Weiss și-a extins rețeaua de terminale logistice din România. În sud-estul…
20 septembrie 2024