Consiliul Local al municipiului Oradea a aprobat în ultima şedinţă extraordinară indicatorii tehnico-economici în vederea realizării investiției „Reabilitare Ansamblu Cultural Vulturul Negru”.
Această investiție se integrează în Planul de mobilitate urbană durabilă și este continuarea unor lucrări demarate în anii anteriori și deja finalizate, cum ar fi lucrările de consolidare și reabilitre ale acoperișului, fațadele la aripa nord-vestică a ansamblului, restaurarea pasajului, a învelitorii și paramentului Palatului Vulturul Negru.
Palatul Vulturul Negru, construit după planurile arhitecților Jakab Dezső și Komor Marcell în anii 1907-1908, este cea mai reprezentativă şi mai cunoscută clădire a secessionului orădean, dominând spaţiul urban din vecinătatea Crişului Repede.
Proiectul propune o soluție de restaurare corectă, care respectă obiectul de patrimoniu și propune conservarea maximală a materialului original sau, în cazul în care acest demers nu mai este posibil, reconstituirea elementelor după modelul original.
Printre altele, lucrările cuprind desfacerea intervențiilor improprii realizate în trecut, realizarea de scări noi de acces în holul principal, recompartimentarea unor spații cu pereți pe structură usoară, desfacerea gradenelor din sala mică, înzidirea unor goluri existente cu zidărie de cărămidă, desfacerea unor scări existente, înlocuirea elementelor degradate, desfacerea planșeului și revenirea la forma inițială la accesul principal din pasaj, readucerea la forma inițială a sălii mari, refacerea bolții din casa de scară principală și restaurarea și reconstituirea componentelor artistice în cea mai mare parte la forma inițială. Proiectul propune, de asemenea, montarea unui lift pe structură metalică și suplimentarea numărului de grupuri sanitare.
Prin lucrările propuse se urmărește stoparea distrugerii și salvarea monumentului istoric de o mare valoare artistică, creșterea ofertei de spații destinate vieții culturale prin repunerea în circuitul public a celor două săli destinate evenimentelor culturale, sporirea ofertei turistice culturale a municipiului Oradea și implicit finalizarea reabilitării ansamblului Vulturul Negru.
Valoarea totală a acestei investiții este de 23.228.119,92 RON (TVA inclus), iar durata estimată a realizării investiției este de doi ani, cu condiţia semnării contractului de finanţare.
Citește și:
Tâmplarii de la Arcer Sighet vor reface Palatul Nou al BNR
Firma maramureșeană Arcer Sighetu Marmației va reface tâmplăria sediului Băncii Naționale a României din strada Doamnei, clădire emblematică…
3 iulie 2022
Napoca Porolissum promovează gastronomia și vinurile locale în Europa
Grupul de Acțiune Locală Napoca Porolissum (GALNP) a pornit mai multe proiecte de bune practici în Europa, referitoare…
3 iulie 2022
Livadă-model în Brașov, administrată de un absolvent al USAMV Cluj
Daniel Moțoc, absolvent al Facultății de Horticultură Cluj, este administrator al unei livezi pe 30 ha în comuna…
3 iulie 2022
Astor Com desființează toate parcările din zona Kogălniceanu
Antreprenorul proiectului de amenajare a zonei Mihail Kogălniceanu, din Cluj-Napoca, va proceda la desființarea locurilor de parcare. Municipalitatea…
3 iulie 2022
50 million m2 of industrial/logistic parks in CEE, 3 million m2 of SBU/Last Mile Logistics
The Industrial & Logistics property sector has continued to thrive and the total I&L stock for the CEE-15…
2 iulie 2022
Românii pot investi în titluri de stat Tezaur cu dobânzi de până la 8,6%
Începând de luni, 4 iulie a.c., românii pot investi în titlurile de stat Tezaur cu maturități de 1…
2 iulie 2022
Parteneriat între CJ Bihor și Primăria Oradea pentru evenimente culturale
Continuă colaborarea Consiliului Județean Bihor cu Primăria Municipiului Oradea în ceea ce privește organizarea de evenimente culturale. În…
2 iulie 2022
Daedalus și Metapolis au terminat studiile de fezabilitate pentru Borhanci și Parc Est
Asocierile conduse de birourile de arhitectură Metapolis Architects și Daedalus Proiect au finalizat două proiecte importante pentru Cluj-Napoca.…
2 iulie 2022
Zi de Zi știri ecoomice:
FOTO: Tei Residence, ansamblu rezidențial premium construit în Târgu Mureș
Romur SA a dezvoltat în ultimii ani în Târgu […]
3 iulie 2022
Elitele business-ului mureșean, laureate de revista Transilvania Business
După aproape patru luni, de când am pornit […]
3 iulie 2022
Aeroportul ”Transilvania”, loc modest în topul național al pasagerilor din mai 2022
Reprezentanții Asociației Aeroporturilor din […]
2 iulie 2022
VIDEO: Ziua Grâului 2022, la Ferma Kodagro
Peste 700 de fermieri din Transilvania au […]
1 iulie 2022
Supermarketuri Sighișoara. Unde găsești deschis până la miezul nopții
Cei interesați de supermarketuri Sighișoara […]
29 iunie 2022
Proiect PNL: Sprijin pentru femeile de afaceri
Femeile de afaceri pot primi granturi în valoare […]
29 iunie 2022