Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Maramureș: Seini, primul oraş din România care îşi produce energia electrică din dejecțiile animalelor

Locuitorii din Seini au curent electric din biogaz. Oraşul maramureşean este primul din ţară care îşi produce energia electrică pentru iluminatul public în regie proprie, folosind gunoaiele provenind de la animale. Pe lângă energia electrică, în urma procesului de fermentaţie a gunoiului rezultă alte două componente, energie termică şi îngrăşământ bio.
Factura la energia electrică pentru iluminatul stradal nu mai reprezintă o problemă în Seini. Curentul electric este obţinut în regie proprie, printr-un proiect finanţat de Banca Mondială, Ministerul Mediului şi o cofinanţare de 5% din partea primăriei Seini. Proiectul în valoare de 3,2 milioane de euro constă în producerea energiei electrice folosind biogaz, obţinut după fermentaţia dejecţiilor animaliere.
Produsul rămas în urma fermentaţiei este un îngrăşământ bio, care este ambalat scos la vânzare.
Instalaţia produce 70 kW/h şi asigură energie electrică pentru clădirea primăriei, pentru iluminatul stradal, pentru bibliotecă, pentru şcoală şi pentru casa de cultură.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

Adrian Pintea, Director General APIA: Procentul de absorbție din Fondul European de Garantare Agricolă este simțitor mai mare

Articolul următor

BVB, primul loc în topul creşterilor bursiere din Uniunea Europeană

Citește și:
Citeste mai mult

Start-up Nation aproape de start

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a publicat vineri, 24 iunie 2022, procedura finală de implementare a programului pentru stimularea…
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
0
Share