Bihor Infrastructura Investitii Ultimele stiri

Oradea și zona metropolitană Oradea vor fi conectate la autostrada Transilvania

Municipiul Oradea și a zona metropolitană Oradea vor fi conectate la viitoarea autostradă Transilvania, au anunțat reprezentanții administrației locale în cadrul unei conferințe de presă.
Anul trecut, Municipiul Oradea a încheiat un protocol cu fosta Companie de Drumuri, actuala Companie Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pentru realizarea conectării municipiului Oradea cu rețeaua europeană de autostrăzi, protocol prin care municipiul s-a obligat să realizeze studiul de fezabilitate și să depună acest proiect pentru a fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare în perioada 2014 – 2020, ceea ce s-a și întâmplat.
“Parcurgând procedurile Companiei de Drumuri și Autostrăzi am constatat că în proiectul autostrăzii nu era prevăzut nodul rutier prin care această legătură să se facă direct în autostradă. Prin urmare, de câteva luni de zile colaborăm cu Compania de drumuri pentru a realiza de comun acord nodul rutier, care să permită o legătură directă pe 4 benzi din viitoarea autostradă Transilvania la centura municipiului și la zona metropolitană, în afară de nodul rutier care este la intersecția dintre DN Oradea – Satu Mare și viitoarea autostradă”, a explicat primarul Ilie Bolojan.
În acest sens, s-a încheiat un alt protocol cu CNAIR, prin care municipiul Oradea își asumă anumite obligații constând în obținerea documentațiilor necesare și în obținerea terenurilor necesare conectării. Este vorba de partea de teren pentru nodul rutier și partea de teren pentru spații de servicii (parcare care va trebui relocată în zona de frontieră).
S-au parcurs toate formalitățile legale și s-a ajuns la situația în care Municipiul Oradea trebuia să cumpere acel teren, dar în urma unei înțelegeri cu Primăria Biharia, Consiliul Local Biharia a aprobat un protocol de colaborare prin care comuna Biharia urmează să expropieze terenul pentru că este pe teritoriul ei, iar orașul Oradea urmează să finanțeze această expropiere. La finalul acestei proceduri, terenul va fi transferat orașului Oradea, iar de la orașul Oradea terenul va ajunge la statul român, pentru a se amenaja această zonă de servicii absolut necesară autostrăzii și nodului rutier.
Directorul ZMO Adrian Foghiş a precizat: “Obiectul principal al acordului între Primăria Oradea și Primăria Biharia este mutarea amplasamentului Spațiului de Servicii S3 de la km 61 la km 64, în apropierea graniței cu Ungaria. Acest demers presupune exproprierea unei suprafete de 3 ha”.
Vor urma procedurile de licitație, iar în paralel cu lucrările de la autostradă se vor face și lucrările de conectare a orașului Oradea și a zonei metropolitane la viitoarea autostradă.
“Comitetul director al Zonei Metropolitane Oradea a aprobat ieri toată această procedură. Țin să mulțumesc primarilor din zona metropolitană că au susținut cu toții acest proiect de conectare, care nu ajută doar orașul Oradea, ci tot județul Bihor și zona metropolitană, pentru că din această nouă legătură rutieră urmează să se poată ieși direct înspre Borș, înspre Sîntandrei și bineînțeles se va putea ajunge direct pe centura Oradea, în zona Calea Sîntandrei, de unde ai acces direct la Nojorid, la Sînmartin, la Oșorhei și în toată zona metropolitană”, a încheiat primarul Ilie Bolojan.

Related posts

Castrul roman de la Porolissum, pregătit de invazia turiștilor

Nora Dumitrescu

CEE investment market sets course for new growth frontiers

redactia

Cine a câștigat contractele pentru primenirea apei și canalizării Turzii

Nora Dumitrescu

Europa trimite 5 milioane de euro pentru renovarea școlilor din Zalău

Nora Dumitrescu

Admitere la USAMV Cluj: 1766 locuri licenţă şi 737 locuri master

Stefana Muresan

Studenţi ai UBB, într-o competiţie de management strategic, în Washington

redactia

Maravela|Asociații alături de grupul american Standex

Ionut Oprea

Aeroportul Internațional Timișoara, investiții de peste 14 milioane de lei

Stefana Muresan

Șeful aeroporturilor din România: “În 15 ani traficul se va dubla”

Nora Dumitrescu

Creatorul Bitdefender: Orice lider de business ar trebui să adopte o şcoală

Stefana Muresan

România pentru a șaptea oară la EXPO REAL München

redactia

Endava a dezvoltat pro bono aplicația mobilă pentru Via Transilvanica

Nicolae Pop

Patru confederaţii patronale est-europene au semnat un acord de cooperare, la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

ICE WINE made by Jidvei – Prima recoltă de struguri pentru ”Vinul de gheață”, după șapte ani de așteptări

redactia

Stratulat Albulescu a asistat GapMinder Venture Partners pentru investiția în Druid

Transilvania Business

BusinessMark va reuni în data de 21 noiembrie 2018, la Hotel RadissonBlu din București, cei mai importanți jucători din real estate

redactia

Companie cu capital germano-egiptean, interesată să investească 5 milioane de euro în Săcele

Stefana Muresan

Schemă de ajutor guvernamental de aproape 40 mil. euro pentru Universal Alloy Corporation în Maramureș. Investiție totală – 130 mil. euro

redactia

A fost inaugurat pasajul subteran de sub Bulevardul Magheru din Oradea

Traian Dan

Rectorul vizionar și un proiect revoluționar pentru medicina și educația medicală românească

Ligia Voro

Zalăul va avea transportul public exclusiv electric

Nora Dumitrescu

Cluj Napoca: Studii pentru metrou şi tren metropolitan, investiții de peste 9 mil. euro

Stefana Muresan

Viitorul Spital județean al Sibiului a trecut de o nouă etapă: contestația pentru proiectare, respinsă

Papuc Irina

Bihorul și Maramureșul, în topul cererilor la APIA

Nora Dumitrescu

Leave a Comment