Municipiul Oradea și a zona metropolitană Oradea vor fi conectate la viitoarea autostradă Transilvania, au anunțat reprezentanții administrației locale în cadrul unei conferințe de presă.
Anul trecut, Municipiul Oradea a încheiat un protocol cu fosta Companie de Drumuri, actuala Companie Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pentru realizarea conectării municipiului Oradea cu rețeaua europeană de autostrăzi, protocol prin care municipiul s-a obligat să realizeze studiul de fezabilitate și să depună acest proiect pentru a fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare în perioada 2014 – 2020, ceea ce s-a și întâmplat.
“Parcurgând procedurile Companiei de Drumuri și Autostrăzi am constatat că în proiectul autostrăzii nu era prevăzut nodul rutier prin care această legătură să se facă direct în autostradă. Prin urmare, de câteva luni de zile colaborăm cu Compania de drumuri pentru a realiza de comun acord nodul rutier, care să permită o legătură directă pe 4 benzi din viitoarea autostradă Transilvania la centura municipiului și la zona metropolitană, în afară de nodul rutier care este la intersecția dintre DN Oradea – Satu Mare și viitoarea autostradă”, a explicat primarul Ilie Bolojan.
În acest sens, s-a încheiat un alt protocol cu CNAIR, prin care municipiul Oradea își asumă anumite obligații constând în obținerea documentațiilor necesare și în obținerea terenurilor necesare conectării. Este vorba de partea de teren pentru nodul rutier și partea de teren pentru spații de servicii (parcare care va trebui relocată în zona de frontieră).
S-au parcurs toate formalitățile legale și s-a ajuns la situația în care Municipiul Oradea trebuia să cumpere acel teren, dar în urma unei înțelegeri cu Primăria Biharia, Consiliul Local Biharia a aprobat un protocol de colaborare prin care comuna Biharia urmează să expropieze terenul pentru că este pe teritoriul ei, iar orașul Oradea urmează să finanțeze această expropiere. La finalul acestei proceduri, terenul va fi transferat orașului Oradea, iar de la orașul Oradea terenul va ajunge la statul român, pentru a se amenaja această zonă de servicii absolut necesară autostrăzii și nodului rutier.
Directorul ZMO Adrian Foghiş a precizat: “Obiectul principal al acordului între Primăria Oradea și Primăria Biharia este mutarea amplasamentului Spațiului de Servicii S3 de la km 61 la km 64, în apropierea graniței cu Ungaria. Acest demers presupune exproprierea unei suprafete de 3 ha”.
Vor urma procedurile de licitație, iar în paralel cu lucrările de la autostradă se vor face și lucrările de conectare a orașului Oradea și a zonei metropolitane la viitoarea autostradă.
“Comitetul director al Zonei Metropolitane Oradea a aprobat ieri toată această procedură. Țin să mulțumesc primarilor din zona metropolitană că au susținut cu toții acest proiect de conectare, care nu ajută doar orașul Oradea, ci tot județul Bihor și zona metropolitană, pentru că din această nouă legătură rutieră urmează să se poată ieși direct înspre Borș, înspre Sîntandrei și bineînțeles se va putea ajunge direct pe centura Oradea, în zona Calea Sîntandrei, de unde ai acces direct la Nojorid, la Sînmartin, la Oșorhei și în toată zona metropolitană”, a încheiat primarul Ilie Bolojan.
Citește și:
Tâmplarii de la Arcer Sighet vor reface Palatul Nou al BNR
Firma maramureșeană Arcer Sighetu Marmației va reface tâmplăria sediului Băncii Naționale a României din strada Doamnei, clădire emblematică…
3 iulie 2022
Napoca Porolissum promovează gastronomia și vinurile locale în Europa
Grupul de Acțiune Locală Napoca Porolissum (GALNP) a pornit mai multe proiecte de bune practici în Europa, referitoare…
3 iulie 2022
Livadă-model în Brașov, administrată de un absolvent al USAMV Cluj
Daniel Moțoc, absolvent al Facultății de Horticultură Cluj, este administrator al unei livezi pe 30 ha în comuna…
3 iulie 2022
Astor Com desființează toate parcările din zona Kogălniceanu
Antreprenorul proiectului de amenajare a zonei Mihail Kogălniceanu, din Cluj-Napoca, va proceda la desființarea locurilor de parcare. Municipalitatea…
3 iulie 2022
50 million m2 of industrial/logistic parks in CEE, 3 million m2 of SBU/Last Mile Logistics
The Industrial & Logistics property sector has continued to thrive and the total I&L stock for the CEE-15…
2 iulie 2022
Românii pot investi în titluri de stat Tezaur cu dobânzi de până la 8,6%
Începând de luni, 4 iulie a.c., românii pot investi în titlurile de stat Tezaur cu maturități de 1…
2 iulie 2022
Parteneriat între CJ Bihor și Primăria Oradea pentru evenimente culturale
Continuă colaborarea Consiliului Județean Bihor cu Primăria Municipiului Oradea în ceea ce privește organizarea de evenimente culturale. În…
2 iulie 2022
Daedalus și Metapolis au terminat studiile de fezabilitate pentru Borhanci și Parc Est
Asocierile conduse de birourile de arhitectură Metapolis Architects și Daedalus Proiect au finalizat două proiecte importante pentru Cluj-Napoca.…
2 iulie 2022
Zi de Zi știri ecoomice:
FOTO: Tei Residence, ansamblu rezidențial premium construit în Târgu Mureș
Romur SA a dezvoltat în ultimii ani în Târgu […]
3 iulie 2022
Elitele business-ului mureșean, laureate de revista Transilvania Business
După aproape patru luni, de când am pornit […]
3 iulie 2022
Aeroportul ”Transilvania”, loc modest în topul național al pasagerilor din mai 2022
Reprezentanții Asociației Aeroporturilor din […]
2 iulie 2022
VIDEO: Ziua Grâului 2022, la Ferma Kodagro
Peste 700 de fermieri din Transilvania au […]
1 iulie 2022
Supermarketuri Sighișoara. Unde găsești deschis până la miezul nopții
Cei interesați de supermarketuri Sighișoara […]
29 iunie 2022
Proiect PNL: Sprijin pentru femeile de afaceri
Femeile de afaceri pot primi granturi în valoare […]
29 iunie 2022