Bihor Infrastructura Investitii Ultimele stiri

Oradea și zona metropolitană Oradea vor fi conectate la autostrada Transilvania

Municipiul Oradea și a zona metropolitană Oradea vor fi conectate la viitoarea autostradă Transilvania, au anunțat reprezentanții administrației locale în cadrul unei conferințe de presă.
Anul trecut, Municipiul Oradea a încheiat un protocol cu fosta Companie de Drumuri, actuala Companie Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pentru realizarea conectării municipiului Oradea cu rețeaua europeană de autostrăzi, protocol prin care municipiul s-a obligat să realizeze studiul de fezabilitate și să depună acest proiect pentru a fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare în perioada 2014 – 2020, ceea ce s-a și întâmplat.
“Parcurgând procedurile Companiei de Drumuri și Autostrăzi am constatat că în proiectul autostrăzii nu era prevăzut nodul rutier prin care această legătură să se facă direct în autostradă. Prin urmare, de câteva luni de zile colaborăm cu Compania de drumuri pentru a realiza de comun acord nodul rutier, care să permită o legătură directă pe 4 benzi din viitoarea autostradă Transilvania la centura municipiului și la zona metropolitană, în afară de nodul rutier care este la intersecția dintre DN Oradea – Satu Mare și viitoarea autostradă”, a explicat primarul Ilie Bolojan.
În acest sens, s-a încheiat un alt protocol cu CNAIR, prin care municipiul Oradea își asumă anumite obligații constând în obținerea documentațiilor necesare și în obținerea terenurilor necesare conectării. Este vorba de partea de teren pentru nodul rutier și partea de teren pentru spații de servicii (parcare care va trebui relocată în zona de frontieră).
S-au parcurs toate formalitățile legale și s-a ajuns la situația în care Municipiul Oradea trebuia să cumpere acel teren, dar în urma unei înțelegeri cu Primăria Biharia, Consiliul Local Biharia a aprobat un protocol de colaborare prin care comuna Biharia urmează să expropieze terenul pentru că este pe teritoriul ei, iar orașul Oradea urmează să finanțeze această expropiere. La finalul acestei proceduri, terenul va fi transferat orașului Oradea, iar de la orașul Oradea terenul va ajunge la statul român, pentru a se amenaja această zonă de servicii absolut necesară autostrăzii și nodului rutier.
Directorul ZMO Adrian Foghiş a precizat: “Obiectul principal al acordului între Primăria Oradea și Primăria Biharia este mutarea amplasamentului Spațiului de Servicii S3 de la km 61 la km 64, în apropierea graniței cu Ungaria. Acest demers presupune exproprierea unei suprafete de 3 ha”.
Vor urma procedurile de licitație, iar în paralel cu lucrările de la autostradă se vor face și lucrările de conectare a orașului Oradea și a zonei metropolitane la viitoarea autostradă.
“Comitetul director al Zonei Metropolitane Oradea a aprobat ieri toată această procedură. Țin să mulțumesc primarilor din zona metropolitană că au susținut cu toții acest proiect de conectare, care nu ajută doar orașul Oradea, ci tot județul Bihor și zona metropolitană, pentru că din această nouă legătură rutieră urmează să se poată ieși direct înspre Borș, înspre Sîntandrei și bineînțeles se va putea ajunge direct pe centura Oradea, în zona Calea Sîntandrei, de unde ai acces direct la Nojorid, la Sînmartin, la Oșorhei și în toată zona metropolitană”, a încheiat primarul Ilie Bolojan.

Related posts

Elba Timişoara, producător de faruri pentru Dacia şi Skoda, afaceri de 250 mil. lei în 2017

Stefana Muresan

Wizz Air a inaugurat baza de la Sibiu

Transilvania Business

Clujul a cumpărat 24 de tramvaie Siemens de la Astra Arad

Nora Dumitrescu

Sibiul, sub semnul Uniunii Europene și a Europei în 2019

redactia

Primăria Iași, contract de peste 38 mil. euro. Invitație lansată producătorilor europeni de tramvaie, inclusiv Astra Vagoane Călători

redactia

Alfredo Seafood: Piața locală de pește crește cu circa 10% în 2018

Stefana Muresan

Tinerii fermieri vor primi gratis până la 50 ha de teren

Nora Dumitrescu

Proprietarul SunGarden: “Hotelurile pot deveni acum centre pentru vârstnici”

Nora Dumitrescu

Ştii ce ”vampiri energetici” ai în casă

Ligia Voro

Competiția JA Compania Anului 2020 și-a desemnat afacerile pilot câștigătoare

Traian Dan

Senior Software participă alături de Electroarges, Dacia și Universitatea din Pitești la crearea unui ventilator mecanic

Papuc Irina

Cum sunt întreținute drumurile Ardealului

Nora Dumitrescu

Retailerul epiesa.ro, prezent în Oradea, investiție de 250.000 de euro

Stefana Muresan

POZITIV TB: Cătălin Briciu, cofondator Linnify – „Industria IT din România va trece treptat înspre dezvoltarea de produse proprii”

Ion Surdu

Oradea plantează 50 de platani pe malul stâng al Crișului Repede, lângă Primărie

Traian Dan

Două noi piețe pietonale și parcări subterane în Arad, investiție de peste 50 mil. euro

redactia

Zalăul a bătut palma cu concurența: parteneriat cu cinematograful din mașină

Nora Dumitrescu

Organizatorii celui mai mare festival de teatru din țară au amânat punerea în vânzare a biletelor

Ion Surdu

Parcarea subterană de pe strada Independenței din Oradea spre final

Traian Dan

Peste 4.000 de vizitatori, la Ambasada României din Washington cu ocazia Zilei Porților Deschise și a sărbătoririi Centenarului Marii Uniri

Stefana Muresan

Oradea se pregăteşte de Cartea Recordurilor

Traian Dan

Se deschide cea mai frumoasă autostradă din România

redactia

„Evenimentele organizate în Sibiu sunt un brand pentru oraș”. Agenda Comunității și Agenda Sport nu vor fi anulate, ci adaptate

Ion Surdu

Prysmian Group lansează aplicația Cable App

Papuc Irina

Leave a Comment