În județul Sibiu se investește susținut pentru îmbunătățirea eficienței energetice și pentru reducerea consumurilor nejustificate de energie. Astăzi, la Alba Iulia, a fost semnat contractul de finanțare nerambursabilă prin care se atrag fonduri europene pentru reabilitarea clădirii principale a Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) din Sibiu. Prin Axa Prioritară 3 a Programului Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiții 3.1B, se vor aloca peste 5,6 milioane lei, în valoarea totală, pentru finanțarea proiectului ”Creșterea eficienței energetice a pavilionului principal aparținând IJJ Sibiu”.
Astfel, în urma semnării acestui contract, IJJ Sibiu devine prima unitate din cadrul Jandarmeriei Române care beneficiază de fonduri gestionate la nivel regional pentru reabilitare energetică. Contractul a fost semnat la sediul ADR Centru, de către colonel Costel-Daniel Dogaru, Inspector șef al IJJ Sibiu și Simion Crețu, directorul general ADR Centru, în prezența Lt-col Marian Brâncoveanu, Împuternicit Adjunct al Inspectorului General al Jandarmeriei Române și a Comisarului șef Paul-Vasile Zai, consilier al Ministrului de Interne. Cel puțin trei mari beneficii vor apărea în scurt timp de la implementarea proiectului la această unitate, respectiv diminuarea cu cel puțin 50% a emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră, reducerea consumului anual de energie primară cu cel puțin 40% față de consumul actual și implementarea unui sistem alternativ de producere a energiei din surse regenerabile la UM 0815, care poartă și numele Generalului de brigadă ”Mihail Rasty”.
”Creșterea eficienței energetice este o prioritate la nivel european ce susține dezvoltarea durabilă, competitivitatea, economia resurselor de energie și reducerea emisiilor de gaze. Fondurile alocate mediului public pot fi utilizate de orice structură a autorităților publice, de administrație sau de structurile descentralizate ale ministerelor și este o premieră să avem un moment de semnare de contract cu o unitate a M.A.I. Toate proiectele de îmbunătățire a eficienței energetice au un rol important pentru protecția mediului și a climei, indirect generând confort și chiar stabilitate economică. Cea mai mare parte a clădirilor unităților militare, aparținând Apărării sau Internelor, au fost construite în perioada 1950-1980 si au o performanță energetică slabă, fapt ce determină costuri mari cu energia. Investițiile în infrastructura publică din Regiunea Centru reprezintă o prioritate, acestea asigurând ulterior lucrărilor desfășurarea tuturor activităților în condiții cât mai bune, iar militarii care răspund de asigurarea ordinii și liniștii publice vor beneficia de condiții de muncă de nivel european”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.
Încă 60 proiecte din Regiunea Centru sunt în prezent în diverse etape de evaluare pe Prioritatea de investiții 3.1 B–Clădiri Publice din cadrul Regio 2014-2020, gradul de acoperire al acestei priorități, prin sumele solicitate de proiectele rămase în evaluare, fiind de 182% (vezi link http://regio-adrcentru.ro/situatia-proiectelor-depuse-2/). Cu un buget disponibil de 186 milioane lei fonduri nerambursabile gestionate prin ADR Centru, se finanțează proiecte ce sprijină eficiența energetică și gestionarea inteligentă a energiei, utilizarea energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice.
Proiectul de ”Creștere a eficienței energetice a pavilionului principal aparținând IJJ Sibiu”, situat în municipiul Sibiu, Calea Poplăcii, nr 85, este important la nivel național pentru că este primul de acest fel și pentru că își propune obiective ambițioase pentru eficiență energetică la o clădire tipică pentru unitățile MAI. Pentru reabilitarea termică a Pavilionului principal al UM 0815, conform raportului de audit energetic, se impune ca necesitate asigurarea unui sistem de alimentare cu apă caldă de consum care să răspundă necesităților unei societăți moderne, în concordanță cu politicile naționale și comunitare de mediu. Utilizarea energiei solare pentru furnizarea apei calde de consum s-a dovedit soluția cea mai viabilă. Aceasta facilitează economisirea resurselor energetice, fără a produce deșeuri sau a emite gaze poluante. Din punct de vedere al construcțiilor, una din principalele măsuri de eficientizare a costurilor de energie în exploatare este de a îmbunătăți caracteristicile elementelor anvelopei construcțiilor, parte opacă și parte vitrată. Mai presus de problemele poluării si de impactul gazelor de seră, furnizarea apei calde menajere reprezintă o parte considerabilă a facturii la energie a acestui tip de clădiri, factură a cărei valoare poate fi redusă prin folosirea energiei solare. Cererea de finanțare pentru acest proiect are o valoare totală de peste 5,602 milioane lei, din care peste 4 milioane lei o reprezintă suma nerambursabilă atrasă din fonduri europene. Diferența dintre cele două sume o reprezintă cofinanțarea beneficiarului, perioada de implementare a acestui proiect fiind estimată a se încheia în 31 mai 2020.
Investițiile care se vor realiza prin proiect vizează anveloparea termică a clădirii, utilizarea unor surse alternative de producere a energiei termice, electrice, reabilitarea instalației de iluminat, înlocuirea corpurilor de iluminat și alte măsuri care vor îmbunătăți performanțele energetice ale clădirii pavilionului principal al sediului Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu. Pe parcursul exploatării construcției, nu au avut loc lucrări de consolidare asupra structurii sau reparații capitale, fiind efectuate doar reparații curente. Clădirea a fost executată în anul 1977, conform unui proiect tip M.I., întocmit în anul 1975.
Realizarea investiției va aduce o serie de beneficii și comunității locale, de la cele de ordin economic prin scăderea consumului de energie primară cu aproximativ 40%, costuri mai mici cu întreținerea și, implicit, resurse financiare pentru alte investiții, prin degrevarea bugetului unității de cheltuielile cu combustibilul utilizat. Beneficiarul estimează, de asemenea, că rezultatele pozitive ale proiectului se vor înregistra și în domeniul sănătății, prin obținerea unei calități mai bune a aerului, precum și prin diminuarea cu cel puțin 50% a emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră.
Citește și:
Manufaktur by Mercedes-Benz – un eveniment dedicat luxului personalizat, la showroom-ul Mercedes-Benz Baia Mare
Într-o seară dedicată eleganței și rafinamentului, ATP Motors Baia Mare, dealer autorizat Mercedes-Benz, a adus în prim-plan conceptul exclusiv Manufaktur –…
1 iulie 2025
Transilvania Business a ajuns și în Clisura Dunării
Revista Transilvania Business a ajuns și în Clisura Dunării, fie că vorbim de cluburi exclusiviste de iahting, de…
1 iulie 2025
Atlantic Council expands global presence with a new regional office in Bucharest
The Atlantic Council, one of the most influential and globally active think tanks in the United States, announced…
1 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
ASF: Valoarea tranzacțiilor în creștere pe piața de capital în T1 2025
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat astăzi raportul aferent evoluției pieței de capital din România în primul…
1 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Bateria Velionic – instalată deja în peste 200 de locuințe din România
Veltol Energy aduce inovație în stocarea energiei pentru consumatorii care vor mai mult decât statutul de prosumator. Compania…
30 iunie 2025
Investiții
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Goldbach Group demarează un proiect de retail în cartierul Maurer Residence din Târgu Mureș
Goldbach Group, holding ce reunește opt companii care se implică activ în dezvoltarea și implementarea unor proiecte complexe…
30 iunie 2025
Biblioteca „Gheorge Șincai” se reinventează: digitalizare și cafenea literară
Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea se apropie de final, cu un stadiu de…
28 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Business de 8 miliarde lei în Arad: Ce companii au dominat economia județului în 2024
La peste 8,04 miliarde de lei se ridică cifra de afaceri pe anul 2024 a primelor 10 firme…
27 iunie 2025
Investiții de aproape 100 de milioane de lei în modernizarea a cinci parcuri orădene
În perioada următoare vor fi semnate contractele de lucrări pentru modernizarea a cinci parcuri importante din Oradea. Modernizarea…
27 iunie 2025
Infrastructură
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Antreprenorul DPB consolidează în timp record DN 68A
Compania Drumuri și Poduri Banat a finalizat, înainte de termen, lucrările la DN 68A Coșava – Margina, unul…
24 iunie 2025
Noua parcare, pe 5 niveluri, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, gata în august
Drum Asfalt (lider de asociere) și Grup Construcții Est (asociat) au ajuns cu lucrările la parcarea supraetajată de…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Turism
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Festivalul Medieval revine în perioada 4-6 iulie 2025, în Oradea
Noutățile Festivalului Medieval de la Oradea sunt bătăliile cu vikingi de pe Crișul Repede și demonstrațiile trupelor de…
20 iunie 2025
În weekend se deschide oficial sezonul de vară la Ghioroc – „Litoralul Vestului”
În cadrul unui peisaj estival, la doar câțiva kilometri de Arad, pe plaja de la Ghioroc, s-a deschis…
19 iunie 2025
,,Gusturi și tradiții DE BIHOR” în Ștei
Sâmbătă și duminică, 5 și 6 iulie 2025, va fi organizată prima ediție a evenimentului ,,Gusturi și tradiții…
19 iunie 2025
Educație
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Vicepreședintele Comisiei Europene a ajuns la Cluj
Roxana Mînzatu a analizat, la sediul celei mai mari universități din România, noul proiect european „Union of Skills”.…
28 iunie 2025
Marketing și networking pentru antreprenorii bănățeni la Connect Timișoara
Călin Biriș a fost invitat de BizzClub și Connect Timișoara să vorbească antreprenorilor bănățeni despre marketing în cele…
28 iunie 2025
Digitalizare cu fonduri europene pentru bibliotecile din județul Arad
11 biblioteci din Municipiul Arad și din județul Arad fi vor dotate cu echipamente informatice, banii provenind din…
26 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
