Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

ADR Centru: IJJ Sibiu este beneficiarul unui contract peste un milion euro, prin Programul REGIO 2014-2020

În județul Sibiu se investește susținut pentru îmbunătățirea eficienței energetice și pentru reducerea consumurilor nejustificate de energie. Astăzi, la Alba Iulia, a fost semnat contractul de finanțare nerambursabilă prin care se atrag fonduri europene pentru reabilitarea clădirii principale a Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) din Sibiu. Prin Axa Prioritară 3 a Programului Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiții 3.1B, se vor aloca peste 5,6 milioane lei, în valoarea totală, pentru finanțarea proiectului ”Creșterea eficienței energetice a pavilionului principal aparținând IJJ Sibiu”.
Astfel, în urma semnării acestui contract, IJJ Sibiu devine prima unitate din cadrul Jandarmeriei Române care beneficiază de fonduri gestionate la nivel regional pentru reabilitare energetică. Contractul a fost semnat la sediul ADR Centru, de către colonel Costel-Daniel Dogaru, Inspector șef al IJJ Sibiu și Simion Crețu, directorul general ADR Centru, în prezența Lt-col Marian Brâncoveanu, Împuternicit Adjunct al Inspectorului General al Jandarmeriei Române și a Comisarului șef Paul-Vasile Zai, consilier al Ministrului de Interne. Cel puțin trei mari beneficii vor apărea în scurt timp de la implementarea proiectului la această unitate, respectiv diminuarea cu cel puțin 50% a emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră, reducerea consumului anual de energie primară cu cel puțin 40% față de consumul actual și implementarea unui sistem alternativ de producere a energiei din surse regenerabile la UM 0815, care poartă și numele Generalului de brigadă ”Mihail Rasty”.
”Creșterea eficienței energetice este o prioritate la nivel european ce susține dezvoltarea durabilă, competitivitatea, economia resurselor de energie și reducerea emisiilor de gaze. Fondurile alocate mediului public pot fi utilizate de orice structură a autorităților publice, de administrație sau de structurile descentralizate ale ministerelor și este o premieră să avem un moment de semnare de contract cu o unitate a M.A.I. Toate proiectele de îmbunătățire a eficienței energetice au un rol important pentru protecția mediului și a climei, indirect generând confort și chiar stabilitate economică. Cea mai mare parte a clădirilor unităților militare, aparținând Apărării sau Internelor, au fost construite în perioada 1950-1980 si au o performanță energetică slabă, fapt ce determină costuri mari cu energia. Investițiile în infrastructura publică din Regiunea Centru reprezintă o prioritate, acestea asigurând ulterior lucrărilor desfășurarea tuturor activităților în condiții cât mai bune, iar militarii care răspund de asigurarea ordinii și liniștii publice vor beneficia de condiții de muncă de nivel european”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.
Încă 60 proiecte din Regiunea Centru sunt în prezent în diverse etape de evaluare pe Prioritatea de investiții 3.1 B–Clădiri Publice din cadrul Regio 2014-2020, gradul de acoperire al acestei priorități, prin sumele solicitate de proiectele rămase în evaluare, fiind de 182% (vezi link http://regio-adrcentru.ro/situatia-proiectelor-depuse-2/). Cu un buget disponibil de 186 milioane lei fonduri nerambursabile gestionate prin ADR Centru, se finanțează proiecte ce sprijină eficiența energetică și gestionarea inteligentă a energiei, utilizarea energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice.
Proiectul de ”Creștere a eficienței energetice a pavilionului principal aparținând IJJ Sibiu”, situat în municipiul Sibiu, Calea Poplăcii, nr 85, este important la nivel național pentru că este primul de acest fel și pentru că își propune obiective ambițioase pentru eficiență energetică la o clădire tipică pentru unitățile MAI. Pentru reabilitarea termică a Pavilionului principal al UM 0815, conform raportului de audit energetic, se impune ca necesitate asigurarea unui sistem de alimentare cu apă caldă de consum care să răspundă necesităților unei societăți moderne, în concordanță cu politicile naționale și comunitare de mediu. Utilizarea energiei solare pentru furnizarea apei calde de consum s-a dovedit soluția cea mai viabilă. Aceasta facilitează economisirea resurselor energetice, fără a produce deșeuri sau a emite gaze poluante. Din punct de vedere al construcțiilor, una din principalele măsuri de eficientizare a costurilor de energie în exploatare este de a îmbunătăți caracteristicile elementelor anvelopei construcțiilor, parte opacă și parte vitrată. Mai presus de problemele poluării si de impactul gazelor de seră, furnizarea apei calde menajere reprezintă o parte considerabilă a facturii la energie a acestui tip de clădiri, factură a cărei valoare poate fi redusă prin folosirea energiei solare. Cererea de finanțare pentru acest proiect are o valoare totală de peste 5,602 milioane lei, din care peste 4 milioane lei o reprezintă suma nerambursabilă atrasă din fonduri europene. Diferența dintre cele două sume o reprezintă cofinanțarea beneficiarului, perioada de implementare a acestui proiect fiind estimată a se încheia în 31 mai 2020.
Investițiile care se vor realiza prin proiect vizează anveloparea termică a clădirii, utilizarea unor surse alternative de producere a energiei termice, electrice, reabilitarea instalației de iluminat, înlocuirea corpurilor de iluminat și alte măsuri care vor îmbunătăți performanțele energetice ale clădirii pavilionului principal al sediului Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu. Pe parcursul exploatării construcției, nu au avut loc lucrări de consolidare asupra structurii sau reparații capitale, fiind efectuate doar reparații curente. Clădirea a fost executată în anul 1977, conform unui proiect tip M.I., întocmit în anul 1975.
Realizarea investiției va aduce o serie de beneficii și comunității locale, de la cele de ordin economic prin scăderea consumului de energie primară cu aproximativ 40%, costuri mai mici cu întreținerea și, implicit, resurse financiare pentru alte investiții, prin degrevarea bugetului unității de cheltuielile cu combustibilul utilizat. Beneficiarul estimează, de asemenea, că rezultatele pozitive ale proiectului se vor înregistra și în domeniul sănătății, prin obținerea unei calități mai bune a aerului, precum și prin diminuarea cu cel puțin 50% a emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

S-au deschis înregistrările pentru festivalul Bucharest Technology Week

Articolul următor

VINVEST 2018: Salon desfăşurat în cinstea Centenarului Marii Uniri

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share